24 hodin z pohledu právních dějin.

Autor diskuse: Turňa - Profil , 15.2.2008

hraji - Profil | Čt 28.2.2008 13:31:56

Pvl: v říjnu v jedenáct večer? Leda, že by pro některé platily jiné předpisy. Mám aktivní myslivce v rodině. Psal jsem to snad jasně a reagoval jsem na hodinu, kterou uvedl jako první kolega. Nebo mě chceš přesvědčit, že myslivci mají povoleno střílet v honitbě za tmy a nebo s umělým osvětlením?

Pvl - Profil | Čt 28.2.2008 13:28:47

hraji - ® proč si myslíš ,že může v říjnu jen sedět na posedu ?? Měl by jsi se asi v tomto směru trochu informovat .

natas - Profil | Čt 28.2.2008 12:56:58

Opět otevřená nekonečná otázka.Diskuze o ničem. Jedna z reálných cest je ta co popsal koci66 - ® .Pokud někdo chce pro to něco udělat, tak ať si přečte právní předpisy všeho druhu, uvolní si velkou část finančního konta na benzin a po stránce volna přejde na úroveň nezaměstnaného.No a preventivně se může objednat u Chocholouška.Realita je dost krušná.

hraji - Profil | Čt 28.2.2008 12:53:44

jeden: proč se vyjadřuješ k něčemu, o čem zcela evidentně nic nevíš? Ohledně těch myslivců jsi totiž střelil kozla. Samozřejmě existuje celá řada omezení, kdy smí a kdy nesmí myslivec lovit a co smí lovit a vztahují se i na denní dobu. Je samozřejmé, že myslivec nesmí vystřelit, pokud si není jistý tím, že vidí a přesně identifikuje cíl. Tedy v jedenáct večer v říjnu na posedu vidí houby a může tam opravdu jen sedět s puškou v klíně. Stejně tak ovšem ty můžeš sedět v říjnu u revíru v jedenáct večer s nenahozenými pruty ve stojanech. V tom je rovnost.

jeden2 - Profil | Čt 28.2.2008 12:41:14

velmi hezke zduvodneni proc je to tak slozite to povolit. Proc nezakazou se v noci v rece atd koupat-to prece taky rusi ryby a poskozuje rostlinstvo,dale bych zakazal provoz aut,vlaku lodi na vode i v jeji blizkosti neb to nadela daleko vice hluku nez rybar. Na noc bych radsi zavrel i vsechny mosty,protoze se otresy prenasi do vody, v dolech blizko vodnich ploch bych v noci zakazal rubat,to jsou take otresy a citlive ryby to musi rusit.................. Jsou to jen a jeen kecy a nic jineho. Kdyby misto doby lovu dali dohromady poradne hajeni ryb, zajistili,aby po vytreni ryb nabyla na prehradach odpoustena vody a spusty jikeer nevyschly na brehu nebo se uvarily na melcine u brehu,kdyby se zavedli horni miry a zvedly spodni miry lovnych ryb a zavedlo se rocni omezeni na pocet odnesenych ryb od vody,vice se upravovaly mistni podminky-viz premnozeny bolen na mnoha revirech,ktery potom hubi draze vysazovane male naasady jinych dravych ryb a dale,aby kazdy poryybny mel krome kontroly povolenky za povinosst zkontrolovat i ryby ve vezirku-lidi tam se najdou ryby to by jste koukali!!!! Tohle je podle me jen nastin toho, co by se melo udelat a zakaz lovit 24 hodin je jen zvule naseho milovaneho statu a lenost nasich milovanych politiku. Ostatne podivejte se na mysslivce-je to tam samej papas a maji nejaka omezeni na dobu lovu?? zee byy treba ve 23,00 zabalil flintu a mussel z poseduu domu??? Ani nahodou. A to maji jeste ze zakona velke pravomoci.Takze koleegove rybari,musimee mezi sebe dostat dost papalasu a pak to treba pujde taky u rybaru.Asi zkusim premluvit nejakeho poslance,abyy se mnou vyraazil na ryby :-)))))

koci66 - Profil | Út 19.2.2008 21:05:23

Pánove , tady je odpověď z ČRS :
Vážený pane,

podle mého názoru lze těžko předpokládat, že u nás bude někdy v budoucnu umožněn 24 hodinový rybolov bez omezení na všech revírech. To není obvyklé ani v okolních evropských zemích. Snahou ČRS však bude prosadit operativnější možnost příslušného úřadu (rybářského orgánu) nebo i uživatele rybářského revíru, upravit denní dobu lovu podle místních podmínek, tzn. umožnit v letním období na některých revírech celonoční rybolov. V současné době tato možnost formou výjimky z denní doby lovu existuje, je však s ohledem na legislativní nedostatek poměrně komplikovaná. Výjimky z denní doby lovu totiž uděluje podle § 22 odst.4 písm.a) zákona č.99/2004 o rybářství pouze MZe ČR, a to jen, cit.: „na revírech, kde je prvoinstančním orgánem a též v případě, že žádost bude vztažena na revíry na území více správních celků“ . Z toho vyplývá, že výjimku nelze udělit žadateli, který o ni požádá pro revír či revíry, který jsou na území jen jednoho kraje. Tam je rybářským orgánem příslušný krajský úřad, kterému ovšem není svěřena pravomoc udělovat výjimky z denní doby lovu.

Český rybářský svaz se přesto snaží vyhovět požadavkům rybářů na 24 hodinový rybolov a již v roce 2007 obdržel příslušné výjimky pro revíry, či části revírů ÚN Orlík, Vltava 5, Vltava 6, Sázava 5, Chomoutov 1A a Stonávka 2A. Pro rok 2008 je záměrem podat žádosti o výjimky z denní doby lovu v období od 16.6. do 31.8. nejen na většinu uvedených revírů, ale i na další rybářské revíry (celkem 13 revírů, zejména větších nádrží).

Velmi zdůrazňuji, že jde o záměry, které se stanou realitou teprve až za předpokladu, že MZe ČR příslušné výjimky udělí.

Tomu bude muset předcházet nejen dostatečné zdůvodnění žádosti o výjimku, ale i podrobné vyhodnocení vlivu výjimky udělené v r.2007 na ichtyocenózu v konkrétním rybářském revíru. Budou-li požadované výjimky uděleny, najdou o tom rybáři informace na webu Rady ČRS www.rybsvaz.cz a na internetových stránkách příslušných územních svazů.

Petrův zdar!

Jan Štípek,

jednatel ČRS

hunter 1 - Profil | So 16.2.2008 9:25:57

At´žije socialismus,soudruzi!!!!!!

MRKnato - Profil | So 16.2.2008 9:06:16

Turňa : a jakou újmu a komu přineslo "zestátnění" rybářských práv? Ta újma byla naprosto celková a vytahovat z toho rybáře, není to nejlepší, protože je mnohem víc společenských skupin, kteří to odskákali naprosto nesrovnatelně a bez náhrad. Porovnej to s dnešní úpravou, kdy stát může výkon práva také odejmout po 10 letech, sice s náhradou, ale prokázanou. Lov ryb nezačíná v roce 1883, bylo mnoho vln, které devastovaly ryby, víc než "plánovité socialistické" hospodaření v revírech. Zcela ale pomíjíš zásadní věc a to, že ještě tak před 40 lety se do vod (tekoucích) nemuselo prakticky nic nasazovat, tedy ani regulovat. Podle mě není rozhodující kdo revíry drží, ale jakou šanci si na nich má každý rybář zachytat. To, jestli bude rybaření jen pro bonitní jedince , nebo pro všechny za udržitelnou cenu, je asi dáno většinovou vůlí občanů, jak má stát postupovat a jaký stát chceme..... Slovensko, jako velmi demokratický stát, zakázalo svým občanům přístup i do státních lesů..... ale mají 24h.

Petr Koch - Profil | Pá 15.2.2008 21:55:05

kakr - ® : i kdyby platily v současné době ony prehistorické lovební řády, pořád bych vkládal fotky kapříků z druhé hodiny :o)) Je mi to tak nějak u prdele.

Martin M. - Profil | Pá 15.2.2008 21:53:02

kakr> jako zajimavost pekne, ale pouceni bych si z toho nebral.

kakr - Profil | Pá 15.2.2008 21:22:32

dovolím si pro porovnání jen dva výňatky z LOVEBNÍCH ŘÁDŮ.

První je z roku 1936 z Vranovské přehrady:
Loviti jest dovoleno: v měsících dubnu, květnu, srpnu, září a říjnu od 4. hodiny ranní do 20 hod., v červnu a červenci od 4 hod. ranní do 21 hod. a v ostatních měsících od 6 hod. ranní do 18 hod.

druhý z LOVEBNÍHO ŘÁDU Moravského zemského rybářského spolku v Brně z roku 1943:
Loviti jest dovoleno:
v měsících červnu,červenci,srpnu a září od 6. hodiny ranní do 21. hodiny večerní, v měsících říjnu, listopadu a prosinci od 7. hodiny ranní do 18 hodiny večerní.
Loviti jest dovoleno jen na vnadidla výborem spolkovým dovolená a v době tímto případem pro to které vnadidlo stanovené. Výslovně jest zakázáno loviti na masné červy a larvy mouchy(ocásky).
V době od 1 ledna do 31 března je lov ryb zakázán.

Nenašel jsem ve své sbírce lovebních řádů z dob první republiky do dnešní doby žádný revír ani spolek, kde by nebyla doba lovu omezena.