Zimní feeder ‑ s krmením, nebo bez?

- Milan Tychler

Každý rybář ví, že v zimě ryby přijímají potravu jen ve velmi omezeném množství, což je pokrok. Dříve se totiž věřilo, že nepřijímají potravu vůbec, a proto se v chladných měsících rybáři obávali vnadit. Takové obavy jsou samozřejmě oprávněné, avšak vnadění v přiměřeném množství je velkou pomocí i v zimě.


Stačí maličké krmítko

Je to trošku otrava hrabat se ve studené vodě a v krmení, ale v každém případě to má smysl a množství záběrů pěkných ryb to jasně potvrzuje. Při zimním lovu feederem na řece je zcela jistě na prvním místě správný výběr lokality. Ryby v chladném období opouští mělká místa a stahují se hlouběji. Čím menší a mělčí je řeka, tím větší rozdíly oproti letním dnům zaznamenáte. Mělká místa budou zcela bez ryb, o čemž se můžete díky čisté vodě snadno přesvědčit na vlastní oči, a často jsou naprosto bez ryb celé úseky.

Na druhou stranu se ale dá říct, že na těchto malých vodách se ryby hledají mnohem snáz než na vodách velkých. Na těch ale zase nedochází k tak dramatickým změnám oproti letní době, takže často zastihneme ryby na jejich obvyklých místech, zvláště pokud je zima skutečně mírná. To, že přichází záběrů méně, pak není důsledkem toho, že by ryby tato místa opouštěly, ale toho, že prostě žerou méně, protože jejich zájem o potravu je velmi nízký. Jak nám v tom může krmení pomoct? Zimní vnadění nemá v žádném případě lákat ryby z velké dálky a pak je držet na místě. Tohle v zimě moc nefunguje. Ryby se příliš nepohybují, a když dobře zvolíme místo lovu, ryby tam prostě budou a na krmení zareagují.


Zimní rybou je ostroretka

V zimě si ryby volí stanoviště podle toho, jaká jim vyhovuje hloubka a síla proudění, ne kvůli potravě. Zvolí tedy místo, kde mohou snadno přebývat, aniž by vydávaly velké množství energie a „pálily“ tak drahocenné zásoby nasbírané během roku. Důvodem, proč se ryby na malých vodách ztratí z mělčin, je i to, že přijdou o své krytí. Jakmile se voda vyčistí, stávají se tam snadným terčem predátorů a jistě je ruší i pohyb na břehu. Některé ryby se prostě potřebují schovat a nevystavují se na odiv. Takovým tloušťům to třeba nevadí, ale plotice, cejnky, cejny a další ryby už na mělčinách nenajdeme. I když výjimka tu je – někdy vyjedou na mělké vody za slunečného počasí. Jakmile je ale vyplašíte, sjedou zase do hlubší vody.

Ale zpět ke krmení. Proč tedy vnadit, když víme, kde ryby jsou, a víme navíc i to, že moc nežerou? Je to jednoduché. Smyslem zimního vnadění je pouze zvýšit zájem ryb o potravu. Nic víc. Z tohoto důvodu je třeba věnovat přípravě vnadící směsi velkou pozornost. Není na tom nic složitého ani zvláštního a nejvíce ze všeho se bude příprava podobat přípravě směsi pro lov drobných rybek ve sloupci. Jen nebudeme vnadit rukou, ale použijeme krmítko.

Začnu výběrem vnadící směsi. Spíše než světlé se v zimě osvědčují směsi tmavší. Pokud si ale myslíte, že vaše směs, kterou používáte, má patřičné vlastnosti kromě barvy a mohla by uspět, klidně to zkuste. Jestliže nebudete úplně spokojení, nemusíte ji hned zavrhnout, zkuste ji jen ztmavit. K tomu je nejlepší použít speciální barvy do krmení, které se dají běžně koupit v prodejnách spolu s krmením. Takové barvy stačí jen troška. Ne všechny jsou však stejné. Některé se přidávají za sucha, jiné je lepší přidat do vody a vodou pak provlhčit krmení. Některé barví skvěle ruce a nic víc, jiné přináší velmi uspokojivé výsledky. Já občas používám léty osvědčený Tracix. Ale snazší je nějakou tmavou směs prostě koupit. Zkušenost mnohých říká, že tmavá směs je v zimě lepší, ale na hlubších vodách, kde je u dna jen málo světla, nemusí mít barva takový význam a mohou uspět i světlejší odstíny hnědé.


Plotice jsou také při chuti

Barvou je proto třeba se zabývat hlavně tam, kde je voda skutečně čistá. Proč to tak je, vědí spíše ryby než my. Můžeme si o tom myslet cokoli a existují různé teorie, ale co na nich nakonec záleží? Já se držím toho, že s tmavší směsí mívám větší úspěchy a hotovo.

Pro skutečnost, že směs má být velmi jemná, jasně hovoří to, že ryby málo žerou. Proto by je hrubá směs s většími kousky brzy zasytila. Tomu je třeba se za každou cenu vyhnout. Proto, pokud máte směs sice tmavou, ale hodně hrubou, je více než vhodné ji ještě za sucha zbavit hrubých částic pomocí jemného kuchyňského sítka.

Jedna z pouček říká, že zimní směs nemá být tučná. Asi jen těžko zjistíte, z čeho je vlastně směs, kterou jste koupili, vyrobená a jaká je její skutečná nutriční hodnota. Když ale do zimní směsi přidáte velmi jemnou kalicí hlínu, určitě jí tím neuškodíte. V každém případě dosáhnete několika cílů, které lze pokládat za kladné - snížíte sytost směsi, přidáte jí tmavou barvu, směs bude více kalit a ještě ušetříte. Tomu se říká zabít několik much jednou ranou. K přípravě hlíny, která musí být velmi jemná, opět poslouží jemné sítko, takže se určitě vyplatí, pokud ho už nemáte, těch několik korun investovat.

Co se hlíny týká, je třeba mít skutečně hlínu, která má odpovídající vlastnosti nebo alespoň některou z vlastností. V každém případě se vyhněte hlínám těžkým a hlavně lepivým. Ty se do krmítka nehodí. Určitě se dá pominout i to, když nebude úplně černá. I hlíny běžného zabarvení, ne však vyloženě světlé, v tomto hodně pomohou.


Podoustve si nenechají nic ujít

Diskutovat by se dalo o tom, zda přidávat do směsi červy, nebo ne. Já tvrdím, že jde hlavně o to, jak moc jsou ryby při chuti, jak jsou velké a kolik jich je. Jsou dny, kdy se bez červů v krmení úplně obejdete. Na malých vodách, kde je koncentrace ryb menší a loví se tam i menší ryby, je na místě velká zdrženlivost. Když budou v každém krmítku dva tři kousky, je to až dost. Na druhou stranu, na takovém Labi jich může být trojnásobek. Ani to ale ne vždy. Proto radím na počátku opatrnost a brzy se ukáže podle počtu záběrů co dál.

Nejpřetřásanější téma zimního krmení je asi jeho vůně, chuť a také použití soli. Obecně je rozšířený názor, že lepší je krmení sladké než na bázi rybích mouček. S tím bych mohl i souhlasit, ovšem ne bez výjimky. Podle mě menší podíl méně tučných rybích mouček vadit nemusí, ale jde o to, co a kde chytáte. Na tmavé směsi se sladkou rybinou jsem nachytal i v zimě. Mnoho lidí používá k zimnímu lovu tmavé ploticové směsi. Ty v mnoha případech obsahují zvýšený podíl tučného konopí, ale ani s tím není problém. Zastávám názor, že zimní směs by měla mít výraznější vůni i chuť a rád přidávám různé druhy koření, včetně štiplavých ingrediencí. Co se soli týká, jsem pro, avšak nejsem příznivcem krmení, ve kterém jde vyloženě jen o sůl. Přidávám skutečně jen maličké dávky, a to z jednoho prostého důvodu - sůl „vytahuje“ chutě a o to nám jde. Chci chuť jen zvýraznit, a ne mít směs jen slanou. Ostatně mnoho směsí už sůl obsahuje. Takže také se solí raději opatrně.


Šance je i na pěknou rybu

Mnohokrát jsem si vyzkoušel zimní lov s krmením i bez a musím říct, že krmení nechystám jen v tu chvíli, kdy je mi to krajně nepříjemné, protože je opravdu zima a já vyrážím skutečně jen na chvíli. Jakmile je počasí příznivé a já se chystám pobýt u vody tak tři hodinky, krmení chystám vždycky. Když pak srovnávám, zda s krmením, nebo bez, vždycky z tohoto duelu vyjde vítězně lov s malým krmítkem. Chystám ho jen malé množství, protože používám skutečně maličká krmítka v duchu zásady „zavonět, podráždit a nic víc“. Na tříhodinovou vycházku mi bohatě stačí půl až kilo suché směsi a stane se, že mi ještě něco zbude. Pokud jdu v dohledné době opět k vodě, směs si nechám, protože v chladu se snadno udrží.

Jestli máte ze zimního lovu obavy, klidně je hoďte za hlavu a zkuste to. Vždyť co se může stát? V nejhorším případě si jen chvíli pobudete na čerstvém vzduchu.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (4 reakce)

Přečteno: 12 379x
Průměrná známka: 1.14

NLeden bez sněhu, rybář na břehu a ve střehu

Ryba z malé tůně mi rve vlasec z navijáku a maže dolů po proudu. Přeletí mělčinou a zastaví se v hlubší tůňce, kde měla být moje další zastávka.

NJednoduchý lov ryb bez krmení

Na úplném začátku svého rybářského života jsem chodil k vodě s velmi skromnou výbavou. Vystačil jsem si s jedním prutem, krabičkou s háčky, bročky a samozřejmě s věcmi, které mi ukládal rybářský řád.

NPár důvodů proč nechodit v zimě na ryby

Zima většinu rybářů vyžene od vody, ale myslím, že je nás celkem dost, co se jen tak lehce nevzdáváme. Pravda ale je, že se musím někdy také trošku přemlouvat, a pak hledám důvody proč být raději doma v teple.

NRybaření v zimě - je třeba ubrat a zpomalit

Ať chceme, nebo ne, zima je prostě tu. Jsou roky, kdy na sebe nechává dlouho čekat, což mi vyhovuje, a byly i roky, kdy prostě přišla znenadání a držela se jako klíště.