Katastrofa, s níž se počítalo až v roce 2050, dorazila dříve. Trpí už polovina Česka

Kategorie: Všeobecné

(video)

Škody během letošního léta související se suchem půjdou do miliard, to se ví už nyní, ačkoliv pohroma teprve přijde. Jen už je neodvratná.

Česko se ocitlo v roce 2050, ale není o co stát. Sucho, jaké nyní hlásí vědci, vodohospodáři a další profese závislé na vodě, mělo v našich zeměpisných šířkách nastat až za třicet let, v polovině tohoto století.

Jenže vody v podzemí i na povrchu ubývá rychleji, než jak varovaly původní, deset let staré prognózy.

„Možná jsme to viděli v nějakých filmech, ale už to prožíváme. A nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl změnit,“ prohlásil ministr životního prostředí Richard Brabec na konferenci Ochrana vody v přírodě.

Ale přijdou i škody, které dnes mylně považujeme za nemožné: developeři narazí na situaci, že jejich nové domy nebude možné připojit na vodu (nebude jí dost), umělé zasněžování svahů bude zakázáno a vlekaři přijdou o podstatné části sezóny.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/katastrofa-s-niz-se-pocitalo-az-v-roce-2050-dorazila-driv-trpi-uz-polovina-ceska-70537

Lasskoun, 19.4.2019

Diskuse k bleskovce

splávkař - Profil | Po 13.5.2019 20:14:48

retrívr >> nema, nejsi schopnej odpovedet na jednoduchy otazky a furt si meles svou.

retrívr - Profil | Po 13.5.2019 20:08:41

splávkař >> Je evidentně vidět, že o horách nic nevíš, nakonec vlastně dle věku moc ani nemůžeš.Protože po 89 rychle skončil. Do Krkonoš zvláště západních se nikdo nedovážel a snad by jsi ani nechtěl aby průmysl vznikal na horách. Jen tak aby jsi věděl, textilky tu byly kvůli vodě a dělali tam všichni. Opakuji, že na hory patří cestovní ruch, to už se Ti ale snažím vysvětlit dlouho. Poslední věta mne opravdu rozesmála. Možná si uvědom, že vývoj je vývoj. To víš, že lidi už na horách neberou vodu z potoka a ti lepří ze studny. Nechme toho nemá to nejmenší smysl.

splávkař - Profil | Po 13.5.2019 17:07:16

retrívr >> Ok, uveď tedy konkrétní roky kdy se do podhůří Krkonoš a Orlických hor dovážela pracovní síla (tisíce lidí) ze vzdálenosti často větší než 100km a další rozvoj průmyslu stál na nedostatku lidských zdrojů tak jako je tomu dnes?
Kdy si naši předci žili v takové hojnosti jako si žijí dnes?

retrívr - Profil | Po 13.5.2019 17:01:03

splávkař >> Nevím, která jsou jasná a nepochybná pravidla. Žiju v jasné realitě a vím, že průmysl na horách již doufám nebude. Jde tedy reálné a smysluplné využití krajiny k cestovnímu ruchu, tak jak tomu je v jiných zemích. Ale to už jsem se tu snažil vysvětlit. Kde žiješ a čem máš problém. Přečti si svůj poslední vůbec nic neříkající zápis. Tady není na co reagovat. Používáš fráze a nic neřešíš.

splávkař - Profil | Po 13.5.2019 16:07:10

retrívr >> Očividně ti dělá problém přijmout jasná a nezpochybnitelná fakta, jinak si nedokážu tvé zápisy, odtržené od současné reality, vysvětlit........

retrívr - Profil | Po 13.5.2019 15:39:58

splávkař >> Myslím, že mi stále něco podsouváš a vytrháváš věci z kontextu. Asi se v tomto případě moc nedomluvíme. Možná máme každý jiné zkušenosti. Poslední věta je pak nesmysl úplný. No nic, nebudeme tu prudit ostatní. Měj se, třeba v jiné diskuzi.

splávkař - Profil | Po 13.5.2019 8:53:01

retrívr >> Přišel jsi sem s prohlášením, že ze země mizí průmysl a je třeba obětovat i zbytky přírody tomu aby lidé měli co do huby.
To je blábol odtržený od reality hodný stoupence komančů či SPD kteří melou svou i přesto, že se máme tak blaženě jak se nikdy naši předci neměli.

fofo - Profil | Čt 2.5.2019 15:15:32

sven >> Těžby se plánují dle hospodářského plánu na základě stáří porostu bez vlivu nabídky nebo poptávky. V loňském roce se třeba mýtní úmyslné těžby praktycky nedělaly, protože plánovaný roční objem naplnily těžby nahodilé (vývraty, zlomy, kůrovec).
Holoseče někdy opravdu vypadaj darebně, ale i ty se dělají ve smyslu lesního zákona. A po oněch sedmi letech je z holin už celkem pěkný mladý lesík. A u 99,99% hospodářských lesů se nějaký společenský vliv jako je houbaření nebo procházky neakceptuje.
Hospodářský les je zkrátk jako pole, jen ta sklizeň trvá o něco dýl. A stejně jako na poli je čas sklizně, tak je to i v lesích. Nikdo nebude klízet přestárlé a shnilé brambory

jeden3 - Profil | St 1.5.2019 23:44:32

ariane >> obavam se,ze nemaly problem zpusobuji ty nekonecne vetrniky na atlantickem pobrezi Evropy.... pokud uz se jedna o giga W energie-to je energie,ktera je odebrana z atlatickeho proudeni..sice ho to nezastavi,nicmene podle vedcu je tento vliv patrny..a jako se vsim-jedni vedci,kteri propaguji v ramci ekologie obnovitelne zdroje toto popiraji,jini vedci,kteri se zaobiraji ekologii a dopady na prirodu vice,nez obnovytelnym zdrojem zase poukazuji na tyto dopady...
a pak se v tom vyznej

sven - Profil | St 1.5.2019 21:36:08

fofo >> Ahoj. Nejspíš se neznáme.
Vybrání revírů, bylo náhodné zabodnutí prstu do mapy.. Shodou okolnosti padla volba na Lesy ČR. Ale klidně jsem mohl vybrat lesy ze svého okolí, zde převládají vojenské lesy a soukromé a situace je obdobná.
Rozumím tomu, že lesy musí plnit i hospodářskou funkci. Těžba je nezbytná, dřevo je třeba, sám mám dřevo rád a coby materiál ho preferuji.... a navíc se jedná o obnovitelný zdroj..
Jen mi připadá, že v případě lesů (napříč majiteli) , převládají ekonomické zájmy nad ekologickými a společenskými.
Přijde mi, že leckdy se kácí víc, než je třeba a často i zcela zbytečně. Dobrý důvod se vždycky najde..
Toto se zdaleka netýká pouze lesů ale všeobecně .. mizí aleje, porosty kolem vod i městská zeleň...
Statistika suchých čísel uvádí, že lesní plochy rostou. V hospodářských mapách nepochybně.
Ovšem z pohledu řadového občana, se jedná o opak..
Vidí přibývající holiny, případně holiny osazené sazenicemi, jak správně píšeš (semenáčky jsou záležitost pěstitelů)..
Zde je třeba připomenout, že majitel vykáceného lesa, má lhůtu celé dva roky na to aby paseky znovu zalesnil.
V současném období několikaletého sucha, se to jeví zvlášť dramaticky..
Kam dříve člověk chodil na houby nebo na procházky, je náhle pusto ...pro jeho generaci les zmizel..... a částečně i pro další generaci.
Zmizela zvířena, hmyz i rostlinstvo vyžadující přistínění, země ztratila vláhu, ptáci přišli o hnízda..
A les jak známo, roste mnoho desítek let ....než začne plnit funkci lesa...

Otázkou je, jak a zda ony desítky let s lesem na papíře, naše krajina nastupující krizové období přežije.

Jak údajně pravil jistý indiánský náčelník:
"Až bude pokácený poslední strom, až bude poslední řeka otrávená, až bude chycena poslední ryba, tehdy poznáme, že peníze se nedají jíst." ...

fofo - Profil | St 1.5.2019 19:16:04

sven >> čau, neznáme se? Dělám na revírech (co jsou na fotce) už 20let...

Jinak, les je hospodářský, tudíž určený k produkci dřeva. Kácí se proto, aby nebyl přestárlý a vytěžilo se z něj co nejkvalitnější dřevo určený ke stavebnictví, nábytkářství i jako palivo. Netěžit a nechat porost "dožít" by znamenalo zákaz vstupu do lesa, protože přastárlý porost je nebezpečný. Je náchylný na napadení dřevokaz. houbami, hnilobami apod.
O zalesňování semenenáčkama - jaké procento jich je oproti sazenicím?
Kolik se ročně investuje do ochrany porostů proti klikorohu, okusu, buřeni...?
Zmínit je třeba i to, že porost musí být zajištěný (porost odrostlý okusu a buřeni) do 7 let od zalesnění a celkem se to i daří. Tak jako se daří podpoře přirozeného zmlazení.

A sáhněme si na srdce, kde kdo by chtěl zakázat těžbu a kácení ( v ČR), ale pěkný dřevěný nábytek má nebo chce každý z nás.
Dřevo je obnovitelný zdoj a proto je nejideálnější

sven - Profil | Út 30.4.2019 10:00:24

ariane >> Že je Česko nejzalesněnnější od dob Marie Terezie, je samozřejmě účelová lež.
V reálu jsou pod položkou zalesněné plochy, vedené i plochy odlesněné a alibisticky osazené semenáčky. Ani hekter semenáčků, nenahradí funkci jednoho staletého stromu..
"Alibisticky" píši, protože je taková realita.. dnešním tunelářům jde prd o to, co bude za osmdesát nebo sto let.... Hlavně si rychle nahrabat a po mně potopa....
Průměrná trvanlivost jednoho polistopadového, ministerského období ministra zemědělství, činí cca 1,7 roku...
K tomu není co dodat...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_ministr%C5%AF_​zem%C4%9Bd%C4%9Blstv%C3%AD_%C4%8Cesk%C3%A9_republik​y

Samozřejmě, že situace na našem území, představuje pouze dílčí problém z globálního hlediska. Ale jak se říká: kapka ke kapce....
Jen loni, na Zemi zmizelo 12 milionů hektarů lesa...
https://www.novinky.cz/veda-skoly/503462-loni-na-ze​mi-zmizelo-12-milionu-hektaru-lesa.html

retrívr - Profil | Ne 28.4.2019 21:29:47

splávkař >> Promiň, byl jsem na rybách. Nevím, co s průmyslem na horách souvisí hodinový plat. Textilky zanikly díky nulové kvalitě, kterou dostaly za komančů. To tedy zaprvé. Nevím, kde bydlíš a co o horách víš. Dle mne je hodnocení expandace průmyslu na hory totální blábol.V západních Krkonoších by snad někdo dělal i za ty Tvý peníze. Je zarážející, že víš o opatrování lesů. Já vím zase o opatrování horských, těch nejcennejších luk. Ano soudruzi se postarali S tím musíme žít, někdo déle, někdo kratšeji. Ale všem nám by to mělo být stejně důležité. Vůbec jse nepochopil Tvé reakce. Mám za sebou diskuzi ředitel KRNAP v Jablonci nad Jizerou na veřejném zasedání, týkalo se to směšných úprav neexistujícíhi parku, tedy zase nesmyslu. Věř, je to k blití, ten člověk vůbec neví o čem mluví, natož aby něco chránil. Přišlo mi, že moc neví ani kde je. To jewn tak, aby jsi třeba poznal mé zkušenosti, ne moudra.

retrívr - Profil | Ne 28.4.2019 21:16:11

sven >> Bohužel máš pravdu. Je zarážející, že to bývá půda té nejlepší bonity.A zase je otázka proč jsou tu " ekologové, ochranáři, parky. Mě to přijde opravdu směšné. Něčí zájmy tu hájí lidi, kteří v devadesáti procent neví proč , co a prokoho. Znám již velmi mnoho, je to tragedie, seberealizace, neschopnost mít jiný koníček. Prostě to vidím, podložím argumenty.

retrívr - Profil | Ne 28.4.2019 21:09:36

ariane >> Ano proudění se obrátilo. Vidím to na vlastní oči. Zmátlo to i přírodu.

u x a - Profil | Ne 28.4.2019 12:27:55

Děda Lebeda >> je potřeba všechno za pomocí dotací zkurvit a pak za pomocí dalších dotací všechno vrátit do původního stavu...