Ze zasedání Odboru LRU přívlač Rady ČRS | MRK.cz

Ze zasedání Odboru LRU přívlač Rady ČRS

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 14.12.2022

Nils - Profil | Po 16.1.2023 16:02:45

boticar >> tak nějak se ale rybníky vhodné pro TA, které jsou Svazové, hledají.... takže uvidíme co se ukáže. Co jsem si tak projel osobně JČUS, tak vhodný pstruhový stoják je asi jen jeden.
Každopádně Svazové jsou priorita, když bude možnost, psali kluci co to vše budou organizovat.

boticar - Profil | Út 10.1.2023 12:28:17

Martin M. >> Takže lokace jsou dané předběžným termínovým kalendářem na stránkách rybsvaz.cz. 2x rybník středočeský ČRS Dvorce, 1x Polička, 1x Chotěboř, 4xNedvědice https://www.cerstvy-pstruh.cz/ Tam je to asi ideální přesně podle toho, co píše Nils.

boticar - Profil | Po 2.1.2023 18:40:25

Nils >> Jasný, tak jako když si někdo vymyslí mistrovství světa v chytání pavích oček v akvárku, tak bude nová disciplína, která bude halová, každej dostane svoje akvárko s přesným počtem pavích oček vyhřáté na laboratorní teplotu a budou naprosto rovné podmínky a pak se nakonec někdo vyfotí s nápisem na kšiltovce a pohárem v ruce a ČRS ho pochválí za skvělou reprezentaci a další rok mu zaplatí letenku do Japonska na druhej ročník. Ono bude časem tolik disciplín v tolika sportech, že to už nebude ani nikoho zajímat nebo se ani nesejdou závodníci :D Ono je to tak ve všech sportech a jiných aktivitách, které někdo za sport považuje.

Nils - Profil | So 31.12.2022 19:35:42

boticar >> no změna pravidel, aby byla motivace chytat větší ryby by se mi líbila. Ono už hodně lidí končí, protože je to nebaví, či štve ten systém a jediná změna co proběhne je ta s rotací...
Navíc právě TA je nová možnost, pak máš lodě a brzy čekám i Streetfishing, který už má taky MS pod Fips.
Když vznikla tahle liga pod ČRS, nic jiného nebylo, teď už je dost konkurenčních možností. A nemluvím o tom, že celý podzim a jaro máš různé závody na soukromákách.
Takže pokud opravdu nebudou výrazné změny, čekám velký oslabení základny.

boticar - Profil | So 31.12.2022 17:31:00

Mrknato >> Takhle jsem to rozhodně nenapsal, ale přes to, že tak trochu závodím, uznávám, že to není úplně košér. Například v Rakousku je to asi i zakázané. Ono pokud to třeba moc nebere, tak se to od normálního rybolovu moc neliší. Když to bere hodně a je potřeba ty ryby těžit z vody v jakýchkoliv velikostech, tak je to už někdy docela zásah do biotopu. My si občas děláme takové sranda závody, kdy se počítá 5 největších ryb za kolo s tím, že se smí přecházet v celém úseku. Stejně to opakovaně vyhrávají ti nejlepší, ale dost to připomíná normální chytání ryb.

boticar - Profil | So 31.12.2022 17:05:55

Nils >> Já vím moc dobře sám, jak v lize chytám :D Ne každej se musí mermomocí válet po hotelích, že? Letos jsme dvakrát spali venku a bylo to celkem napohodu.

Mrknato - Profil | Pá 30.12.2022 21:07:02

Martin M. >> Co vím, tak za závody ve Vč.ÚS (Labe, Chrudimka, Doubrava) nikdo uživateli (ÚS) na zarybnění nic neplatil. Podle mě to jsou jen úvahy, které z něčeho vyplývají.....

Mrknato - Profil | Pá 30.12.2022 21:02:50

Nils >> Nechci vysírat, ale mimo Stč. MO za své, jinde MO územní revíry nezarybňují !!!! A na soukromácích MO, nebo dříve RMV či malých vodách, se závody (mimo gulášovek místních) nekonají.

Mrknato - Profil | Pá 30.12.2022 20:58:17

FRANK71 >> No tak zrovna 10 porybných není dobrý nápad, ale za 16 mega zarybňoval před pár lety celý Vč.ÚS........
Profi "porybný" si má platit stát, ne svaz, stejně tak závodníky !!!

rybomil - Profil | Pá 30.12.2022 20:24:39

boticar >> nejenom že tě může jantar kontrolovat, ale hlavně může dělat chytrýho , nebo i blbýho a vlastně zas tak moc svý odpovědnosti nemá. pamatuju že nás na Rachyni kontrolovali i 3x po sobě. první normální RS v poho, druhý se snažil dělat chytrýho až ofuky a na výtky že kouká na lidi co už berou nějakou šestou, , osmou rybu nereagoval, nebo že nic takovýho při jejich kontrole nezjistil. a ten třetí že ví to tam tak je, jenom je nepřistihl, ikdyž po nich jde a že dokud je nechytí s báglem nemůže nic dělat.

" menší rybník a do něj na jaře a nebo na podzim nandat náklaďák granuláčů " ... to je hodně odvážně napsáno až úsměvné. ale chtěl bych to někdy vidět až zažít. zatím jsem zažil náklaďák tak max. 200 kg rybek. ale rád bych přijel někam kde to bude násobně mooc.
tedy doufám že by to nebyla lokalita jako tristní Písková Lhota ... :§)))

Nils - Profil | Pá 30.12.2022 18:45:04

Martin M. >> Slováci třeba už svojí soutěž dávno mají, u nás je to možná teprve druhým rokem závody přesně dle pravidel. Sám jsem se účastnil pouze pár, a určitě mě to zaujalo z mnoha důvodů... který sem napsal třeba dole boticarovi.
Každopádně tady mrkni a uvidíš jak to tak asi funguje i jak probíhalo MS... a uvidíš, že jsou vody jsou fakt malé. Přesně na to, aby se závodníky dokonale prochytala. Protože by bylo fakt na prd, aby ti ryba ujela tam, kde na ní nikdo nemůže.
https://www.youtube.com/@troutareaslovakia4733

A násada se samozřejmě bude platit vždy, protože vždy musí být čerstvá. Všichni si chtějí zachytat a jsou si ochotní zaplatit. I když by samozřejmě pod Svazem, na Svazovém revíru kde by Svaz zaplatil násadu a zasadil jí do Zarybňovacího plánu by to bylo nejlepší :D.

TA jde u nás nahoru a teprve získává na popularitě. MS v TA bylo teprve letos druhé a teprve se to tak nějak formuje. Ale ještě je třeba Atlas a to je takový závod podobný MS, jen není pod Fips a můžou se tam chytat i gumy.

Martin M. - Profil | Pá 30.12.2022 18:16:41

Nils >> dekuji za osvetu. Ten styl jeden na jednoho a prochytat celou plochu je zajimavy, to je pro mne nova informace. Stejne tak ze si (jak chapu) zaplatite na zavody nasadu.

Nils - Profil | Pá 30.12.2022 15:34:32

FRANK71 >> no kdyby se snížil limit kapra, mohli by nasazovat o to míň a ušetřené prachy dát na RS , Sport a podobně...
U dravců je to samozřejmost. 5 za rok maximálně a nazdar, kup si novou povolenku. Pokud má stát 1500. Při ceně candáta 500kč/kg je... 1500kč za 5 kusů docela zdarma

FRANK71 - Profil | Pá 30.12.2022 15:32:32

Nils >> snížit limit se může možná u dravců, ale u kapra to nemá smysl.

Nils - Profil | Pá 30.12.2022 15:29:21

FRANK71 >> no tak ono to jakože za své je, prachy na to ze startovného jdou. Ono zase tolik ryb se nezničí a zarybní se mnohem více, tedy pokud příslušná MO má ten zájem zarybnit.

No to je jasné, tam je tolik peněž že klidně 50... ono zdražit povolenky či snížit limity na odnos ryb, by taky udělalo větší zisk. Ale když nikdo nechce nic změnit....

FRANK71 - Profil | Pá 30.12.2022 15:24:49

Nils >> no vidíš a většina ti řekne, že s rybou se sportovat nemá. Pokud někdo tu potřebu má, tak za své. za 15 mega, by mohlo být cca 10 profesionálních porybných.

Nils - Profil | Pá 30.12.2022 15:16:57

Mrknato >> závodit se klidně může, to nikde neříkám že by se nemělo. Ale zrovna TA je specifická a na moc Svazových revírech se závody dělat prostě nedají, aby to mělo smysl na základě parametrů a pravidel.

Jinak Závody jsou víc určitě prospěšné, jelikož prachy ze startovného nahradí případné škody a zajistí lepší zarybnění. Takže těžko chápat co na tom komu vadí.... To že se na pár dní zahájí revír je problém opravdu jen v hlavě nenažraných a tupých členů. Sice si pár dní nezachytají, ale můžou přece jít jinam ne? Revíru je hodně... A pak z toho budou těžit v lepším zarybnění.

Z mého pohledu jsem akorát vyloženě proti Závodům na revírech, kde žije přírodní potočák. Ale dneska už stejně skoro každý pstruhový revír kde takový potočák byl, zajebali duhákem a dalšíma sráčema.

Nils - Profil | Pá 30.12.2022 15:11:24

Mrknato >> no a co případ, kdy teď (myslim Listopad) nechtěl Svaz dát prachy na účast na MS v Method Feederu... že prej si odsouhlasili to a to před sezenou a během ní nejde už nic dělat. Tak jeli chlapy za svoje prachy... udělali bednu a hned se ČRS chlubili na webu i sociálních sítích....
Vyberou za povolenky možná í víc než pár miliard kč, ale na blbý sport a mládež vyčlenili dle zprávy na začátku roku posraných 5mega.... kapku v moři zisku z povolenek. Místo aby dali o metráky míň kapra, kterýho je všude tři prdele a přidali raději na ten sport a mládež.

FRANK71 - Profil | Pá 30.12.2022 12:09:21

Mrknato >> škoda, že jsme se nedověděli výsledek, zadržených povolenek funkcionářů SÚS na Orlíku.

Mrknato - Profil | Pá 30.12.2022 9:11:33

boticar >> I Vám děkuji a cením si Váš názor, že závoděním na rybách se obchází zákon o rybářství. Na druhou stranu je sice RS osoba úřední, ale plně ji ovládá svaz a je to milice svazu, nic jiného, viz případ "Hýbner na Orlíku"! Pro svaz je závodění výkladní skříní jeho "pseudoúspěchů" a k tomu účelu má milici a ne skutečnou RS.

Mrknato - Profil | Pá 30.12.2022 9:03:45

Nils >> Děkuji za názor, že závodění na rybách na svazovky nepatří (a ani nemůže). Jste první, od koho to slyším.

Nils - Profil | Čt 29.12.2022 22:59:25

Martin M. >> na TA to chce malý vody, aby šli prochytat nejlíp 100% vodní plochy. Aby tam nebyli nejlépe jiný ryby a zároveň se nemusí řešit zarybňovací plán... Nasypat tolik kolik si závodníci zaplatí... Jinak to nemá smysl.... Takže seznam potencionálních Svazovek je hodně malý. Takže třeba u nás v JČUS to je myslím 0 možností.

Takže TA pod ČRS vznikne, ale z hlediska přípravy pro MS, kde už je pod Fips TA, je nejlepší variantou prostě závodění na Soukromacích z mnoha důvodů.
Ale ukáže teprve čas, jaká bude budoucnost....

Nils - Profil | Čt 29.12.2022 22:52:50

boticar >> měl bys nejdřív na nějaky TA závod přesně dle pravidel TA vyrazit. To fakt není jako Polička...

Chytá se stylem dvojic, čili tvůj soupeř je vždy 20 minut jeden člověk, další kolo jiný. 12 kol, 3 body a výhru, 1 za remízu 0:0, 1.5 za remízu s rybama....
A chytaj se takový revíry, aby duhák neměl kam, takže to určitě není o jednom místě a poté kdo dál dohodí. Chytaj se nádrže klidně 0.5hektaru, či hektar. Aby se voda prochytala ve 100% plochy.

Jinak MS pod Fips je ONLY Hard, čilí je to víc přívlač než skutečné MS v přívlači. Takže žádná guma, žádný dip... Jen wobler, a železo.

A liga pod LRU že je levná? 3 kola = 6 nocí ubytování, cesta pro každý tým minimálně 2 kola přes půl republiky. Tenké vlasce, které vydrží jeden závod a měníš, výroba třpytek s letovanými háčky a často chytáš na pruty, který jinde než na tyhle závod nevyužiješ... Navíc chytáš za ty 3 dny akce 6 hodin celkem Závod, často v totální žumpě a mikroryby... . Kdežto na TA pojedeš na den, víš co budeš chytat a kolik tam ryb je, a na nástrahy a pruty, s kterýma chodíš na ryby i normálně, a za jednodenní akci si zachytáš 4 hodiny bez očumováni v podobě rozhodčího. Žádné ubytko, platíš čistou zábava v jednom dni.
Takže réalně i když bude startovné vyšší, to je v součtu levnější, zábavnější, a hlavně asi nejspravedlivější styl závodění. A neztravíš tam celý víkend.

Martin M. - Profil | St 28.12.2022 18:32:54

boticar >> dekuji za tuto velkou porci informaci :) U svazovych nereviru mi prijde hlavne paradoxni, ze tam jsou treba horni miry dravcu nebo jina pravidla, ktera na svazovkach nezname. Prijde mi to jako ze z ciziho krev netece, tam staci volna pravidla, ale tohle je domaci, to si musime chranit.

Tom - Tuk - Profil | St 28.12.2022 10:04:53

boticar >> "taskarice", "natolik zvlastni", "fotka s reklamou" =))) DEKUJI ZA VYLEPSENE RANO =) Pul kafe jsem si natrikrat rozprskal... Jdu uvarit dalsi. Dekuji uctive za prodlouzeni zivota. Fakt diky moc =)

boticar - Profil | St 28.12.2022 9:02:37

Martin M. >> V Praze je 26 rybníků a rybochovných zařízení, kde se loví na udici (https://www.rybaripraha.cz/reviry/), ve středních Čechách jich je asi 17 (https://www.crs-sus.cz/149/vodni-plochy-v-rezimu-rybnikarstvi?page=1), jinde nevím.
Já jsem kritikem tohoto způsobu z celé řady důvodů. Jsou situace, kdy to jinak nejde (vlastník rybníku pronajem svazu rybník jenom za podmínky, že na něm nebude vyhlášen revír), jsou situace, kdy je jediným motivem tak trochu obejít zákon o rybářství. Každopádně z právního hlediska jsou v tom diametrální odlišnosti. Ryba v revíru je volně žijící tvor a je tedy věcí ničí. Hospodaření v revírech by mělo vést k udržení populací původních druhů ryb a je celospolečensky prospěšné. Z toho důvodu požívá kontrolující rybářská stráž výhody úřední osoby, přestupky řeší úřady a lovící, který by byl na základě pochybení rybářské stráže křivě obviněn z přestupku může využívat všechny opravné prostředky během řízení, řízení o odvolání nebo se hájit u správního soudu. Hospodaření v rybníkářství je v podstatě jenom chov a skladování ryb před jejich spotřebou. Rybníkář ryby vlastní, může snadno čerpat kompenzace na rybožravé predátory (asi jako když zemědělcům žerou vlci ovce), ryby si může vylovit kdy chce a v podstatě jak chce a k tomuto výlovu může kohokoliv pověřit. Lov ryb udicí v rybníku nebo rybochovném zařízení (např. v chovné pískovně bez výpusti) lze pak pak přirovnat ke střelbě v bažantnici nebo v drůbežárně, nebo sběru borůvek na plantáži. Co se týče samotného hospodaření, tak v běžných rybnících, kde není nějaký zájem na ochraně přírody, to vypadá dost podobně. V pískovnách a lomech vidím režim rybníkářství trošku problematičtěji. Za hlavní nevýhodu z pohledu lovícího rybáře považuji skutečnost, že mě může kontrolovat kdejaký jantar pověřený rybníkářem a v případě zlovůle, hlouposti nebo neznalosti předpisů ze strany kontrolující osoby nemám prakticky žádnou rozumnou možnost se hájit. Co se týče "cizích revírů", tak je to jak jsme psal dříve. Soutěže pořádá de facto ČRS s podílem MRS (finančním i organizačním). Z toho důvodu by měl mít ČRS i MRS zájem na tom, aby se soutěže konaly primárně vodách ČRS nebo MRS, aby nějakým způsobem mohl čerpat prostředky z prodeje povolenek, aby si tvořil jakousi reklamu (pořádat závody na cizích vodách jaksi reklama na vody vlastní moc není). Jinak tomu samozřejmě moc nebrání, ale nevím, proč by se měly využívat vody cizí (u nás i v zahraničí), když jaksi máme dost vod vlastních. Jak jsem před tím již psal, pro "trout area" má svaz svých vod dostatek. Já se pohybuji v jižních Čechách, Praze a středních Čechách a stojatých vod s duháky je poměrně dost, alespoň sezónně, kdy se vysazují. V podstatě stačí menší rybník a do něj na jaře a nebo na podzim nandat náklaďák granuláčů. Ono se to pak do léta vychytá.

Martin M. - Profil | Út 27.12.2022 18:33:45

boticar >> dekuji za informace, na tohle zpoplatneni uplne nemam svuj nazor, resp. nezajimal jsem se o fungovani techto "reviru" (asi to nejsou reviry), ale celkove mi to prijde pro plnohodnotne souteze malo a porad by mne zajimalo, jestli se pocita se zavody na vodnich plochach uplne mimo kompetence CRS nebo dokonce i v zahranici (ceska ligova soutez na zahranicnim reviru).

boticar - Profil | Po 26.12.2022 21:17:40

Martin M. >> zde ještě doklad o tom, že chovňáky SÚS jsou připraveny k pronájmu pro pořádání závodů. https://www.crs-sus.cz/173/pronajem-vodni-plochy Není náhodou, že kolega Horák, který ty granuláčový závody prosazuje, je středočech.

boticar - Profil | Čt 22.12.2022 7:15:26

Martin M. >> Je to sice odbor ČRS, ale dle vzájemných dohod se toho jednání účastnil i zástupce MRS Jan Kropáček, takže ten dotaz by měl směřovat spíš na něj. MRS se co se týče celostátní organizace sportovní činnosti v podstatě o nic nestará a využívá ČRS, ale MRS zároveň hlasem svého předsedy odboru samozřejmě hlasuje, takže to, že se něco nelíbí ČRS jako spolku nadřazenému územním svazům ještě nic neznamená. Každopádně co se týče ČRS, tak ten má k dispozici stojaté vody se pstruhy v jižních Čechách (např. přehradu Soběnov) a ve středních Čechách má chovné rybníky, kde probíhá duální režim, tzn. v zimě cca v době hájení normálních pstruhovek se do těchto pseudochovňáků nasypou granuláci a tak by tam tyto závody mohly také probíhat. Co se týče soukromých vod, tak hlavním problémem podle mě je, že si každý závodník musí zakoupit oprávnění k odlovu ryb (o revíry se většinou nejedná) za další peníze oproti startovnému a teoreticky by si vlastně ani nemusel kupovat povolenku platnou na konkréním revíru ČRS/MRS. Například pokud se odehraje jedno kolo v klasické přívlačové lize v Brně, musí si skoro všichni koupit tu vaší moravskou povolenku a něco to za ten víkend také hodí. Co se trout area týče, tak nevidím problém v tom, aby se ty závody konaly i na soukromácích, pokud s tím budou všichni účastníci souhlasit. Všechno je to jenom o penězích, které budou ochotní závodníci utratit za tuhle taškařici. Klasická přívlač na řekách (podobně jako LRU muška), nota bene když se brodí a tím pádem se méně trhá, je poměrně levnou záležitostí a nejvíc peněz se tam obyčejně nechá za pivo a každý závodník je zvyklý chytat primárně na revírech ve svém okolí. Vyznavači Trout Area jsou pravděpodobně zvyklí za chytání duháků připlácet na soukromácích a také za benzín nebo naftu již nyní, takže tam v tom problém nevidím. Ony závody tohto typu jsou natolik zvláštní, že jsem zvědavý, kolik normálních lidí se na to přihlásí. Obvykle v prvních dvaceti minutách musí všichni něco chytit, i když obvykle jsou ti granuláci převážně v jednom koutě nádrže, takže je to loterie. V druhé fázi závodu se ti granuláci vyplaší a odjedou na prostředek, takže je to závod v tom, kdo má těžší plandavku a dál dohodí, a v konečné fázi závodu je to o náhodných rybách a o tom, kdo tam napíchne něco s příchutí lepšího sejra nebo žížaly, co se dá ještě považovat za umělou nástrahu a co nejpomaleji přitahuje k sobě :D Každopádně to přináší snadnou šanci na nějaký sponzorovaný výlet na mistrovství světa a také na pořízení fotky s reklamou na triku nebo na čepici, takže to dost lidí přitáhne.

Martin M. - Profil | St 14.12.2022 21:50:23

Dovolil bych si otazecku k "trout area", pokud tu mame nekoho ze zasvecenych, jak se CRS stavi k poradani zavodu na soukromych vodach. Mozna se pletu, ale mam tyto zavody v lovu duhaku na stojate vode spojene se soukromymi vodami, vhodnych svazovek asi moc nebude. Nejak si pamatuji, ze CRS mel s nesvazovymi vodami problem. Ptam se i proto, ze treba method feeder na svazovkach take nebude probihat podle nasich predstav, misto kapru se budou prapodivne chytat cejni na cervi apod., a soukrome vody by k tomu byly vhodnejsi. Nevim, jestli tato podminka platila, plati, nebo se to vztahuje treba jen k financim od svazu ale obecne pruchodne to treba je.