Uhyn ryb na Dyji pod Novými mlýny

Kategorie: Všeobecné

Smutný pohled se v úterý naskytl rybářům, hasičům, vodohospodářům i policistům na hladině řeky Dyje u jezu v Bulharech na Břeclavsku. Plavaly zde desítky uhynulých ryb. Co je příčinou skonu tolstolobiků, amurů, sumců i kaprů je nyní v šetření. Na vině může být zvýšený výskyt sinic, které přes noc ubírají kyslík z vody.

https://breclavsky.denik.cz/nehody/ekologicka-katastrofa-v-dyji-na-breclavsku-hynou-ryby-chybi-jim-kyslik-20220719.html

Martin M., 19.7.2022

Diskuse k bleskovce

kakr - Profil | So 30.7.2022 10:05:04

V žádném případě se nechci zastávat ani Povodí,ani MRS. Každý úhyn ryb je svým způsobem tragédie , hlavně pro ty, kteří se o revír starají. Ale cituji -

"Od roku 2013 se začalo řešit měření kyslíku v řece. Za své si to podle všeho vzalo MRS Brno. Bohužel i přes opakované urgence pobočného spolku Rakvice, se na to na Soběšické vykašlali, stejně jako v tom žádné kroky neudělalo Povodí (jasně, čekalo na MRS:-( )."

Existují nějaký zápis, kde je uvedeno kdo bude měření kyslíku realizovat? Totéž platí i pro urgence PS Rakvice. Pokud ne je to vše dost na vodě, neb co je psáno, to je dáno.
Citace "podle všeho" je dost vágní.

otoš - Profil | So 30.7.2022 9:34:40

Jarda Bee >> No jo...

Jarda Bee - Profil | So 30.7.2022 9:32:31

kubas. >> Je smutné, když člověk ví, že k tomu uhynu s největší pravděpodobností nemuselo vůbec dojít :(

A ještě tento odstavec

Povodí je odborný správce vodní nádrže i vodního toku. Není pravda, že ho nemusí zajímat podmínky života ryb, protože život ve vodě je součástí ekologického stavu daného vodního útvaru a Povodí by se mělo snažit, aby se prováděla opatření k jeho dobrému stavu a zlepšování

kubas. - Profil | So 30.7.2022 9:17:47

Jarda Bee >> Pekne a bohuzel pravdivé, zejména tento odstavec!

"Od roku 2013 se začalo řešit měření kyslíku v řece. Za své si to podle všeho vzalo MRS Brno. Bohužel i přes opakované urgence pobočného spolku Rakvice, se na to na Soběšické vykašlali, stejně jako v tom žádné kroky neudělalo Povodí (jasně, čekalo na MRS:-( )."

Jarda Bee - Profil | So 30.7.2022 9:12:23

Vyjádření pana Hodovského

Ahoj a Petrův zdar všem! Slíbil jsem, že po dnech sběru informací a jejich vyhodnocení to za sebe vše shrnu. Paradoxně jsou to známé věci, které bohužel byly jak ze strany Povodí Moravy, tak i MRS Brno zcela podceněny.
Povodí Moravy spravuje VD NM včetně MVE v hrázi dolní zdrže. Obecně je známo, že v případě nasáváni vody ze spodní vrstvy vody v nádrži (hypolimnia) elektrárna vodu neprokysličuje. Pokud jde většina vody tudíž přes MVE, dostává se tam v letním období voda s nízkým obsahem kyslíku. Na VD NM je každoročně masa vodního květu. Díky směru větru byla před havárií ve velké vrstvě nafoukána u hráze. Když jsou sinice ve velké vrstvě, odumírají a klesají jako organická hmota ke dnu. Rozklad této hmoty dále spotřebovává kyslík.
Pokud šla všechna nebo většina vody přes MVE, nastala bohužel situace, že vzniklo jakési zelené až zeleno-modré "smoothie", které začalo téct řekou. Byla to málo okysličená voda s promíchaným velkým množstvím částečně nebo většinově se rozkládajících sinic. Detaily nejsem schopen posoudit, to mohlo udělat Povodí a jeho laboratoře (před havárií i běham ní). Díky tomu se začaly obracet některé ryby již brzy pod mostem v Nových Mlýnech a pak zejména v nadjezí v Bulharech.
Dle dat je průkazné, přestože i tak se do řeky dostávala rozkládající se organická hmota, že když se voda pouštěla segmenty, byla koncentrace kyslíku až dvojnásobná. Přesto trvalo Povodí na pouštění přes elektrárnu a dokonce se k němu dominantně vracelo i před druhým menším úhynem.
Od roku 2013 se začalo řešit měření kyslíku v řece. Za své si to podle všeho vzalo MRS Brno. Bohužel i přes opakované urgence pobočného spolku Rakvice, se na to na Soběšické vykašlali, stejně jako v tom žádné kroky neudělalo Povodí (jasně, čekalo na MRS:-( ).
Povodí je odborný správce vodní nádrže i vodního toku. Není pravda, že ho nemusí zajímat podmínky života ryb, protože život ve vodě je součástí ekologického stavu daného vodního útvaru a Povodí by se mělo snažit, aby se prováděla opatření k jeho dobrému stavu a zlepšování. Navíc by měl úsek Dyje být zařazen v havarijně rizikových úsecích i v plánech povodí a měl by zde být provádět detailní monitoring.
Ač můj názor již nyní vyvolává silné tlaky, trvám na tom, že se havárii dalo předejít a minimálně ji zmírnit v rozsahu.
Co lze za mne udělat dál? Věc by se měla dořešit, protože jinak vše utichne a jak Povodí, tak MRS se na to možná za dva roky vykašlou. Ideálně vodoprávní úřad by měl iniciovat jednotlivé další kroky k zajištění prevence. Měření kyslíku a ideálně i průhlednosti nebo chlorofylu u hráze a pak alespoň ve dvou profilech na řece. Technických možností alternativního nátoku na MVE. Změny manipulačního řádu, který umožní vypouštět více vody nebo všechnu vodu přes segmenty a tím odstavit MVE, a to i na základě výsledků měření kyslíku. Zlepšení eutrofizace celého VD NM. Nejde o velkou újmu Povodí, protože se jedná jen o nejkritičtější období července a srpna.
Díky na závěr všem, kteří se snažili a snaží věc řešit, aby se už neopakovala. Musí se to podařit!

Ciffik - Profil | So 30.7.2022 8:59:19

aleš vavřina >> Co tedy měla ta skupina lidí v rámci toho projektu dle vás udělat jinak? Tak, aby vy jste byl spokojen a zároveň neporušila zákon?

Očividně je těžké pro některé pochopit, že se tu neschvalují záměry stylem ten je fajn, ten nee. Ale že je tu nějaká legislativa a povolovací proces, byť často svazujicí či zastaralý (bez debat), nicméně platný.

Zkusím to ještě jinak... máte na střední nádrži slunku, v Mušovském luhu karase obecného. Tj. ryby, které by si za mě zasloužili nejvyšší statut zákonné ochrany, ale nemají jej... mohu beztrestně ty ryby používat jako nástražky či je házet slepicím. Na druhou stranu kvůli ouklejce či jesenovi, musím pro každý záměr žádat kraj o výjimky. Je to fér? Není. Jenže tak to bohužel v současnosti je a já s tím nic nenadělám a vy patrně taky ne. Vědci setavují pravidelně červené seznamy. V aktuálním by slunka i karas byli mezi kriticky ohroženými. Stačilo by tento seznam zkopírovat do vyhlášky.... ano, tak málo by stačilo, jenže to musí vláda. Nemohu to udělat ani já ani vy. Takto tu máme 30 let starou vyhlášku 395/1992 (seznam zvláště chráněných druhů). Je asi zbytečné dodávat, že je absolutně neaktuální... Stejně tak tu máme legislativu, která se vztahuje k ochraně ptačích oblastí. Nemusím s ní souhlasit, ale ona tu prostě je a já nemám možnost ji obejít ani změnit, stejně jako vy. Zhazovat tedy vinu na ochranáře a ornitology, kteří za současné legislativy hledali pro PMO vůbec nějakou legislativně průchozí cestu... mimochodem PMO vědělo od začátku moc dobře, do čeho jde a proti čemu stojí.

Zbytečné asi dále debatovat (tímto končím), já s vámi v podstatě souhlasím, nelíbí se mi v tom našem státě fungování vícero věcí, ale nic to nemění na tom, že ač se mi to líbí/nelíbí, musím při práci postupovat a řídit se platnou legislativou. Rozdíl mezi námi je v tom, že pokud se vám to nelíbí, tak to prostě bez znalosti legislativy hodíte na ochranáře a ornitology... v opačném případě byste si byl totiž vědom toho, že tam jiná cesta nebyla...

Dodo677 - Profil | So 30.7.2022 8:51:53

Mě se lidi jak lidi předpokládají že se levnější vstup podepíše na koncové ceně.
Krásné to šlo vidět na snížení DPH na pohony hmoty že 😃
Stejně vtipný sou sektorový daně. Jestli si někdo myslí, že ty daně zaplatí z peněz na prémie pro top management........ ? 😃

F. - Profil | Pá 29.7.2022 23:50:22

Vsadím boty, že nějaká EU vyhláška nám nařizuje kupovat cibuli od protinožců. Aneb proč být soběstačným národem, když můžeme být zadluženou montovnou ✌️

zdevac - Profil | Pá 29.7.2022 23:42:20

computerfish >> Lidl prodává za ceny, které jsou lidi ochotní dát, ne podle nákupu. A jen tak na okraj - ty víš, za kolik Lidl nebo Tesco tu cibuli teď kupují a že ta od českého prodejce by byla, při zachování všech garancí, levnější? Nevěřím, že by se tak zkušení obchodníci chovali tak špatně, že by nenakupovali za těch nejlepších podmínek, co lze mít.

computerfish - Profil | Pá 29.7.2022 23:29:37

zdevac >> Zapomněl jsi vzít v úvahu, že tu cibuli mohla dodat farma do tvého Lidlu a neměl by si ji za pade což, měl autor patrně na mysli.

zdevac - Profil | Pá 29.7.2022 22:25:25

otoš >> Tak když jsme u těch dementů - na kolik mne ta cibule na farmě vyjde, když započítám i dopravu? Nebo ta samosběrem, když započítám i můj čas? když potřebuji kilo cibule, vezmu ji klidně za 50 vedle v Lidlu. Rozdíl je 30 Kč, cena za 1 km je cca 5-6 kč... Je ta farma do 2.5 km od bydliště a zabere pořízení cibule tam méně, než 5 minut?

aleš vavřina - Profil | Pá 29.7.2022 20:32:55

Ciffik >> je treba si odpovedet co je blizsi - zdali kosile (voda v nasi krajine a uzitek z ni) a nebo kabat (evropska legislativa a europoslanci jimz je uplne jedno, jestli uschneme nebo ne) ... at si vybere kazdy ( p.s. za tech 20 let jednani uz mam na "moderni ochrance" a ornitology vytribeny nazor; jsem ochoten jej zmenit, ale musi byt duvod...)

otoš - Profil | Pá 29.7.2022 20:23:54

Fishky >> F. - 29.7.2022 20:16:13 >> Já se přikláním k těm dementům...
:-))
Normálně maj v prodejnách v ČR cibuli z N.Zélandu za 45 kč. U nás na farmě se dá koupit za 20 kč a samosběrem za 15 kč za kilo. Normálně to nevymyslíš! Je fajn, že za pár let budou Číňané cibuli pěstovat i na Marsu....prý kilo bude stát 5 kč...
:-))
Já s cibulí problém nemám, páč ji kradu sousedovi přímo pod oknem ze zahrady o kterou neustále pečuje...
:-))