Produkce ryb v ČR loni klesla pod 21 000 tun, očekává se další snižování

nofish - Profil | Ne 9.8.2020 18:47:24

boticar >> fakt. Ono to proste nejde, jina ryba v takovem mnozstvi delat nejde. A ty musis delat objem, produkci, trzbu a zisk. Jsou rybniky, ktere za dotace nejsou obhospodarivany, ale ver tomu, ze tady pak nebudou 400-500 let jako nektere, proste jednou diky tomu zaniknou. Taky proto, ze je to byznys. Rybnik bez ryb, nebo s redukovanou obsadkou nevydzi vecne. Casem je z toho uz jen mocal. Oni ty rybniky budovali pro chov ryb. Ano, produkce nebyla takova, ale co se pamatuju tak snad pred 200 lety tu byla miliarda lidi, kolik ted?.... I tek kapr je obchodni artikl a jidlo.

boticar - Profil | Ne 9.8.2020 18:06:29

nofish >> No to snad radši ani ne :) Jdu si dát uzeného cejna a dělat něco, co aspoň trochu umím :)

nofish - Profil | Ne 9.8.2020 15:00:23

boticar >> Nemysli, běž do rybařiny dělat :-) Typickým zákazníkem je zahraniční zákazník. Ano, moc neplatí, ale zas slušně zaplatí vedlejší rybu, třeba. No, ono i výrobky.
Myslíš si, že brambor se u nás pěstuje zbytečně moc? Zákazník je překupník co je vezme za 5Kč, i když cena v obchodě je 20. Je to vše o objemech.
Ono i na ty vánoce. Když kaufu zaplatíš 50tis nájem za stánek, musíš prostě prodávat za 100Kč/kg.
Je to prostě jako s řepkou. Chová se to, co tě uživí.

boticar - Profil | Ne 9.8.2020 14:55:38

nofish >> Proto si myslím, že by těch kaprů nemuselo být tolik. Trh je jimi přesycen a cena je díky tomu nízká. Typickým zákazníkem pro rybníkáře není konečný zákazník kupující půlky, ale rybářský svaz nebo podobná organizace v zahraničí, který s touto rybou v ceně 40 - 50 kč/kg zamořuje přírodu ještě jednou.

bolllekas - Profil | Ne 9.8.2020 9:14:41

Jednak je kapr drahej a to jak se Třeboňsky chovají k rybnikum je taky pěkná prasarna zbývají z nich louže plne bahna protože odbahneni probíhá většinou jen na faktuře a penízky jdou do kapes paničkum co tak rádi zvatlaj do kamery o vánocích.

nofish - Profil | So 8.8.2020 8:50:18

boticar >> Cena ryby je pro běžného konzumenta spíš poměrně dost velká. Kapr stojí v půlkách třeba 200Kč/kg což je více jak za kuřecí, vepřové, méně jak za hovězí. Jenže má kosti a spousta lidi ho ani neumí připravit jinak než v trojobalu.

Danda05 - Profil | Pá 7.8.2020 22:51:52

boticar >> ano zdražit to je naprostý základ... 😂

Mžík - Profil | Pá 7.8.2020 21:27:30

boticar >> tenhle naivni blud (i kdyz hezky sepsanej) by byl univerzalne vyuzitelnej...dej tam misto ryba treba mliko, nebo mouka...atakdale...

boticar - Profil | Pá 7.8.2020 21:10:04

V ČR je obecně produkce ryb vysoká, zatěžuje to naší krajinu. Místy je až dvojnásobná produkce na hektar, než byla v 60. letech. Na druhou stranu si myslím, že české rybářství založené především na rybničním chovu s relativně malou intenzitou (ve srovnání např. s klecovým výkrmem a pod.) má potenciál nabídnout produkt s nízkou ekologickou zátěží a nabídnout rybám slušné humánní podmínky. Teď jen toho využít a dostat ryby na pulty za vyšší ceny. Cena za kilo ryby je totiž podle mého dost malá. Práce je to ale pro obchodníky...