Ze zasedání hospodářského odboru při Radě ČRS

Kategorie: Všeobecné

HO odbor zasedal 26. 3. a jako hlavní bod programu měl: Vyhodnocení připomínek ÚS ČRS k návrhu změn prostřednictvím úpravy BPVRP/vyhlášky/zákona. Jak jsme vás dříve informovali, Rada ČRS projednala tento materiál s návrhem změn již na svém zasedání 7. 12. 2017. Poté byl materiál podstoupen jednotlivým ÚS k projednání a připomínkování tak, aby HO mohl tyto připomínky projednat na březnovém zasedání a připravit na dubnové jednání Rady vyhodnocení připomínek od jednotlivých ÚS a popřípadě navrhnout řešení v případě shody u všech ÚS.

A na čem jsme se shodli?

1. V otázce RS jsme se jasně shodli v nutnosti udržení stávající dobrovolné RS z řad dobrovolníků z MO a zpracovat a předložit MZe návrh na financování profesionální RS organizované ČRS.
2. V otázkách kárného řízení, které v současné době degraduje práci RS: Zrušení možnosti trestání pachatelů přestupků naturálním plněním a formou brigád úpravou Stanov a Jednacího řádu ČRS. Dále zřídit kárnou komisi při ÚS, kde by se např. jednou měsíčně projednávaly přestupky spáchané na revírech v rámci příslušného ÚS, a to opět změnou Stanov a Jednacího řádu ČRS.
3. Dále jsme se shodli na zavedení nejmenší lovné míry okouna 15 cm na MP revírech ČRS v rámci BPVRP.
4. V ochraně dravých ryb v jarních měsících jsme se shodli na úpravu stávajících pravidel ve znění: III. Lov na mimopstruhových rybářských revírech, Při lovu na umělou mušku a muškařením na revírech mimopstruhových v době od 1. ledna do 15. června: je povoleno lovit pouze s klasickou muškařskou výbavou skládající se z muškařského prutu, muškařského navijáku, muškařské šňůry a návazce v maximální délce odpovídající dvojnásobné délce používaného prutu a s muškami o maximální velikosti 3 cm; každá muška může být vybavena pouze jedním jednoháčkem; je zakázáno používat jakékoliv zátěže umístěné mimo tělo mušky, stejně tak je zakázáno použití jakýchkoliv plovoucích pomůcek jako kulového plovátka, splávku apod. Nástraha nesmí být vybavena doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost ryby, např. rotující plíšek, vrtulka nebo gumička. Při lovu na „Tenkaru“ je možné použít pouze prut, návazec a mušku nebo mušky (bez použití navijáku a muškařské šňůry). A dále zakázat používání dvoj a trojháčku v období od 1. 1. do 15. 6. na MP revírech ČRS v rámci BPVRP.
5.Dále jsme se shodli na zapracování zákazu lovu na srkačku do BPVRP na revírech ČRS a zákazu používání vylovovacího háku gafu.

Mimo to jsme projednali otázku plošného zavedení K70 na MP revírech ČRS, který v současné době nemá u všech uživatelů rybářských revírů podporu, a tak jej plně necháváme na jejich uvážení, stejně jako omezení úlovků na jednu povolenku.

Dále jsme doporučili právní komisi při Radě ČRS zpracování připomínky ČRS k RŘ, vyhlášce, a zákonu o rybářství, tak abychom byly vždy připraveni na možnou novelizaci vyhlášky a otevření zákona.

Všechny tyto body byly předsedou HO předneseny na dubnovém zasedání Rady ČRS, která je schválila a doporučila jejich zpracování a realizaci.

Za HO při Radě ČRS
Dušan Hýbner předseda HO Rady, Branislav Ličko vedoucí hospodářského oddělení Rady

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=621&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 10.4.2018

Diskuse k bleskovce

Bacha - Profil | Ne 15.4.2018 11:19:47

Mrknato >> Seš vůl:-DDD

Mrknato - Profil | Ne 15.4.2018 10:44:06

kakr >> No a řekni, že to není efektivní sklizeň?...))))

Edit: I v rybařině existuje rybolovný způsob "kombajn", ale je v Jč. zakázán.

kakr - Profil | Ne 15.4.2018 10:40:57

Mrknato >>
Máš recht Pavle, když kapři při povodních prchli do polí, tak je rybolovci v čele s JV sklízeli jako obilí, hen ty kombajny neměli a tak je sklízeli sítěmi:-))))

Mrknato - Profil | Ne 15.4.2018 10:37:48

Pvl >> Jen abys na ty prášky nezapoměl ty, když jsi se tak vybudil, až ti to rozhodilo kecky.

Pvl - Profil | Ne 15.4.2018 10:35:40

Mrknato >> Co jsem chtěl "říci" jsem řekl .

Mrknato - Profil | Ne 15.4.2018 10:33:21

Pvl >> Víš prd a jen prudíš....... kapř se sklízí jako rýže. Ty chceš říci, že rýže se chová? Zeptej se VLKa jak sklízeli kapř a to ani neseli.....

Pvl - Profil | Ne 15.4.2018 10:25:38

Mrknato >> Tobě opravdu hrabe .. vem si prášek ..

Mrknato - Profil | Ne 15.4.2018 10:21:41

Bacha >> Cha chá.... zeptej se VLKa a JV jak na polích sklízeli kapř! Existuje linie kapř polní a ten se sklízí, je to tak.

Bacha - Profil | Ne 15.4.2018 0:16:37

Mrknato >> Pěstuje se obilí, kapř se chová...

Bacha - Profil | Ne 15.4.2018 0:16:00

tatyk >> Nejsem moravan a proto píšu, že nevím, jak to tam vypadá. Navíc tam ryby nechytám.
Jen mi tedy vrtá hlavou, zda moravská RS může vyžadovat plnění pouze těch osmi stran textu a jakou oporou v zákonu mají ony bližší podmínky. Pak tedy na Moravě platí zákon, vyhláška a bližší podmínky...to bude v Česku taky, akorát se to jmenuje rybářský řád.
No, raději jsem si to přečetl, a musím uznat, že to je skvost, jaký se hned tak nevidí. Stejně jako český rybářský řád. Takže platí mé předchozí tvrzení, že rybářské legislativa je hovadská:-)))
Ale je to jen tvrzení, protože normálně chodím na ryby, chovám se při tom slušně, ryb si vážím a ostatní mi můžou vlézt na hrb. Jo, a legislativa je mi u ...... jak bych to slušně řekl...u recta:-D
Abych předešel zbytečným dotazům, je hovadská, protože nelze v praxi téměř vymoci a pouze pár zapálenců RS se o něco snaží. Samozřejmě pouze u těch, u kterých jim to projde. Ukrajina si dělá co chce:-)
Tak dobrou.

Mrknato - Profil | So 14.4.2018 11:34:26

kakr >> Ona svazocena není cena tržní, ani cena skutečná. Aby jsi dostal cenu kapř skutečnou, tak musíš sečíst svazocenu v konkrétním ÚS (revíru), cenu redistribuce, brigád a dobrovolné práce zadarmo, možná i malou část členských .... x2. Pak ti vyjde těch cca 150,-Kč/kg kapř jako cena skutečná, co platí rybáři..... A za to, co platí by mohli mít 2-3 x tolik kapř.....

Ale hlavně se to týká jen cca 50% násad, co si pěstuje sám svaz.

Dědek - Profil | So 14.4.2018 10:53:54

kakr >> neuznají, ale sám jsem za poslední dva roky zjistil, že tohle dělá dost lidí. Po výlovu sbírají ryby co zůstanou v rybníku, kde by chcíply a vozí je na Odru....

kakr - Profil | So 14.4.2018 8:55:56

Johnny001 >>
Doufám, že ti tvou partyzánskou činnost (záslužnou) uznají jako brigádu.
Jo a díky za odpověď.

kakr - Profil | So 14.4.2018 8:54:02

Mrknato >>
Proč tu v hrdlo lžeš??
Kapr za 150kč se podává s bramborovým salátem, plzeňským pivem a na stříbrném podnose.
Do revírů se vysazuje max. za cenu poloviční.

kakr - Profil | So 14.4.2018 8:47:49

Bacha >>
V MRS existují zcela v souladu se zákonem jenom BPVRP.
Rybářský řád je "špecifikum" ČRS , tam se žije ještě postaru:-)))
Můžeš se kouknout -

tatyk - Profil | So 14.4.2018 8:33:59

Bacha >> dovolím si poopravit příspěvek hrajiho abys to pochopil:
"řád platný pro rok 2018 v MRS má 8 stránek formátu A6, na dalších šesti stranách jsou informace o tom, kam volat při haváriích, jaké jsou důležité úřady, kam hlásit havárie na revírech a statut rybolovu pro celorepublikové povolenky. Ale vlastní předpisy jsou na 8 stranách A6. Samozřejmě nepočítám soupis revírů. Jen ustanovení vztahující se k vyhlášce a zákonu. "
- BPVRP (bližší podmínky výkonu rybářského práva) platné pro rok 2018 v MRS má 8 stránek formátu A6, na dalších šesti stranách jsou informace o tom, kam volat při haváriích, jaké jsou důležité úřady, kam hlásit havárie na revírech a statut rybolovu pro celorepublikové povolenky. Ale vlastní předpisy jsou na 8 stranách A6. Samozřejmě nepočítám soupis revírů. Jen ustanovení vztahující se k vyhlášce a zákonu.pro rok :-)

Mrknato - Profil | So 14.4.2018 7:19:51

Johnny001 >> Business je business...... Proč by měl svaz chtít pro členi opravdu levnou násadu, když má "lewného kapř za cca 150,-Kč/kg"? To se vyplatí, ne? I kdyby stálo kilo kapř svaz 300,-Kč, tak se to svazu a jeho čilimníkům vyplatí..... Možná jen členské zvednou na 700,-Kč.

Mrknato - Profil | So 14.4.2018 7:16:15

Bacha >> Legislativa není hovadská. Hovadské je chování svazu, který demonstruje, že se jeho netýká a že si zákonem 99/2004 může vytřít ......

Proč by si pak s tímto zákonem a vyhláškou a to vůbec nehovořím o "údajných BP" nevytírali ...... členi.