Ve Vodňanech vznikne výzkumné centrum rybářství za 350 mil. Kč

colek - Profil | Ne 28.2.2010 16:25:21

drozďák 30,42 >> škoda že to takle bereš, aspoň něco se dějě, on by tak mohlo být úplný hovno

Tomáš - Tom - Profil | Čt 25.2.2010 20:15:06

Mr.Obratlik >> Kdyby se jinak hospodařilo vytírali by se ryby větší.My jsme se do toho dali a vytíráme ryby od 35 do 70 cm s plodností kolem 3 000 ks.Spousta lidí ovšem tvrdí,že to nejde a že nejde rozkrmit plůdek atd.

Mr.Obratlik - Profil | Čt 25.2.2010 19:46:36

Tomáš - Tom >> U Po sam vis z jakejch ryb se dela vyter, jikrnacky maji 3,5 jikry, ale za tu velikost ,,generacek,, muze x faktoru to tu asi nevyresime

Tomáš - Tom - Profil | Čt 25.2.2010 19:29:48

Mr.Obratlik >> Nemám ten pocit,že by se nezvyšovala poptávka, např pstruha se vyrábí už 20 let stejné množství,ale roční dovoz se zvýšil za tu dobu o 1000 tun.Jeseter může být opravdu pouze přivýdělek,ale v celkových tržbách nebude tvořit ani procento čili je to zanedbatelné.Zato jsou problémy s Po,Li atd.

Mr.Obratlik - Profil | Čt 25.2.2010 18:46:47

Ja mam takovy pocit, ze proste produkcnimi rybarstvi se venuje tolik kolik je treba, protoze co se produkce tyce, tak neni duvod zvysovat nabidku, kdyz se nezvecuje poptavka. Proste neni duvod se soustredit vyhradne nebo hlavne na nej. Naopak treba dekoracky vcetne jeseteru, mohou byt slusnym zdrojem privydelku pro rybare.

Tomáš - Tom - Profil | Čt 25.2.2010 18:38:57

Mr.Obratlik >> Nesrovnalosti v tom nemám na výzkumáku mám spoustu dobrých přátel,ale situace je taková.Netvrdím,že se mají zabývat jenom chovem,ale ten přínos pro české tradiční české rybářství je bohužel v poslední době minimální a to je škoda.Je mi jasné,že tyto pracoviště jsou hodnocena a financována podle tzv.základního výzkumu a počtu uveřejněných článků v prestižních vědeckých časopisech a proto jim již nezbýva čas na řešení problému obyčejných produkčních rybářů.Mělo by se změnit financování těchto institucí podle jiných kritérií a určitě by to mělo velký přínos pro všechny.A navíc jeseterem by se podle mně měly zabývat státy,kde je to problém a to my nejsme,tady jsou a budou problémy s jinými druhy.

Mr.Obratlik - Profil | Čt 25.2.2010 18:22:23

Tomáš - Tom >> Neda mi to a musim ti rict, ze v tom mas drobne nesrovnalosti. Neni jeseter jako jeseter a ne u kazdeho druhu je zvladnut odchov jinak by neexistovaly zachrane programy. Jak je jiz z nazvu ustavu patrne nezabyvaji se jen chovem, ale i hydrobiologii atd., tudiz vse zminene je v jejich kompetenci. A je to tak spravne. Mimo to sem si jist, ze ani oblast chovu neni zanedbavana. Co se tyce dovozu ryb ano dovazi se, ale ryby, ktere sou zrovna v ,,mode,, a kvalita povetsinou zadna. Ale kdyz si to zakaznik zada...

Tomáš - Tom - Profil | Čt 25.2.2010 17:33:13

fotojakes >> Poslední stať to vystihuje přesně.Opět výzkum,který možná využije 0,01 % chovatelů v ČR a je otázkou jestli už někdo takové krmivo uvedl do praxe a využívá se v praxi a nebo zůstalo jen u pokusu a chovatelé dále využívají osvědčená krmiva vyrobená v zahraničí.Myslím,že druhá varianta vystihuje skutečnost.To,že líhňař chovatel nemusí být výzkumník je pravda,ale v ČR je.Líhňaři a praktici totiž stále něco zkoumají a řeší a ví o tom víc než páni z VÚRH.Ti se bohužel zabývají věcmi,které v praxi nikoho nezajímají a pokud jo tak jen okrajově.Opravdu by mne zajímalo uveřejnit zde,alespoň jeden příklad z posledních deseti let,který pomohl praxi v ČR významným způsobem.Proč zkoumat jesetera,když ho celá evropa úspěšně chová a nabízí za směšné ceny,když u nás pro jeho chov nejsou podmínky.Dopadne to jako s Tilápií,Klariasem atd.

fotojakes - Profil | Čt 25.2.2010 16:26:31

Tomáš - Tom >> To, že nás za posledních dvacet let okolí předběhlo je pravda. Nebude to právě tím, že se na výzkum nedávají dostatečné finance? Větší dovoz sladkovodních ryb jako je duhák z Chile je dán dotační politikou států, které to pak vyváží do celého světa a domácí producenti můžou cenou jen těžko konkurovat. V dnešní době řetězce jako je Tesco a další neřeší kvalitu a původ, ale bohužel jen tu cenu.
Všechny kroky vpřed nemusí být skokové, stačí se podívat na zavádění umělých výtěrů do praxe u ryb, které se dříve třeli jen přirozeně, nebo polouměle. Nyní nemluvím o Jeseteru, ale například o candátu. V provozu není tolik času a příležitostí dělat vlasní pokusy například s hormony, nebo odlepkovacím roztokem a proto je třeba ty peníze na výzkum věnovat. Další možnost je naše tradiční odvětví nechat tam kde je a všechno dovážet. K tomu aby se někdo dobře staral o rybochovné zařízení, nebo prováděl umělé výtěry nemusí být doktor věd, ale stačí když bude mít nějakou praxi a možnost nastudovat si postupy z materíálů, které by dle mého měl publikovat výzkumák, když už to vykoumá. Nejsem z žádného výzkumu, ale při práci na líhni jsem se staral o výzkum jedné doktorky. Výsledek je nová receptura na krmivo pro barevné ryby, kterou ryby příjímají velice dobře a naučí se na ní mnohem rychleji než na standartní krmivo. V praxi to znamená sytější barvy a rychlejší růst, což má vliv na zis z prodeje barevných ryb. Je to sice jen pro úzkou skupinu chovatelů a obchodníku, ale co je na tom špatného.

Tomáš - Tom - Profil | Čt 25.2.2010 14:34:08

fotojakes >> Pane kolego nechci vám brát iluze,ale to co píšete už dávno není pravda.Vynikali jsme tak naposledy v předrevolučním období nyní už je svět daleko před náma.Osobně neznám žádný převratný objev za poslední roky,nad kterým by rybáři profíci jásali a posunulo to jejich praxi výrazně kupředu.Svalovat dotace na jesetera a raka je nesmyslné.Pro produkci lososovitých ryb se tam nedělá vůbec nic.A to že jsme významnými vývozci už taky neplatí dováží se mnohem více ryb než dříve.Zajeďte se podívat směrem na sever a pochopíte to co tady píšu.A to,že by to něco přineslo svazu tak o tom pochybuji.Pokud tam nebudou zaměstnáni odborníci tak se svaz nikdy neposune vpřed.

Dida - Profil | Čt 25.2.2010 12:56:43

Cituji větu P.Kozáka z článku: Velký důraz je kladen na přenos výsledků výzkumů do praxe.
......Doufám že tomu tak ve skutečnosti bude a nebude z toho jen genetické a račí centrum. Trošku se toho obávám.

fotojakes - Profil | Čt 25.2.2010 7:36:20

drozďák 30,42 >> proč tě tak žere z jakých peněz to půjde? Věř, že z povolenek, členských a brigád na to nejde ani koruna, ale co tam vybádají jistě v budoucnu použijí i rybochovná zařízení svazu. Vyjmenované projekty jsou jen nějaké doplňující, které jsou podmínkou k získání dotací. Těch výzkumných projektů tam najednou běží jistě opravdu hodně, ale ne na každé získáš dotaci, protože na něco hold úředníci unie neslyší. Důležité je, aby se naše rybářství rozvíjelo, protože je to jedno z mála odvětví ve kterém ještě vynikáme a velká část část produkce putuje za hranice. Mimochodem výzkum nemocí ryb byl u nás vždy na velmi vysoké úrovni.

Tomáš - Tom - Profil | St 24.2.2010 23:27:14

R.P. >> Myslím si,že není třeba psát na žádné sekce.Tento tlak na výzkumák byl v určité době vyvíjen Ryb.sdružením ČR a nestalo se nic.Když chtěli po výzkumáku náhradu za soldep tak si ji po třech letech bádání museli najít sami v sousedním Německu.

R.P. - Profil | St 24.2.2010 23:00:17

Tomáš - Tom >> pokud je to názor více lidí není problém napsat mail na příslušnou sekci a uvidíte jestli se něco změní nebo ne
jinak pokud se nepletu tak na KHV tam nějaký projekt je

drozďák 30,42 - Profil | St 24.2.2010 22:57:23

pepa-č >> o hospodářskou produkci a reprodukci jde primárně už i ve "sportovním" rybolovu, neboj, začínám si zvykat...

pepa-č - Profil | St 24.2.2010 22:51:02

drozďák 30,42 >> tohle se týká (a většina věcí, které se ve Vodňanech bádají) hospodářské produkce ryb. Prostě zemědělské odvětví. Stejně jako se chovatelé krav nezajímají o vysokou v lese. (Tedy tak tomu rozumím já)

drozďák 30,42 - Profil | St 24.2.2010 22:45:39

R.P. >> tak to se poníženě omlouvám a srdečně zdravím chovatele jeseterů.

Tomáš - Tom - Profil | St 24.2.2010 22:33:16

R.P. >> Tak určitě výzkum pro praxi a né základní výzkum,podle kterého je bohužel výzkumák hodnocen.Hlavně výzkum lososovitých ryb jak chovu tak nemocí lososovitých dále výzkum nového virového onemocnění kapra atd.Dále aby metodiky vydané výzkumákem byly použitelné v praxi a né pouze v experimentálních podmínkách.Toto je na delší diskusi a určitě to je názor více profi chovatelů a né jen můj.

R.P. - Profil | St 24.2.2010 22:22:12

Tomáš - Tom >> část peněz je právě speciálně na ty jesetery, na to v EU slyší jinak by to tolik nebylo, co by sis představoval za výzkum??

Tomáš - Tom - Profil | St 24.2.2010 22:09:43

R.P. >> Je to dobře že jdou peníze do rybářství nicméně se musím ztotožnit s drozďákem.Jeseteři nám nic nepřinesou přínos výzkumáku pro praxi za posledních x let je téměř nulový a výzkum salmonidů vůbec neodpovídá praktickým poznatkům a zkušenostem chovatelů,kteří toho onich ví víc než náš výzkumák.Je to smutné,ale je to tak.

R.P. - Profil | St 24.2.2010 21:51:52

drozďák 30,42 >> čti pořádně "V rámci vybudování výzkumného centra jsme obdrželi současně i peníze na podporu špičkového výzkumu, takže jsme se museli zavázat k plnění několika výzkumných aktivit," doplnil Kozák. Mezi ně patří například výzkum kvality masa ryb a jeho vylepšení, chov jesetera, využití ryb a raků při sledování kvality vody ve vodárnách, například v rámci protiteroristických opatření.
jinak výzkum kolem potočáka a reofilních druhů už běží několik let

Ati - Profil | St 24.2.2010 20:57:10

Z čeho jdou prachy na takovej projekt nevim, ale možná z EU. Jinak velice dobrá škola v krásném prostředí. Za komančů jsem se na ni nedostal, protože byla jediná v republice a bez protekce ani omylem.

drozďák 30,42 - Profil | St 24.2.2010 20:45:04

Tak jsem si přečetl prezentaci aktivit, na které padne oněch 350 mega a chce se mi blít.

Pakliže celou věc zašťituje orgán, jenž zove se Fakulta rybářství a ochrany vod, tak na mě leze reflux podruhé.
V době, kdy nám před očima mizí původní druhy salmonidů a reofilních ryb se budeme soustředit na jesetera a výcvik raků na indikaci jedů ve vodě.

Z čeho jdou na takovou šaškárnu prachy?!!!!!!