"Kačeři" pomáhali střevli potoční

Kategorie: Všeobecné

Proběhla společná akce provozovatelů geocachingu a AOPK ČR, RP Správy CHKO Žďárské vrchy pro podporu místní populace střevle potoční.

Nadšenci pro geocaching oslovili AOPK ČR, RP Správu CHKO Žďárské vrchy s nabídkou uspořádání akce CITO event (tj. setkání, na kterém geocacheři pomáhají přírodě) na území CHKO. Nabídky jsme rádi využili a připravili jsme zajímavou, zároveň ale i fyzicky namáhavou činnost – odbahnění malé, zanesené tůně v lese.

Zdroj: http://zdarskevrchy.ochranaprirody.cz/pro-navstevniky/novinky/kaceri-pomahali-strevli-potocni/

MAXXSKATER, 27.9.2017

Diskuse k bleskovce

Rožnovák - Profil | Pá 29.9.2017 22:43:20

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 29.9.2017 22:10:30 >> Tam se líbí všem pytlákům pravidelně tam vídám přelétávat leňáčka a loni jsem tam potkal tři turisty ze zahraničí s teleskopem, žížalou a igelitkou nachytaných duháků:-).No jo Balvanitý skluz je prostě hnus :-). Ale těch míst,kde je to celkem fajn je víc.

petrikveprik - Profil | Pá 29.9.2017 22:10:30

Rožnovák >> :-) všimni si že tohle u té skály je jedinné místo v rpr kde není regulace. Má to krásných 200metrů a šlus. Co já jsem se tam jako děcko napytlačil, přímo u té skály. Bývalo tam přes 1.5 m vody. Kousek níž byl další flek kde trčela skála z vody a bylo tam víc jak 2m. Skákali jsme tam šipky. Dnes je tam v nejhlubším místě 50cm.. V tom korytě neteklo dřív o tolik víc vody jak dnes. Jen tam byly hluboké tůně, splávky.. a ta voda se tam prostě držela. Ty balvavanité skluzy radši ani nebudu komentovat, uplně tu řeku zničili.

Rožnovák - Profil | Pá 29.9.2017 21:53:41

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 29.9.2017 10:17:51 >> Máš pravdu, je to opravdu gigantický kanál.Důvodem přeložky koryta bylo rozšiřování komunikace v obci, byla to akce ŘSD, nikoliv povodí, takže těch betonářů je ve státě víc :-(. Prostě kvúli dopravním zácpám nám přeložili koryto, na druhou stranu jít nemohli protože je tam dráha a za ní fabrika. Ze způsobu jakým to provedli jde jen vidět že se bojí aby jim voda jejich nové dílko nepodlemlela a nedomýšlí co tom udělá dál, podobně se zmršila dolní Hážovka když se dělal obchvat.
PS: předevčirem jsem koukal na potočáky na Veřmiřáku jestli dají ty betonové splávky když je teď víc vody, největší a pár nejsilnějších a největších ryb skončilo tak ve 4/5, takže nedoskočili i ty ryby nějak vyměkly :-).
S tím hnusným betonovým kanálem to přeháníš, jsou místa kde to tak může vypadat, já beru řeku jako celek a někde zas bere příroda řeku zpět, chce jin nechat, tak kde to půjde.

Rožnovák - Profil | Pá 29.9.2017 18:13:01

Honza7 >> Zdi jsou extrém, my jsme to u nás úspěšně odvrátili. Ale ke prostě fakt že pokud ti řeka teče centrem měst tak ji tam meandry naplánovat nelze a proto se dělá regulace, ovšem mimo město a tam kde se může řeka rozlít beze škod nebo kde samo povodí úpravami může zajistit jejich minimalizaci se jí může popustit uzda, ovšem praxe je jiná. Na menších vodních tocích tekoucích územím nikoho neiím vůbec žádný důvod drastických zásahů.
Mistních producentů máme víc,většinou páteří jejich chovu bývá ten duhák, protože chov a prodej ryb je živí do střevlí by asi nešli. Spolky v jsou dobrovolné sdružení, ty lidi nikdo nenutí, dělají ve svém volném čase mnohdy za částky za kterou by někdo ani nehráb krumpáčem.Ano někde se pracuje lépe někde hůř. Zarybňuje se rybou která se loví aby jjejí stavy neklesly pod kritickou mez, tak musíš prominout spolkům co dělají lipana, pstruha, štiku apod a nekupují jen duháka či granulovaného potočáka od místních či zahraničních producentů :-). Každý místní producent ti tu rybu totiž nebude ochoten dělat nebo na to prostě nebude mít pomínky, pro ně je to existenční záležitost. Roky se nemohla sehnat parma1, prostě nebyla. Ano jsou soukromníci co dělají ryby ale musíš hledat, každý rokem berem lipana1, ostroretku1, lina a tu parmu pokud se sežene a samozřejmě zaplatí, potočák se dělá ve vlastní režii. Takže já si zas myslím že nebýt těch tichých bláznů je tam těch druhů zapsaných už víc, hlavně na řekách. Ano máš pravdu Kapr dominuje všude, ZP zkrouhnout a přelít prostředky do ostatních druhů.

Honza7 - Profil | Pá 29.9.2017 11:19:35

kakr >> Máš pravdu, že řeka má sílu a časem vrátí vše zpět. Problém je v tom, že mi se toho nedožijeme a především, než se vrátí do normálu pro mnohé živočišné druhy bude pozdě.

petrikveprik - Profil | Pá 29.9.2017 10:17:51

kakr >> ale jo, tam je to už jiná řeka. Představ si stejnoý zásah bagru a koryto na šířku toho bagru....tam už ta "síla" řeky jaksi ztrácí. Naposled tu u nás proběhla "přeložka" koryta cca o 10m vedle. Prostě koryto zavazí, tak ho vybagrujeme (a samozřejmě vybetonujeme) kousek vedle.

kakr - Profil | Pá 29.9.2017 10:06:02

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 29.9.2017 9:43:21 >>
Taky jsme měli bagry v řece, zničili trdliště,ale řeka má velkou sílu, vše je zpět.....

Honza7 - Profil | Pá 29.9.2017 9:58:39

Rožnovák >> Promiň já myslel, že to Povodí obhajuješ. Stačí se podívat na Bečvu a je mi z toho zle. Stavba zdí v Přerově, Lipníku a jinde, k tomu snaha o výstavbu VD Skalička - kombinace těchto opatření je jak na tisíciletou vodu.
Status chráněného živočicha se v drtivé většině uděluje na základě velmi malého počtu kusů daného druhu a nebo jeho výskytu na velmi omezeném počtu lokalit kde se tento druh vyskytuje. Z toho tedy i plyne, že kdyby nebyl zájem dlouhodobě pouze o určité druhy ryb ze strany ČRS, tak by uvedené druhy teď nespadaly pod orgány ochrany přírody.
Chovem ryb v tvé lokalitě se zabývá pan Raška.

petrikveprik - Profil | Pá 29.9.2017 9:43:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> až Ti vybetonují břehy dyje komplet a každý rok Ti tam budou koupat bagry a tatry...tak možná změníš názor. Viděls co udělali s rožnovskou bečvou a přítoky? Víš mám tu řeku rád, protože jsem se u ní narodil a chodil od mala chytat a z této "úcty k řece" mi to jde těžce přes ústa - ale dneska je to hnusný betonový KANÁL. Ano Honza má pravdu. Jsou to jen plané kecy a za "protipovodňovým" opatřením se skrývá výhodný betonový kšeft. Největší sranda je, že protipovodňové opatření dneska už nejsou zase v módě, tak PMO schová betonový kšeft za "boj proti suchu" :-))

Honza7 - Profil | Pá 29.9.2017 9:27:07

kakr >> Karle na těch všech projektech ( myslím vznik VD ), které doporučuje Povodí v rámci protipovodňových opatření oficiálně uvádí i výrobu elektřiny, kolik bude turbín atd?
Klamáním národa považuji, že projekt především vzniká z jiného důvodu, než je veřejnosti deklarován.