Zelení navrhují pro boj se suchem podporu půdy namísto přehrad

rybomil - Profil | St 16.8.2017 7:05:19

zdevac >> Jistě nemůže, ale díky tržní ekonomice páně Klause je to postaveno na systému trhni koho můžeš. Postarali se o to taky šmejdi z MZe typu Zgarby atp.
Oni taky lidi na vesnic vyměnili záhony u baráku za bazény Mountfield a místo hrušek a jablek často rostou na zahradě jenom tůje a cipřišky. Už můj děda říkal, že tůje patří na hřbitov, u domu má být ovocný strom. Díky tomu nekupujeme např. kvalitní hrušky z ČR za 9 - 15 CZK, ale poněkud jiné z Jihoafrické republiky za 39 - 60CZK.

splávkař - Profil | Út 15.8.2017 18:27:57

Jestlipak si ta Konvalinka uvědomuje, že ta organická hmota co půdě chybí je onou biomasou kterou docela nedávno právě zelení hrdinně prosazovali jako alternativní (eko) palivo a i díky nim je dnes kapacita spaloven dimenzovaná právě na to, co dokáže naše zemědělství vyprodukovat ?
Těžko si zemědělec vycucá bez ustájeného dobytka hromady hnoje a průmyslové kompostování se za posledních pár let díky štědrým dotacím rozjelo natolik, že v současnosti těžko hledat prostor pro nějaké razantní navýšení produkce kompostu.
Kde tedy chtějí brát tu organickou hmotu kterou by si sami zemědělci rádi do svých polí zaorali???

Honza7 - Profil | Út 15.8.2017 17:57:41

zdevac >> Máš pravdu, nespadne.

zdevac - Profil | Út 15.8.2017 17:48:46

rybomil >> To přeci platilo odjakživa, že příbuzní na vesnici zásobovali lidi z města masem a vejci :-) Ale dost dobře na tom nemůže být postaveno celonárodní hospodářství.

zdevac - Profil | Út 15.8.2017 17:46:34

Honza7 >> A opravdu vše, co se vypaří, spadne tady? To je trochu zavádějící, protože většina srážek u nás je z vlhkého vzduchu od Atlantiku. To také největší nebezpečí globálního oteplování - pokud se ještě trochu moře ohřeje, klesně aktivita Golfského proudu a změna počasí bude poměrně drastická, v zimě tuhé mrazy a v létě suchá vedra

rybomil - Profil | Út 15.8.2017 16:51:17

zdevac >> Někdy pomalu 25 let z5 když přijel vzdálený příbuzný z Polska Tadeusz, tak nám vyprávěl, jak kope na poli brambory a řepu, lidi z paneláků jezdí kolem něj, troubí , zastavují a dělají si z něj zadel jak maká, zatímco oni mají veget.
Jenže pak přijdou a prodej nám kuřata, králíka, maso, vajíčka, další produkty. Říká nasrat, všechno co jen jde odvezu do Vídně a tam prodám za 4 -5 násobek. Taky jim klidně řeknu, ať si na balkoně postaví králíkárnu nebo kurník a na parkoviště místo aut dají brambory. Vůbec se s nima nesere a fertig.

Už dávno platilo - v potu tváře chléb svůj dobívati budeš, na to lidi poněkud samým blahem zapoměli...

Honza7 - Profil | Út 15.8.2017 16:43:37

zdevac >> Tohle všechno je něco jako spojitá nádoba, pokud nezadržíme vodu a ta hned z jara odteče, tím méně tady toho zůstane, taky se méně odpaří. Pokud se nebude odpařovat nebude mít co kondenzovat.
Těch problémů je samozřejmě daleko více

mzxy - Profil | Út 15.8.2017 16:35:07

hrstka ekoteroristů a nálepkou bursíkovci se neustále snaží realizovat své utopické představy za peníze nás všech
at si bojují, ale za své

jurasoft - Profil | Út 15.8.2017 15:49:42

Bacha >> zákon zachování hmoty a energie říká, že jestliže - parafrázuji, někde je takové vedro, že tam téměř neprší (třeba sahara, údolí smrti) pak někde jinde prší o to víc. Jestli se víc vypařuje, o to víc někde prší. problém je jestli hodně zaprší prudce na jednom místě, na kopec který to pak podmáčí a ten pak zavalí nějakou vesnici. Kdeže to nedávno zavalilo bahno vesnici, že z ní nezbylo vůbec nic ? Někde v horách v Peru, jestli si dobře pamatuju. Ve výšce jako je u nás mont blank. A co se z toho dá vyvozovat ? No nic, my lidi jsem na planetě tak krátce, že víme houby jaks e planeta proměnila v historii několikrát. Želvy, stonožky, krokodýli by mohli vzpomínat, jen se tak s nimi domluvit.

zdevac - Profil | Út 15.8.2017 15:41:55

Bacha >> Já jsem nepsal o globálním oteplování, ale vycházel jsem z dat Měsíční úhrny srážek ve srovnání s dlouhodobým normálem 1961–1990 na území jednotlivých krajů ČR na webu ČHMÚ.

jurasoft - Profil | Út 15.8.2017 15:32:27

Mě dost vadí, že se nikde nenapíše na plnou hubu o co ve skutečnosti jde. Jaká je norma na jednoho středoevropana na pitnou vodu ? A celková norma na jednoho evropana ? Na hajzl, na xicht, na vaření, na pití, na ruce i na prdel. Prostě pití, vaření, umývání sebe a špinavého nádobí (aby nebyly nemoci, třeba cholera, úplavice, atd.) když to budete vědět a vynásobíte našinci tak dostanete číslo. A když přidáte pár milionů bubáků, opic a opiček a vynásobíte to tak dostanete hauznumero které jasně říká, že v současnosti nemáme v Evropě tolik vodních zdrojů (protože jsme s tím nepočítali) abychom umyli prdele a spláchli howna všem našincům a bubákům i opicím co teď v Evropě jsou. A to nepočítám, že by i opice chtěla žrát a že i ten banán potřebuje vodu aby vyrostl. nehledě na to, že bychom měli (podle doktorů) denně dostat do sebe 4 litry tekutin. V dnešním vedu prej o litr, dva víc...a taky to vychcat a pak to něčím spláchnout. Kde pak brát tu čistou nezávadnou vodu? Si pamatuju z vojny jak se počítal polní záchod a umývárny aby se něco nestalo, aby to stačilo...a podle toho se dovezla patřičně velká cisterna..jak velká cisterna je pro 2 miliony bubáků a opiček v německu ?

Placis - Profil | Út 15.8.2017 15:06:24

Všechny tyhle nápady jsou k ničemu. Jsem z Opavského kraje a za totálu se do země nainstalovali kilometry drenážních trubek kde se jen dalo, louky, pole, prostě všude. A ty bohužel fungují doposud. Pokud to nezruší a nevykopou tak voda vždy odteče.

Bacha - Profil | Út 15.8.2017 14:43:31

zdevac >> Málokdo operuje s globálním oteplováním. Nevím za jak dlouho, myslím cca 30 let se zvedla průměrná teplota o jeden a půl stupně. Nevím, jak se to vyjadřuje v procentech, ale předpokládám, že o stejné procento spadne méně srážek, protože stážky se během pádu na zem odpařují.
Píšu z hlavy, tak to nemusí být úplně fakticky správně:-)

zdevac - Profil | Út 15.8.2017 14:28:12

Honza7 >> Nezpomínám, jen jsem se snažil nastolit otázku, o kolik všechnta tato opatření stav zlepší, když prostě nezaprší a nezaprší. Ano, vodu je potřeba zadržet. Ale to především předpokládá, že musí být co zadržovat. A pokud jsou srážkové úhrny třeba na jižní Moravě třetinové, než je dlouhodobý průměr, nepomohou ti opatření žádná. Jasně, lepší péče o půdu a přírodu umožní lepší vyrovnávání výkyvů, ale musí to být opravdu jen krátkodobé výky, ne dlouhodobý setrvalý stav a ještě se změnou charakteru dešťů.

Honza7 - Profil | Po 14.8.2017 22:55:54

zdevac >> Zapomínáš, že vodu máme ve třech skupenství. Kombinace napřímených vodních toků, neschopnost půdy pojmout vodu, tím vytvořit dostatečné zásoby podzemní vody a zvýšené teploty vzduchu, ty zase vedou k zvýšenému odpařovaní vody a to je jen určitý podíl, který má vliv na situaci na našich řekách.

Řízek 5,125 - Profil | Po 14.8.2017 12:56:12

zdevac >> dotovat, mohlo by se to dotovat:-)

zdevac - Profil | Po 14.8.2017 10:33:47

já 2 >> Neví jak nebo to neumí? Zapoměl jsi na třetí možnost a tou jsou náklady. Kdo to zaplatí? Ona to není sranda. Dvojnásobné náklady na pole neznamenají nižší zisk, ale krach. Ne vždy lidé šetří kvůli tomu, aby více vydělali, ale často je to kvůli tomu, že jinak ekonomicky nepřežijí. Hospodařit s mínusem není dlouhodobě možné. Takže i kdyby zemědělec chtěl, tak mu to ekonomické ukazatele často nedovolí.

já 2 - Profil | Ne 13.8.2017 21:48:30

nofish >> Jo a i když se to roky ví, je to všem u řiti a těm co není s tím stejně nic neudělají protože sice můžou, jelikož může každý z nás, ale neví jak, nebo to neumí...

nofish - Profil | Ne 13.8.2017 21:33:36

já 2 >> Svatá slova, v týdnu mi přeskočilo a prošel jsem si pole moderního podniku, zaměřeného čistě na rostlinnou výrobu. Povrch pole alá beton. Zajímavé je, že pod ním je příkopa, plná bláta.... a nikoho to nepraští do očí, co se děje.....
Ono je to totiž jedno s druhým, suchá země se rychleji ohřeje, je větší horko... o tom, že čím víc asfaltu a betonu v tocích a okolo nich, stromy nikde.... Kdo nesedí v paneláku, vidí to.... Lesy mizí...

já 2 - Profil | Ne 13.8.2017 21:32:08

zdevac >> Mnohem lepší jsou rybniční soustavy, ale to je taky pasé, mně na tom nejvíc vadí to, že ta přehrada je tak brutální a nevratnej zásah do krajiny, že už to nepůjde vrátit, kdyby se stejnej čas, energie a peníze daly na zkroucení řek, které umožní vznik tůní, upravení hospodářské krajiny a modifikaci zákonů, pomohlo by to dlouhodobě a výrazně líp.

Ale dokud tady bude betonárenská loby, jsou takové věci naprostá utopie...

voda, která je vidět toho moc neřeší

zdevac - Profil | Ne 13.8.2017 21:22:35

já 2 >> Pochopili, já rozumím, co chceš říci. Ale na to, aby to fungovalo podle tvého popisu, by muselo pravidelně pršet mírně a dlouho. Já s tebou souhlasím. Ale za současného stavu je to stav nereálný a jakákoliv opatření na polích a tocích pomohou jen částečně. Přehrady nejsou dobré, ale lepší tohle, než nic. Za ideální bych považoval kombinaci obojího, tedy jak změnu hospodaření a úpravu potoků a řek, tak zadržení v přehradách. A možná ne velkých, ale spíše menších na horních tocích.

já 2 - Profil | Ne 13.8.2017 21:07:47

zdevac >> My jsme se nepochopili.
Ta voda, která se vsákne je pro řeky stěžejní, dostane se do podzemních vod a z nich vystoupí na povrch v podobě pramenů řek, voda, která nateče přímo do řeky je v podstatě ztracená, protože se už nikde nevsákne a nedostane do podzemí, přehrady zadrží vodu povrchovou a mají přínos pro regionální mikroklima, maximálně mezoklima, ale voda, kterou zastaví les na šumavě, má význam výrazně vyšší, protože to je voda, která za x let poteče vltavou, blanicí apod.

Srážky byly nějaké a jsou nějaké, ať již intenzita, nebo četnost. Vyprahlá krajina, vodu nezpomalí, ta rovnou zteče do řek a pryč a to že jí zastaví přehrada je k ničemu a o to víc krajina vyprahne.

Průtoky jsou stejné, protože dříve se více vody z řeky vsáklo a vrátilo do podzemí než dnes. Dnes se část vody vlivem horka odpaří a ta je v podstatě nenávratně pryč. Koloběh vody je dlouhodobá záležitost

zdevac - Profil | Ne 13.8.2017 19:41:33

já 2 >>

Tohle chápu, ale už takto jsou průtoky velmi nízké. Pokud by se voda někde vsákla a odpařila dříve, co pak poteče v těch řekách? Jasně, tvoje opatření mohou částečně a dočasně stav zlepšit, ale ne o moc a jen za cenu problémů jinde, v tomto případě na dolních tocích. Alfou a omegou jsou srážky. A jak jsem psal v příspěvku jiném, ty jsou na některých územích poloviční až třetinové. Když prostě voda nespadne, není možné ji zadržovat, není co. A další problém je charakter srážek, které se dlouhodobě mění z dlouhodobých na přívalové. A přívalové deště ti nezadrží skoro žádná půda, z tohoto hlediska není budování zádržných systémů tak úplně mimo. Správa krajiny jistě není optimální, jen jsem zmínil, že by bylo ale potřeba zmínit právě i klesající srážkové úhrny a měnící se charakteristiku srážek.

A co se týká dob dědů a otců, to souvisí s tím, co jsem psal - pokud by bylo vše špatně a voda jen spadla a odtekla, musely by nutně být vyšší průtoky na hranicích. Ale ty nejsou, tedy ta voda někde na našem území být musí. Pokud není, tak kde je? U nás voda není, vše je vyschlé, a zároveň ale z ČR odtéká minimum. To je trochu logický rozpor, nepřijde ti?

likin - Profil | Ne 13.8.2017 19:28:03

Zelení jsou zelení, je jim jedno, co potřebuje krajina, jak provést obchvaty měst, je jim fuk, že dálnice odlehčí obcím, je to organizace se sloganem Jiráskovým : PROTI VŠEM !!! Ekoteroristi....... :-)

já 2 - Profil | Ne 13.8.2017 18:59:31

zdevac >> Je to celkem jednoduché, řeky tu sice jsou, ale jsou výrazně kratší než bývaly, to znamená, že plocha ze které se voda vsakuje a odpařuje do ovzduší je výrazně menší a zasáhne menší území.
Druhý problém je, že krajina nevsákne vodu do podzemních rezervoárů, ale ta se příliš brzo dostává do řek a tudíž odteče. Jednoduše řečeno, z podzemních zásob čerpáme rychleji, než je zvládáme doplňovat. A důvodů je zase moc a moc.

Na velkých řekách to bude znát naposled, těch přítoků je tolik, že se ztráta neprojeví tak markantně, ale projdi si jen potoky, které za dob otců a dědů byli i v létě pod vodou a dneska je to poušť

zdevac - Profil | Ne 13.8.2017 18:53:43

Ještě koukám na data z letoška - například za červen spadlo ve Zlínském kraji jen 49 % toho, co je na červen pro Zlínksý kraj dlouhodobý průměr. Moravskoslezský kraj 64 %, kraj Vysočina - 32 %. Kde bys chtěl tu vodu v řekách brát nebo i krajině, když proste nespadla? Pokud někde spadne jen polovina, nebo konce jen třetina toho, co normálně, nemůže to nebýt problém, tohle žádné opatření nevykompenzuje.

zdevac - Profil | Ne 13.8.2017 18:48:02

já 2 >> Netvrdím, že nemáš pravdu, jen mi nejde do hlavy, kudy ta voda vlastně mizí. Z republiky odtéká jen pár řek, jejich průtok je znám. A například na Labi nevím, že by tam byla stále nějaký nadstandardní průtok, spíše naopak, Labe bývá často nesplavné, jednu dobu si i Němci stěžovali, že jim posíláme vody extra málo. Pokud tedy jsou u nás všechny toky tak špatné, že voda odfrčí pryč, tak kudy mizí? Pokud téměř celé Čechy odtékají Labem, jak to, že na Labi na hranicích není dlouhodobě vysoký stav, ale jakési minimum?

Takže? Kam ta voda mizí?

A věc druhá - namátkou koukám na srážkové úhrny. například v roce 2003 spadlo jen 77 % dlouhodobého průměru. V roce 2015 jen 79 %, 2016 95 %, za letošek zatím jen 81 %. Jak bys tu chtěl mít vody jako dříve, když jí tu padá třeba o 1/4 - 1/5 méně???

mlíčnák - Profil | Pá 11.8.2017 21:23:23

Petr64 >> Letos sem umyval 2×.Vcil docela chcije ..tech 80 m vemu po cylkoztesce o))

Petr64 - Profil | Pá 11.8.2017 19:54:20

Tom - Tuk >> Na rampě máme uzavřenej okruh. Jsme moderní firma a recyklujem.:-)

Petr64 - Profil | Pá 11.8.2017 19:52:17

Bacha >> Se máš.

Tom - Tuk - Profil | Pá 11.8.2017 19:52:13

Petr64 >> Vopadá... Škoda vody na mytí auta.

Petr64 - Profil | Pá 11.8.2017 19:51:38

Řízek 5,125 >> Z nepůvodních druhů se stanou původní. ;-)

Tom - Tuk - Profil | Pá 11.8.2017 19:50:30

WsaW >> Děkuji. T.

Řízek 5,125 - Profil | Pá 11.8.2017 19:45:17

Petr64 >> Viz rybomil, už vidím ty fronty ve zdymadlech:-)
Ale takhle by se to dalo zdůvodnit jako nějaký ekologicky projekt...:-)

Bacha - Profil | Pá 11.8.2017 19:25:36

Petr64 >> Tady se vyjasnilo, oteplilo a bude všechno růst jako z vody. To potřebuju, abych už mohl postavit drátěnku.