Ze zasedání Republikové rady ČRS (leden 2016)

Autor diskuse: Krouzič - Profil , 21.1.2016

nofish - Profil | Pá 22.1.2016 21:50:29

hraji >> u vas je levna povolenka, tak je ten rozdil vyrazny. U nas stoji 1600 jen povolenka. Kdyz jsem to pocital, tak pro necleny to vychazi, podle ceny brigad, jen o nekolik set korun draze.

hraji - Profil | Pá 22.1.2016 15:56:40

nofish >> v MRS je to tak, že v některé MO zaplatí nový člen i se zápisným 2350 a v některé za to stejné 4800. Tak si vyber. V MRS je mezi cenou pro člena a cenou pro nečlena citelný rozdíl. člen s neodpracovanou brigádou za MP zaplatí 1850,-Kč (rozuměj za členství, brigádu a povolenku dohromady).

nofish - Profil | Pá 22.1.2016 15:44:06

hraji >> Pokud si pamatuji dobře, nemáš reálně šanci udělat zkoušku jinde než u svazů.
Je mi jasné, že většina lidí chce být členem svazu. Druhá věc, spíš "perlička" u nás třeba je, že v půlce kraje uý povolenka pro nečleny vyjde vlastně podobně jako ta pro člena+členské+brigády, rozdíl fakt malý. Jde spíš o ten princip, kdy ze zákona musíš a přitom musíš platit. Nebaví mě tento přístup, i když to není jen RL.

hraji - Profil | Pá 22.1.2016 15:40:00

nofish >> neobhajuji monopol, jen k tomu podotknu, že drtivá většina žadatelů o první RL chce být členem svazu. Asi to má za daných okolností logiku. Zda může vykonávat zkoušky i někdo jiný jsem nezjišťoval.

nofish - Profil | Pá 22.1.2016 15:37:28

hraji >> Jj, tohle beru. Nelíbí se mi opačná praxe, kdy mají lidé platit hned, bez toho aby se stali členy.
edit: Kdyby to bylo jasně specifikováno jako poplatek za zkoušku, tak možná, ale monopol na to má svaz....

hraji - Profil | Pá 22.1.2016 15:35:38

nofish >> nebereme to jako zápis. Zkoušku u nás může zdarma udělat i člověk, který nebude naším členem. Pár se jich najde.

nofish - Profil | Pá 22.1.2016 15:34:10

hraji >> ok, dík. Otázka je, jestli to berete jako zápis nového člena.
Mi osobně víc vadí poplatek za školení a zkoušku, na což má svaz asi monopol.

hraji - Profil | Pá 22.1.2016 15:12:35

nofish >> my nebereme nic, ani korunu. MRS má poměrně vysoké zápisné a tak to už nezpoplatňujeme. A když odejde jinam, neřešíme to.

nofish - Profil | Pá 22.1.2016 15:09:14

hraji >> vy máte kolik? Nejsem proti tomu, zpoplatnit to. Každá sranda něco stojí a zadarmo by to chtěl každý. Ať lidi, kteří to dělají, mají nějakou korunu. Jen abych měl přehled.

hraji - Profil | Pá 22.1.2016 15:01:45

Krouzič >> k tvému názoru, že MO nemají nic z toho, že dělají zkoušky pro získání prvního RL, bych jen doplnil zkušenost z MRS, kde některé MO vyžadují za zkoušky poplatek 500 korun. Jen abys byl v obraze.

nofish - Profil | Pá 22.1.2016 14:59:05

Krouzič >>
1) ty osoby z ČRS mají funkční odměny, mají povolenky zdarma, mají to a tam to. Pokud se jim to za jejich práci zdá málo, mají si říci o víc. Takže fabulace s tím, že se to dělá zdarma je mimo. Někde se za zkoušky platí poplatek, přitom sám nevím, jestli jde mimo svaz, zkoušky absolvovat.
2) já myslím, že v tomto bodu se v pohodě shodneme. Vidím jen problém (ale stejný je třeba i s řidičákem), že uděláš zkoušky, dostaneš papír a do doby průseru, se nikdo o změny nezajímá. Jsem z těch co se zajímají a věř, u ostatních jsi za občas za vola. Jsi informovanější = jsi problémový, vymýšlíš blbosti, vždycky to bylo tak a tak a podobné řeči (posloucháš).
3) Zkoušky podle svazu, smysl nemají. Obtěžuje to lidi. Ubírá to peníze (potenciální zákazníky). Nikdo nějak nezohledňuje to, že se jedná o lov živých tvorů, pobyt v přírodě, že by se měli rybáři alespoň trošku chovat jako lidi.... to je jen myšlenka..... Podle mě je háček skoro "zbraň" ubližuji tím živému tvoru, můžu ho neodborným chováním týrat a způsobit mu nesmyslně bolest/smrt i bezdůvodně (CHaP s nadsázkou), měl bych to vše brát v úvahu. Tohle třeba neradi uslyší sportovci.... Fascinuje mne, když mi "mouchozávodník" řekne, že chytil padesát ryb (salmonidae), z toho 45 do 20cm, Jsem raději, že to neumím, chytím jich tam deset, z toho tři větší a jednu sežeru. Neěak prostě neberu to, že ubližování živému tvoru je sport (ale jsem jiný, na rybku nechytám roky a už mi začíná být líto i té "blbé" žížaly).

nofish - Profil | Pá 22.1.2016 14:43:26

venca1 >> Ano, ale proč? Proč si myslivci mezi sebe nepustí každého vola a rybáři ano? Vím, teď už neřešitelný problém, ale není na tom něco? U nás musíš zkoušky udělat poctivě, neuděláš, máš smůlu. Už tak jsou hoooodně jednoduché. že se to jinde šidí, je druhá věc, velkým dílem je to problém české povahy, kdy jde pořád jen o prachy.....

Krouzič - Profil | Pá 22.1.2016 12:57:35

Mrknato - 22.1.2016 12:49:15 >...:-) jen me utvrzujes v myslenkach na stara lidova rceni, ale psat je sem nebudu...musel bych si dat kartu. Jakakoliv debata stebou zde na tema svaz nema smysl. :-)

Mrknato - Profil | Pá 22.1.2016 12:49:15

Krouzič >> Reagovat nemusíš, ale každý, kdo chodí k vodě delší dobu, ideálně od začátku krajského hospodaření, tak může posoudit, jaké to "makání" má výsledky. Ale i mladší ročníky jako třeba ty, mohou zabrousit do statistik , jak svazu, tak státu a porovnat, co se lovilo, mohlo lovit, když se kraje staly uživateli, a jak to vypadá dnes.....Pindy o makání se mohou vésti u SHMO, tam ano, nebo ohledně rybolovu na soukromácích.

Jinak společný územní rybolov je dle mě nejlepší a nejekonomičtější forma rybařiny, ale makat musí jiní, platit ale všichni.

Krouzič - Profil | Pá 22.1.2016 12:40:02

Mrknato >> ja tve nazory na svaz nesdilim...reagovat jiz nebudu, Petruv zdar !

Mrknato - Profil | Pá 22.1.2016 12:26:51

Krouzič >> Hele já vycházím z faktů, které o sobě sdělí sám ČRS. Na sněmu padly údajně jen 3 příspěvky, které se netýkaly těchto diskutovaných věcí. Kde tedy bere Rada ČRS tento mandát?

Možná jsi zaspal, nebo předeběh dobu, ale pak tady všem vysvětli, čeho se docílí, když se bude v každé MO makat, vošahávat a zase makat? Revíry, které spadají pod Radu, pod CS rybolov, nejsou v užívání MO, to ani náhodou, snad náznakem, aby členi neztratili návyky, a zůstali svazobohabojnými.....

Ku prospěchu by byly jiné věci, než se vošahávat. A to co se týče rybolovu na společných revírech, tak platit, kontrolovat kam peníze jdou a zase platit, žádný vomakávání a podpírání lopat. Ryby, které je dnes potřeba dosadit, žádná MO nevymaká. Současně jednotné předpisy k lovu, když máme ten jednotný, společný rybolov. Ta klávesnice je dobrá, aby jsi se poptal, jak se kde hospodaří a jak kdo kde maká a hlavně na ČEM.

Edit : k tomu makání a komunikování. To by mělo být předmětem činnosti uživatele, ÚS a o tom nějak moc nepíšeš......

sven - Profil | Pá 22.1.2016 11:44:16

Jen tak pro zajímavost... :-) Jak vypadá pověření od Ministerstva, pro ČRS..

sven - Profil | Pá 22.1.2016 11:23:22

venca1 >> Pro splnění kvalifikačních předpokladů k získání osvědčení, podmiňujícího vydání prvního RL, netřeba ovládat češtinu :-)
Zkušební testy ČRS existují i v anglické, německé a ruské verzi. Možná, že místy i jiné.
Zkušební komisař na oplátku nepotřebuje ovládat žádný z těchto jazyků, bo testy vyhodnotí pomocí výsledkové tabulky. :-)

Krouzič - Profil | Pá 22.1.2016 10:15:44

Mrknato >> Ještě malý návod jak docílit spokojenosti.....makat, makat a makat...pro dobrou věc, pro MO, pro rybářství....vstoupit do výboru....být vstřícný k lidem, ke členům i k nečlenům, nekritizovat, ale zlepšovat....komunikovat, komunikovat, makat, makat, ....a když Ti to dovolí čas, manželka, a další aspekty života, tak zkusit třeba výbor ÚS, nebo jeho odbor zaměřený na to co Tě baví a v čem se chceš realizovat....a zase makat, makat....pak jít třeba na vyšší post kde musíš makat, makat a zase makat....ps, je to bez výhledu na finanční zisk, obnáší to dost času a práce, ale pokud jsi pro věc zapálený a chceš za sebou něco nechat, tak většině z těch, kteří to dělají (pár jich znám) těm to stačí a některé to pohltí natolik, že se to stane jejich životím posláním.

Krouzič - Profil | Pá 22.1.2016 10:08:31

Mrknato >> To je tvůj názor, třeba víš o nějakých konkrétních podnětech z MO, nevím co stane nebo stává ve vaší MO pravidlem.
Já vím z vlastní zkušenosti, že pokud někdo chce něco udělat ku prospěchu věci, možnosti v rámci ČRS má, je to na každém a mohu Tě s klidem ujistit, že cesta nevede přes počítačovou klávesnici. :-)

Mrknato - Profil | Pá 22.1.2016 9:41:26

Krouzič >> Hele a jak to je s tím, že členi na schůzi podávají podněty a ty stoupají výš a výš, až dojdou slyšení.... Kdepak se ty podněty z MO zadrhly? Nebo nás členi někdo pěkně oblbuje...... a stane se nepsaným pravidlem, že noční rybolov na 3 není zločin...... hájení a míry lipana, kapře, potočáka budou jen proklamací a alibi?

Kam se hrabe bolševik na tyto manipulace....... a když bude nejhůř, může ten někdo prohlásit, že to zblbli na EU....

Krouzič - Profil | Pá 22.1.2016 9:09:34

Ještě by bylo dobré zmínit i původní návrh původního navrhovatele, kterým ČRS nebyl.....1) okoun, jeho hájení a jeho míra, 2) zkoušky na ryb hospodáře a RS již budou moci konat ty osoby, které určí MZE, tzn. kdokoliv kdo dostane štempl (do současné doby to byla jen SRŠ Vodňany - hospodářské zkoušky a v případě zkoušek RS to byl ČRS, MRS) nyní už to bude moci být třeba Franta. 3) Možnost snáze uzavřít rybářský revír pro účely třeba rybářských závodů.....atd....
myslím, že původní návrhy lze nalézt zde:

https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORNA4SDCZ4N

jsou volně ke stažení, jméno navrhovatele tam ale nehledejte

Krouzič - Profil | Pá 22.1.2016 9:02:29

nofish >> Jen můj názor....
1) Zkoušky na první RL dělají MO ČRS (vybrané osoby) pro stát a zcela zdarma. Stát poté vydá RL a to již za poplatek do státní kasy, ČRS a ani ti co zkoušky provádí z toho nemají nic.
2) Odbornost uchazečů bezprostředně po absolvování zkoušek se nijak zvlášť nezmění, je pravda a souhlasím s tím, aby si nejprve každý o rybolovu něco přečetl, znal pravidla atd. atd., ale každý také k povolence pro lov ryb dostává BPVRP v popisech revírů, kde je i výtažek ze zákona a prov. vyhlášky a mnoho dalšího a je povinen se s tímto před zahájením lovu seznámit.
3) Pokládám si tedy otázku jak to bude do budoucna se zkouškami jako takovými vůbec, jaký mají smysl.

Krouzič - Profil | Pá 22.1.2016 8:54:44

computerfish >> Je to požadavek od Rady ČRS, která jej dlouhodobě avizovala (RL pro cizince je v naší zemi, na rozdíl od zemí jiných problém a jde také o to, že bude výrazně dražší, tedy jak zde někdo zmínil bude to přínos do státní kasy).
Podle mých informací měla Rada možnost tento návrh uskutečnit až nyní, když "někdo" jiný otevřel vyhlášku dříve nežli ČRS. (Návrh Rady ČRS není návrh jednotlivce.)
Rada v připomínkovém řízení (stejně jako kdokoliv jiný) mohla navrhnout tedy tuto změnu. Ve svém zápise ze zasedání uvádí jednatel "kde uplatnila, mimo jiné, i požadavek na zavedení krátkodobého (30 denního) rybářského lístku" - upřímně by mě opravdu zajímalo, co dalšího kromě krátkodobého RL v rámci připomínek navrhla. Mrzí mě, že to jednatel již neuvedl, a také nerozumím slovu "uplatnila" když o jednotlivých návrzích ještě oficiálně rozhodnuto není.
Trošku více informací o navrhovaných změnách ze strany Rady ČRS by jistě neškodilo.

venca1 - Profil | Pá 22.1.2016 7:39:24

nofish >> Podmínky nikoho nezajímají, hlavně jde o korunky.:-))
Tady je taky pár čangajšů, co mají RL a povolenku, a když se jich na něco zeptáš, tak ti odpoví: nerozumím, neumím čésky::-))))

nofish - Profil | Pá 22.1.2016 4:49:19

sven >> tak predpoklad je dodrzeni podminek pro vydani prvniho RL.....

computerfish - Profil | Čt 21.1.2016 21:51:20

nofish >> Požadavek a od koho? Bylo by slušné uvést, kdo ten požadavek předložil. Ale to není připomínka na tebe. Nevíš náhodou kdo to navrhuje?

rybař20 10 - Profil | Čt 21.1.2016 21:35:29

Přeji pěkný a klidný večer. Co tomu říká Jakub Vágner, M.M. K.N. a mnoho dalších es v ČR . Já sám klikám za ,, to se mi nelíbí "

sven - Profil | Čt 21.1.2016 21:22:11

nofish >> Původní návrh Svazu, byl úplné zproštění.. pak se to seklo kdesi na Ministerstvu zemědělství, dlouho nic a jak vidno, už to zřejmě vyšumělo...
Ono už je to v podstatě jedno.. stejně dnes chytá na Svazovce každý, kdo má do ....
U soukromníků se RL dokonce ani nevyžaduje..

Ani o kvalifikaci těch kvalifikovaných si netřeba dělat iluze... Však víš.. :-)

nofish - Profil | Čt 21.1.2016 21:07:58

"Rada se dále zabývala informací o připomínkovém řízení k návrhu změny vyhlášky č. 197/2004 Sb. k provedení zákona o rybářství, kde uplatnila, mimo jiné, i požadavek na zavedení krátkodobého (30 denního) rybářského lístku bez povinnosti zájemce předložit doklad o splnění kvalifikačních předpokladů. Momentálně probíhá vypořádání připomínek, výsledek zatím není znám." --- a on ten majitel 30 denního nemůže díky neznalosti způsobit škodu.... Místo zpřísnění podmínek to prostě oficiálně znamená, vlastně povolenku pro každého, kdo zaplatí, super.