Ničení sinic elektřinou

Kategorie: Všeobecné

http://zpravy.idnes.cz/svetovy-experiment-sinice-v-jablonecke-prehrade-znicila-elektrina-1fc-/domaci.asp?c=A080807_103015_domaci_itu

antony, 8.8.2008

Diskuse k bleskovce

LudaT - Profil | Pá 15.8.2008 18:52:44

kakr: no kéž by to bylo zase tak. Ono asi víš na co jsem narážel, nemám strach že by rybáři dopustily aby se jim "přemnožily" dravci, "na 1 mírovýho (kterýho samozřejmě klepne) 5 malejch zprasí na cigárko, neboj "pán" tvorstva nedopustí aby mu "škodná" užírala ze stolu. Bohužel dobrej dravcovej revír nemůže vzniknout tak blízko tak velkýho města, alespoň ne za stavajících pravidel a stavající rybářské základně. Ale doufám že se pletu.

JKL - Profil | Pá 15.8.2008 16:23:30

Petr Koch : Záměr byl.- Jenže my byli už v etapě výběrového řízení a partnerská obec ještě nezačala s územkem. Takže jsme se trhli. Ono je to už hezkých pár roků - asi 7.Tenkrát byl limit tuším 5000. Ale něco z Kraje starostka vydolovala. :-) Možná by ses divil - ale tady většina obcí ČOV má. Anebo staví. Až se sám divím. :-) A jelikož berem vodu ze studně - vím že je to znát. :-)

kakr - Profil | Pá 15.8.2008 15:57:03

LudaT:
Vírská přehrada bývala revírem ze zvláštním statutem. Pak z ní udělali vodárenskou nádrž a stal se s ní revír pro vyvolené.
Ještě k tomu pryglu. Vyhrabal jsem úlovky z r. 1954 a nebudeš tomu věřit.
Tehdá se lovilo víc candátů jak kaprů.
kapr......2 218ks ..........................candát........2 287ks

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 15:46:57

JKL - ®: pěkný. takových obcí je málo. A neměli jste možnost se spojit s nějakou vesnicí v blízkém okolí do svazku, aby jste tu hranici 2000EO přelezli? I tak se dá tuším dosáhnout na dotace a to až 80% uznatelných nákladů.

LudaT - Profil | Pá 15.8.2008 15:44:58

kakr: no ono Vírská přehrada není revír, pochybuji o jakémkoliv přemnožení jakékoliv dravé ryby na jakémkoliv revíru (na priglu zvlášť). :-))

kakr - Profil | Pá 15.8.2008 15:38:47

svadla58:
Dravé ryby je folklor dne. Vychází se ze skutečnosti, že kapr, cejn, lín a pod. ryjí do dna a tím ho vlastně obrací. No a usazeniny se dostávají do oběhu a sinice mají z čeho žít. Návrh přejít na tkzv. jezerní hospodaření (něco podobného se realizuje na Vírské přehradě) znamená preferovat rybu dravou , candáta štiku bolena a omezit nasazování kapra. Má to malý háček, ryba dravá chce papat, pokud nemá dostatek ryby nedravé tak se požírá navzájem, neb hlad je zlá věc. Navíc Prygl slouží jako rekreační nádrž, kde se na rozdíl od Víru dá koupat. A má taky vlivem nadmořské výšky teplejší vodu.Jak to vlastně bude, nikdo pořádně neví. Viz pokusy odlovit cejny ve tření agregátem. Pár metráků se odlovilo, je to ovšem jen kapka v moři.

JKL - Profil | Pá 15.8.2008 15:31:49

svadla58: Dík. :-) Ale není to tak strašné - zadlužení samozřejmě, dotace minimální - jsme pod 2000. A samozřejmě "pod" limitem. :-) Je to o schopné starostce a spoustě práce - ale zájem ze strany lidí kupodivu byl, a značný. Část financí byla i přes stavební spoření. Takže určité náznaky rozumu už se projevují.

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 15:25:19

svadla58 - ® : dík, do Tovačova jedu v úterý na týden na ryby, kdyby se nudil, rád s ním pokecám a ne jen o tom. Dík

svadla58 - Profil | Pá 15.8.2008 15:15:07

Petr Koch: promiň, přehlíd jsem ten dotaz o vápnění pryglu.
V čisté vodě nemám zkušenosti. Měl jsem za to, že vápnění důvod je stejný, jak když se vápní vypuštěný rybník - zabíjí se ti co čekají v bahně až přijde jejich čas. Můžu se zeptat kamoša, co rybníkářství studoval nebo ho na Tebe zkontaktovat - je to tovačovan.
Trošku jasněji mám po přečtení http://azpravy.atlas.cz/domov/ostatni/161617-objevili-jsme-achillovu-patu-sinic-tvrdi-expert.aspx. Vypadá to, že je to interview s autorem myšlenky vápnění. Jeho odpověď na otázku "Budete nasazovat dravé ryby?" - tomu fakt nerozumím.

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 15:05:13

svadla58 - ® : tohle je taky zajímavý, kašlem na sinice, beztak je to konkrétně na Prýglu jen lobby podnikatelů z okolí a nikomu o čistou přehradu nejde, jde o love a o platící povaleče.

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 15:03:15

svadla58 - ® : moc pěkný :o))) smekám. Mě to hodně baví, ale jsem spíš stavař. Takový ty dáry, bednění, železo, beton. Nějaký ty trubky a potom kluci technologové, kterým prostě věřím. popisuješ to velice zjednodušeně a v podstatě stejně jako kluci z provozu co si mě na ČOVce v Tišnově vzali pod křídlo a polopaticky mi to vysvětlovali.
Sem to přiteče, tady zůstanou šutry, tohle je Hubber, to oddělí hadry na tomhle rošt občas připlave pes ( tak ho sežerem) potom to tady v tý bedně od Fontány oddělí písek ( nebo taky ne ). Když moc zachčije, tak to padne tady do toho velkýho bazénu, to je dešťová zdrž. V tom proplachovacím žlabu máme ryby :o) Pak tu hnusnou vodu to tlačíme z provozky čerpadlama na usazovačku, tohle jezdí dokola a stírá to plovoucí bordel, dole sajeme primární kaly, pak to teče do aktivace ( nitri a denitri,,,,,) tady ty vrtule to honí dokola, z těch roštů jde vzduch, potom to teče na dva dosazováky, zase se tam cosi točí na kolejničkách a stírá plovoucí kaly, dole to odsává zase kaly a tady z těch hřebenů jak je to porostlý tou řasou už odtýká vyčištěná voda wole a je to tak zasviněný, protože to franta dneska nečistil a vysr*al se na to. Hele tám ta bouda je na flotačku, tamhle máme pastery, který jsou dost vychytaný a jezděj sem na ně exkurze, támhle máme plynojem, páč si tady z těch sraček děláme bioplyn ( v létě musíme plyn spalovat, máme ho moc - tohle je mařič tepla) No a tám v tý boudě je odstředivka a na těch hromadách jsou odstředěný kaly a mají super sušinu. Spoustu jsem toho vynechal a něco možná domotal, ale tak to tenkrát nějak bylo a bylo to lepší, než se doma válet v PD a snažit se pochopit technickou zprávu :o)
V současný době uvádím do zkušebního provozu malou čistírničku tuším 2800EO, ale to je mazel, ta technologie se mi moc líbí.

svadla58 - Profil | Pá 15.8.2008 14:52:35

JKL: smekám před vaším obecním zastupitelstvem - posháněli prachy, zadlužili obec na leta dopředu (i s dotací) a politicky se takřka odvařili. Ruku na srdce - setkala se investice do kan a ČOV se stejným pochopením jak ivestice do vodovodu, plynu, svozu odpadů? Nebyla potřebnější např. silnice?

Jo a pohybujete se asi s rezervou POD limitem :-)

Koukám, že jsem se pomalu zmocnil tématu a hodně od něj uhnul. Začli sme se sinicema ...