Naše vody z iného pohľadu

Diskuse k mini článku Naše vody z iného pohľadu

Autor diskuse: Strážca - Profil , 25.3.2013

Strážca - Profil | Pá 12.4.2013 22:28:55

Ja si tiež myslím, že je to o vyzretosti osobnosti.No a tiež to pekne napísal aj gregyn. Svoje návyky odkukáme od svojich rodičov a podvedome sa podľa toho aj správame. Za socializmu bol učiteľ autorita a deti mali množstvo šancí rozvíjať svoj koníček a dá sa povedať skoro zadarmo. nes je učiteľ vydaný na posmech žiakov a o ponúknutých možnostiach ako zmysluplne tráviť čas môžeme len snívať. Čiže je to naozaj o tom ako napísal Bonno "vše je o inteligenci a charakteru".

gregyn - Profil | Pá 12.4.2013 10:55:25

Bonno >> Zdravím,v první větě svého příspěvku máš bezesporu pravdu.O těch dalších slovech bych si dovolil přinejmenším polemizovat.Sám si -jak vidím dle data Tvého narození-v té nepříliš příjemné době vyrostl a najednou prskáš síru všude okolo.Komunisty nesnášim možná víc než Ty a veř mi mám k tomu spoustu dobrých duvodu,ale svádět všechno na bývalý režim zdá se mi poněkud utopické jako ten režim sám.Znám spoustu příznivcu Petrova cechu hlavně těch co jsou podobného data narození jako já,kteři nejen že žádný nepořádek u vody nedělají,ba naopak uklízejí po rybářích všech věkových skupin.Ostatně v rybářském řadu je jasně řečeno,že si každý jedinec musí místo kde hodlá lovit nejdříve uklidit.Nemyslím si,že tento problém se týká jen starších rybářu a vlastně toto tvrzení kategoricky odmítám.Vždy je to jen o lidech.Apropo Vás vychovával stát nebo maminka s tatínkem?

Bonno - Profil | Pá 12.4.2013 10:08:52

Přátelé, vše je o inteligenci a charakteru. Stále žijeme v zemi, kde se mnozí rybáři narodili a vyrůstali za komunizmu. Komunistům se, mimo jiné, "povedlo" i to, že lidé přestali vnímat osobní odpovědnost. Všechno bylo všech a pokud se něco udělalo špatně, můžou za to všichni a on to někdo (ne já) napraví, opraví, zaplatí...uklidí....atd.... To se promítá i do přístupu k přírodě. Někdo v klidu udělá bordel u vody a někdo jiný to má napravit..... Když občas přijdu k vodě a vidím tu spoustu odpadků, tak se naštvu, ale brzy se uklidním....říkám si : co po těch komunistických vypitých prasatech vlastně můžu chtít. Vždyť oni to mají v sobě. Oni to ze sebe už nikdy nedostanou, leda až umřou. Vím, mnozí namítnou, že takoví nejsou. Ale realita je taková, že většina ano. Běžný český rybář je odkojencem komunizmu, kuřák (vždy po sobě zanechá hromadu vajglů) , ožrala ,který u vody chlastá a dělá hluk, podvodník , který si přisvojuje podmírové a hájené ryby a konečně notorický bordelář, který má ke všemu dobrý pocit z toho, že jeho bordel musí uklidit někdo jiný. To je realita. Přesto prosím neinteligentní prasata, zkuste se u té vody aspoň přetvařovat, že prasata nejste a udělejte si to nepředstavitelné násilí a svůj bordel si odneste.

jurasoft - Profil | Po 8.4.2013 15:29:46

na pořádek u vody mám svůj vlastní, roky utvářený názor. Nikomu ho nenutím. U vody jsem všude možně viděl různé nepořádky. Na mrku každoriočně nekolikrát zaplane vášnivá diskuze o škodlivosti kaprařů a o tom jaké nepořádky u vody dělají. Osobně taky převážně kaprařím, k vodě jezdím pouze na víkendovky a delší, autem za zadek s biwakem a grilem. Uvody jsem viděl hromady odpadků a že jsem zvídavý tak jsem se do ní mnohdy kouknul a rejpnul. V mnoha přípdech to nebyly odpadky od rybářů tedy pokud s sebou nevozí na ryby sekačku na trávu a nevyměňují v ní olej a filtr, nehnojí okolo sebe trávník a nedosazují trávu. Tedy odpadky z nějaké nedaleké zahrádkářské kolonie. Taky jsem našel odpadky co vypadali jako komunální odpad vysypaný z protrženého pytle. Když už od rybářů tak většinou abyly od krmítkovek (klasických, ne speciál feeder), skleničky od kukuřic, zavařovačka s dohořelou svíčkou, hromada špačků od cigaret. Nejsem popelář, neplatí mě za úklid a tedy se necítím být tím kdo by měl uklízet okolo vody. Jak jsem dnes už napsal tak již 3 tím rokem jezdím pouze na soukromáky kvůli buzeraci u vody. když tak vidím ty děti s pytli na fotce tak mám přímo před očima kolik rozbitých skel u vody jsem viděl a napadlo mě že by tam klidně mohli být stříkačky s jehlami od nějaký fetky. A děti bez rukavic. Jistě, jsou menží, blíž k zemi a aktivnější a nepotřebují se ohýbat ale nějaká bezpečnost by mohla být. Jo a vzpoměl jsem si na jednoho kolegu rybáře co mě svým ekologickým přístupem vyrazil dech. Ne že bych byl zelenej, klidně zašlápnu broučka i šutr po krákavci hodím a trávníky nerespektuji..no ale za víkend vyprodukoval hromádku odpadů. Petku, obal od salámu atd...a tak místo aby do dal do pytle (jako já) a odvezl do popelnice za kterou městu kde bydlí platí (jako já) tak udělal malý ohníček a tam to začal pálit..ten smrad z těch jedů co se uvolňovali vám popisovat netřeba....taky jeden přístup jak likvidovat odpatky...

Krakonos60 - Profil | Pá 29.3.2013 12:43:54

o vychove mladeze v dnesni dobe,je beh na dlouhou trat,moje zena je ucitelka ,takze vim o cem mluvim.ale presto si myslim ze k tem klukum u vody bychom meli byt vice pratelsti a ukazat jim svym prikladem spravnou cestu,vim jde nekdy o nervy ,ale chlapi taky jsme byli pubertaky.nemuzeme kazdy vest ryb. krouzek jelikoz na tomusi byt tolik odvahy jakou si nedovedu ani predstavit,tak jim u vody aspon poradme a verte ze si nas a hlavne prirody budou vazit a to jim uz zustane naporad

Strážca - Profil | Čt 28.3.2013 15:31:30

Riešenie tohoto problému by bolo veľmi jednoduché a bezbolestné keby sme sa správali pri vode tak ako sme na to zvyknutý doma. (určite sa nájdu asociáli, ktorí ani doma nedbajú na poriadok, ale tých neprevychová nik) Len bohužiaľ to vždy zostáva v rovine "keby". No a neplatí to len na naše vody. Všimli ste si určite aký bordel je napríklad pred obchoďákmi. Bez mihnutia oka vysype seba obľubou nazývaný homosapiens popolník s auta rovno zo sedačky na zem, napriek tomu, že by stačilo napriahnuť ruku a dočiahol by na popelnicu. Ja ale zostanem radšej pri nás rybároch. Ja si myslím, že riešením by bolo a je viesť našu mládež k tomu, aby sa správala úctivo a zodpovedne k prírode.

Krakonos60 - Profil | Čt 28.3.2013 12:29:59

beze zbytku souhlasim s prispevkem a ocenuji spravedlive oddeleni rybaru na normalni a takzvane sam jsem byl svedkem uzasneho smetaku na rozkosi,to se nealo ani najednou odvezt a spalit to je zakazane vim ze to neni zrovna ekologicke ale pro mnoho rybaru neni jina moznost uklidu ono je jednoduche a hlavne pohodlne vse zakazat ale poradte nam kteri chceme mit cisto u vody jak mame postupovat ane to nechat jen na malych detech z ryb .krouzku ty brigady mam za sebou a od te doby jsem si udelal svuj nazor.

dandydm - Profil | St 27.3.2013 21:23:23

Snažím se to vštěpovat už dětem v kroužku. Když, ale sněma přijdu k vodě, tak je to někdy hodně těžký. Vysvětlete 8. letýmu dítěti, že má uklízet po někom jiným.

MAXXSKATER - Profil | St 27.3.2013 14:50:39

Strážca - >> Opět jsi nezklamal, přímo naopak! :-) Díky Ti super článek, všechna čest.

Pepa5 - Profil | St 27.3.2013 10:23:02

Dobre a pravdive napsane.

SlavnýLovecPampalini - Profil | Út 26.3.2013 19:36:37

Strážca - >> to mi připomíná jak se postupně takhle zasíraj všechny moje oblíbený revíry odpadkama a hlavně obsádka lidí se poněkud změnila k horšímu a to včetně RS o rybách už ani němluvě :-(

sAdam - Profil | Út 26.3.2013 14:40:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Super članek!! Málokdy se mi stane že dojdu k uklizenému místu i když vím,že v mém okolí jsou rybaři kterým příroda není lhostejná..bohužel i uklizené místo se díky prasatu na vedlejším místě a větru může proměnit v totalni humus! Vždycky před lovem ukízím své místo,ale ne vzdy jsem schopen tolik bordelu odnosit. Pokud je to na me místo pul hodiny pěšky,kvuli zákazu vjezdu nebo neprujezdnemu terenu,tak musim jit na dvakrat tj. 1,5hod. No a za 14 dni to tam je znova! Už jsem agrasivní ta tyhle "lidi" ! Stále se tu řeši blbosti jako proč mě nebere a mam si koupit ten nebo onen prut a na ty nejduležitějí problémy se pozapomíná. Ne vždy za to můžou rybáří,jsou to rekreanti,koupáči,cyklisti,kteří by si to mohli taky uvědomit..jen si myslím že my rybáři dvojnasob.

adkosss - Profil | Út 26.3.2013 13:03:11

Zdar, super článok...

jojino - Profil | Út 26.3.2013 11:13:27

Zaujimavy clanok, za 1, no a foto k tomu tiez za 1, podobna skusenost ako napisal Rastislav, sedel som u vody, prisli dvaja ,,tiez,, rybary, bol tam pytel bordelu na ich mieste tak ho jednoducho posunuli o cca 15m aby mali klud, preto ze rybar je povinny si lovne miesto vycistit pred zacatim lovu, no a mali v pohode pred pripadnou kontrolov. (aj taky sme ).

Rastislaf - Profil | Út 26.3.2013 10:52:49

Strážca - >> Článek je super, jen něco z mé vlastní zkušenosti. Jednou jsem byl na rybách a tam pytel plný odpadků za mnou (kolikrát už jsem od vody takovýto pytel odvezl i když jsem s ním neměl nic společného, akorát to že mi tam prostě vadil). No sedim si tak a najednou přijde porybný a viděl, že tam sedí mlaďas (v tu dobu tak 15let) tak začal rýt a že mi vezme povolenku, že tam mám bordel atd. No moje vysvětlování bylo marné, ale povolenku jsem si nakonec se zápisem uhájil. Z toho vyplývá, že i když se to bude řešit sebevíc, budou to odnášet i slušní rybáři na úkor těch co si řeknou, že platí brigády a ať to teda někdo uklidí. Je to prostě jen na lidech aby trošku přemýšleli a snažili se o to, aby jsme si měli v budoucnu vůbec kam sednout přes ten bordel.

Hansik - Profil | Út 26.3.2013 8:49:47

Výborný článok. Kiež by ho niektoré "prasce od vody" čítali a jeho podstatu si do hlavy vtĺkli a dodržiavali.

Balzer - Profil | Út 26.3.2013 8:36:47

rozbora >> Ani ja nie som rozhodne jazykovedec :-) Ale to je do očí bijúce. Nič na to ale nemení že článok je ok..

rozbora - Profil | Út 26.3.2013 8:21:09

Balzer >>

Mne osobne nevadia náhodné pravopisné chyby. Nie každý rybár je dokonalý jazykoznalec.
Osobne mi vadí najmä to, akí sme sobeckí a nevšímaví k okoliu vôd kde lovíme.

Viac ako dobrý článok.

Balzer - Profil | Út 26.3.2013 7:45:38

Mi sa píše s ypsilónom (piata veta) . Inak super článok !

Jardavec - Profil | Út 26.3.2013 7:31:32

Zdravim. Naozaj super clanok ten nazor na vyhovorky je ulpne perfektny ja mam totiz rovnaky :D Uplne presne povedane, nehladajme vyhovorku ako sa to neda a hladajme sposob ako sa to da.