Pytláci - co bude dál??

Kategorie: Všeobecné

Pytláctví bude výnosný obchod. Zlodějina dostala zákonem zelenou. Bude snadné lovit bez povolení. Takové a podobné hlasy zaznívaly letos na začátku roku z mysliveckých a rybářských organizací, když v platnost vstupující trestní zákoník posunul trestný čin pytláctví až za hranici pětitisícové škody.

http://www.novinky.cz/domaci/213085-pytlaci-pritvrdili-myslivci-biji-na-poplach.html

kakr, 4.10.2010

Diskuse k bleskovce

Mrknato - Profil | Po 4.10.2010 15:46:43

(o)_(o) >> Proto RS zřizují obce, tedy defakto stát a ne rybářské svazy, či uživatelé. To, že to někdo otáčí a říká, aby svaz platil tu profi, tu neprofiRS kvůli něčemu "lepšímu", větší ochraně kaprů, které MO "zprivatizovala" na úkor ostatních druhů ryb je hodně divné. Když tu "hračku" nedokáže svazům vzít stát a zabezpečit to, co stanovuje zákon, tak ať to dělají třeba "pytláci". Je to totiž úplně stejné, jako s tou RS......
Edit : to s tou "ulopenou" RS mně vadí víc, než celé "pytláctví"....... Pokud ale zabrousíme do činností nepřizpůsobivých občanů, tak z toho vytrávat pouze jejich "návštěvy" revírů je zjednodušené. Tito lidi navštěvují m.j. , pole, zahrádky, kurníky, sady, tzn,. zasáhnout by měl někdo úplně jiný a obnovit zákaz potulky.

(o)_(o) - Profil | Po 4.10.2010 14:07:56

Mrknato >> V obou případech jde o újmu na majetku kohosi, to nemůžeš popřít.

Mrknato - Profil | Po 4.10.2010 13:55:35

(o)_(o) >> Jenže pytláctví je nezákonný lov, nikoliv krádež čísiho majetku. Pytláctví je určitá forma nepovoleného lovu, oproti krádeži, kde povolená forma neexistuje.

(o)_(o) - Profil | Po 4.10.2010 13:46:07

Mrknato >> Z mojí strany jen reakce na pytláctví jako takové, viz bleskovka.
Udržováním a rozvojem územního rybolovu se tady nezabývám...

Mrknato - Profil | Po 4.10.2010 13:29:07

(o)_(o) >> Myslím, že tady jde řeč hlavně o "státním" o revírech, kde to rybářům vadí asi nejvíc. Rybochov je zařízení k podnikání, stejně jako továrna, pole a tam je ochranu možno dělat jinak, nemá tam přístup každý.

Turňa - Profil | Po 4.10.2010 13:26:05

(o)_(o) >> Tak to ju. Jen tu řeku neusoukromničíš. Stojáky ano, tam to jde.

(o)_(o) - Profil | Po 4.10.2010 13:24:08

Turňa >> Pokud máš vlastní rybochov tak o státním nemůže být ani řeč. Na soukromém se vždy nejvíc pytlačilo...

Turňa - Profil | Po 4.10.2010 13:18:15

(o)_(o) >> Pořád jsi nepochopil co už psal kakr?
Ryba je "ničí" dokud ji neulovíš.
Je-li to legální. pak je tvoje, jsi-li pytlák, pak kradeš státu.
Tedy jaká aktivní ochrana majetku, střílet lidi u vody?

(o)_(o) - Profil | Po 4.10.2010 13:13:56

rybomil >> Možná by prospěla legalizace aktivní obrany majetku.

Mrknato - Profil | Po 4.10.2010 13:01:39

kakr >> U nás tomu brání MO a územní konference, která se skládá ze zástupců těchto MO. Reofilové musí žít v utajení, podzemním odboji či exilu.
Svaz ví moc dobře jak použít peníze, navíc mu to členi každoročně prohlasovávají, protože krom samostatného hospodaření (bez revíru) nemají jinou šanci. Tak na schůze většina nechodí.

kakr - Profil | Po 4.10.2010 12:55:19

Mrknato >>
Přestaň filozofovat, nebo skončíš u bojlíz a múček.
Navíc, peněz je v systému hafo, jen je dát tam, kam patří. Třeba do vody na reofilní, nic tomu nebrání...

Mrknato - Profil | Po 4.10.2010 12:44:01

Jarda Š. >> Na ÚS už teď je nějakých 5-6 profi zaměstnanců. Vašemu pseudo územnímu svazu nerozumím, bavím se o ostatních, kteří jsou uživatelé. MO připlývají peníze z příspěvků a brigád a je to cca 1/2, toho, co rybář svazu, jako celku platí, nebo odvádí. MO vytváří RS, ale stejně jako někde je hospodář pro celý ÚS jeden a má k ruce pomocníky a jde to, nemusí být hospodář v každé MO, je toto proveditelné např. i s RS. Spoustu dosavadních členů RS pod MO, by převzal ÚS, nic by se nezměnilo. Pouze by bylo více peněz na ryby. Chov ryb v MO je neskutečně prodělkový a schovává se za celkový rozpočet MO. Furt nevidím tu nezastupitelnou práci MO pro revíry. To je to samé, jako bolševické výzvy ke klidu na práci. Jo, za bolševika byly MO nezastupitelné, protože v každé byl nějaký "nezastupitelný" estébák, který po rybářské linii hlídal lidi. Dnes to už snad nikdo nedělá!

rybomil - Profil | Po 4.10.2010 12:37:26

(o)_(o) >> v poho.

Z5 k tématu : pytlačilo se za všech režimů... a pytlačit zřejmě i bude, jde o to v jakém rozsahu.
Někdy to teď přesahuje veškeré meze, jen profi stráž to až tak asi nespasí. Ale ty sazebníky ... až budou pro soudy opravdu směrodatné, tak to nebudou jen ty hodiny pro obce, co nikdo stejně neodpracuje ?? ! ! ??

Jarda Š. - Profil | Po 4.10.2010 12:32:39

Mrknato >> Když koukáš na ty "prebendy", které mají funkcionáři MO, tak je otázka, kdyby se ty prostředky daly na profesionály, jestli by za to udělali víc práce. Podle naší MO mi to tak rozhodně nepřipadá.

Venca888 - Profil | Po 4.10.2010 12:25:47

Jarda Š. >> Já si to nemyslim. Ten územní rybolov už v tu chvíli nebude takovej územní rybolov jako býval (právě díky tomu, že budou existovat ty menší vzniklý z toho územního rybolovu). Taky každej rybář má zájem a možnosti dávat stokoruny za den lovu.
A navíc - vždyť to přece teď takhle funguje - svaz to spravuje principielně podobně a žádný jiný peníze zvenku do toho netečou.
A co se týče toho rozsahu povolenku. Já nevim jak ty, ale já osobně navštěvuju pravidelně pár revírů. Samozřejmě, že tu a tam si hodim i jinam, ale to nejsou zásadní okamžiky, bez kterejch bych se neobešel. A pokud jedu někam na dovolenou, můžu si koupit hostovačku. A naopak je přece lepší platit si za povolenku a vědět, že ty prachy jdou přímo do tý vody, kde chytám. A ne abych teď kupoval CS povolenku a za moje prachy kupovali kapry do revíru, kde jsem v životě nebyl.

Mrknato - Profil | Po 4.10.2010 12:13:21

Jarda Š. >> Pak to chce ale jiný přístup ke svazorybařině. Nikomu nevadí, že svaz nakupuje možná většinu násad mimo svaz, od "zlých" podnikatelů a levněji, když si ty své peníze mohou zainteresovaní (výbory MO) prošušnit za brebendy. Když se zaplatí cca 20 profíků na ÚS, kteří budou na územních revírech kraje hospodařit, tedy nakupovat násady, provádět výkon RS a hospodářů dle zákona, musí nutně neuvěřitelné množství peněz zbýt. Zbýt na ryby. Jediné, co je nutné domyslet, je pozice rybáře, jak případně kontrolovat toto profi uskupení (bez konferencí, kam vnášejí rozvrat právě lidé z výborů MO), vedle kontroly státu, při podávání zprávy o hospodaření.
To je podle mě jediná cesta, jak udržet a rozvíjet územní rybolov, který asi oceňuje většina rozumných rybářů. Pouze nikdo moc neví, co to je, protože 90% rybářů simyslí že hospodaří jejich MO a ÚS akorát vopruzuje. Vono je to ale přesně naopak. (vy jste vyjímka)

(o)_(o) - Profil | Po 4.10.2010 12:10:05

rybomil >> jj, to je dobře se o dění v EU zajímat a dopředu vytušit, kde u nás na dalších 100let tráva neporoste. Nechtěl jsem se Tě nějak dotknout!

Mrknato - Profil | Po 4.10.2010 12:00:33

kakr >> Naprosto s tebou souhlasím, že se RS utápí v "trestání" nepodstatných prkotin a ty závážné a není to jen otázka "pytláků", neřeší, protože by se dostala do konfliktu se svazem, nebo s vlastním zdravím.
Pro profiRS horují hlavně militantní kapraři, jelikož si myslí, že touto "mocnou zbraní" ochrání své miláčky, před normálním rybářem.
RS má dohlížet na rybařinu z pohledu zákona a vlastníka revírů, tedy v naprosté většině státu. Vodě a revírům neškodí jen "pytláci", ale také svaz, svým nehospodařením, jiní uživatelé vody, MVE, zemědělci, chataři, vodáci a tady je RS v koncích.
Profi RS je dobrý byznys pro svaz, protože se jedná o další svazonáklad, který revírům nedává za vložené peníze nic přínosného a podstatného.

Jarda Š. - Profil | Po 4.10.2010 11:57:46

Venca888 >> Ty povinnosti v zákoně už jsou. Když bude soukromník provozovat revír s nižší lukrativnosti, s rozumnější (přirozenější) osádkou za nižší cenu, tak se s cenou povolenky dostane zhruba na cenu územní povolenky, ale bude to jen na jeden revír. Když podstatnou část povolenek neprodá, bude ve ztrátě. Na méně lukrativních revírech soukromníci těžko budou moci konkurovat územnímu rybolovu. Na lukrativních revírech, kde jsou rybáři ochotní si za povolenku připlatit, je to něco jiného, tam se soukromník uživit může.