Hospodářský odbor při Radě ČRS schválil jednání s MZe o zvýšení počtu výjimek pro 24 hodinový rybolov

Mrknato - Profil | Čt 9.3.2017 12:16:47

Holajz2 >> Hele a pro koho by tu výjimku měli vyjednat? Pro sebe? HO není uživatel. Pro ty co hospodařej špatně? Vyplatí se pak dobře hospodařit a nemít výjimky? Co ty na to jako členi?

computerfish - Profil | Čt 9.3.2017 12:02:37

roman_monfish >> Na to ti odpovím. Deleguji se ti co něco znamenají a ti co nic neznamenají ale myslí si, že něco znamenají. A pak ti co sice nic neznamenají ale zase poslušně hlasují.

Holajz2 - Profil | Čt 9.3.2017 12:02:19

Koukám, že diskuse žije, ale vůbec nikam to nevede. HO bude jednat.... hm, to je pěkný. Jednat mohli už před lety a nemuseli to cpát do Zápisu z jednání... tohle je jen mlácení prázdné slámy, pouhé politikaření. Kdyby raděj vydali tiskovou zprávu (až to bude aktuální), že se podařilo s MZe vyjednat výjimku na ten či onen revír....

hraji - Profil | Čt 9.3.2017 11:34:46

Mrknato >> jistě, a už je objednaný nový. Svezu tě.

Mrknato - Profil | Čt 9.3.2017 11:21:26

hraji >> Jeeeeeep ještě jezdí?

hraji - Profil | Čt 9.3.2017 11:03:20

Mrknato >> ty sis zase nevzal prášky, co?

Mrknato - Profil | Čt 9.3.2017 10:21:24

roman_monfish >>
ad 1) Ano, jednat nemusí vždy znamenat žádat, ale jsem přesvědčen, že ohledně VRP na základě dekretů, přísluší i jednání pouze uživateli. Vždyť MZe nemůže k zákonu 99/2004 vydávat ani stanoviska a výklady! Navíc pro 99.99% revírů je místně příslušným nikoliv MZe, ale RO na kraji. To je zase obcházení zákona. Je to totiž úplně stejný, jako když "BP" někde povolí třeba úlovek 1 potočáka, tak si rybář první dva napíše na jiný, standardní revír a na tom s "BP" bude mít možná jen toho jednoho.... nelíbí co?

ad 2) Samozřejmně, že každý z nás má jiné priority, zájmy, životní zkušenosti, ale pro všechny by mělo platit dodržování předpisů a právních norem. Měnit platné předpisy prostě členi "za chodu" nemohou, neměli by, pokud o svém spolku říkají, že je demokratický. Jistě že občané a někdy i rybáři mohou tyto měnit, ale demokratickým způsobem, tedy při jejich návrzích, schvalování a změnách jako celku. To, o čem se tady bavíme je partyzánština a ta do demokracie nepatří.......

ad 3) Co na to "pan čistý"? Podle mě je situace v SÚS hodně, hodně atipická a problémy SÚS nejsou problémy ostatních ÚS a MO.

Toto je konkrétní téma, které by se dle zákona 99/2004 takto řešit nemělo, zákon to neumožňuje. Bohužel o právním podvědomí tu něco řekl i p. předseda ČRS JUDr. Šíma. Že o výjimkám by členi neměli diskutovat, brát je jako věc hotovou, protože za tato rozhodnutí nenese svaz žádnou vinu, ale nese ji konkrétní úředník, který výjimku povolil..... Podle mě to je moc divný.....

EDit: dle "BP JŘ" je slovo kapř a členi nesklonné, nečasovatelné, neměnné, do žuly vytesané....))))

roman_monfish - Profil | Čt 9.3.2017 9:20:20

Mrknato >> Ad. 1) Jednat neznamená žádat!!! HO jako poradní orgán je Radě odpovědný za přípravu.

Ad. 2) Něco je důležité pro Vás, něco pro ostatní. Je to velice individuální. Smiřte se s tím, že způsob rozhodování se odvíjí od většiny. A už jsem Vám jednou psal, že je jedno, jestli ta většina rozhoduje aktivně (což je samozřejmě nejlepší možné), nebo svou pasivitou umožňuje káře jet.

Ad. 3) Pan Hýbner je předsedou HO pár měsíců a od první chvíle otevírá jeho jednání veřejnosti. To je hodně svěží vítr.

Pokud chcete řešit konkrétní témata máte tady na Mrku spoustu diskuzí k nim. V tomto případě jde o přístup k informacím o činnosti všech složek ČRS a tady nepřinášíte žádné nové argumenty. O Vašem vztahu k členské základně jasně vypovídá už jen neochota skloňovat slovo člen ;)

Mrknato - Profil | Čt 9.3.2017 9:01:38

roman_monfish >> Tato diskuse, její obsah není obecný. Píše se, že hospodářský odbor při Radě ČRS schválil jednání s MZe o zvýšení počtu výjimek pro lov24. Kde k tomu bere kompetence? To už Rada a sněm "znárodnila i dekrety"? Kdyby jsi pořádně četl, kdo může žádat o výjimky, tak to není HO ani Rada, pokud nejsou uživatelem oněch revírů o kterých mají jednat..... Je to stejná prasečina, jako s tou mírou lipana. O nás bez nás, ale když bude nejhůř, vždy je možné se schovat za členi, nějaký najdem, co si to přejí........ tohle neberu, to už je moc silný kafe.

Proč členi netlačí na změnu vyhlášky, nebo zákona, když si myslí, že ty dosavadní jsou tak špatné? Opět ti podsunu tvoji neznalost, protože výjimky řeší až následky špatného hospodaření v revírech, kdy uživatelé zaspali a nepožádali včas o úpravu podmínek VRP a ty může měnit jen ten, kdo je stanovil, žádná "lůza". Místo toho se řeší věci nepodstatné, kapř, kterého jsou kvanta a míru zvyšovat nepotřebuje, RL pro cizozemce, aby čilimníci měli chechtáky.....

Proto zkazky o tom, že pan Hýbner je nový, svěží vítr ve svazu neberu, pokud jedná tímto stylem. Jak on může vědět že v ostatních 6 ÚS se hospodaří tak špatně, že to musí řešit až HO?????? Je to podobné tomu, jako kdyby obecní úřad řešil odebrání tvého dítěte, protože ho nepouštíš si hrát na obecní pískoviště až do rána. No teď něco pozitivního! Jen se zeptám, nic neprosazuju, ale když má někdo potřebu lovit třeba půl roku v kuse a stanovit tak nový rekord v pobytu u vody, proč se neprosazuje na soukromácíh MO a třeba i soukromácích ÚS a Rady režim "rybníkářství"? Tam žádné výjimky nejsou třeba a rybáři, těžaři by tam mohli popustit uzdu svého chtíče...... to by s to sportovalo.... a revíry by mohly žít zas v klidu svým životem a navracet do nich původní druhy a rozvíjet je..... To bych potom HO tleskal.

roman_monfish - Profil | Čt 9.3.2017 8:16:36

splávkař >> Zdravím. To je takové obecné zaklínadlo, kdy vzýváme někoho osvíceného, aby pošlapal veškeré principy demokratického řízení a převzal za nás odpovědnost. Znovu opakuji za mě je to krok zpět. Existuje staré české přísloví: "Víc hlav víc ví" a jedno mezinárodní "Máme takovou vládu, jakou si zasloužíme".

Computerfish - Můžeš mi říct kdo ty delegáty na ten sněm poslal?

Dlouhodobě se o to nikdo nestaral. Taky proč, že jo. Zaplatím si povolenku, zajdu si na ryby, zanadávám si a to ostatní je na jiných. Zaplatil jsem přece. Ale takhle spolky nefungují. To nejsou obchodní firmy.

A vracíme se k původnímu smyslu článku. Jde o to dostat relevantní informace k členům svazu, aby věděli co a jak se řeší a mohli se spolupodílet na řízení spolku a hospodaření na revírech.
V utajení se dobře nepracuje ani tomu tajnému, ani tomu na druhé straně a vznikají paskvily ovlivňované výrazně vůlí jednotlivců. A jednotlivec se od přírody snaží zajistit si co nejlepší podmínky a výsledek pro sebe. Ne pro stádo.

sindeji3 - Profil | St 8.3.2017 23:53:37

Rožnovák >> to je lepší jak ta barca dneska :-)

computerfish - Profil | St 8.3.2017 23:43:03

roman_monfish >> Nechci se vám míchat do neplodné diskuze. Ale když jsem se díval na fotky ze sněmu nebyl jsem si jistý, v jakém tisíciletí se to vlastně svaz nachází. A že by si členská základna sama navrhla že bude víc platit? Oni vlastně hlasovali a nevěděli proč se členství zvyšuje a kam zvýšení půjde. Jediný argument byl, že se členství dlouho nezdražovalo. Tak se to po řízku nakonec odhlasovalo.

splávkař - Profil | St 8.3.2017 22:42:37

roman_monfish >> Uvědomuješ si, že tu je řeč o tom, v jakém stavu předáme vody které jsou revíry dalším generacím?!
O tom přeci nemůže rozhodovat hlasováním žádná zájmová skupina!

roman_monfish - Profil | St 8.3.2017 21:37:05

Mrknato >> Naivní je víra v to, že někdo něco udělá za mě. Pokud mám nějakou představu musím si za ní jít a hledat spojence, kteří jí podpoří a ne čekat až někdo spolkne koblihu a zakřičí "Mrkejte, já vím jak na to". Ne vždy se to podaří :)

Pokud jde o předpisy, ano toto jsou dvě základní normy, ale ne jediné. Mají vazby na spousty dalších. Zjednodušovat je smysluplné, pokud řeším konkrétní problém. V obecné rovině je to účelové.

Mrknato - Profil | St 8.3.2017 20:56:56

roman_monfish >> Říkat nemusíš nic. Já rozhodně nevolím podle toho, na kolika revírech se prolooooobuje lov24, K70, kterým rybám se svazonasadí nesmyslné míry, ale podle toho, jak bude jedna ze složek vykonávat VRP a jak já a ostatní budeme moci lovit. Tomu říkáš naivita???

Nechápeš a s tebou dost kolegů, že svaz funguje podle dvou předpisů, které by se neměly překrývat. Podle stanov se mají řešit věci spolků, tedy radosti a starosti členi a čilimníků a dle zákona 99/2004 by měl uživatel hospodařit a poskytovat lov. Stát tu není od toho, aby vandroval do chodů svazu a svaz tu není od toho, aby vandroval a měnil VRP. Že si nevymýšlím zjistíš, když do obou dokumentů (stanov a ryb. zákona nahlédneš).

Že by se členi vzdali cca stovky z členských a sami to ještě navrhli, tak jsi asi sám, kdo tomu věří...... Ryby, které mizí se musí podporovat a rozvíjet, tedy vysazovat, vysazovat a zase vysazovat. Hrátky s mírami tu probíhají už dost dlouho, aby se zjistilo, že nikam nevedou, ale nic to nestojí a je na represívní složky, čilimníky, závodníky, povolenky grátis, jeepy, mzdy.......

Rožnovák - Profil | St 8.3.2017 20:39:37

Neuvěřitelné, souboj Titánů stále pokračuje :-))).

roman_monfish - Profil | St 8.3.2017 19:54:16

Mrknato >> Co Vám na to mám říct. Jste prvotřídní ukázka naivního člověka. Každý volí především podle toho, co mu vyhovuje, s čím má dobrou zkušenost, co nabízí řešení jeho problémů.... pokud tedy nemá rád koblihy.

Já rozumím tomu, že jsou události, které se Vám nelíbí. Chápu, že vůli ostatních, která je z jakéhokoliv důvodu umožnila, nerespektujete. Ale způsob řízení, který popisujete chápu jako snahu o návrat k autoritářskému režimu. Ono to mnohdy pomalé rozhodování udrží spoustu chytrých a pracovitých hlav na krku, stejně tak jako mnohdy zabrání překotným změnám s nedozírnými dopady. Ve středověku se s tím nemazali :) Samozřejmě, že daní za to je udržení se těch hloupých a chamtivých v jejich křeslech po delší dobu, než by se člověku zamlouvalo. Kde je větší riziko?

Členské příspěvky řešil vloni sněm a rozhodl tak, jak chtěli zástupci členů, kteří se ho zúčastnili, tedy přeneseně členská základna. O zjednodušení vydání RL cizincům žádali prostřednictvím svých zástupců snad všechny sekce LRU. A nejen oni. Zákonodárce jim vyhověl. O lipanovi se diskutuje napříč svazem již mnoho let, že se vytrácí z našich vod. Ano, tady s Vámi souhlasím, že Rada provedla opatření nestandartně a vzala na sebe riziko, že by jí to mohlo na sněmu zlomit vaz. Nezlomilo, tedy členská základna toto opatření podpořila. A povolenka zdarma? Interní záležitost, která asi členům nevadí, když je tak často využívána a členské schůze jsou nejméně jednou ročně..

Mrknato - Profil | St 8.3.2017 18:32:48

roman_monfish >> No tak jestli budu volit zástupce, podle toho, které silnice, nemocnice, politiky zavřou, tak potěš koště..... čirý populismus. Stejně tomu je i u čilimníků, kteří místo věcných věcí které řešit nechtějí, přináší členi "bonbónky" K70, Li40, lov 24, aby se neřeklo, že tam nic nedělaj.

Jen tak náznakem, kde začala poptávka členi, aby se jim-MO ubralo z členských, cizinci mohly mít RL bez zkoušek, po míře lipana 40cm, po povolenkách zdarma? Kde to skončilo a nejen toto, je realita.

roman_monfish - Profil | St 8.3.2017 18:12:27

Mrknato >> Správně popisujete důsledky chování všech oprávněných voličů. Znovu opakuji. Na vrcholných orgánech nic nezačíná, ale končí. To jen pohodlnost nám to v chápání obrátila. Samozřejmě, že mohu ovlivnit, které silnice se uzavřou, .... Záleží na mě jakého zástupce si zvolím. Bez voličů, nebo v našem případě členů, tam žádní funkcionáři NEBUDOU!!!

Mrknato - Profil | St 8.3.2017 16:59:16

roman_monfish >> Jednoduché to je v teoretické rovině, kdyby se podle ní všechny složky chovaly a jednaly...... Ale oni nejednají...... to tady celou dobu píšu. Mám dost osobních zkušeností s jednání se všemi složkami svazu i MZe, tak proto si mohu dovolit fundovaně s tebou nesouhlasit. Domoci se nelze, pokud se domáháš něčeho, co svazu nejde pod nos. Jistě, nějaké změny probíhají, ale pomalu a navíc zcela divným směrem.

Jak mohou členi, uživatel měnit něco, co mají plnit a dodržovat. BPVRP je toho jasnou ukázkou. Představ si, že by řidiči hlasovali o tom, jaká značka má kde být, kterou silnici uzavřít a jaké silnice opravovat...... nebo žáci, o tom, kdy budou chodit do školy, co se budou učit a jak dllouhé budou prázdiny...... Toto se děje v rybařině!!!!!!!!

Dobře, rybařina je demokratická, tak musíme tu "demokracii" dostat i na silnice, do škol, nemocnic, obchoďáků..... Čeká nás spousta práce a odpovědnosti...)))))))

roman_monfish - Profil | St 8.3.2017 14:58:18

Mrknato >> Vždyť je to tak jednoduché.Jen je potřeba domáhat se svých práv správnou cestou. Kdo volí členy výborů ÚS? Nebo máte pocit, že je někdo jmenuje? Kdo volí, nemusí zvolit příště. To je ta obecná odpovědnost směrem k členské základně. Problém je jen v tom, že s tímto právem volby je také nedílně spojená zodpovědnost za tuto volbu a tu se spoustě lidí nechce převzít. Proto to vypadá tak, jak to vypadá.

Mrknato - Profil | St 8.3.2017 14:18:58

MarasT_ >> Ale oni ti ti starší kluci neřekli, že svaz sice má své předpisy, ale v reálu značně improvizuje, tak že ti ta znalost bude celkem nanic.....

Mrknato - Profil | St 8.3.2017 14:15:26

roman_monfish >> Jistě Stč. ÚS je svazofikce, co se týče VRP a uživatelé jsou MO, ale tomu tak je až od r. cca 2000. Je to věc středočechů a jestli chtějí do společného CS rybolovu, tak tím, že tam jsou přes Radu, tak za vyšší náklady, ne že ty náklady se rozprostřou do všech ÚS!!!!

ÚS není žádný zastupitelský orgán! Je to normální složka svazu, p.s., se svým rozpočtem a právní subjektivitou (u SÚS si nejsem jist a nezajímá mě to). Odkud čerpeš fikci, že ÚS je odpovědný MO???? To by jsi mohl napsat že i Rada ČRS je odpovědná MO... a všem členi....))))))) Jistě že ÚS může zaniknout, když se na tom dohodnou 2/3 MO, ale pak zanikne i územní rybolov a jen tak pro zajímavost, dekrety nepůjdou zpět na MO, tzn. před rok 75, ale do regulérní střídačky a 10letého cyklu....... a vlčáků na to čeká dost....