Zelení navrhují pro boj se suchem podporu půdy namísto přehrad

Kategorie: Všeobecné

Zelení by chtěli přehodnotit seznam takzvaných hájených míst, kde by se v budoucnu mohly budovat přehrady. Část z nich by ze seznamu vyškrtli. Nyní je v něm 65 lokalit, kde se kvůli ochraně nesmí stavět například dopravní koridory nebo se nesmí rozšiřovat města. Obyvatelé v těchto lokalitách žijí v právní nejistotě. Zástupci strany to dnes uvedli na tiskové konferenci.

Zdroj: http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-navrhuji-pro-boj-se-suchem-podporu-pudy-namisto-prehrad

MAXXSKATER, 11.8.2017

Diskuse k bleskovce

rybomil - Profil | St 16.8.2017 7:05:19

zdevac >> Jistě nemůže, ale díky tržní ekonomice páně Klause je to postaveno na systému trhni koho můžeš. Postarali se o to taky šmejdi z MZe typu Zgarby atp.
Oni taky lidi na vesnic vyměnili záhony u baráku za bazény Mountfield a místo hrušek a jablek často rostou na zahradě jenom tůje a cipřišky. Už můj děda říkal, že tůje patří na hřbitov, u domu má být ovocný strom. Díky tomu nekupujeme např. kvalitní hrušky z ČR za 9 - 15 CZK, ale poněkud jiné z Jihoafrické republiky za 39 - 60CZK.

splávkař - Profil | Út 15.8.2017 18:27:57

Jestlipak si ta Konvalinka uvědomuje, že ta organická hmota co půdě chybí je onou biomasou kterou docela nedávno právě zelení hrdinně prosazovali jako alternativní (eko) palivo a i díky nim je dnes kapacita spaloven dimenzovaná právě na to, co dokáže naše zemědělství vyprodukovat ?
Těžko si zemědělec vycucá bez ustájeného dobytka hromady hnoje a průmyslové kompostování se za posledních pár let díky štědrým dotacím rozjelo natolik, že v současnosti těžko hledat prostor pro nějaké razantní navýšení produkce kompostu.
Kde tedy chtějí brát tu organickou hmotu kterou by si sami zemědělci rádi do svých polí zaorali???

Honza7 - Profil | Út 15.8.2017 17:57:41

zdevac >> Máš pravdu, nespadne.

zdevac - Profil | Út 15.8.2017 17:48:46

rybomil >> To přeci platilo odjakživa, že příbuzní na vesnici zásobovali lidi z města masem a vejci :-) Ale dost dobře na tom nemůže být postaveno celonárodní hospodářství.

zdevac - Profil | Út 15.8.2017 17:46:34

Honza7 >> A opravdu vše, co se vypaří, spadne tady? To je trochu zavádějící, protože většina srážek u nás je z vlhkého vzduchu od Atlantiku. To také největší nebezpečí globálního oteplování - pokud se ještě trochu moře ohřeje, klesně aktivita Golfského proudu a změna počasí bude poměrně drastická, v zimě tuhé mrazy a v létě suchá vedra

rybomil - Profil | Út 15.8.2017 16:51:17

zdevac >> Někdy pomalu 25 let z5 když přijel vzdálený příbuzný z Polska Tadeusz, tak nám vyprávěl, jak kope na poli brambory a řepu, lidi z paneláků jezdí kolem něj, troubí , zastavují a dělají si z něj zadel jak maká, zatímco oni mají veget.
Jenže pak přijdou a prodej nám kuřata, králíka, maso, vajíčka, další produkty. Říká nasrat, všechno co jen jde odvezu do Vídně a tam prodám za 4 -5 násobek. Taky jim klidně řeknu, ať si na balkoně postaví králíkárnu nebo kurník a na parkoviště místo aut dají brambory. Vůbec se s nima nesere a fertig.

Už dávno platilo - v potu tváře chléb svůj dobívati budeš, na to lidi poněkud samým blahem zapoměli...

Honza7 - Profil | Út 15.8.2017 16:43:37

zdevac >> Tohle všechno je něco jako spojitá nádoba, pokud nezadržíme vodu a ta hned z jara odteče, tím méně tady toho zůstane, taky se méně odpaří. Pokud se nebude odpařovat nebude mít co kondenzovat.
Těch problémů je samozřejmě daleko více

mzxy - Profil | Út 15.8.2017 16:35:07

hrstka ekoteroristů a nálepkou bursíkovci se neustále snaží realizovat své utopické představy za peníze nás všech
at si bojují, ale za své

jurasoft - Profil | Út 15.8.2017 15:49:42

Bacha >> zákon zachování hmoty a energie říká, že jestliže - parafrázuji, někde je takové vedro, že tam téměř neprší (třeba sahara, údolí smrti) pak někde jinde prší o to víc. Jestli se víc vypařuje, o to víc někde prší. problém je jestli hodně zaprší prudce na jednom místě, na kopec který to pak podmáčí a ten pak zavalí nějakou vesnici. Kdeže to nedávno zavalilo bahno vesnici, že z ní nezbylo vůbec nic ? Někde v horách v Peru, jestli si dobře pamatuju. Ve výšce jako je u nás mont blank. A co se z toho dá vyvozovat ? No nic, my lidi jsem na planetě tak krátce, že víme houby jaks e planeta proměnila v historii několikrát. Želvy, stonožky, krokodýli by mohli vzpomínat, jen se tak s nimi domluvit.

zdevac - Profil | Út 15.8.2017 15:41:55

Bacha >> Já jsem nepsal o globálním oteplování, ale vycházel jsem z dat Měsíční úhrny srážek ve srovnání s dlouhodobým normálem 1961–1990 na území jednotlivých krajů ČR na webu ČHMÚ.

jurasoft - Profil | Út 15.8.2017 15:32:27

Mě dost vadí, že se nikde nenapíše na plnou hubu o co ve skutečnosti jde. Jaká je norma na jednoho středoevropana na pitnou vodu ? A celková norma na jednoho evropana ? Na hajzl, na xicht, na vaření, na pití, na ruce i na prdel. Prostě pití, vaření, umývání sebe a špinavého nádobí (aby nebyly nemoci, třeba cholera, úplavice, atd.) když to budete vědět a vynásobíte našinci tak dostanete číslo. A když přidáte pár milionů bubáků, opic a opiček a vynásobíte to tak dostanete hauznumero které jasně říká, že v současnosti nemáme v Evropě tolik vodních zdrojů (protože jsme s tím nepočítali) abychom umyli prdele a spláchli howna všem našincům a bubákům i opicím co teď v Evropě jsou. A to nepočítám, že by i opice chtěla žrát a že i ten banán potřebuje vodu aby vyrostl. nehledě na to, že bychom měli (podle doktorů) denně dostat do sebe 4 litry tekutin. V dnešním vedu prej o litr, dva víc...a taky to vychcat a pak to něčím spláchnout. Kde pak brát tu čistou nezávadnou vodu? Si pamatuju z vojny jak se počítal polní záchod a umývárny aby se něco nestalo, aby to stačilo...a podle toho se dovezla patřičně velká cisterna..jak velká cisterna je pro 2 miliony bubáků a opiček v německu ?

Placis - Profil | Út 15.8.2017 15:06:24

Všechny tyhle nápady jsou k ničemu. Jsem z Opavského kraje a za totálu se do země nainstalovali kilometry drenážních trubek kde se jen dalo, louky, pole, prostě všude. A ty bohužel fungují doposud. Pokud to nezruší a nevykopou tak voda vždy odteče.

Bacha - Profil | Út 15.8.2017 14:43:31

zdevac >> Málokdo operuje s globálním oteplováním. Nevím za jak dlouho, myslím cca 30 let se zvedla průměrná teplota o jeden a půl stupně. Nevím, jak se to vyjadřuje v procentech, ale předpokládám, že o stejné procento spadne méně srážek, protože stážky se během pádu na zem odpařují.
Píšu z hlavy, tak to nemusí být úplně fakticky správně:-)

zdevac - Profil | Út 15.8.2017 14:28:12

Honza7 >> Nezpomínám, jen jsem se snažil nastolit otázku, o kolik všechnta tato opatření stav zlepší, když prostě nezaprší a nezaprší. Ano, vodu je potřeba zadržet. Ale to především předpokládá, že musí být co zadržovat. A pokud jsou srážkové úhrny třeba na jižní Moravě třetinové, než je dlouhodobý průměr, nepomohou ti opatření žádná. Jasně, lepší péče o půdu a přírodu umožní lepší vyrovnávání výkyvů, ale musí to být opravdu jen krátkodobé výky, ne dlouhodobý setrvalý stav a ještě se změnou charakteru dešťů.

Honza7 - Profil | Po 14.8.2017 22:55:54

zdevac >> Zapomínáš, že vodu máme ve třech skupenství. Kombinace napřímených vodních toků, neschopnost půdy pojmout vodu, tím vytvořit dostatečné zásoby podzemní vody a zvýšené teploty vzduchu, ty zase vedou k zvýšenému odpařovaní vody a to je jen určitý podíl, který má vliv na situaci na našich řekách.