Ničení sinic elektřinou

Diskuse k bleskovce Ničení sinic elektřinou

Autor diskuse: antony - Profil , 7.8.2008

LudaT - Profil | Pá 15.8.2008 18:52:44

kakr: no kéž by to bylo zase tak. Ono asi víš na co jsem narážel, nemám strach že by rybáři dopustily aby se jim "přemnožily" dravci, "na 1 mírovýho (kterýho samozřejmě klepne) 5 malejch zprasí na cigárko, neboj "pán" tvorstva nedopustí aby mu "škodná" užírala ze stolu. Bohužel dobrej dravcovej revír nemůže vzniknout tak blízko tak velkýho města, alespoň ne za stavajících pravidel a stavající rybářské základně. Ale doufám že se pletu.

JKL - Profil | Pá 15.8.2008 16:23:30

Petr Koch : Záměr byl.- Jenže my byli už v etapě výběrového řízení a partnerská obec ještě nezačala s územkem. Takže jsme se trhli. Ono je to už hezkých pár roků - asi 7.Tenkrát byl limit tuším 5000. Ale něco z Kraje starostka vydolovala. :-) Možná by ses divil - ale tady většina obcí ČOV má. Anebo staví. Až se sám divím. :-) A jelikož berem vodu ze studně - vím že je to znát. :-)

kakr - Profil | Pá 15.8.2008 15:57:03

LudaT:
Vírská přehrada bývala revírem ze zvláštním statutem. Pak z ní udělali vodárenskou nádrž a stal se s ní revír pro vyvolené.
Ještě k tomu pryglu. Vyhrabal jsem úlovky z r. 1954 a nebudeš tomu věřit.
Tehdá se lovilo víc candátů jak kaprů.
kapr......2 218ks ..........................candát........2 287ks

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 15:46:57

JKL - ®: pěkný. takových obcí je málo. A neměli jste možnost se spojit s nějakou vesnicí v blízkém okolí do svazku, aby jste tu hranici 2000EO přelezli? I tak se dá tuším dosáhnout na dotace a to až 80% uznatelných nákladů.

LudaT - Profil | Pá 15.8.2008 15:44:58

kakr: no ono Vírská přehrada není revír, pochybuji o jakémkoliv přemnožení jakékoliv dravé ryby na jakémkoliv revíru (na priglu zvlášť). :-))

kakr - Profil | Pá 15.8.2008 15:38:47

svadla58:
Dravé ryby je folklor dne. Vychází se ze skutečnosti, že kapr, cejn, lín a pod. ryjí do dna a tím ho vlastně obrací. No a usazeniny se dostávají do oběhu a sinice mají z čeho žít. Návrh přejít na tkzv. jezerní hospodaření (něco podobného se realizuje na Vírské přehradě) znamená preferovat rybu dravou , candáta štiku bolena a omezit nasazování kapra. Má to malý háček, ryba dravá chce papat, pokud nemá dostatek ryby nedravé tak se požírá navzájem, neb hlad je zlá věc. Navíc Prygl slouží jako rekreační nádrž, kde se na rozdíl od Víru dá koupat. A má taky vlivem nadmořské výšky teplejší vodu.Jak to vlastně bude, nikdo pořádně neví. Viz pokusy odlovit cejny ve tření agregátem. Pár metráků se odlovilo, je to ovšem jen kapka v moři.

JKL - Profil | Pá 15.8.2008 15:31:49

svadla58: Dík. :-) Ale není to tak strašné - zadlužení samozřejmě, dotace minimální - jsme pod 2000. A samozřejmě "pod" limitem. :-) Je to o schopné starostce a spoustě práce - ale zájem ze strany lidí kupodivu byl, a značný. Část financí byla i přes stavební spoření. Takže určité náznaky rozumu už se projevují.

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 15:25:19

svadla58 - ® : dík, do Tovačova jedu v úterý na týden na ryby, kdyby se nudil, rád s ním pokecám a ne jen o tom. Dík

svadla58 - Profil | Pá 15.8.2008 15:15:07

Petr Koch: promiň, přehlíd jsem ten dotaz o vápnění pryglu.
V čisté vodě nemám zkušenosti. Měl jsem za to, že vápnění důvod je stejný, jak když se vápní vypuštěný rybník - zabíjí se ti co čekají v bahně až přijde jejich čas. Můžu se zeptat kamoša, co rybníkářství studoval nebo ho na Tebe zkontaktovat - je to tovačovan.
Trošku jasněji mám po přečtení http://azpravy.atlas.cz/domov/ostatni/161617-objevili-jsme-achillovu-patu-sinic-tvrdi-expert.aspx. Vypadá to, že je to interview s autorem myšlenky vápnění. Jeho odpověď na otázku "Budete nasazovat dravé ryby?" - tomu fakt nerozumím.

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 15:05:13

svadla58 - ® : tohle je taky zajímavý, kašlem na sinice, beztak je to konkrétně na Prýglu jen lobby podnikatelů z okolí a nikomu o čistou přehradu nejde, jde o love a o platící povaleče.

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 15:03:15

svadla58 - ® : moc pěkný :o))) smekám. Mě to hodně baví, ale jsem spíš stavař. Takový ty dáry, bednění, železo, beton. Nějaký ty trubky a potom kluci technologové, kterým prostě věřím. popisuješ to velice zjednodušeně a v podstatě stejně jako kluci z provozu co si mě na ČOVce v Tišnově vzali pod křídlo a polopaticky mi to vysvětlovali.
Sem to přiteče, tady zůstanou šutry, tohle je Hubber, to oddělí hadry na tomhle rošt občas připlave pes ( tak ho sežerem) potom to tady v tý bedně od Fontány oddělí písek ( nebo taky ne ). Když moc zachčije, tak to padne tady do toho velkýho bazénu, to je dešťová zdrž. V tom proplachovacím žlabu máme ryby :o) Pak tu hnusnou vodu to tlačíme z provozky čerpadlama na usazovačku, tohle jezdí dokola a stírá to plovoucí bordel, dole sajeme primární kaly, pak to teče do aktivace ( nitri a denitri,,,,,) tady ty vrtule to honí dokola, z těch roštů jde vzduch, potom to teče na dva dosazováky, zase se tam cosi točí na kolejničkách a stírá plovoucí kaly, dole to odsává zase kaly a tady z těch hřebenů jak je to porostlý tou řasou už odtýká vyčištěná voda wole a je to tak zasviněný, protože to franta dneska nečistil a vysr*al se na to. Hele tám ta bouda je na flotačku, tamhle máme pastery, který jsou dost vychytaný a jezděj sem na ně exkurze, támhle máme plynojem, páč si tady z těch sraček děláme bioplyn ( v létě musíme plyn spalovat, máme ho moc - tohle je mařič tepla) No a tám v tý boudě je odstředivka a na těch hromadách jsou odstředěný kaly a mají super sušinu. Spoustu jsem toho vynechal a něco možná domotal, ale tak to tenkrát nějak bylo a bylo to lepší, než se doma válet v PD a snažit se pochopit technickou zprávu :o)
V současný době uvádím do zkušebního provozu malou čistírničku tuším 2800EO, ale to je mazel, ta technologie se mi moc líbí.

svadla58 - Profil | Pá 15.8.2008 14:52:35

JKL: smekám před vaším obecním zastupitelstvem - posháněli prachy, zadlužili obec na leta dopředu (i s dotací) a politicky se takřka odvařili. Ruku na srdce - setkala se investice do kan a ČOV se stejným pochopením jak ivestice do vodovodu, plynu, svozu odpadů? Nebyla potřebnější např. silnice?

Jo a pohybujete se asi s rezervou POD limitem :-)

Koukám, že jsem se pomalu zmocnil tématu a hodně od něj uhnul. Začli sme se sinicema ...

svadla58 - Profil | Pá 15.8.2008 14:41:55

LudvaBrno: už mě netýrej :-))))))))))) Stav se ve škole, maj tam pro tebe nějaké prachy :-))

Oxické, Anoxické, Anaerobní - to je odvozeno od el. potenciálu - odkaz na internetu nemohu najít, takže mými slovy, hodně zjednodušeně:

Oxická část - přítomen volný kyslík (dodává se tam - nádrž se provzdušňuje), amoniak se převádí na dusitany, násl. dusičnany, oxiduje se organická složka, biocenóza ji přetváří na oxid uhličitý a vodu.

Anoxické - bez kyslíku, jen dusičnany. Těm se dodá energie (odpadní voda) a ony za odměnu táhnou do hajzlu - plynný dusík odvětrá - viz přednáška 2. Chce to tu energii a nesmí tam být kyslík. Jináč dusík neodvětrá, páč si breberky k výstavbě své hmoty použijí kyslík volný a složitě ho dolovat z dusičnanů, na to se vyprdnou.

Anaerobní - není tam ani kyslík, ani dusičnany. Je to prostředí pro kultivaci poly-P-bakterií na akumulaci fosforu - ty až přijdou do oxického prostředí, nažerou se fosforu. V anoxickém a anaerobním prostřed ho zas vyblejou :-)

A tyhlety 3 základní prostředí různě prostorově a/nebo časově střídej, připouštěj k nim hovno, přečerpávej kal, odčerpávej kal, odebírej kal, foukej do teho, nech to usazovat odsazovat a dosazovat, všechno s potřebnou dobou kontaktu, nebo víckrát dokola, stírej to ... Celý kouzlo.

Flotace tam probíhá taky, ale podružně, spíš jako nežádoucí produkt - pokud něco plave na hladině, musí se to před vypuštěním oddělit a vrátit. Teď si vzpomínám na jednu technologii, která využívá flotaci před koncem aktivační nádrže, ale to si povíme radši někdy jindy :-))

Jenom oddělení vody z aktivační směsi je celá věda - Petr Koch Ti poví, jak se staví velký dosazovák a co je tam serepetiček, mostů, potrubí, stěrek, válců, plechů, všechno dokulata, nebo skosené, bez jediné rovné plochy - stavaři z toho šedivějí. I když nevím - Jemnici neznám a ve Znojmě dosazovák není, tam je tuším SBR. Jak kdybych nic neřek! Přitom dosazovák je principienlně obyčejný hrnek s kafem - lógr dole a voda nahoře.

JKL - Profil | Pá 15.8.2008 14:30:16

svadla58 : Budeš mít určitě pravdu - nic není dokonalé, nicméně jak píšeš - pokrok jde dopředu. Malou čistírnu provozujeme, soli železa používáme, parametry se vyhodnocují pravidelně, pohybujeme se vysoko nad limitem, kanalizace je oddělená. Vypouštíme do recipientu který je drtivou většinu roku bez vody - vsakujeme. V louži za čistírnou žije leccos. Pro mne rozhodně pokrok proti vyvážení jímek na pole. Co se týče používání fosfátů v zemědělství - v současnosti pouze zlomek toho co šlo do půdy dřív.

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 14:02:03

svadla58 - ® :já jsem dělal mistra a potom stavoše na hodně stavbách počínaje Jemnicí, přes Znojmo, spoustu malých vesnic a městeček na JM a můžu s čistým srdcem říct, že technologie pokládky, postu, materiály a spousta dalších věcí je ve městě Brně nejdokonalejší. V Brně jsem dělal pro Brněnské vodárny a kanalizace jen pár ulic a to vodu a kanalizaci. Jejich standardy jsou ještě přísnější než normy. To co jsme si mohli jako stavebník dovolit na vesnici nebo i menším městě, to v Brně neexistuje.

svadla58 - Profil | Pá 15.8.2008 13:56:02

SkulalukS: ja vím že jsem ukecaný, promiň, lepší to nebude - dobře děláš, že to nečteš :)
Petr Koch: díky
kakr: no jasně, díky - správně má být "... kanalizace, byť převážně jednotná." ... je to prostě blbě :-) převážně jednotná - to sem vymyslil pěknou ptákovinu! Je to smíšená kanalizace. Než se začnu zamotávat do procent - jen to potvrzuje že Brno je špička, obvzlášť na kanalizaci - jinde se budují oddílné kanalizace jen v nové zástavbě.

LudvaBrno - Profil | Pá 15.8.2008 13:52:48

Svadlo58: Smekám, byť su vlasatej. Úprava vody mě na škole celkem bavila, akorát už je to nějakej pátek, tak se toho dost vykouřilo a zbyly s bídou ty základy:o). Anoxický je samozřejmě správně, poněvadž je tam kyslík vázaný. Anaerobní by znamenalo víceméně pouze prostředí amoniaku, sirovodíku a metanu. No prostě, jak to člověk nedělá, tak z toho vypadne:o).

No a jinak mě napadá ještě flotace, ta by přece taky mohla nějakou tu práci odvést.

Na závěr - s tím tekutým hovnem jsem měl na mysli barvu a zápach.:-)

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 13:52:20

kakr - ® : ISPA byl tuším dotační program, ze kterého to bylo spolufinancováno a po té ulici jsem se nepohyboval :o))) Byla to tenkrát řehole, kanalizace se ukládala pod hladinu spodní vody, mnohdy v tekutých píscích a hloubek až kolem 5m a celkem blízko nemovitostí. Nic moc. Ale když si vzpomenu jak to tam vypadalo před stavbou a v současný době. myslím, že si Líšňáci celkem pomohli.

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 13:48:32

svadla58 - ®: já bych rád využil toho, že se kolem OV motáš a to i v zaměstnání.
Jaký je tvůj názor na vápnění brněnské přehrady? Kamarád mi o tom vyprávěl a moc šancí tomu nedával. Údajně je cílem vytvořit jakýsi povlak, který sinice podrží ve dně a nedovolí jim rozbujet, ale ten povlak je prý hodně křehký a jakékoliv rozvíření dna ho poruší e je to k ničemu.
Mohl by jsi mi v tom udělat trochu jasno?

kakr - Profil | Pá 15.8.2008 13:46:14

Petr Koch:
nevím co znamená ISPA, ale ulice ,kde se oddělená kanalizace realizovala je Krameriova.

Petr Koch - Profil | Pá 15.8.2008 13:37:44

kakr - ®: jenže to jsou nové projekty kde se prostorově kanalizace dešťová, splašková, plyn, voda a ostatní sítě vejdou. Nemusí to být jen o prostoru, ale v Líšni jsem nějakou dobu dělal stavoše a některé ulice přímo stavěl. Jo a jestli se nepletu, tak to byla ISPA. Současně s tím jsem dělal i na Táborské nějakou atypšachtu, tam byla jednotná.

kakr - Profil | Pá 15.8.2008 13:32:57

svadla58
Všechny Tvé příspěvky v otázce jsou skutečně špicové.Jen malá poznámečka i v Brně se začínají budovat odděleně kanalizaca dešťová a splašková. Vím to naprosto tutově, kolega bydlící v rod. domku v Líšni to tak musel v rámci rekonstrukce celé ulice předělat a dalo to dost hokny.