Rybáři budou dál dostávat náhrady za škody způsobené kormorány

Výr - Profil | Út 2.2.2021 20:37:27

R.P. >> no vidíš jaká je potom šanca že sa na názore zhodne Škandinávia či EU 😂

R.P. - Profil | Út 2.2.2021 17:58:03

nofish >> Na takovéhle případy používáme petardy nebo pistole na poplašňáky. Když nejde střílet musí se alespoň zradit. Cokoliv je lepší než je nechat volně žrát, i když to stojí spoustu času.

R.P. - Profil | Út 2.2.2021 17:56:01

Výr >> No vidíš, už jsme to probírali. Já Pavla znám, dělal mi vedoucího bakalářky, od té doby jsme se párkrát potkali na konferencích, vždycky se ptal jak je to s kormoránem u nás. Já tenhle optimistický scénář s odstřelem nesdílím, kolega je myslivec a zároveň ornitolog a má stejný názor. Jen k tomu vyhýbání lokalitám, i tam kde se intenzivně loví se pořád objevují nová hejna, pokud jim lokalita vyhovuje zkouší to znovu a znovu. Na názoru se asi neshodneme.

nofish - Profil | Po 1.2.2021 20:13:36

R.P. >> Na cca 80% našich vod není žádná honitba, na okolních z minimálně 50% taky ne. Tak tam můžeš střílet, než tě zavřou....

Výr - Profil | Po 1.2.2021 19:58:16

R.P. >> bolo by zbytočné si písať niečo čo sme si už napísali pre 4 rokmi :-)
https://www.mrk.cz/diskuse.php?id=746548&page=2&users[]=4144

aj tie holuby som v tej diskusii vytiahol ja :-)
https://www.mrk.cz/diskuse.php?action=searchthis&id=746548&q=holub

Moje stanovisko sa nezmenilo- je rovnaké ako pred 4 rokmi (a dá sa povedať že sa prakticky nič nezmenilo )keď som to napísal pre Ing. Pavla Vránu, Ph.D. :-) skrátené :

"Ďalšie rozšírené tvrdenie je že kormorána nemožno úspešne redukovať odstrelom. Toto tvrdenie je oná tisíckrát zopakovaná lož, ktorá je považovaná za pravdu. Kormorána možno redukovať pomerne úspešne a ľahko v porovnaní s inými zvieratami. Na úspešné zredukovanie stavu je potrebné použiť účinný spôsob. Ten spôsob je lov, no bez akýchkoľvek obmedzení. V prípade že by sme sa rozhodli kormorány naozaj redukovať, museli by sme začať loviť aj na nocoviskách (ešte za tmy) a samozrejme cez deň všade kde je možná streľba. Ak vieme že odstrelom 10% (20%)zimujúcej populácie sa nič nemôže zmeniť, prečo s tým súhlasíme a prečo to vlastne robíme? Nie je pravda že odstrel, nič nerieši. Pravde je, že to čo sa vykonáva dnes, nie je odstrel ale len „pseudoodstrel“. Pokiaľ dosiahneme to, že bude kormorány možné loviť celý deň i noc všade kde je možné strieľať, narazíme na druhý podstatný problém celej redukcie. Nezáujem poľovníkov. Na to aby poľovníci naozaj výrazne zredukovali zimujúcu populáciu kormorána treba naozaj fungujúcu motiváciu. Tou je len vysoká odmena. Tých 200,-CZK nestačí ako sám vidíte a nebude stačiť. V prípade že by bola odmena za uloveného kormorána napríklad 1000,-CZK, myslíte si že by nebol záujem o lov ? Ja som hlboko presvedčený že by nebol problém odloviť výraznú časť zimujúcej populácie. Samozrejme aj podmienky a kritériá odstrelu by museli byť prijateľné (nocoviská, počty, nepoľovné pozemky atď.) a nie nezmysli o počte kusov z kŕdľa, ktoré možno uloviť a iné hlúposti. Človek za finančnú odmenu priviedol bez problémov na pokraj vyhynutia druhy zvierat, ktorých lov je mnohonásobne zložitejší časovo i finančne. História i súčasnosť je plná príkladov. Nemusím Vám predpokladám vyčísľovať aké smiešne náklady by to boli financie potrebné na odmeny v prepočte na jedného rybára a aké smiešne náklady by to boli v porovnaní so škodami, ktoré kormorány momentálne spôsobujú. Nehovoriac o tom, že už doteraz bolo za dlhé roky na tento problém minutých mnoho prostriedkov celkom neefektívne. Viem že jeden aktívny poľovník dokáže uloviť behom sezóny i niekoľko sto kormoránov. Prečo by však také niečo dlhodobo robil? Záujem poľovníka-nerybára o takýto odstrel naštartuje len a len finančná motivácia.
Je samozrejmé že za rok ani dva nemožno dosiahnuť výrazné zlepšenie. No obdobie tri a viac rokov by iste prinieslo výrazné zlepšenie aj preto lebo kormorány sa lokalitám (krajinám) kde budú intenzívne lovené začnú vyhýbať. Také správanie je možné zreteľne pozorovať už i po krátkej dobe.
Predpokladám že niektoré moje úvahy Vám pripadajú smiešne, chcem Vás však ubezpečiť, že ak rybári nepristúpia k riešeniu problému podobne ako som to popísal, budeme o tom len rozprávať a písať ďalšie desiatky rokov a stav sa nijako nezmení. Presne tak ako je tomu už po roky doteraz. Kormorána môžu riešiť jedine rybári. Absolútne nikto iný to riešiť nemá záujem a ani to nevyrieši. Vláda, štátne inštitúcie, Brusel ani severské štáty to nikdy nevyriešia. Môžu sa tým však ešte veľa, veľa rokov zbytočne zaoberať :-)

R.P. - Profil | Po 1.2.2021 19:15:35

nofish >> Funguje to na mnoha místech po celé ČR, a nejen u produkčních rybářů. Je to jen o lidech. Pokud budou všichni plkat na MRKu jak je to špatné, tak nic nevyřeší.

R.P. - Profil | Po 1.2.2021 18:51:34

Výr >> To zda je počasí donutí migrovat má vliv velký, občas to jde dobře pozorovat když se hejna objeví po nějaké velké změně počasí. Když mluvíš o těch vyhubených druzích tak třeba holub stěhovavý utrpěl nejvíce tím že se lovili přímo na hnízdech a vybírala se mláďata. To že odstřel dokáže ptáky odradit od lokality je fakt ale odradí to jedno konkrétní hejno. V době tahu ho ale brzo nahradí hejno jiné, kde jsou často ptáci kteří se střelbou nemají žádnou zkušenost a na místo se opakovaně vrací, a zase chvíli trvá než je to odradí. Často jsou úplně blbí a opakovaně nalétávají i přes střelbu. S řekami je to složité, často jsou kormoráni na místech kde se lovit nesmí, třeba v centru měst, pak je možnost alespoň plašit. Fakt nevěřím tomu že se odstřelem něco vyřeší, kdyby šlo jen o naší populaci tak možná ale dokud to budou dotovat tisíce ptáků z ostatních států nemáme šanci, můžeme ty škody jen trochu zmírnit. Pořád doufám že když to není jen náš problém ale týká se více států bude se to řešit nějak globálně. Bohužel zatím se nic neděje a každý bojuje za sebe.

krusnohorec - Profil | Po 1.2.2021 12:29:36

Mušketýr >> omlouvám se všem, s tím přepočtem máš pravdu.

Mušketýr - Profil | Po 1.2.2021 11:05:09

krusnohorec >> Jenom pro pořádek, při těhlech číslech to vychází ne 8 kormoránů na hektar ale 1 kormorán na 8 hektarů. Čímž vůbec nechci zlehčovat situaci. Pro zajímavost se dá podobně spočítat, že na 1 ha vodní plochy v ČR připadají téměř 2 rybáři a to jsou do toho započteny i nerevíry.

nofish - Profil | Ne 31.1.2021 14:17:48

R.P. >> Ani ne. Žiješ pořád v tom, že co se děje v JČ se děje všude. Jenže ono tomu tak není. Svaz, revíry, nemají takovou ochranu a nikdy mít nebudou. Ať finanční, tak v tom, že ty kormorány vůbec někdo střílí.
Zamyslí se nad tím, jak to kde funguje. Produkční rybáři jsou relativně vysmátí, pokud jde o rybožravé predátory.

starecek - Profil | Ne 31.1.2021 13:27:50

Tak ještě jednou. Já i RP nezpochybňujeme škody cizích kormoránů. Ty budou ještě mnohonásobně větší než od našich.
Já mluvil o dvou věcech-
1)naši působí škody na úrovni několika aut ročně, což není pro nás podstatné
2)a o tom, že ty cizí nejsme schopni omezit ani střílením, to by museli začít na severu Evropy.
Dál ta diskuse fakt nemá cenu.

krusnohorec - Profil | Ne 31.1.2021 12:58:30

starecek >> já se neurazil, jenom v Čechách se tak familierně neoslovujeme. A poslední dvě poznámky :
-v tom článku se uvádí, že ročně rybáři uplatňují škodu kolem 130 miliónů, takže žádné 2-3 škodovky.
- wikipedii nemůžeš vše věřit, tam to může doplňovat každý a sám jsem poznal, jak se tam určitá témata mění.
Ale jak jsem již 2x uvedl, má diskuze vychází z dat uvedených v článku.

starecek - Profil | Ne 31.1.2021 12:35:44

Jsem tedy výrazně starší. Hochu není na Moravě urážka, my na Moravě si říkáme i děcka.
Co se týče článku není proč pochybovat.
Pro data si můžeš zajít třeba na WIKI. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kormor%C3%A1n_velk%C3%BD

Výr - Profil | Ne 31.1.2021 10:49:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

....základ je spraviť pekný výrad.........posledná pocta je posledná pocta :-))

Výr - Profil | Ne 31.1.2021 10:17:09

R.P. >> u nás je pokles stavov evidentný.....do akej miery to súvisí trebárs s miernymi zimami ťažko povedať (možno majú menšiu tendenciu migrovať keď je slabá zima v Škandinávii)
Odstrel je jediné a účinné riešenie .....ľudia historicky vyhubili odstrelom oveľa početnejšie populácie zvierat len je to ako vždy o peniazoch......to že sa trebárs u Vás nestrelí násobne viac je problém toho ako je odstrel zo strany štátu nezmyselne nadstavený.....najúčinnejšie by bolo strieľať na nocoviskách v noci, čo sa samozrejme nedeje......kormorány neroznášajú AMO ako diviaky preto na ne armádu s nočným videním vláda nepošle :-) ale budú sa vydávať všelijaké pseudopovolenia že sa môže strieľať iba do hejna o X kusoch a z toho sa môže odstreliť iba Y% vtákov a podobné birokratické debiliny splodené úradníkmi a ekoaktivistami......
Každopádne má masívny odstrel na vtáky účinok do veľkej miery aj ten že hľadajú lokality kde majú kľud......obecne sa tak správa každá zver a kormorán je v tomto nadpriemerne inteligentný. Nedá sa očakávať že škody budú nulové no dali by sa znížiť na prijateľnú mieru.....čo zatiaľ nie je realita.
Mierny zimy komplikujú odstrel lebo kým nezamrznú veľké vody kde je odstrel problematický (preto by sa malo loviť na nocoviskách)......poriadna zima vyženie vtáky na rieky kde sa strieľať dajú oveľa ľahšie......trochu chybou určite je že tam strelci z oblasti rybníkov nemajú prístup lebo sú to iné poľovné spolky.....

M.R. - Profil | Ne 31.1.2021 10:07:30


Výr - Profil | Ne 31.1.2021 10:07:10

krusnohorec >> " Ona by to asi měla být starost státem placených orgánů".......ja si myslím že štátne orgány sú samozrejme posledné, ktoré dokážu čokoľvek efektívne riadiť či organizovať..... v prvom rade by to mala byť starosť rybárov, lebo oni majú s kormoránom problém....a rybári obecne na to totálne serú okrem pár zúfalcov, ktorí samozrejme potom nič nezmôžu.....chovatelia rýb, ktorím ide o živobytie zabrali viac a preto sa kormorán strieľa a vypláca sa zástrelné....

M.R. - Profil | Ne 31.1.2021 9:40:38

Jediné co fakt funguje je led a to je bohužel poslední roky problém.....

M.R. - Profil | Ne 31.1.2021 9:37:29

krusnohorec >> zas taková hrůza to není, pokud teda trefis na úředníka který náhodou ví jak na to....

M.R. - Profil | Ne 31.1.2021 9:36:06

Dobrý den, hlavní problém je ,že se píše o "prokázaných škodách",což je velký problém. Jak chcete prokázat škody na revírech (řekách,jezerech,přehradách,...) To je ze strany státu docela habadura. Prokázat škody lze možná na chovných rybnících nebo malých vodách. Jinak odstřel provádět lze ,sám jsem jako hospodář vyřizoval povolení pro myslivce. (bylo uděleno na 5 let a je povoleno 10 ks za rok).
Celkově je systém pro kompenzace postaven tak aby spíš odrazoval. Třeba když nám do komorového rybníku vlezla vydra, tak při žádosti o náhradu škody bylo potřeba doložit znalecký posudek, jehož cena je cca 8.000 a není to uznatelný naklad + další dokumenty. Takže pokud je škoda třeba 10.000 je na zvážení ,jestli se do toho vůbec pouštět....

krusnohorec - Profil | Ne 31.1.2021 9:18:43

Výr >> v té problematice povolení se skutečně nevyznám, ale z tvého vyjádření vyplývá administrativní náročnost na kterou( stejně jako na různé dotace) každý nemá. Uvedl jsi že kdo se nestará, ten
nestřílí, ono k k tomu kdo.... by se možná dalo přiřadit daleko víc věcí. Ona by to asi měla být starost státem placených orgánů, ( ne " ekologů"), kteří by měli mít počty kormoránů v jednotlivých lokalitách zmapované a dle toho jednat.

R.P. - Profil | Ne 31.1.2021 9:13:33

Výr >> Neřekl bych, tady v JČ se střílí už léta a že by stavy nějak poklesli se říct nedá. Pořád se na jaře a na podzim vyrojí kvanta tažných ptáků. Zástřelné sice zvýšilo zájem lid o odstřel ale pořád jsou to jen zlomky toho co přes nás přeletí.

krusnohorec - Profil | Ne 31.1.2021 9:11:36

starecek >> nejdříve k tomu hochovi-za týden mi bude sedmdesát ! Jak můžeš agresivně tvrdit že úmyslně zkresluji. Já vycházím z dat uváděných v článku, ne z toho, co uvádíš ty, zřejmě " odborník"
Měl by si asi uvést, že pisatel článku úmyslně zkresluje-ne já.

R.P. - Profil | Ne 31.1.2021 9:08:28

nofish >> Jediný kdo je mimo realitu jsi ty.

R.P. - Profil | Ne 31.1.2021 9:06:35

krusnohorec >> 400 párů je přibližně naše hnízdní populace. Ti co vidíš v zimě určitě nejsou páry. Nejvíce je jich tu při tahu, ta část co tu zimuje je jen zlomek toho co přes nás protáhne.

Výr - Profil | Ne 31.1.2021 8:55:31

krusnohorec >> na odstrel si treba vybaviť povolenie a to dlho trvá.. ....kto sa nestará ten nestrieľa..... obecne platí že kto chce strieľa a zobáky prepláca štát prostredníctvom veterinárnej správy.....tak že šikovnejší si cestu ľahko nájdu.....no ale veľa ľudí má prehľad asi ako ty a potom to aj tak vyzerá 😂

starecek - Profil | Ne 31.1.2021 8:18:09

Hochu zase úmyslně zkresluješ. Já počítal naše. Ti odlétají na zimu na jih.
A jestli sežerou ryby v ceně 20 nebo 120 Kč kilo či je jich 200ks nebo 800ks, tedy škoda za 2 nebo 5 škodovek je celkem jedno, ne? Tolik náhrad v ceně 2-6 aut za rok si Česko dovolit může.
No a o těch cizích jsem prohlásil asi jen to, že je vystřílet nemůžeme, je jich moc. Půl milionu až několik milionů ks?

krusnohorec - Profil | Ne 31.1.2021 8:01:04

starecek >> těch 400 párů co jsi uvedl jsi zjistil kde, od R.P. ? V tom článku, na který reaguji, není o tom zmínka. Jinak Tvůj výpočet i tak je " blbě". 400 párů je 800 ks a správně by to mělo být tedy 800x 200 x 0,4 + 10000 x 165 x 0,4 a to je víc jak 20 x m než jsi uvedl . A to jsem se zatím nezmínil o spoustě poškozených (poštípaných) ryb které minimálně zaplísní a často uhynou.

krusnohorec - Profil | Ne 31.1.2021 7:44:15

Výr >> no asi se to nevyplácí všude. Alespoň tak mi to tvrdí myslivci v okolí Ohře které znám. Sám jsem se jich no to ptal a oni mi tvrdili že střílet se mohou jen na několika lokalitách ( asi s velkým množstvím chovných rybníků)

Výr - Profil | So 30.1.2021 22:27:54

R.P. >> stavy vtákov odkedy sa strieľajú zjavne poklesli......ako u nás tak u Vás.....strieľajú sa aj na severe....ale podobnosti nepoznám........rozhodne je jediné funkčné riešenie odstrel.....a "zástrelné" bez pochyby funguje dobre.

Výr - Profil | So 30.1.2021 22:24:50

krusnohorec >> " Myslím si, že je načase kompenzovat myslivcům redukci stavu tohoto druhu."......zjavne do problému nevidíš.....
Štát vypláca u vás za uloveného kormorána strelcovi 500,-CZK.....už minimálne druhý rok.

starecek - Profil | So 30.1.2021 20:31:30

krusnohorec >> Asi jo Čteš špatně.
400 párů je přes léto v česku cca 200dní " našich". škody nejsou strašní . 365x200x0,4= 30 tisíc kg. Hlavně bílé ryby. I kdyby byla ryba po 100 Kč je to za 3 miliony. To jsou dvě lepší auta .
V zimě je jich asi 10 000 to je horší. A pokud zamrzne letí na nezamrzlé řeky pod přehradami a na pstruhovky. Celkem je v Evropě 0,4-0,5 milionu párů. U nás je nepostřílíme ani za nic.
Pokud by nebyli chránění, nedostal by nikdo žádné náhrady.

nofish - Profil | So 30.1.2021 20:25:02

R.P. >> vždyť je to blbost a byla i kdysi, nevymýšlej blbosti Nebudu čekat na kormorány, počkám si na prase. A hlavně, než se probereš, revír je bez ryb, to že tobě to zadotují, protože se zavolají zelení a zfalšují papíry, kolik bylo ryb na komoře, je věc jiná.
Ne všichni jsou naivní a mimo realitu.

Káceč - Profil | So 30.1.2021 20:11:38

Kormorán je pořád zvláště chráněný živočich?

krusnohorec - Profil | So 30.1.2021 19:29:09

R.P. >> asi špatně čtu, tvrdíš, že naše populace činí asi 400 párů, ale zároveň konstatuješ, že ročně na rybnících ve Vaší správě střílíte ročně stovky ptáků a že přilétají další. Píšeš, že nejvíce ptáků je tu při jarním a podzimním tahu. No nevím, já je tu vidím hlavně v zimě a těch tebou uváděných 400 párů odhaduji jen na Labi od Lovosic po Ústí n/L. Nevím jak letos, ale na Střekovském jezu( i nad a pod ním), jich je,( či pokud jsem tam bylo) kvanta.
P.s. při diskuzi vycházím z údajů uvedených v článku a na ten reaguji. Nevím odkud máš přesnější informace než ten zemědělský časopis. Měl by jsi opravit hlavně je .

R.P. - Profil | So 30.1.2021 19:16:49

krusnohorec >> Naše populace je kolem 400 párů. Evropská populace cca 400 000 párů. Pokud se problém nezačne řešit přímo na hnízdištích v Evropě u nás s tím nemáme šanci nic udělat. Ročně střílíme na rybnících v naší správě stovky ptáků a není to nic platné protože s dalším tahem přiletí noví ptáci.

krusnohorec - Profil | So 30.1.2021 16:30:40

R.P. >> tak jinak, vodní plochy zaujímají v České republice 166253 ha, což při uváděných 20 ti tisících představuje cca 8 kormoránů na hektar. I kdyby to byla jen polovina, myslíš že je to málo na to, aby se místo ochrany jejich počty více regulovaly?

R.P. - Profil | So 30.1.2021 14:14:46

krusnohorec >> 20 000 kormoránu tu určitě není po celý rok. Naše stálá populace je mnohem menší. Nejvíce jich tu je při jarním a podzimním tahu. A zástřelné od státu už dávno funguje.

krusnohorec - Profil | So 30.1.2021 10:13:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Takže počet kormoránů se odhaduje na 20000 ks. Kormorán spotřebuje denně asi 0,4 kg ryb. Vynásobte si to 365 dny a odhadovaným počtem kormoránů a vyjde Vám číslo vyrážející dech. Nevím proč se mluví o prokazování škody. Myslím si, že je načase kompenzovat myslivcům redukci stavu tohoto druhu.