Lov na třepanou

Lov z hladiny > Volně plovoucí

Adrenalinová metoda lovu z hladiny, kdy rybář nástrahu aktivně nabízí pod špičkou prutu.

  • Kmen: monofil 0,10 - 0,16 mm, vzácně i víc – podle očekávaného úlovku
  • Návazec: obvykle se nepoužívá - pokud ano, pak monofil světlé barvy slabší než kmen
  • Háček: podle velikosti nástrahy, většinou poměrně malý
  • Ryby: tloušť, ostatní jelci, bolen, ouklej, perlín, vzácněji i řada dalších druhů
  • Nástraha: hmyz (koníci, mouchy,…); podstatně sportovnější je použití umělých mušek

Velmi osobitá často doslova adrenalinová metoda lovu z hladiny, kdy rybář nástrahu aktivně nabízí pod špičkou prutu. Nástrahou je buď živý hmyz nebo umělá muška, kterou je nutno oživovat jemným třepáním. Rybář se pohybuje po zarostlých březích, kryje se za křovím a kmeny stromů, často musí prostrkovat prut mezi větvemi a pokud se mu podaří nástrahu nehlučně spustit na hladinu, snaží se zlákat k záběru ryby stojící ve stínu podél břehu.

Použití
Letní dny, kdy ryby stojí ve stínu břehových porostů a sbírají hmyz padající z větví. Lze používat i v nejteplejších částech dne a samozřejmě vždy, kdy vidíme ryby sbírat. Vhodná metoda pro zarostlé potoky.

Postup

Buď navážeme přímo na konec kmene háček či umělou mušku anebo spojíme kmen s asi 50 cm (možno upravit) dlouhým návazcem, na jehož konci uděláme totéž. Ve větrnějším počasí lze vlasec a nástrahu stabilizovat malým bročkem. Lovíme-li s návazcem, je možno spojovací uzlík zároveň využít jako zarážku broku.

osprey, 26.12.2005
Průměrná známka: 1,57

Diskuse k montáži

brandejs - Profil | Čt 26.4.2012 7:18:38

Vybavila se mi vzpomínka z dětství,kdy jsem byl s tátou chytat se splávkem na Lubině někde mezi Petřvaldem a Košatkou.Všiml jsem si,že se jelci zvedali k hladině a chňapali po mouchách.Naše splávky se ani nehnuly,snad plašily na letní hladině opatrné tlouště.Napadlo mě zkusit třepanou o které jsem četl v tehdejším hitu,knize 1OOO+1 rada pro rybáře.Měl jsem k dispozici prut o délce pouhých 22O cm,odřízl jsem plavačkovou sestavu a navázal háček přímo na hlavní vlasec.Mouchu jsem chytil v autě a jde se na to.Spustil jsem mouchu na hladinu,ukazováčkem jsem zlehka ťukal do prutu a skoro hned se zvedl krásný tloušť a opatrně okukoval mouchu,kolem které se dělaly lákavé kroužky.Byl to adrenalin jako hrom,ne ane to vzít,potom konečně neodolal a nekompromisně po mouše chňapl,jako by mu měla před čumákem uletět.Zásek nebyl potřeba,spíš byl zázrak,že tehdejší naviják neselhal a s vrčením pouštěl silon.Když jsem tlouště vytáhl,běžel jsem se svým prázdninovým úlovkem za tátou.Dětské srdce mi bilo jako o závod.

Mrakoš - Profil | St 25.4.2012 23:40:19

Potěšilo mě že jsem tady našel tuhle "metodu". Chytal jsem tak siveny a perlíny za horkého poledne na hrázi rybníka. Seděl jsem bez hnutí u vody nebo se nakláněl přez větve nad vodu, snažil se ani nepohnout. Přímo pode mnou proplouvali nádherní siveni, poslední z těch co přežili masakr po vysazení.. Bylo to moje zatím jediné chytání na mouchu. Nebyl jsem moc úspěšný, ale rád na to vzpomínám.