Barbora - zatopený les (kapříci a amuři)

Diskuse k rybářskému videu Barbora - zatopený les (kapříci a amuři)

Autor diskuse: JKE - Profil , 29.5.2017

drvoštěp - Profil | St 19.7.2017 14:50:00

Pokud pojedete na Barboru od Košťan tak je závora.Lesy Čr ji zamkly z důvodu nepořádku.

Přemas - Profil | Čt 15.6.2017 17:48:06

KUBAS.StilO >> Jak kde, ale ve většině případů vysazením 200-300ks amurů na 10-50ha vody zapříčinilo, že tam dnes v té vodě nevyroste ani lísteček ... ani stébélko.

drvoštěp - Profil | Čt 15.6.2017 17:06:26

KUBAS.StilO >> Tím si nejsem jist(opalovací krémy). A množství spalovacích motorů dle mého názoru je zanedbatelné i když je nerad vidím. U nás se taky pomalu vytrácí tráva v pravém rohu rybníku ale jak mi říkali pamětníci když se rybník vytvářel po těžbě kapucínu a propojoval s druhým tak mu říkali mrtvá voda.Jestli to nemůže být taky jeden z faktorů jelikož Barbora byla uhelný zdroj.

Parcipal - Profil | Čt 15.6.2017 15:58:26

Dobrý den, můj příspěvek se nebude týkat vyloženě vody Barbora, ale našeho rybníku, který máme ve správě od obce.
Po vybagrování a vybudování nových hrází se dno rybníka zaselo obilím a nechalo cca rok ladem. Po roce se zavřelo stavidlo a voda cca rok natékala, V rybníce bylo vždy velké pole rákosu, odhadem 150 x 50 metrů. Toto pole se po napuštění rybníka ještě rozrostl - od hloubky vody cca 20 cm - 100 cm u hlavního přítoku. Takže v letních brigádách se ručně vytrhalo vždy dva velké zemědělské valníky této traviny - toto ruční redukování fungovalo 2 roky.
Ve vodě se dařilo i vodním rostlinám, rybolov byl sice obtížný, ale o to zajímavější. Ovšem toto se zástupcům obce, obyvatelům (kvůli koupání) a části rybářů nelíbilo, povolal se tedy vodní kombajn a ten většinu travin vytrhal - v jednom roce i opakovaně. Toto opatření se ukázalo jako nedostačující. Traviny se zmátořily a rostly vesele dál.
Přišla zima a nápad, že na jaře se nasadí "několik" amurů. Je to již cca 4 roky, od té doby zmizela veškerá vodní zeleň, i s celým pole rákosu, zůstalo jen pár trsů, kam se ryba nedostane - většinou mělká voda. Je pravda, že amuři jsou jak malé ponorky od metru a více, ale i tak mi přijde toho rákosového pole škoda. Ubylo výrazně línů, ptactva a rybník dle mého názoru ztratil své kouzlo a ryby útočiště. Snad se mi podaří letos opět pár amurů vylovit a přendat do jiného rybníka - je to se svolením spolku. Pak se snad rákos povede oživit.
Chtěl jsem tím říci, že ryby jsou v tom nevině. Je to jejich přirozenost žrát přirozenou potravu. Jen mi lidé občas rychleji jednáme, než myslíme.

KUBAS.StilO - Profil | Čt 15.6.2017 14:39:13

JKE >> Součástí problému zřejmě budou, ale myslím si že rozhodně nejsou hlavním viníkem. Znám spoustu jiných vod kde velcí amuři žijí na 100%. A tyto vody jsou zarostlé rákosem a vodním rostlinstvem. Ale tyto ostatní vody nedisponují takovou čistou vodou, jako třeba Barbora a tím pádem nejsou vyhledávané "koupáči". To je podle mě alfa a omega celého problému.

KUBAS.StilO - Profil | Čt 15.6.2017 14:33:37

drvoštěp >> Koupající se lidé,kteří každý den v letní sezoně na svých tělech nosí do vody litry opalovacích olejů a krémů + spalovací motory. Docela logické,nemyslíte? ;-)

JKE - Profil | Út 13.6.2017 7:08:19

KUBAS.StilO >> Omlouvám se pokud jsem Vás tímto dotkl. Ono doporučení pozměnit obsádku není mé, ale odborníku na slovo vzatých (a ne jednoho). Poslední co k tomu mohu říci, že mám velké amury a kapry ve vodě rád. Nejsem příliš šťastný z toho, co bylo prokázáno. Tj. že současná obsádka je pokud ne původcem, tak minimálně prokazatelnou významnou součástí problému. Je možné, že v minulosti dostalo jezero nějakou mimořádnou zátěž a současná obsádka mu aktuálně jen nedovoluje se z této zátěže již vzpamatovat a obnovit rovnováhu. Prosím zkuste mírně poodstoupit a nestraně se zamyslet, zda to, co máme rádi, nemůže být aktuálně součástí problému.

JKE - Profil | Út 13.6.2017 7:06:56

P!F >> Omlouvám se, přehlédl jsem reakci. Lekníny jsou OK a daří se jim v místech, kde jsou vysázené v přepravkách (4-5 míst). Rákosí oproti tomu je v hlubší vodě odhadem tak od 10cm hloubky výrazně zdevastované (oštípané pahýly), ale neumím posoudit, zda to i v tomto případě mají na svědomí ryby nebo v tomto místě se koupající nudisté. Na druhou stranu, rákosí se docela dobře daří v místech, kde je hladina nižší než oněch odhadovaných cca 10 cm.

drvoštěp - Profil | Po 12.6.2017 22:28:04

KUBAS.StilO >> A Tvůj názor na úbytek vodního rostlinstva ?

martcv - Profil | Po 12.6.2017 21:45:16

ono asi bude opravdu víc důvodů úbytku....Matylda u Mostu je amurů taky plná a hodně velkejch...120cm+....ale trávy je tam mraky...a hodně druhů

KUBAS.StilO - Profil | Po 12.6.2017 21:22:56

Dobře,ale amuři tam jsou snad déle než 6-8 let. Co vím,tak jich tam dříve (tzn.20let nazpět) bývalo mnohem víc a žádný takovýhle problém neexistoval. A ta vaše prosba na Facebooku,aby lidé ty podle vás "obří sekačky" odnášeli od vody pryč je absolutně mimo.

JKE - Profil | Po 12.6.2017 18:51:10

KUBAS.StilO >> Ano dno na mělčinách bývalo pokryté rostlinstvem a to velmi ... Dříve to bývala zelená džungle a dnes je to bahnitá poušť. Změna byla pozvolná nejprve krásná viditelnost a mnoho rostlin. Postupně rostlin ubývalo a viditelnost se zhoršovala. No a do současného stavu dospěla Barbora někdy odhadem cca před 6-8 roky. Tedy ano a ano. Byla zelená a druhé ano posledních minimálně 6-8 let je Barbora z tohoto pohledu velmi stejná.

KUBAS.StilO - Profil | Pá 2.6.2017 11:48:58

Zeptám se jinak. Na Barboře snad někdy bývala tráva a rostlinstvo na dně? Na tuto vodu chodím pravidelně pátý rok, takže nemůžu soudit, jak to asi bylo dřív... Ale z mé zkušenosti to všude bylo bahno,kameny... A na pár určitých místech lekníny,atd...

1Mara - Profil | Út 30.5.2017 0:04:05

b.gun >> jj. Naše vody jsou totálně zdevastovaný díky nepůvodním druhům, špatném hospodařením, špatnou rybářskou politikou a dalších jevů. Oba dva dobře víme jak to je a proč, ale není síla či snaha tohle napravit, lidi na tohle serou, chtějí chytat kapry a atd. ......😔
Nejvíce mě na tomhle sere, že já se už nedožiju toho, že by se tohle dalo dopořádku 😔😔 už nezažiju tu rybařinu co před 30lety 😔

sindeji3 - Profil | Po 29.5.2017 23:00:27

drvoštěp >> k70 nepřidá ani jednoho kapra a ochrání jich jen zanedbatelné množství... to že se vysazují je důvod jejich nadměrného množství. Klidně bych byl pro, aby se vůbec nevysazoval. Dravce to jo, ten pomůže aby se nepřemnožila bílá ryba, ale těm kytkám pomůže jen když se vymlátí amur a podstatně ubyde kaprů, jinak tam nic neporoste. U nás máme takovou menší vodu (do 1ha) a tam po 1 roce s vysazeným amurem zmizelo veškeré rákosí a dřív hojné vodní rostliny hodně utrpěli... stačilo 6 velkých kusů (cca 70-90cm) amura a za 1 rok to byla planina.

b.gun - Profil | Po 29.5.2017 22:44:58

1Mara >> Přesně, vyrostl jsem na Otakaru (pro nás místní Čolík), jako kluk jsem tam strávil spoustu času. Ve vodě bývala spousta rostlin, zadní zátoky pod hrobským svahem jich byly plné. Chytával jsem hlavně na plavačku, zalézt si někam do křoví a nahazovat kousek od břehu do "kytek". Bude to nějakých 30 let a pamatuji si to jako dneska, když jsem tam chytil prvního rusáka - na kolínko z místa vedle trsu rostlin, měl 27 čísel. Nejprve jsem na to koukal, co jsem to vytáhl za hnusáka, až po chvilce mi došlo, že to bude asi ten amur.
Jejich přítomnost se na vodě projevila záhy, od té doby to tam šlo s rostlinami z kopce...

drvoštěp - Profil | Po 29.5.2017 22:20:19

JKE >> Posledních 10 let je narušena rovnováha ve vodě, a teď hledat příčinu bude těžký.A teď ukazovat na někoho (rybu, člověk) bude oříšek.Do toho zastánci K70... Co jsme se bavili tak zvýšit násadu dravců.

1Mara - Profil | Po 29.5.2017 22:19:16

JKE >> to není jen Barča, ostatní naše svazový jsou na tom podobně 😔😔😔

P!F - Profil | Po 29.5.2017 22:19:10

JKE >> zdemoluju aj tvrdsie rastliny, lekna, rakosie?

drvoštěp - Profil | Po 29.5.2017 22:14:03

sindeji3 >> Amurů metr plus je tam hafo.

sindeji3 - Profil | Po 29.5.2017 22:11:54

JKE >> Podle mého amur především, i pár kusů stačí... jestli jich tam máte hodně (a velké) tak to je prostě tím. Ale věřím, že když je těch kaprů moc tak taky dělají neplechu.

JKE - Profil | Po 29.5.2017 22:09:54

drvoštěp >> No to jsme se nejprve také domnívali a to zejména vzhledem k onomu objevujícímu se "bílému/mléčnému" mraku. Několikrát jsme to řešili s povodím Ohře a také s odborem životního prostředí. Opakované rozbory zatím nic neprokázaly (chemické i biologické kontroly vzorků vody a nově v průběhu posledního roku na naší žádost i kontroly sedimentů a bentosu v okolí hřiště). Zatím se zdá, že golfové hřiště bude jedním z menších dílků do skládačky potenciálních vedlejších negativních vlivů (určitě nepomáhá), ale ne tím hlavním. Na druhou stranu instalace klecí (mechanické zábrany a nikoliv chemické) a dostatečně jasně ukázala, že pokud se k místu nedostanou ryby (raci tam přístup mezi kameny měli), tak se rostlinám velmi dobře daří. Pohled do klece s okem cca 2cm to je pohled do zelené oázy mezi jinak bahnitou pouští. Jakmile byla klec odstraněna, tak i po vzrostlejších rostlinách zůstaly jen krátké pahýly. To bohužel ukazuje na rybí obsádku. Důvodů proč se rostlinám nedaří či daří hůře může být více (zatím nejsou všechny zcela jasné), ale je již prakticky jisté, že ty rostliny, které vydrží zátěž prostředí zlikviduje rybí obsádka.

drvoštěp - Profil | Po 29.5.2017 21:46:41

Nemůže za úbytek vodního rostlinstva z valné části přilehlé golfové hřiště a jeho celoroční hnojení ?

JKE - Profil | Po 29.5.2017 17:46:10

Na Barboře máme problém hlavně s rostlinstvem … žerou nám to tam ve velkém pravděpodobně právě ryby. Na mělčiny jsme dali 3 ochranné klece a v nich se rostlinám dařilo. Bezprostředně po jejich odstranění to okamžitě „spásly“ nejspíš právě ryby. Pravděpodobně „sekačka“ amur a netuším, do jaké míry se na tom může podílet i kapr. Amurů je na Barboře opravdu hodně a to zejména velkých kusů (na kameru se stydí a jsou hodně opatrní ... drží si větší odstup). Veškeré mladé výhonky rostlin jsou uštípané/ulámané. pravděpodobně by jezeru neškodilo trochu usměrnit obsádku. Detail z našich pokusů je zde https://www.apneasite.cz/barbora-enviro-log/#aktual​ne

Vítek - Profil | Po 29.5.2017 17:06:39

hnusný

Mandraks - Profil | Po 29.5.2017 16:46:50

Fakt hezké jeto balzám na nervi

sindeji3 - Profil | Po 29.5.2017 15:43:22

to je spíš noční můra, všude samej kapr.. nic jinýho, záběry pěkný o tom žádná...

1Mara - Profil | Po 29.5.2017 15:22:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No, záběry pěkný, ale vidím tam jednu velkou chybu a to je to, že zrovna na takovém to místě by se měli zdržovat hlavně dravci a né jen kapr, kapr a atd ........... :-((