Produkce ryb v ČR loni klesla pod 21 000 tun, očekává se další snižování

Produkce ryb v ČR loni klesla pod 21 000 tun, očekává se další snižování

Kategorie: Všeobecné

Produkce ryb v Česku loni meziročně klesla o 3,5 procenta na 20 986 tun. Poprvé za poslední tři roky tak byla pod 21 000 tunami. Informace ČTK získala od Rybářského sdružení ČR. Podle jeho ředitele Michala Kratochvíla se letos očekává prohloubení propadu, mimo jiné kvůli suchému jaru. Předloňská produkce byla rekordní.

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/produkce​-ryb-v-cr-loni-klesla-pod-21-000-tun-ocekava-se-dal​si-snizovani

MAXXSKATER, 7.8.2020

Diskuse k bleskovce

Nnofish - Profil | Ne 9.8.2020 18:47:24

boticar >> fakt. Ono to proste nejde, jina ryba v takovem mnozstvi delat nejde. A ty musis delat objem, produkci, trzbu a zisk. Jsou rybniky, ktere za dotace nejsou obhospodarivany, ale ver tomu, ze tady pak nebudou 400-500 let jako nektere, proste jednou diky tomu zaniknou. Taky proto, ze je to byznys. Rybnik bez ryb, nebo s redukovanou obsadkou nevydzi vecne. Casem je z toho uz jen mocal. Oni ty rybniky budovali pro chov ryb. Ano, produkce nebyla takova, ale co se pamatuju tak snad pred 200 lety tu byla miliarda lidi, kolik ted?.... I tek kapr je obchodni artikl a jidlo.

Nboticar - Profil | Ne 9.8.2020 18:06:29

nofish >> No to snad radši ani ne :) Jdu si dát uzeného cejna a dělat něco, co aspoň trochu umím :)

Nnofish - Profil | Ne 9.8.2020 15:00:23

boticar >> Nemysli, běž do rybařiny dělat :-) Typickým zákazníkem je zahraniční zákazník. Ano, moc neplatí, ale zas slušně zaplatí vedlejší rybu, třeba. No, ono i výrobky.
Myslíš si, že brambor se u nás pěstuje zbytečně moc? Zákazník je překupník co je vezme za 5Kč, i když cena v obchodě je 20. Je to vše o objemech.
Ono i na ty vánoce. Když kaufu zaplatíš 50tis nájem za stánek, musíš prostě prodávat za 100Kč/kg.
Je to prostě jako s řepkou. Chová se to, co tě uživí.

Nboticar - Profil | Ne 9.8.2020 14:55:38

nofish >> Proto si myslím, že by těch kaprů nemuselo být tolik. Trh je jimi přesycen a cena je díky tomu nízká. Typickým zákazníkem pro rybníkáře není konečný zákazník kupující půlky, ale rybářský svaz nebo podobná organizace v zahraničí, který s touto rybou v ceně 40 - 50 kč/kg zamořuje přírodu ještě jednou.

Nbolllekas - Profil | Ne 9.8.2020 9:14:41

Jednak je kapr drahej a to jak se Třeboňsky chovají k rybnikum je taky pěkná prasarna zbývají z nich louže plne bahna protože odbahneni probíhá většinou jen na faktuře a penízky jdou do kapes paničkum co tak rádi zvatlaj do kamery o vánocích.

Nnofish - Profil | So 8.8.2020 8:50:18

boticar >> Cena ryby je pro běžného konzumenta spíš poměrně dost velká. Kapr stojí v půlkách třeba 200Kč/kg což je více jak za kuřecí, vepřové, méně jak za hovězí. Jenže má kosti a spousta lidi ho ani neumí připravit jinak než v trojobalu.

NDanda05 - Profil | Pá 7.8.2020 22:51:52

boticar >> ano zdražit to je naprostý základ... 😂

NMžík - Profil | Pá 7.8.2020 21:27:30

boticar >> tenhle naivni blud (i kdyz hezky sepsanej) by byl univerzalne vyuzitelnej...dej tam misto ryba treba mliko, nebo mouka...atakdale...

Nboticar - Profil | Pá 7.8.2020 21:10:04

V ČR je obecně produkce ryb vysoká, zatěžuje to naší krajinu. Místy je až dvojnásobná produkce na hektar, než byla v 60. letech. Na druhou stranu si myslím, že české rybářství založené především na rybničním chovu s relativně malou intenzitou (ve srovnání např. s klecovým výkrmem a pod.) má potenciál nabídnout produkt s nízkou ekologickou zátěží a nabídnout rybám slušné humánní podmínky. Teď jen toho využít a dostat ryby na pulty za vyšší ceny. Cena za kilo ryby je totiž podle mého dost malá. Práce je to ale pro obchodníky...