Jemná montáž na dravce

Na dravce > Plavaná

Zmenšená sumcová montáž

  • Kmen: 0.25mm
  • Návazec: http://www.rsp-fishing.cz/ocelova-lanka/lanko-surfstrand-7x7-self-made-2-5m-2
  • Háček: http://www.rsp-fishing.cz/hacky-trojhacky-dvoj/trojhacek-owner-5636-st-36bc
  • Ryby: štika,candát,
  • Nástraha: menší nástražní rybka

Jelikož patřím k rybářům kteří rádi ryby pouští,ale taky se nám stávalo že na svazových vodách jsme často na prutě měli štíhle které ani s těží nemělo míru,snažil jsem se používat něco co by ryby chytalo jak menší tak větší,ale já byl schopný si vybrat jestli rybu pustím bez nějakého většího poškození,nebo si ji přivlastním.
Co se týká záběrů ty přichází úplně stejně jako při jiném nastražení,po záběru jak na plavanou(na kaču)nebo na dně s kouskem korku jako podvodní plovák sekám ihned po záběru.nepouživám žádné dlouhé průvěsy a nenechávám dravce odjet dál.po záběru což znamená tak 25cm na policajtu dotáhnu brzdu a zasekávám a v 80 procentech záběrů minimálně jeden z trojháčků sedí ve štičí tlamě.
Každopáně mi to umožní zpětné vypuštění jak poměrečné ryby nebo ryby které chci dát svobodu.
Pořizovací cena je sice vyšší cca 50 kč ale jsem schopný s tímto návazcem chytat celou sezonu pokud ho nepověsím někde na strom nebo ho nenechám zavěšený o vázku na vodním dně.při větších průměrech lze rovnat zkroucené lanko pomocí zapalovače,u menších bych to nedoporučoval často jsem je při rovnání přepálil.

Postup

Sestavení nechám na každém kdo se do téhle montáže pustí.Jediné co k tomu budu potřebovat tak je cvakátko na nechty a kombinačky na zamáčknutí kovových válečků ve spojích.Pak si nacvakám lanko zvolím si trojháčky,na konci nechám buď očko nebo připojím obratlík.Rozteč a sílu jak trojháčků nebo lanka volím podle cílové lovené ryby,to si každý musí určit sám.

Maragtx - Profil, 2.6.2013
Průměrná známka: 2,41

Diskuse k montáži

Delwin - Profil | So 14.9.2013 13:35:40

rybomil >> tak nepsal jsem že se má jednohák dolovat za každou cenu,pokud je reálná šance na vytažení háku bez poškození ryby,tak to snad udělám ne???? a pokud je to fakt až někde v žaludku tak je jasné že jí to ustříhnu.akorát mám zkušenost s tím že pokud je hák v jícnu a není moc hluboko tak hák bez protihrotu lze bez problému vyjmout.dvojhák nebo trojhák už moc ne,a navíc pokud má trojhák v jícnu,tak můžeš stříhat návazce jak chceš,ale stejně to už nerozdýchá.dvojhák ještě někdy projde,ale trojhák je pro ni jistá smrt pokud ho zažere.

rybomil - Profil | Čt 12.9.2013 15:04:21

Delwin >> to je sic jako pravda, že štikule či jiná dravina na jednoháku
( zvláště BL ) to po vyndání snáž a s větší pravděpodobností rozdýchá ale......
Pokud je ryba nemírová, nebo hodlá dotyčný i mírovou pouštět z5 blížší podmínky výkonu RP stanovují při polknutí háku pustit rybu i s návazcem.

Spešl pro ty, co nechají rybu " zažrat " a pak dolují z útrob ryby jednohák doporučuju ostatním tam lovícím nosit sekáček či velký ostrý nůž ( nosím 27cm Andůfar ) aby dotčený takyrybář se moc netrápil, až mu s tím urazíte prsty - exotovi co nemá 3,- Kč na nový háček.

Delwin - Profil | Ne 2.6.2013 17:10:35

v případě kde nejsou žádné vázky a nehrozí že ti to ryba utrhne,tak je to šetrnější než prošitý dvojhák a minuta na zažrání.nicméně to není k rybě nejšetrnější montáž.pokud chceš rybě ublížit co nejmíň tak tam dej jeden větší jednohák bez zpětného hrotu,a ikdyž ji náhodou sekneš až v jícnu,takový jednoháček není problém vytáhnout bez zranění ryby.v případě že ti tuhle montáž se 2 trojháčky ryba utrhne někde ve vázce,tak je defakto po ní.s jednoháčkem to s větší pravděpodobností rozdýchá.ale urvaná štika se sešitou hubou trojhákem,nebo s jedním trojhákem v tlamě a druhým ve vázce moc naděje nemá.