Výroba pilkeru z kočárku

- Lukáš Jícha

      Co je to vlastně pilker? Jde o kus olova tvaru válce, kvádru nebo ryby o váze 30-1100g a délce 5-35cm o patřený na obou koncích očky ze silného nerez drátu s kroužky. Ríká se mu pilker, pilk, pirk atd.

      Na dolním konci, který je těžší, je ke kroužku připevněn velký silný jedno nebo trojháček nejlépe v mořské úpravě. Mořská voda je velmi agresivní a sladkovodní háček zreziví rychleji než byste si mysleli. Pilker se používá na moři při tzv. pilkrování (zvedání a spouštění) z loďky při lovu treskovitých ryb. Vybavení spadá do těžší třídy. K lovu se používají mořské pruty o délce 2,0 -2,4m, multiplikátory s dostatkem dakronové šňůry o pevnosti 8-30 kg, na jejímž konci je připevněn silný obratlík s karabinkou. Do karabinky se zacvakne návazec o průměru 0,5-0,8mm se 3 až 6ti bočními přívěsy nesoucími gumové úhoře, olihně, twistery, peříčka či kousky rybího masa. Na spodní konec tohoto návazce se dává pilker, který slouží zároveň jako zátěž i jako nástraha na kterou útočí hlavně věší ryby. Celá sestava se spustí z lodi do hloubky až několika desítek metrů. Po dopadu na dno se střídavě zvedá a spouští. Když pilker dopadne na dno rozvíří písek a při zvednutí imituje vylekanou prchající rybku. Pokud lovíte v opravdu velkém hejnu vytánete najednou i několik ryb. Nevýhodou je, že když taháte kilogramy polomrtvých tresek na hladinu, přestane vás to brzy bavit. To samé se stane i při dlouhém bezvýsledném pilkrování. Při silném proudu může být i půlkilový pilker moc lehký a nástrahu ke dnu prostě nedostanete.

      Při naší výpravě do Norska v roce 1997 jsme úspěšně použili pilkery vyrobené z dětského kočárku. Lehčí štíhlejší pilkery 10-200g se dají použít (pouze bez přívěsů) i u nás s vláčecím náčiním k dalekým hodům na boleny lovící pod hladinou nebo při vertikálním vláčení z loďky.

Nyní přikročíme k vlastní výrobě nástrahy:

Materiál a nářadí:
starý dětský kočárek nebo prostě pochromovaná trubka olovo
silné kroužky
vrtačka
rozbrušovačka nebo pilka na železo
pilník
svěrák
bezbarvý lak


Postup: Uřízneme asi 15-30cm dlouhý kus trubky o průměru 0,5-3cm (na moře 2-3,5cm). Trubku uchytíme v kolmé poloze ve svěráku asi 4cm hluboko a tento konec slisujeme. Shora do trubky nalejeme olovo), ale nechte si ještě několik cm rezervu na slisování horní části. Nyní trubku nechte vychladnout. Po vychladnutí slisujte i druhy konec. Pal si pilker ve svěráku nastavte na vodorovnou polohu a vrtačkou do plošek na obou stranách vyvrtejte díru o průměru až 0,5cm. Teď si vezmete rozbrušovačku nebo pilník a zaoblete všechny 4 rohy . Teď pilker nalakujte a nechte uschnout. Lak je tam proto, aby se chrom tak rychle neobil a pilker nezrezivěl. Po uschnutí laku na pilker nasaďte kroužky (spíš kruhy) a na spodní těžší konec nasaďte trojhák, který můžete přizbobit červenou umělou olihní, twisterem nebo kusem masa.

Přeji hodně zdaru s novou nástrahou.

Autor: Lukáš Jícha - ®

Přečteno: 17 875x
Průměrná známka: 1.65

NJak vyrobit popper

Kromě tupého zvuku, který vydává hlava poppera, je lákadlem pro dravce i ocásek za vlastní nástrahou.

NDubnový rybolov v Norsku

Pokud vám majitel lodí nabídne GPS se svými waypoints, vůbec neváhejte a berte! Obvykle jsou v něm označená místa, kde se láme útes - tzv. hloubkové zlomy, které tresky milují a denně navštěvují.

NVyrobte si svého woblera

Na vlastnoručně vyrobených woblerech je skvělé také to, že jsou skoro úplně zadarmo.

NVýroba plandavek

Další možností výzdoby je připnutí kousku červeného plastu ve tvaru ploutvičky ke kroužku u trojháku.

NVýroba trubičkové mušky - tzv. vánoční ozdoby

Mile mě překvapil chod nástrahy.