Výroba trubičkové mušky - tzv. vánoční ozdoby

- Lukáš Jícha

      K této nástraze jsem zpočátku neměl moc důvěry, ale její chvála (až metrové štiky) na MRKu mě přesvědčila a vyzkoušet ji. První, kdo tuto nástrahu vytáhl z propadliště dějin, úspěšně použil a vynesl její klady až do oblak, byl marfic. Tuto nástrahu používají i lovci lososů v Británii. Vyrobil jsem si jednu asi 15cm potvoru (spíš strašidlo) a šel ji vyzkoušet na nedaleký rybník.
      Trubičkou jsem provlékl lanko s očkem a do něj trojháček. Ten jsem zasunul do akvaristické hadičky. Vzhledem k malé hmotnosti nástrahy jsem na lanko těsně před hlavičku přimáčkl několik broků a šup s ní do vody. Přestože na revíru moc štik není a byl začátek prosince, jsem měl na strašidlo záběr od asi 20 cm štičky. Na ostatní nástarahy vůbec nic.
      Mile mě překvapil chod nástrahy. Při pomalém vláčení se při škubnutí smrskla do úzkého tavaru rybky a ve fázi zastavení se pěkně naježila, kromě toho při padání pracovala jako twistrovina. Jelikož jsou základním materiálem pro výrobu třásně na vánoční stromek, byl na MRKu (autor názvu zase marfic)zaveden název vánoční ozdoby, dále jen VO.


Materiál:
-brčko (slámka na pití, náplň do propisovačky, trubička z kaprařského krmítka)
-třásně na stromek
-ostrý nůž
-zapalovač
-nitě
-lak

Postup výroby:
Vezmeme brčko a uřízneme 4-8cm dlouhý kousek. Zapalovačem na obou koncích uděláme širší okraje. Na jednom konci si navlékneme 2cm dlouhý kousek hadičky. Pokud chcete můžete třásněmi vyvázat i tělíčko, ale není to podmínka. Ustřihneme 10-15cm dlouhý snop třásní a konec bez hadičky namažeme lakem nebo lepidlem. Nití na něj přichytíme třásně a vyvážeme hlavičku, kterou pak zalakujeme. Pro usnadnění vázání je možno uchytit do svěráčku jehlu či drát, aby její průměr pasoval na trubičku. Ta se nesmí protáčet. Když je VO hotova, provlékněte jí lanko a na spodní konec přidejte trojháček, který zasunete do hadičky. Pokud se vám nástraha zdá lehká dejte na vlasec asi 50-100cm před nástrahu pár broků. Já si však nejsem jistý citlivostí sestavy, při lovu nade dnem, kdy broky již leží na dně a VO se pomalu snáší dolů vodním sloupcem. Proto jsem broky dal hned před trubičku s vědomím rychlejšího klesání nástrahy samotné.


Další obrázek: VO by Roman Čejka.

Autor: Lukáš Jícha - ®

Přečteno: 14 261x
Průměrná známka: 1.71

NVýroba plandavek

Další možností výzdoby je připnutí kousku červeného plastu ve tvaru ploutvičky ke kroužku u trojháku.

NVážeme nástrahy z peří

Pokud vedete nástrahu pocukáváním, tak se peří vlní a chová se jako rybička.

NVýroba pilkeru z kočárku

Při naší výpravě do Norska v roce 1997 jsme úspěšně použili pilkery vyrobené z dětského kočárku.