Extra měkké nástrahy

- Martin Maťák


Dvoukilový kapřík ulovený na "přednamočený" toustový chléb na jemnou plavanou. Teplota vody byla jen 3 stupně.
      Sedíte u vody a chytáte na bič nebo děličku na plavanou s malou kostičkou rohlíku. Nemáte však žádný záběr, tak se rozhodnete udici znovu nahodit. Na háčku ale zůstalo malé torzo rozmočeného pečiva, div že nespadne. Vyměníte jej za novou nástrahu? Nesmíte! Opatrně znovu nahoďte a radujte se, že máte nastraženo supersousto, které byste jinak nebyli schopni sami napíchnout na háček (rozmačkali byste jej).
      Ano, myslím to vážně, dokonce se snažím, aby mnou připravený rohlík dosáhl tohoto "slizkého beztvarého" stádia co nejdříve po vhození do vody (pokud to styl lovu dovoluje). Rozdíl poznáte hlavně v opravdu studené vodě nebo kdykoliv, když jsou ryby extrémně opatrné nebo třeba přesycené. Tehdy automaticky zjemníte, co se týká sestavení udice (slabší návazec atd.), a tomu by měla jít ruku v ruce i nástraha.
      Zde je několik tipů na extrémně měkké nástrahy přesně pro takovéto situace.
      První z nich by mohl zůstat rohlík, ale jen jako jemně stisklý plátek bílé střídky bez kůrky. Také se často chytá na tzv. "točený rohlík", což je odloupnutý malý plátek (vrstva) z kůrky nebo i střídky rohlíku smotaný do ruličky a propíchnutý háčkem. Bohužel lze dělat jen větší sousta na větší háčky, ale výhodou je, že rohlík nemusí být úplně čerstvý. Můžete také nastražit samotnou střídku (rohlík, veka, toustový chléb, houskový knedlík... a co teprve vánočka!), kterou v horní části jemně stisknete kolem raménka háčku, oblouček je schován v neumačkaném zbytku. Pečivo musí být velice čerstvé nebo dobře napařené, jinak se drobí a po stisknutí nedrží tvar.
      Dále tu máme další druhy pečiva, jako je již zmíněná vánočka, kterou lze lisovat podobně jako rohlík (bez kůrky). Jen je potřeba dávat pozor při napařování, aby se nerozmočila a po (velmi mírném) slisování z ní nebylo jen gumové těsto. Musí zůstat houbovitý struktura s ještě patrnými vzduchovými bublinkami, které vznikly při pečení. Musíte ale koupit celou vánočku, abyste použili jeden plátek (zbytek jistě spotřebujete jinak, ale přesto...).
      Velice dobrý je i toustový chléb, což je v podstatě jen jinak vytvarované a upečené rohlíkové těsto (skoro). Plátky napaříte a opět jemně slisujete. Získáte velmi malé kostičky bez kůrky, vhodné i na opravdu malé háčky.

Plátek namočeného a v novinách "vyždímaného" toustového chleba.
      Dost ale bylo lisování. Co takhle namáčení? O tomto způsobu přípravy pečiva jsem se poprvé dočetl na stránkách fishing.co.uk v jednom článku od Billa Rushmera. Postup je velice jednoduchý a není na něm téměř co zkazit. Vezměte plátek toustového chleba, vložte jej do sítka a namočte důkladně ve vodě, až kompletně změkne (do vody lze přidat aroma, cukr, sůl, barvivo...). Nechejte jej chvíli okapat a pak jej vložte mezi několik vrstev novinového papíru. Jemně jej na desce stolu mačkejte prkénkem na klepání masa, aby se voda vsála do novin. Vnější listy vyměňujte tak dlouho, dokud nepřestávají nasávat vlhkost a další přidaný papír již zůstane suchý. Vnitřní mokrý list novin po celou dobu nevyměňujete. Nyní můžete noviny odstranit a plátek, který je teď asi jen 4 mm silný, nakrájet na kostičky a vložit do plastové krabičky s víčkem. Igelitový sáček nestačí, pomačkal by se křehký obsah - ledaže byste chtěli získat velice měkké těsto... taky by se dalo použít, že. Nelekněte se měkkosti této nástrahy. Je sice měkká, ale vnitřní struktura vzniklá pečením ji stále drží dostatečně pevně pohromadě, z háčku nespadne. To je rozdíl oproti popisovanému těstu, kde jsme mačkáním vnitřní vazby již zničili. Drží ho jen lepivost hmoty, a proto z háčku snadněji padá.
      Podobně lze připravit i rohlík, veku či vánočku - dávejte jen pozor, aby plátek pečiva, který namáčíte, nebyl příliš silný, jinak by se při vymačkávání vody zbortil a vznikla by z něj opět jen řídká pasta, kterou již nevymačkáte.
      Právě přednamočené pečivo považuji za jednu z nejlepších zimních nástrah na plavanou. Ve vodě dokáže velice rychle a spolehlivě dosáhnout onoho sliznatého stavu. Pokud navíc budete zakrmovat návnadou, v níž jsou větší kousky pečiva (hrubá strouhanka)...
      Velkou výhodou také je, že nemusíte nic napařovat - můžete si tuto nástrahu připravit i přímo u vody, když vyrazíte třeba na více dnů. Bez vařiče.
      Další alternativou pro měkké nástrahy jsou např. různé druhy kynutých knedlíků a bucht, perníky, piškoty, sušenky (bebe), suchary, oplatky a určitě najdete i další. Hlavně se nesmíte bát, že "to spadne z háčku". Samozřejmě že se všemi zde popisovanými nástrahami musíte trefit hned první záběr, jinak asi budete čekat marně na další. Naštěstí jsou to pro svoji měkkost a lehkost tak lákavá sousta, že je ryby vezmou velice důvěřivě. Dokud záběr nepřijde, a vy necukáte udici apod., určitě na háčku vydrží i desítky minut. Některé přežijí i opětovné nahození. Opět ale asi hodně záleží na sebedůvěře a osobních sympatiích v tu či onu nástrahu...

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 14 754x
Průměrná známka: 1.44

NUdělej: rohlík!

Vložte do hrnce pařáček a na něj umístěte čerstvý rohlík.