Krmení na rybníce slon

Kategorie: Všeobecné

Reaguji na článek z bleskovek ze dne 10. 9. 2010, který se týkal krmení v Bělé pod Bezdězem na rybníce slon.
V první řadě bych chtěl podotknout, že rybník je pět let po revitalizaci a tudíž je jasné, že chybí jakákoli přirozená potrava. Krmí se proto, že se blíži zima a ryby potřebuji nabrat sílu a kondici na další lovnou sezonu, což je jistě v zájmu nás všech. Krmení neprovádí nějací rybáři, ale určení členové rybářské stráže. Neděje se tak ob den! Aneb usuďte sami. Při krmení ob den po cca 45 minutách denně a dnešních cenách krmiv by cena krmení byla vyšší než osádka ryb samotná. Ryba na slonu je přikrmována v jarních měsících od března do dubna obilninami. Přes léto nahodile pečivem, což je spíš pro chuť, než pro překrmení. Dále pak na podzim a to v září a říjnu, z již zmíněných důvodu. Jak jste správně zmínil, ryba je na slonu krásna a jsou v ní trofejní kusy, které se běžně chytají, i to snad dokazuje správnost postupu. Krmí se vždy po celém revíru, nikdy jen v trdlišti. To že RS nekrmila před vámi, byla z jejich strany snaha vám nerušit lov, neboť to byste si jistě stěžoval pro změnu zase na to, že vám ryby plašili loďkou. V revíru se vyskytuje 12 druhu ryb. Ani zdaleka všechny nekonzumují řepku, takže to že jste byl 3 hod bez záběru, je spíše vaše vizitka, než revíru, na kterém jste lovil, což ostatně dokazujete sám, větou: ,, bez záběru jako vždy“. Na závěr dodávám, že množství krmeni, plně odpovídá osádce rybníka, ročnímu období, a potřebám ryb. V rybníce neplavou žádní 20-ti centimetroví kapříci, ale násada dle zarybňovacího plánu schváleného krajským úřadem. O tom jak velké a četné úlovky ryb na slonu každoročně jsou, se můžete přesvědčit sám na našich stránkách. www.rybaribpb.cz, kde máme zpětně zveřejněné roční sumarizace . Z nich sám pochopíte, že úlovky na náš 2,5 ha rybník jsou mimořádné a bohaté. A to nejsou dohady, ale podložená fakta, která vyvrací vaše názory, že krmíme úmyslně, aby rybáři úlovky neměli.
Osobně vám přeji, aby vaše příští návštěva slonu byla podle vašich představ, a ryby vám brali.
Dušan Hýbner hospodař MO ČRS Běla pod Bezdězem.

Dusanos, 28.9.2010

Diskuse k bleskovce

Martin M. - Profil | So 2.10.2010 18:45:47

manasek >> normalne to nedelam, ale za toho hnupa pro hrajiho si to zaslouzis, anonymni nadavky tu trpet nebudu, takze: foltys, manasek, Dusanos, winkli - vse ze stejneho pocitace. Diskusi zamykam.

foltys - Profil | So 2.10.2010 18:27:49

kolesar >> souhlas,revir navštěvuji často,mame tam chatu. zavidim mistnim,že maj takovou vodu a našence,co se o to s verbou staraji.a mistni hospodař?podle mě,a lidi co znam,je třida.udělal ze slonu krasnou sportovni vodu ,a věř odbornik v oboru rozhodně je.i upravy maji smysl,a diky nim je tam supr rybařina,nedivim se,že si to chrani.chyba v teto diskusi je,že to hodnoti lide co tam nikdy nebyly.ahoj

kolesar - Profil | Pá 1.10.2010 23:01:49

Myslím, že celá tato diskuze je o ničem. Pánové si to patrně nikdy nevysvětlí. Na druhou stranu mají paradoxně pravdu asi oba. No nic, na tuto vodu jezdím občas taky, jsem z MB, a můžu říct, že mě nikdy nezklamala. Ryby se tam opravdu nachytata dají a voda je to pěkná. Bělský svaz se o revír skutečně velice solidně stará a kdo zná tuto vodu, tak musí potvrdit, že revír je opravdu fajn. To víte, musíme si této vody vážit a občas i možná nad něčím přimhouřit oči, jelikož pro nás místní a zároveň i z celkem širokého okolí je to jediná stojatá voda široko daleko.
Pánové mějte se a Petrův Zdar!

manasek - Profil | Pá 1.10.2010 21:56:11

hraji >> nic jineho se k tobě nehodi,hraješ si na chytraka a přitom jsi hnup,argumentu už bylo dost,a jak tak koukam tak seš rybař hlavně od pc,teoretik jako prase,a navic ani tu teorii nemaš zvladlou.zkratka hnup čus

hraji - Profil | Pá 1.10.2010 21:48:00

manasek >> nadávky místo argumentů? Hm... :-))

hraji - Profil | Pá 1.10.2010 21:47:17

Dusanos >> poslední reakce. Ve svých příspěvcích si vyvracíte vlastní tvrzení. Pochybuji, velmi pochybuji. Doporučuji vám, přečtětě si znovu co všechno jste napsal, a v jakém pořadí. Mám silný pocit, že jste se do těch svých tvrzení zamotal jak do nevodu.

manasek - Profil | Pá 1.10.2010 21:46:48

Dusanos >> nech ho už byt chlape,je to hnup,tomu nic nevysvětliš

Dusanos - Profil | Pá 1.10.2010 21:43:31

hraji >> posledni reakce-nikdo nikdy kromě vas neřek že plan je nesmyslny,na jaře se krmi v době všeob zakazu lovu,aby ryba nabrala silu přes leto je denně na reviru okolo 20 lovicich,každy do vody da sve.ryba v lete v prohřate vodě přijima i potravu meně.stači lehce dokrmit jak jsem řek na chut,zpestřeni.to že ve vodě neni přirozena potrava bylo myšleno vzhledem k nasadě,ktera by jen z ni na teto vodě nevyžila,proto se přikrmuje.v cele věci šlo jen o vysvětleni přikrmovani.nic vic nic min na nic nenařikame,a s naši vodou a praci jsme v danych podminkach spokojeni.myslim že každy kdo revir zna pochopil a vi o čem mluvim.s vami naviděnou někdy u slonu

hraji - Profil | Pá 1.10.2010 21:13:31

manasek >> nikde jsem nenapsal slovo hloupý, to jsi použil ve spojení se svojí osobou pouze ty a tvoje osobní hodnocení vlastní osoby nehodlám ani popírat ani potvrzovat, předpokládám, že se znáš dostatečně.

hraji - Profil | Pá 1.10.2010 21:11:46

Dusanos >> pane hospodáři, krajský úřad zcela určitě dá na vaše odborné doporučení a ten nesmyslný zarybňovací plán upraví, pokud mu odborně zdůvodníte, že je nesmyslný. Pokud je nesmyslný zarybňovací plán, proč krmíte v létě jen pečivem a málo? To mají vaše ryby v létě odtučňovací kůru?
Zkuste argumentovat aspoň trochu tak, aby se tomu dalo věřit.

manasek - Profil | Pá 1.10.2010 21:03:59

hraji >> jo jo jsem podle tebe hloupej řidič,ale tohle co piše vim i ja!styd se,navic se to už piše v reakci.takže opět vedle ty naš biologu

Dusanos - Profil | Pá 1.10.2010 17:17:17

hraji >> važeny pane!pokud jste alespon z poloviny tak inteligentni a vite o čem mluvite,musel byste vědět že počty ryb,druh,věk,neurčuje hospodař,ale krajsky uřad dle zarybnovaciho planu,a dekretu je povinnosti uživatele každeho ryb.reviru ho dodržovat.jen jste mě přesvědčil o tom že je to tady o ničem.

hraji - Profil | Pá 1.10.2010 7:31:23

manasek >> ale to se hluboce mýlíš. Protože já se věnuji práci ve svazu víc než 20 let a biologické principy a zákonitosti nepodléhají názorům hospodářů.
Posoudit technický stav Iveca nelze po telefonu, ale vyvrátit nepravdivé tvrzení o tom, že po pěti letech je v rybníce absolutní nedostatek přirozené potravy - to dokázal ten pan hospodář sám již ve svém příspěvku. Když si ho pozorně přečteš, a pokud rozumíš problematice, o které se tam hovoří, najdeš sám rozpory v jeho tvrzeních.
Protože, kdyby byla pravda to, co tvrdí pan hospodář, tedy že je tam nedostatek krmení, pak nedokáže vysvětlit, proč do takové hladové vody vysazuje tolik ryb. Aby trpěla hlady? Nebo aby ji ihned vychytali masaři?