Magické boilie

- kolař

Mám dát jahodovou, nebo mořského kraba? Otázka, kterou sem tam zaslechnu na březích našich vod. Ale možná by stálo za zamyšlení, že o kvalitě návnady, jakkoli díky ní chytáme spousty ryb, nerozhoduje jen její esence.


Přirozená kapří potrava

Je zajímavé, že za půl století se na scéně sportovního lovu kaprů hodně změnilo, nicméně boilie zůstává od svého vzniku až po současnost stále stejné. Ačkoliv se směsi na boilie tak trochu mění podle toho, jaká surovina je zrovna tak nějak „módní“, musím vyzdvihnout jeho hlavní a za ty spousty let nezměněnou vlastnost, vznikající působením tepla, tedy varu, a tou je jeho tuhost, až tvrdost. Tato proměna udělá z každé krmné směsi selektivní návnadu vyhovující právě kaprovi. Než ji pozře, bude kapr klidně čekat a svými chuťovými a čichovými smysly analyzovat jemné nutriční pachy. Za příznivých okolností bychom tedy mohli s návnadami z chudších směsí přelstít zkušeného kapra, a to díky tomu, že naše boilie vydrží tuhé nebo tvrdé po mnoho hodin.


Příprava těsta k rolování


Výtlačná pistole urychlí přípravu tzv. párků k rolování



Ne vždy je nutné dělat dokonalé kuličky

Nutričně chudší směsí myslím například: kukuřičná mouka, sójová mouka, semolina a nějaký atraktor, například Robin Red, a samozřejmě vejce.Takováto směs bude pro kapra více či méně atraktivní, částečně pokryje jeho energetický výdej, avšak plně jeho energetický výdej dlouhodobě nenahradíme. Použijeme-li tuto nebo nutričně podobnou směs, mělo by nás zajímat několik skutečností, jako například úživnost revíru a jeho návštěvnost. Tyto indicie nám pomohou určit dostatečnou dávku k zakrmení.

Já osobně počátek vaření návnad považuji za průlomovou metodu v kapraření a myslím si, že nic převratného vývoj v nejbližší budoucnosti nepřinese. V sedmdesátých letech se směsi začaly vylepšovat o mléčné, rostlinné a masové proteiny a směsi na boilie s vysokým obsahem proteinu byly sestaveny z velké části z proteinových koncentrátů a surových bílkovin s vyšším zastoupením aminokyselin.


Na vaření je dobré pořídit si pořádné dělo

Vycházelo se z teorie, že kapr pro svoje potřeby růstu a regenerace bude preferovat takto sestavenou směs. Ovšem, jak rychle takovéto směsi přišly na výsluní, tak rychle také ztrácely na popularitě. Důvodem byla jednak jejich vysoká cena, protože kvalitní proteiny nejsou levnou záležitostí, a také se do popředí začaly dostávat racionálnější názory na výživu a přirozenou potravu kaprů. Novější názory stavěly na teorii, že kapr takovou dávku bílkovin nevyužije a že každý složitější organizmus potřebuje přijímat jak bílkoviny, tak i cukry a tuky.

Samozřejmě že takovéto směsi dokázaly chytat kapry a mnohdy u nich vyvolávaly takzvané žravé šílenství. Ovšem z dlouhodobého hlediska a s novými nutričními požadavky ztrácely tyto směsi na významu. Musíme si umět představit, že na začátku Jeho přirozená zvědavost ho vedla k tomu, aby nasál do pysku vše, co jen trochu připomínalo něco k ochutnání. Tyto směsi musely být pro kapry velice lákavé. To jen pro nastínění událostí, abyste lépe pochopili celou věc.


Deset hodin až tři dny sušení podle typu směsi

Já kladu veliký důraz na výživové vlastnosti návnad, a proto si svoje směsi sestavuji sám. Jen to mi může zajistit zpětnou kontrolu a samozřejmě absolutní důvěru v to, na co chytám. Jako základ používám nutričně hodnotné složky, které v různém poměru míchám v zrnových semletinách nebo v rybích a masových moučkách. Tyto směsi s vysokým obsahem živin mají za úkol na kratší či delší dobu nutričně nahradit kaprům jejich přirozenou potravu. Samozřejmě za důležitého předpokladu, že mé boilie bude pro kapry na straně výdeje a příjmu energie přijatelnější než vyhledávání a požírání přirozené potravy. Vše se točí okolo výdeje a přijmu. Velký kapr přirozeně nebude vydávat více energie, než přijme. Musíme si uvědomit, že ve vodním světě je většinou dostatek přirozených a vlastně speciálních potrav naordinovaných kaprům na míru dle jejich aktuálních potřeb. Zoobentos je dobře stravitelný a může obsahovat až 20 % sušiny, jejíž složení může být až 65 % bílkovin, 30 % tuku a 25 % sacharidů. Poměr složek se liší podle ročního období a dalších vlivů.


Surovin je mnoho


Základem je kvalitní směs na boilie. Má vlastní „ortodoxní ryba“


Do rozšlehaných vajec můžeme přidat „aditiva“ (sladidlo, rybí olej, …) a za stálého míchání přidáváme směs



Tuhé těsto už musíme vyválet rukama. Stejným způsobem zpracuji 20kilové množství směsi ve větší nádobě pomocí elektrické vrtačky s nástavcem na stavební lepidlo


Hotové těsto zabalím do fólie a nechám 10–24 hodin v chladu odpočinout. Důvodem je, že po „odpočinutí“ se těsto lépe zpracovává na robalu


Čím intenzivněji kapr vydává energii, tím menší je šance, že si navykne po určitou dobu přijímat nutričně chudší potravu. Těžší ryby mají větší energetické a nutriční nároky na doplnění živin. Myslím si, že to je alfou a omegou chytání velkých ryb. Během roku se musí ryby vypořádat se spoustou změn na všech typech revírů. Například při zvýšeném průtoku v řekách či v letních měsících na stojatých vodách musí ryby čas od času zvládnout kyslíkový deficit ve vodě. A pak je tu samozřejmě období tření. Nutno dodat, že při takových přirozených jevech není kapr závislý na našich návnadách.

Ovšem co samotná krmná kampaň, kterou rybám připravíme? Je jasné, že zakrmením chceme docílit toho, aby kapři preferovali naše návnady před svojí přirozenou potravou. Ne vždy se nám podaří kapry dokonale lokalizovat. Když budeme mít štěstí a objevíme takzvaný hot spot, neboli žhavé místo, budeme zřejmě schopni chytit slušného kapra i na tvrdý chléb. Ale použijeme‑li návnadu s vysokým nutričním signálem, je větší šance, že ryby se budou krmit s větší důvěrou a nám se povede slušný úlovek.







Existují teorie, že ryby stejně jako ostatní živočichové dokážou při ochutnání potravy rozeznat její výživnost, tedy přirozený obsah bílkovin, sacharidů a tuku. Tyto živiny jsou ve skladbě každé potravy nejdůležitější. Já používám esence jen ve vodě chladnější než 10 °C a i tehdy jen v malém množství. Raději se spoléhám na výživový signál svých návnad. Věřím, že takový signál dokážou ryby zachytit i na větší vzdálenost a čím je takováto stopa koncentrovanější, tím lépe.

Nebudu zde psát své osvědčené recepty, to jistě pochopíte, ale uvedu několik orientačních vodítek pro ty, kdo by chtěli začít s výrobou vlastních směsí jen sami pro sebe.

V zásadě platí, že můžeme použít každou potravinovou nebo krmivářskou surovinu, ale dá se říct, že některé složky představují jakýsi standard. Přesto platí, že fantazii se meze nekladou a vyplatí se hledat a pátrat po nových složkách.


Zabral první noc na výživné boilie

Dnes existuje hodně extrudovaných surovin. Jsou to rostlinné, masové nebo rybí moučky, které jsou chuťově výraznější a nutričně zajímavější, a to díky speciální tepelné úpravě. Extrudované složky mají kratší molekulové řetězce surových bílkovin. Můžou tvořit od 20 % do 70 % celkové váhy směsi. Přidáním obyčejné krupice nebo potravinového škrobu můžeme navýšit sacharidovou hladinu. Dávkování škrobu je do 10 % celkové váhy směsi. Kdo chce investovat víc, měl by se poohlédnout po nějakých proteinech, například sójových, rybích, mléčných apod. Zvednou bílkovinovou hladinu v návnadě. Vždy můžeme sáhnout po různých olejích nebo rozemletých tučných semenech, které zároveň poslouží jako atraktor. Na chytání v chladné vodě můžeme použít takzvané odvodněné oleje, které ani v pozdním podzimu netuhnou a tudíž se lépe uvolňují.

Boilie nemusí být nutně jenom sladké. Mně se mnohokrát osvědčily pálivé, slané nebo kombinované chutě. Stejně důležitá jako použité suroviny je i doba varu boilií. Je dobré vyzkoušet si, v jaké tvrdosti vařené kuličky nejlépe pracují. Některé boilie mají dobrou dráždivou schopnost, když jsou uvařené hodně dotvrda, a některé jsou lepší měkčí.


Je hotovo

Někdy se mi stává, že po nějaké době záběry ubývají, a někdy se nedostaví vůbec. Ať už jsou důvody jakékoliv, třeba i to, že ryby si spojí potravinový signál boilií s nebezpečím, z určitého pohledu jsem tomu rád. Svědčí to o jakýchsi přírodních zákonitostech. Ono totiž žádné boilie nemůže kaprům úplně nahradit jejich přirozenou potravu a asi to pro ně bude i nadále „jen“ zajímavá , lákavá a hodnotná, ale instantní potrava.

Autor: kolař - ®

Diskuse k článku (72 reakcí)

Přečteno: 15 864x
Průměrná známka: 1.52