Ze zasedání Republikové rady (únor 2022)

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 17.2.2022

rampet - Profil | St 22.6.2022 16:40:02

atislav_fishing >> ještě štěstí,že žádný výbor tu RS odvolat nemůže a velké poděkování a úcta k těm chlapcům z RS,že měli koule na správném místě,museli vědět,že jdou do pekla něco řešit.

Stilet - Profil | Ne 1.5.2022 16:54:10

Rožnovák >> Ahoj, nechci se nějak míchat do diskuse (na Mrku už zbytečně netrávím čas), jen prosím, trochu Tě opravím. ZP Není dán krajem, ale DEKRETEM! A to, že dekrety od změn v rybaření po revoluci "přešly" ,kromě jednoho kraje, z Místních částí na "kraje" je hlavní problém, který ruší jakoukoliv smysluplnou snahu o HOSPODAŘENÍ na vodách. Jednou mě napadlo, že po revoluci se z centralizovaného života v socialismu stal individuální život jednotlvců...kromě jedného jediného odvětví. Rybářského práva. V tom se naopak z jednotlivých a fungujících (samozřejmě různě) malých organizací, které hospodařily na vodách, které jim byly známé, "přešlo na centalizovaný způsob, kdy jeden hospodář (krajský) podle zákona "hospodaří " na vodách celého kraje. Hospodáři MO jsou dobří na roznesení násady, dovezené kamionem. Nedivme se, že ve finále na vodách nehospodaří nikdo. Buď tam vysypeš, co ti dovezli, nebo budeš mít problém. Ty MO, co se do posledka snažily udržet třeba chovy PO nakonec například v SM krajský hospodář a rybářský technik znechutily natolik, že to zabalili, nebo nyní jen tak trochu "stínují". Jako těch 150 tisíc plůdků PO, o kterých tu píšeš. Jsou z komerčního chovu, z jiného povodí, v mizerné kvalitě s výtěžností cca 0,5 % po dvou letech. Úplně zbytečná práce, vyhozená snaha i peníze. Ale nemůže to být jinak, MO nemají dekrety, územní svazy a rada si naopak s dekrety může v podstatě dělat se statisícemi rybářů co chce. A nikdo s tím nepohne. Pár kverulantů je postupně zašlapáno či povýšeno do funkce a rybářům se donekonečna předhazuje, že chtějí jenom kapra (až tomu sami věří). Dokud rybářské orgány (odbory na krajských úřadech) nebudou obsazeny odborníky a lidmi znalými, kteří buď územní svazy donutí dodržovat zákony, nebo jim dekrety odejmou, do té doby půjde rybářské právo v Česku dál samospádem k nicotě. A s rybářským právem půjde do nicoty i to nejdůležitější a to ŽIVOT V NAŠICH VODÁCH !!! Petrův zdar.

hraji - Profil | Pá 18.2.2022 13:53:33

tomvec >> já naopak vnímám současné dění a opuštění režimu veřejné zakázky jako pozitivní krok, který to prostě zrychlí. A co se týče vlastního RIS, ta malá část, do které pomalu získávám vhled, se mi velmi líbí. A protože pracuji s agendami svazu již více než 30 let, doslova se těším, až bude RIS zaveden a funkční. A pevně věřím, že než odejdu do rybářsko-funkcionářského důchodu, budu mít šanci na tom systému pracovat. Když si představím, jak složitě dnes pracujeme s agendami vracení povolenek a sumářů, úhrad povolenek a členských příspěvků a evidence vydaných povolenek a kolik práce dá to všechno spojit, jak moc je dnes nepodchytitelná řada oblastí práce spolků, sjednotit to pod jednu agendu je prostě pokrok. Jen pro tvoji představu, v MRS se o zavedení informačního systému jednotného v rámci MRS mluvilo, jednalo a hlasovalo víc než 16 let. A výsledek je ... připojíme se k RIS. Což je velké vítězství.

Thomic - Profil | St 22.6.2022 13:28:44

V rámci zamezení spekulací a fám si dovoluji doplnit.
_________________
S ohledem na různé dezinformace, které se kolem záležitosti šíří především na sociálních sítích i na dalších internetových rybářských portálech, poskytujeme informace, které má ČRS v současné době k dispozici.

Dne 15.-16. 6. se konalo na rekreačním středisku Štědronín výjezdní zasedání výboru Středočeského ÚS. Na základě dostupných informací, někteří členové výboru ihned po svém příjezdu nahodili udice, přičemž se těmto udicím veskrze nevěnovali (udice měli nahozené i přes jednání výboru, které probíhalo pod venkovní pergolou vzdálenou min. 40 m od vody).

Druhý den 16. 6. se kolem revíru v souvislosti se zahájením lovu dravců pohybovalo větší množství rybářů. Večer dostala profesionální RS oznámení od rybářů, kteří se na vodě pohybovali prakticky celý den, že přímo na středisku jsou nahozené pruty veskrze celý den bez dozoru. Za tento správný postup rybářům děkujeme.

Na základě tohoto oznámení byla profesionální rybářskou stráží provedena kontrola rybářů na středisku. Na místě byli kontrolováni dva funkcionáři Středočeského ÚS. Těmto funkcionářům byly na místě zadrženy povolenky k lovu ryb z důvodu dlouhodobé a opakované nepřítomnosti u prutů.

Pro úplnost také uvádíme, že za přítomnost u udic se nedá považovat využívaní příposlechů nebo dálkové signalizace, pokud je osoba provádějící lov nepřítomna u udic, a navíc se věnuje činnostem, které ji brání věnovat se plně lovu ryb. Pokud není osoba provádějící lov ryb přítomna u udic, může rybářská stráž tuto osobu řešit za přestupek spočívající v nepřítomnosti u udic. Za těchto okolností může osoba provádějící lov ryb jen stěží bez prodlení manipulovat s udicemi. Přitom není rozhodující, jestli využívá jakékoliv technické zařízení pro monitoring záběrů. Rozhodným faktorem není jen vzdálenost od udic, ale také vlastní jednání lovících osob, tedy to, zda nevykonávají činnost s lovem vůbec nesouvisející, která je plně zaměstnává.

Středočeský ÚS vydal k předmětné kauze vyjádření, ve kterém se mimo jiné uvádí, že oba funkcionáři nabídli svou rezignaci, která však nebyla přijata. ČRS vítá postoj obou funkcionářů, kteří se tak ke svému jednání staví zřejmě čelem a pochybení jsou si vědomi.

V záležitosti závěrem sdělujeme, že zadržené povolenky byly řádně doručeny uživateli, tedy Radě ČRS. Rada ČRS bude dále postupovat v souladu s veškerými platnými předpisy, tedy zákonem o rybářství a Stanovami a Jednacím řádem ČRS a je připravena poskytnout jako uživatel revíru příslušným orgánům státní správy rybářství při řešení věci veškerou součinnost.

I přesto, že se jednalo o zasedání výboru Středočeského ÚS, za vzniklou situaci a chování funkcionářů Středočeského ÚS se všem rybářům omlouváme. Od takových způsobů chování funkcionářů se ČRS distancuje.
(https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/927-vyjadreni-crs-k-zadrzenym-povolenkam-funkcionaru-stredoceskeho-u)

Thomic - Profil | St 22.6.2022 15:54:13

rampet >> no, nemůžu, riskoval bych kárné řízení za poškozování dobrého jména svazu.
Pomůžu si citací předsedy Středočeského ÚS pana Hýbnera, která byla mířena na mojí osobu a která byla v jednom rozhovoru cca dva roky zpátky zveřejněna. "Pokud by se něco takového stalo u mě ve středních čechách, druhý den by tam ten člověk nepracoval".

rampet - Profil | St 25.5.2022 7:47:43

atislav_fishing >> ber to z jiného úhlu,třeba.

a) kdo se hlásí dobrovolně do RS
b) příprava nové RS na zkoušky pod taktovkou odpovědné osoby z US,kdy je dostačující nikoliv znalost zákona a jeho implementace v praxi,ale znalost pouze testových otázek.Pak to u vody vypadá jak vypadá.
c) rozdíl mezi dobrovolnou a profi RS není žádný,obě jsou dobrovolné a obě jsou ustanoveny příslušným úřadem.Pouze u profi RS si US platí jejich loajalitu.
d) kdyby RS byla znalá zákona,v první řadě by zakročila proti uživateli revíru pro jeho BPVRP,které nejsou v souladu se zákonem a při nejmenším by tato RS měla požadovat po kontrolním rybářském orgánu jejich přezkum,pokud tedy dodržování těchto BPVRP chce kontrolovat.
e) RS přísluší kontrolovat pouze dodržování zákona o rybářství a jeho prováděcí předpis a to nikoliv pouze u lovících,ale i uživatele revíru.
f) RS přestupky oznamuje,pokud je není schopna vyřešit na místě za předpokladu,že s řešením souhlasí obě strany sporu. Neznám případ,že by RS oznámila uživatele revíru a to má k dispozici porušení zákona plnou brožuru BPVRP.
g) RS musí vždy zajímat v případě zásahu do zákona uživatelem revíru,jestli má k tomuto zásahu udělenou vyjímku,toto je povinna RS si ověřit buď u uživatele revíru nebo u kontrolního rybářského orgánu,který vyjímku udělil,ostatně tato vyjímka musí být součástí BPVRP při vydání povolenky k lovu. Bohužel v těchto BPVRP nelze odkaz na vyjímky žádný najít, RS mlčí!!!

Příklad:

Máme revíry s místenkovým lovem,pořádají se rybářské závody,obojí je vyhrazování místa k lovu uživatelem revíru a tady u nás na severu po schválené vyjímce ze zákona ani vidu,ani slechu,ale RS důsledně kontroluje místenky,popřípadě dělá měřiče při závodech,místo aby konala svojí práci.

A takhle by šlo pokračovat bod po bodu,vše je o přístupu jak svazu,tak jednotlivce vykonávající funkci RS a následně i státu,kterému ke kvalifikaci RS stačí pouze papír uživatele revíru,že dotyčný složil zkoušky.

Osobně se již setkávám s názorem správních orgánů,že svaz již vše přehání a jde za hranu,dokonce RS jedné MO sdělila správnímu orgánu,že jako správní orgán tomu vůbec nerozumí, což jsou jen poslední kapky do okamžiku,kdy něco bouchne ve svazu a pořádně. :-)

sven - Profil | Út 24.5.2022 12:01:45

Knapík >> Ono je za daným podmínek a okolností už v podstatě jedno, jestli je ta komise sedmičlenná a jestli jsou jejími členy členové tzv. profesionální RS, kterou zákon 99/2004Sb nezná a tedy právně neexistuje...
Navíc RS je úřední osoba jmenovaná státem a pokud tedy pobírá plat či odměny od právnické osoby ke které je v kontrolním poměru, pak se bezpochyby jedná o korupční jednání, tedy trestnou činnost..

Samotné tzv. zkoužky RS, jsou prvotřídní fraškou...
.."V ústní části zkoušky musí uchazeč prokázat znalost všech deseti druhů ryb, které mu budou předloženy ze seznamu druhů ryb uvedených v příloze č. 9.
V kladném případě je oprávněn absolvovat druhou, písemnou část zkoušky, ve které musí správně odpovědět nejméně na 70 % otázek v každé ze tří tematických oblastí."

Jestliže je kriteriem jen kamarádčoft s výborem MO, který uživateli ( v drtivé většině ÚS)
osobu adepta navrhuje a uživatel postoupí místně příslušnému Rybářskému orgánu (obec s rozšířenou pravomocí/Krajský úřad) což je jeho zákonná povinnost a celá kvalifikace RS spočívá v poznání deseti druhů ryb, z nevelkého okruhu předem mu známých (namísto všech druhů vyskytujících se na území státu)
a "uhodnutí" sedmi z deseti odpovědí z otázek rovněž předem známých a nic více, pak je cosi prohnilého ve státě českém...
To je jako kdyby dopravnímu policistovi stačilo ke kvalifikaci znát deset dopravních značek z třiceti předem daných ale vyňatých ze stovky existujích a navíc ani neovládal více než 1/4 dopravního zákona/vyhlášky

Jako perličku přidám frašku z období přezkušování RS po přijetí nového ryb. zákona...
Kdy jsem zkoušejícího "komisaře" z nejmenované MO zcela vykolejil, když jsem požadovaných deset druhů pojmenoval pouze latinskými názvy... , takže mu nezbylo, než pokaždé obrátit obrázkovou kartu aby se přesvědčil.. :-)
Zkušební řád trvá na rozlišení druhu, nikoli na českém pojmenování, které může být navíc zavádějící.. Např. v tomto případě Vimba vimba - Podoustev říční, je ve svazových tzv. zkušebních kartách označena jako Podoustev nosák, na čemž může bazírovat pouze hlupák... a že bazíroval/i.. apod.
Termín na vyplnění písemného testu byl navíc tak časově "šibeniční", že jsem ho stačil vyplnit navíc i dvěma kolegům o kterých jsem byl přesvědčen, že v tom sice drobet plavou, leč svými dalšími odbornými a praktickými znalostmi přesahují konkrétního "zkušebního komisaře" o tři koňské délky...
Jeden z nich už bohužel nežije a druhý už před časem vyměnil placku, za lukrativnější svazovou trafiku...

Honza7 - Profil | So 21.5.2022 4:19:39

Thomic >> Tak ještě jednou - jak se můžete zastávat RS, že došlo k přestupku, na základě cáru papíru, který nesplňuje základní oznamovací povinnosti?
1) Kdo ho vydal : - byl to myslivecký svaz, ornitologové, ČRS a nebo nějaká další organizace ?
2) Platnost takového dokumentu - bez roku v kterém má platit?
3) Co je vlastně hájeno - jaký živočišný druh?
4) Rozpoznáte rozdíl v terminologii hájení a zákaz rybolovu?
5) Nemáte pocit, že je nějak moc nesrovnalostí v činnosti MO Ostrava?

1568 - Profil | St 22.6.2022 15:15:29

Thomic >> Celej výbor ÚS, věděl, že mají nahozeno, a nikdo s tím nic nedělal??? To je vtip? A soudruzi se k tomu postavili čelem? Kteří? Jenom viníci, nebo všichni, kdo tolerovali porušování RŘ? Chce se mi zvracet(copy Černí baroni)

tomvec - Profil | Út 21.6.2022 7:46:22

Honza7 >> není kdo by je nahradil, úspěšných psychopatů a sociopatů zase tolik není. Je to stejné jako v politice nebo vrcholovém managementu. Normální člověk se tam cpát nebude, buď na to nemá žaludek, nebo to cítí tak, že stejně nic nezmění.

rybomil - Profil | St 25.5.2022 18:16:26

pheasant_tail >> BPVRP jsou v mnoha detailech snůškou nesmyslů na hraně zákonů, nebo přímo jim odporující. To už se tu probíralo XX krát. Čím víc něco BPVRP konkretizují, tím víc je to napikaču. viz inteligenti v JČ ÚS i jinde.

tomvec - Profil | Út 24.5.2022 16:23:13

pheasant_tail >> bordel horší jak za bolševika. Jen místo PS VB máme RS a místo angažovaného soudce z lidu máme Příkazce. Doufám že to do budoucna nesjednotí do nějakého soudce Dredda.

PS: platit si za možnost obhajoby, to nevymysleli ani v Bělorusku.

sven - Profil | So 21.5.2022 14:32:33

kakr >> Ovšem praxe je taková, že povolenku nevydává fyzicky uživatel revíru, což je zhusta Územní svaz ale konkrétní osoba, pověřená MO, tedy zpravidla hospodář MO nebo pokladník, případně její účetní...
Pro nečlena Svazu není nezbytné vůbec přijít s některou z těchto osob do kontaktu ale povolenku si může zakoupit ve svazovém e-shopu
https://www.rybsvaz.cz/index_old.php?page=npvpp%2Fnpvpp&lang=cz&web_menu_id=52&org_id=2

Pokud jako člen ČRS budu mít splněny všechny náležitosti k jejímu vydání a přesto mi nebude vydána, nerozdíl od jiných osob rovněž splňujících tyto náležitosti ale vydána jim byla, pak podám trestní oznámení na konkrétní osobu výdejce ..
A budu velice zvědav, jestli se za něj uživatel revíru postaví .-)
Právní nenárok na vydání povolenky je pouze otřepané kliše... .-)
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-198#

Honza7 - Profil | Pá 20.5.2022 0:40:40

Thomic >> Dobrý den, první věc která mě na této kauze hned dostala cedule hájení ( bůhví čeho ), datum je úplně špatně - bez uvedeného roku, není uvedeno kdo ceduli vydal a k tomu zda-li se týká správného revíru - ten není uveden.
Reportáž jak je vedena taky komentovat nebudu. Kárné řízení rozhodně nebylo procesně vůbec v pořádku na základě uvedených informací. Nebo mi chcete tvrdit, že když jsou hájení dravci, tak nemohu chytat kapry? Hájení a zákaz rybolovu jsou totiž úplně dvě rozdílné věci. To, že nějaký morální zmetek nasere na hlavu pánovi v letech je podle Vás v pořádku? Kdo navrhuje členy na RS? Kdo školí členy RS? Je opravdu ČRS bez viny kdo byl nominován na RS?
Mě nejde hodnotit něco co je tři roky staré mě jde, ale o to jakým způsobem eliminovat psychicky narušené jedince v pozici RS. Co IRIS - má na to řešení a nebo jsou to vyhozené prachy a má sloužit pouze k pojebu slušných rybářů?

Bacha San - Profil | So 30.4.2022 9:17:51

Martin M. >> To není zrovna dobré přirovnání. Dálniční známka byla vždycky jenom dálniční známkou, byl na ní nárok a nedělila lidi. Může ji mít každý s řidičákem i bez řidičáku. Nemá nic společného se vztahem k silnici, dálnici a druhým řidičům, a už nemá vůbec nic společného se slušností. To samé se dá napsat o koupené knize v nějakém knihkupectví. Koupí si ji každý a nemá to žádný vztah jak k lidem, tak dokonce ani k umění číst. Obojí je individuální a do značné míry anonymní věc. Jak bys v obou přpadech posuzoval slušnost kupujícího?
Pravdu máš v tom, že ta jedna pumpa dopadne blbě. Ale co když to tak bude na všech pumpách? Co když budou ty pumpy mít v tomto jednotné a slušné vedení? Neměli by všichni slušní rybáři tlačit na vedení, aby bylo také slušné? A nebo je těch slušných řadových tak málo?
Všechno lidské jednání, které ovlivňuje druhé, by mělo být posuzováno podle slušnosti. A ono to tak kdysi do velké míry bylo. I hloupého si člověk může vážit, když je slušný. Stačí si tady přečíst pár debat:-)
Blbý na tom všem je, že míru slušnosti dokáže posoudit jenom slušný člověk.

eskymak Mrakomor - Profil | Čt 28.4.2022 23:03:15

Rožnovák >> ahoj já s tebou souhlasím....proto bych začal shora. Radou... protože zdola zkrz schůzi je to nahovno. Ostatně tomu odpovídá i účast.. A není se čemu divit. MO a těch pár dobrovolníků to je vše, co ČRS ještě drží na nohách. Zbytek jsou jen peníze členů.

Rožnovák - Profil | Čt 28.4.2022 20:04:10

eskymak Mrakomor >> Ahoj. Každý Ús stojí na svých MO - a ty závisí na svých členech, jak se doma starají a vedou to- letos účast na Včs v rámci Ús - 6-9%. přitom počet členů v rámci MO stoupl o desítky až stovky za poslední rok. Letos byl volební rok i přes to u nás bylo na schůzi 45 lidí z 500 členů, včetně vedení. Kandidáti-další problém- kdyby nekandidoval bývalý výbor, mohli by jsme to zabalit. Finanční situace v některých mo taky není zrovna růžová- udržet aspoň vyrovnaný rozpočet a nebýt v mínusu je výzva. O tom jaké jsou to nervy pro hospodáře když každoročně shání lidi, aby nám pomohli vysadit 150 000 ks plůdku PO na potoky ani nemluvím. S tímto vývojem se za pár let rozpadnou vedení a struktura MO a nebude CO předělávat.

hraji - Profil | Pá 18.2.2022 16:04:29

TIRO >> začnu od konce, nepodílel jsem se na žádném rozhodování o tom, jak bude vypadat RIS, ani na tom, kolik bude stát, natož kdo ho bude realizovat. Jsem členem MRS a tím pádem jsme přišli tak nějak k hotovému. Jak jsem psal již dříve dnes, MRS se za více než 16 let k žádnému finálnímu rozhodnutí o zavedení jednotného informačního systému nedokopal (a důvody nejsou podstatné).
Na vzniku funkcionalit RIS jsem se začal podílet na základě toho, že jsem byl Radou MRS nominován do pracovní skupiny, která ma na starosti RIS pro oblast práce s mládeží a sportu. A můj dosavadní dojem z probíhající práce je vesměs pozitivní. A proč RIS obhajuji? Protože v něm vidím nástroj pro obrovské usnadnění práce napříč svazem. Vidím v něm nástroj, který pomůže efektivně vyřešit řadu problémů, které dnes svaz řeší těžkopádně a neefektivně, například agendu řešení přestupků a ukládání postihů. Vidím v něm obrovsky efektivní nástroj pro hodnocení trendů vývoje ve svazu a tím pádem i zdroje podkladů pro další směřování svazů. Ale jak mi říká moje zkušenost z práce ve svazu, vždy se najde dost těch, kteří jakoukoliv změnu odsoudí, kteří za vším vidí prospěchářství, klientelismus, malou domů a podobné české speciality. Takové členy nepřesvědčí nic.

atislav_fishing - Profil | St 22.6.2022 14:51:46

Thomic >> Stát se tohle v ostravě, tak odvolají z funkce tu RS :D

rampet - Profil | Út 21.6.2022 10:06:12

Honza7 >> ono už se zdá alespoň z informací u Hýbnera na fb, že to nebylo 20m, ale jednou tolik a že se jednalo o dlouhodobou nepřítomnost u prutů.

Nevím, ale pokud jdu schůzovat,tak asi na lov ryb nebudu mít čas a budu je lovit po schůzi,je to totéž,když jdeš lovit a odskočíš si od nahozených udic na pivo.

Třeba jednou nalezneme vyjádření jak se doopravdy věci staly,ale spíše se to někde smázne.

Léta si píšeme jak to funguje a tohle je jen další střípek mozaiky , že to doopravdy tak funguje.

rampet - Profil | Pá 27.5.2022 17:06:59

No,že tady dokážete rozpitvat jedno slovo tak rozsáhle,ale přes to bez shody,úsměvné.

Myslím si,že pan Šíma to popsal srozumitelně a dá se s takovým výkladem souhlasit.Z logiky věci,když jdu na ryby,tak se věnuji rybolovu a nikoliv,že si u toho poseču trávu u chaty,nebo zalezu do spacáku,abych se vyspal.

Když se tyhle ustanovení psaly,ještě nebyla tak divoká bivaková jízda jako v dnešní době a popravdě,kdybych měl jako RS postupovat dle výkladu správních orgánů ke vztahu k bivakům,tak je bez not asi každý druhý rybář.
Dle výkladu správních orgánů může mít přístřešek nebo bivak pouze tři kryté strany a musí sloužit pouze k ochraně lovícího před nepřízní počasí,nikoliv na spaní a táboření.

Pokud dotyčný nereaguje na přítomnost RS u jeho nahozených prutů,kdy mu RS udělá přes jeho pípáky i záběr,protože dotyčný chrápe v bivaku zachumlaný ve spacáku,tak to je přesně ta definice ,,bez prodlení,,.

Knapík - Profil | Čt 26.5.2022 9:27:11

pheasant_tail >> to bych se spíš bál, že mi ho někdo ukradne .-) Tahle možnost se mi jeví výrazně pravděpodobnější.

rampet - Profil | St 25.5.2022 11:49:29

pheasant_tail >> když použiju logiku a zároveň jasný výklad zákona,dočtu se pouze toliko k BPVRP:

2. Vábničky, plavidla, plovoucí nafukovací rybářské pomůcky určené k lovu ryb, echolot, podběrák, čeřínek, vezírek, vyprošťovač háčků, měřítko, stojánky nebo držáky na udice, čihátka, splávky, zátěž, nahazovací prak a další prostředky. Použití těchto prostředků specifikuje uživatel revíru v bližších podmínkách výkonu rybářského práva.

Nikde dále zákon ani vyhláška neuvádí do čeho by mohl vstupovat uživatel revíru do zákona o rybářství svými BPVRP a z toho nám vyplývá pouze ta logika,že nelze stavět BPVRP nad zákon,tudíž nelze si jen tak zakázat něco,co je zákonem povoleno a nebo naopak bez podloženého zásahu státní správy a nebo bez schválené vyjímky.No a alespoň u nás na severu jsou BPVRP právě plné takových ustanovení,které uživatel revíru staví nad zákon,bez schválené vyjímky,tudíž jedná v rozporu se zákonem,tím pádem jsou v rozporu i ty BPVRP.

Bacha San - Profil | Út 24.5.2022 21:09:18

tomvec >> K tomu mohu akorát připojit citát Viktora Černomyrdina.
"Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky."
A možná ještě jeden.
"Vláda je složitý organizmus, když budete neustále měnit její členy, výsledek nebude stát za nic. Vím to, byla to moje práce."
:-D

pheasant_tail - Profil | Út 24.5.2022 15:09:46

atislav_fishing >> Stejný, jako tento rok. Tj. podle nových Stanov. Seberou povolenku (povolenka bude pořád, protože kdyby byla jen elektronicky, tak nemá RS co zabavit :-)) ). Přestupek v rámci ČRS resp. ÚS řeší dle nových stanov v první fázi tzv. Příkazce územního svazu (jinými slovy trouba, který se podívá do tabulky s tresty a dle tabulky sebere povolenku na X měsíců). Pokud s rozhodnutím příkazce nejsi spokojený, můžeš se odvolat ke Kárnému senátu územního svazu (složíš kauci 2000 Kč). Pokud bude tvé odvolání úspěšné (tj. kárný senát uzná, že příkazce pochybil), tak tě těch 2000 Kč vrátí a snad tě vrátí i povolenku. V opačném případě tj. rozhodnutí příkazce uznají jako správné, tě papíry nevrátí a nevrátí tě ani těch 2000 Kč.

rampet - Profil | So 21.5.2022 14:44:38

sven >> on totiž rozdíl mezi mnou či tebou a ČRS je ten, že my se snažíme legislativu číst a chápat, ale čilimníci z ČRS hledají jen kličky jak legislativu ochcat, popřípadě znásilnit.

Spoléhají pořád na ohranou písničku, kdo by s tím šel k soudu nebo pokud soud nezasahne, jede se podle pravidel ČRS. Chyba, je jiná doba a může to hodně bolet.

tomvec - Profil | So 21.5.2022 6:55:29

Thomic >> při vší úctě, všichni v řadě, kdo měli co do činění s onou cedulku, od vystavení po udělení trestu, jsou banda buzerantů. Silně mě to připomíná inteligenci a oddanost PS VB.

Pokud ti mladší neví, co byla PS VB

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Pomocn%C3%A1_str%C3%A1%C5%BE_Ve%C5%99ejn%C3%A9_bezpe%C4%8Dnosti

Bacha San - Profil | So 30.4.2022 9:52:29

Rožnovák >> Když se podíváš na moji kartu a přečteš pár mých "výplodů", budeš vědět, že tohle všechno vím a znám. Problém to je jednoduchý. Vedení přizpůsobuje ZP členské základně, ale ono by to mělo být naopak. A třeba v myslivosti to tak je. Deset let jsem dělal mysliveckého hospodáře, ale že by se plán chovu a lovu měnil podle počtu a zaměření členů si tedy nepamatuji. Početní a druhový stav na každou honitbu byl jasně stanoven státem a myslivci hospodařili tak, aby byl tento stav dodržen.
Proč to tak nejde u ryb?
To, že má povolenku každý, ještě neznamená, že na ní může chytat neomezené množství ryb....například.
To, jak to teď je, a dobře to popisuješ, je většině majitelům povolenek (schválně nepíšu "rybářů") u recta...bohužel.
Dříve: "Hele, Franto, minule jsi seděl u starý vrby a ulělal jsi z toho fleku pěkný vajgliště! Jestli tě načapám ještě jednou, budeš mít pět hodin brigád navíc!"
Nyní: "Čau Pepo, chtěl jsem si jít včera sednout ke starý vrbě a vono to bylo obsazený nějakejma cizíma pazdrátama. Dozvěděli se, že se nedávno sypalo. Tak jsem šel jinam. Dneska jsem byl už u vrby, ale musel jsem půl hodiny ten flek uklízet. To je v prdeli."

1Mara - Profil | So 30.4.2022 6:56:23

Martin M. >> S tím nesouhlasím, přeci chov ryb, lov ryb, starost a pomoc naší přírodě to je ta priorita přeci, která dělá z rybařiny ten koníček, tak jako myslivci se starají o zvěř, my o ryby. A je jasný, že pak v tom je i ten přístup k samotným rybám a podobně. Ti co chtějí jen lovit, polovice nemá ani k té rybě úctu, ani o ní nic skoro neví, chce jen maso a nebo dobrodružství a to je dle mě cesta do pekel . Od toho jsou tu soukromé revíry a tam ať si splní sen velké ryby , když po ní tak touží, ale jestliže chce chytat na svazové vodě, měl by mít k tomu vztah a to je právě chov ryb a výlovy a jiné práce okolo té ryby.

Willow - Profil | Čt 17.2.2022 16:03:30

A má už nový tiskový mluvčí ČRS registraci na Mrku.?😉

Mrknato - Profil | Čt 23.6.2022 21:11:24

rampet >> Je to jako s ruskou ropou.... Když Hýbner rozděluje redistribuci, nedivil bych se, že nejprv a nejvíce oceňuje sebe (územní revír s množstvím neprůstřelných BP, jak mně psal) a pak své věrné...... Proto je demograficky neodvolatelný. A zas má o dva hlasy víc, těm kterým nejspíš vrátí povolenky..... A nebo tomu všichni nerozumíme a jedná se o aplikaci svazové demogracyje, houby víme co to je. No když má někdo 14 funkcí, tak kdy má chytyt ryby? Na výjezdním zasedání u vody se to přímo nabízí.

Honza7 - Profil | St 22.6.2022 21:39:23

Thomic >> Kolego výrazně méně kličkovaní ( nejlépe žádné ) a padni komu padni, tohle je jediná cesta, aby svaz se posunul o kus dál. Jinak to bude stále o vypouštění fekálií do mediálního prostoru.

computerfish - Profil | Út 21.6.2022 12:43:57

kakr >> Žiješ naivně ve starém světě? Dnes nabrala rybařina jinou dimenzi. Nasypat tunu krmení, zavzét do koryta, chrápnout si v bivaku a počkat, až se kapr na 100g sám zasekne. Pak vyrumpálovat z vody a udělat pózu. A toho největšího si hodit do erbu. Krásná doba a záliba v čekání u prutů na záběr se u některých definitivně vytratila anebo ani nebyla.

rybomil - Profil | Ne 29.5.2022 21:11:47

pheasant_tail >> si myslím, že těch co někdy využijí zaplavání nástrahy je takové naprosté minimum že by se to právě jako nějaký prohřešek až přestupek ani řešit nemělo !!!
to jenom někdy někdo z funkcionářů měl s tím svůj problém, že třeba kvůli věku, že on ne a někdo jo.
jako pokud bych se podíval do sazebníku přestupků

https://docplayer.cz/151461936-Sazebnik-trestu-za-prestupky.html

taky nevím jestli to řeší, či na co by to patřičný orgán napasoval. pokud není kamerový záznam, tak můžu mít mrak výmluv a argumentů jak svou činnost obhajovat.
kámoška sedí v jedné z těch komisí a když jsem jí vysvětloval, co vše můžou tam řešit jako přestupek rybáře nevěřícně kroutila hlavou a říkala " No potěš koště ! "
takže jsme přesně u toho upřesňování úplných píčovin.

čtyřháčky lze normálně koupit v některých eshopech. podobně kdysi byla snaha zakazovat jednoháčky typu "Cobra" , dokonce zákazem prodeje, než dospěli k tomu, že se dají pořídit z druhé strany světa.

rampet - Profil | Pá 27.5.2022 7:27:10

pan Šíma přidal i svůj názor k BPVRP:

Dále pak zastávám důsledně názor, že pomocí BPVRP nesmí uživatel revíru zasahovat do pravomoci orgánů, které mohou určité výjimky povolovat, jinými slovy uživateli rybářského revíru není dána pravomoc stanovovat výjimky ze zákonné úpravy výkonu rybářského práva, ale je mu pouze umožněno stanovit bližší podmínky výkonu rybářského práva na jeho revíru.
Bližší podmínka není výjimka!

vyhrazení místa k lovu (zakazuje to § 14 odst. 4 věta první vyhl. č. 197/2004 Sb.) je i v případě pořádání závodů porušením předpisů.

rampet - Profil | Pá 27.5.2022 7:24:58

text ze stránek ČRS,odpovědi právníků:

ve smyslu odst. 5 § 14 vyhlášky č. 197/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, může být prováděn lov ryb na udici jen za předpokladu, že osoba provádějící lov je u udic přítomna tak, aby s nimi mohla bez prodlení manipulovat.
Za přítomnost u udic se nedá považovat využívaní příposlechů nebo dálkové signalizace pokud je osoba provádějící lov nepřítomna u udic. Pokud není osoba provádějící lov ryb přítomna u udic a je v chatě vzdálené např. 50 m od místa lovu, může rybářská stráž řešit osobu provádějící lov ryb za přestupek z důvodu nepřítomnosti u udic. Za těchto okolností může osoba provádějící lov ryb jen ztěžka bez prodlení manipulovat s udicemi. Přitom není rozhodující, jestli využívá jakékoliv technické zařízení pro monitoring záběrů, pohybu atd.
V případech posuzování přítomnosti osob provádějících lov ryb na místě lovu by při kontrole rybářskou stráží měla mimo vzdálenost lovícího od místa lovu ryb rozhodovat i rychlost reakce na přítomnost kontrolního orgánu. Za přítomnost u udic tak, aby s nimi mohla bez prodlení manipulovat ve smyslu § 14 odst. 5 vyhlášky č. 197/2004 Sb. nelze ani považovat, pokud osoba provádějící lov např. spí ve stanu u udic a nereaguje bezprostředně na příchod a přítomnost kontrolního orgánu a není schopna bez prodlení předložit ke kontrole příslušné doklady a současně manipulovat s udicemi např. z důvodu kontroly nástrah.
Domníváme se, že vždy bude záležet na konkrétním posouzení a vyhodnocení dané situace.

pheasant_tail - Profil | Čt 26.5.2022 9:16:02

atislav_fishing >> RŘ je složitý, protože žijeme ve státě, kde se všichni snaží všechno přechcat. Příklad:
před 4 roky jsem byl ve Švédsku. Povolenku jsem si koupili v kempu, formát A5, kde bylo napsáno kde všude můžeme chytat a že si můžeme vzít (teď nevím jestli si ty pravidla budu pamatovat přesně) lipana v rozmezí 25 -35 cm, štiku nad 60 (a že by bylo dobré štiku nad 80 pustit zpět) a že si v jednom dni můžeme ponechat 3 lososovité ryby. A to bylo asi vše. Nikdo z nás s tím neměl problém.
A tady v Čechách: př. JčÚS zavedl cca 3 roky zpět, že na položenou se smí chytat jen na 1 háček (u plavané zůstali 2 háčky) no a co rybáři neudělali? Prostě si tam dali splávek, který sice neviděli (protože měli krmítko, které jim to stáhlo pod vodu) tzn. chytali defacto na těžko, ale měli tam splávek a tvrdili, že chytají na plavanou.
No prostě ochcávání, ochcávání, ochcávání, proto taky rybářský řád resp. BPVRP vypadají, tak jak vypadají.

A s těma rybama je to všude stejný, všichni nadávají že nejsou ryby. No a když se díváš, jak chytají (koule šrotu jak kráva, háky, že by s tím mohli ukotvit lodičku, silon, že by na to mohli pomalu tahat ponorku). A ono jim to nebere, protože kurvi nedávají ryby. Když si tam potom sedneš, vezmeš si lehčí náčiní (splávek, tenčí silon, menší háček) tak se nestačíš divit, co je tam za ryby (plotice, perlíni, líni, občas i kapřík). Otázka jestli plotice, perlíni, líni, cejni jsou pro rybáře ryby. Nebo jestli rybou je jen kapr :-)

Knapík - Profil | Čt 26.5.2022 8:46:39

Pan Slamáček >> kdepak ... A,B,C,D (položená a plavaná, přívlač, umělá muška, muškaření)
E. Lov čeřínkováním

1. Lov čeřínkováním v rybářských revírech mimopstruhových

Při lovu čeřínkováním se použije 1 vodorovná síť, jejíž plocha nepřevyšuje výměru 1 m2. Lov čeřínkováním se nekombinuje s lovem podle bodů A, B, C nebo D. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 3 m, pokud se nedohodnou na menší.

pheasant_tail - Profil | Čt 26.5.2022 7:12:24

Bacha San >> 1) No trochu by si to rozlišovat měl. My jsme se tu bavili o BPVRP (které určuje uživatel revíru) a ty tu cituješ zákon resp. vyhlášku, kterou stanovuje MZe. Asi sám cítíš, že to je rozdíl.
2) včem vidíš přítomnost u udic, aby si s ní mohl během lovu manipulovat jako nesmysl? Nesmysl je to, jak "rybáři" chrápou během léta na revírech, kde je povolený lov non-stop, někde x metrů od prutů ve stanech a doufají, že je pípáky probudí.

Mrknato - Profil | St 25.5.2022 11:32:01

pheasant_tail >> To musíš nastudovat, nebo věřit svaz svazů......

Bacha San - Profil | Út 24.5.2022 21:01:19

atislav_fishing >> Psal jsem to dole. Dokud nebude pravomocně rozhodnuto ve sporném případě, neměl by nikdo mýt právo odebrat povolenku jakýmkoliv způsobem. Máme jakousi Listinu práv a svobod, implementovanou kůlivá vstupu do EU v Ústavě a díky tomu a jakémusi právnímu prostředí požívá "sprostý podezřelý" presumpci neviny, takže ve sporných případech "sorryjako", ale důkazní břemeno na RS a do doby pravomocného rozhodnutí je henten oný nevinný.
Jestli to v RIS nebude zohledněno, pak vedení postupuje protiprávně. A projektový manažer RISu bude zpívat toho píseň, koho chleba jí. Takže bych ho ani neoslovoval. Dělá to tak stále:-)
Vítejte ve Svazu Sovětských Socialistických Republik!!!

Mrknato - Profil | Út 24.5.2022 10:43:00

Knapík >> ))))) To je přesně ono. Jako přes kopírák s VUMLem, kdy kované komunistické kádry nebyly schopny vystudovat SŠ a VŠ, tak jim zřídili VUML....... No a RS skládá zkoušky doma, ve svazu a státu to je u pr*ele. O starost míň. Možná ve svazu budou skládat zkoušky i svářeči, šoféři a možná i policajti. Všichni si dělali srandu nz Plzeňských práv, ale JUDr. Kindl, který tam šéfoval vydrbal nejen z ministerstvem zdravotnictví a vnitra........ v kauze Diag Human.

Mrknato - Profil | Út 24.5.2022 8:48:31

FRANK71 >> To by pak přivolaná PČR byla k hov*u i RS, pokud by chtěla zadržet povolenku za činnost která neodporuje zákonu a vyhlášce...... Protože rybářský zákon jasně vyjmenovává případy, kdy ke změně podmínek VRP je nutná výjimka a nestačí BP. A nebo i kluci od PČR jsnu navrženi do funkce svazem?

kakr - Profil | Ne 22.5.2022 13:09:33

pheasant_tail >>
V MRS si na hostování nehrajeme viz -
Člen může být organizován jen v jednom pobočném spolku (dále také „mateřský pobočný spolek“). Přestoupit do jiného pobočného spolku může za souhlasu přijímajícího pobočného spolku. Původní pobočný spolek je povinen vystavit potvrzení o stavu plnění povinností pro účely přestupu.

sven - Profil | Ne 22.5.2022 11:54:51

kakr >> Ano, v tomto bodě jsem se zmýlil.
Ovšem nadále platí, že nečlen si může koupit povolenku z e-shopu ČRS anebo sekretariatu MRS, případně v hospodě na prýglu anebo v Rybářských potřebách a nemusí se klanět neochotnému strejdovi z MO..
Pokud by Tě zajímal můj osobní názor, pak vůbec nejsem příznivcem prodeje povolenek na svazové revíry nečlenům...
Nečlenové mohou svého koníčka realizovat na některé z četných vod v režimu "rybníkařství", na tzv. soukromácích. Ať už svazových nebo nesvazových.
Nevidím sebemenší překážku mimo osobní nevůle aby se kterýkoliv občan EU přihlásil v některé z MO se všemi povinnostmi a právy, které z členství vyplývají.
Znám desítky členů, kteří si pouze platí členství aniž by si kupovali povolenku.
S rozvahou, že kdyby chtěli, tak mohou.
Narozdíl od zážitkových vykuků kteří si chtějí pouze užívat ale přiložit polínko na společnou hromadu, se jim nechce....

Honza7 - Profil | So 21.5.2022 23:50:59

Thomic >> Pane kolego v komunikaci s Vámi se opakuje stejný problém, vyzobete si pouze část informací a s tou druhou nějak nechcete a nebo neumíte pracovat. Zajisté jste ve škole řešil problém o více neznámých a pokud ho bude chtít správně vyřešit, tak to bude vždy kolik je neznámých, tolik bude i rovnic. Rozhodně to není o nulových hypotézách na spoustu neznámých a tím si zjednodušit vlastní činnost na jediný výpočet.
Je běžné, že v životě u spousty věcí nejsem a přesto se musím rozhodnout a pokud to rozhodnutí má za něco stát, tak si musím opatřit informace například fotkou, či video ukázkou. Část video prezentace v této kauze je na tolik signifikantní, že nepotřebuje už žádný komentář a tak musím Vám znovu zopakovat to co jsem napsal ( ale pro jistotu budu věty formulovat jinak pro lepší pochopení ).
1) kde berete jistou, že cedule je vydána ČRS a ne Českomoravskou mysliveckou jednotou, která tam zrovna chtěla hájit pernatou.
2) Když na takové ceduli chybí rok, kde máte jistotu, že ta cedule není z loňského roku?
3) V rámci zavedené letité praxe termín hájeno je ve spojitosti k určenému druhu ryb, pokud se jedná o celoplošný zákaz lovu ryb, tak je vždy uvedeno jsou hájeny všechny druhy ryb, případně zákaz rybolovu.
Tak, že vystavíme společné účet této kauze, takovou formou snad pro Vás srozumitelnou. Když si prohlédnete ještě jednou to video, tak na to budete moci jednoduše rychle odpovědět. Má daná cedule veškeré náležitosti k tomu, aby na uvedeném revíru v daném termínu byl zaveden zákaz rybolovu?
Jinak i já mám velmi dobrý příklad o kvalitě našich předpisů a pro lepší pochopení Vás do něho zapojím. Od 1. ledna do 30. září je v rybářském revíru hájena hlavatka obecná a při dodržování všech předpisů, tak při tvorbě ZP se na to bere zřetel - můžete mi sdělit kolik hlavatek bylo celkem chyceno od roku 1995 - 2021 v rámci Územního svazu pro Severní Moravu a Slezsko?
Proč jsem Vás vtáhnul do této diskuse - při probírání RIS-u jsem už tehdy Vám psal jakým způsobem chcete odškodnit rybáře, kteří nespravedlivě přijdou o papíry ( RIS totiž jim zabrání si vyřídit povolenku jinde )? Dnes k tomu přidám ještě jednu otázku - bude vedena i statistika jednotlivých členů RS, kteří při své kontrolní činnosti odborně a lidsky selžou - případně jak se taková statistika využije?

sven - Profil | So 21.5.2022 19:46:17

kakr >> Ano, právě o nečlenech jsem psal.
Doušku o členech jsem přidal, jen aby řeč nestála... bo řada kolegů žije v omylu..
Nečlen si může bez nejmenšího problému koupit jakoukoli povolenku zde:
https://www.rybsvaz.cz/index_old.php?page=npvpp%2Fnpvpp&lang=cz&web_menu_id=52&org_id=2
Rozhodně tedy nemusí v roli prosebníka mačkat v hrsti čepici, před místním panem velkomožným .. .-)

rampet - Profil | So 21.5.2022 12:42:36

kakr >> při předložení platného rybářského lístku vydá uživatel revíru povolenku k lovu.

Máš problém se čtením? Jasně jsem ti v dalším příspěvku napsal,že povinnost do zákona nelze vložit pokud zákon limituje povolenky. Vždy hledáš problém kde není.

Ostatně,neptej se pořád mně,ptej se správního orgánu,kontrolního rybářského orgánu,popřípadě správního soudu,taky to tak dělám a odpovědi jsou zcela opačné než se mi dostává z ČRS.

Bacha San - Profil | So 21.5.2022 12:03:36

Thomic >> Dobře tedy, čistě akademicky, ale morálně. Povolenka, tedy ten papír, patří "někomu". Na základě její roční koupě mám právo na roční rybolov jen a pouze s tímto papírem. Pak při rybolovu dorazí jakýkoliv chytrolín s plackou RS a bude mi jí chtít sebrat za neprokázanou domněnku, když na ten kalendářní rok je mým majetkem, za který odpovídám?
Uvedu příklad. Vím že si to hůře představíte, ale dejme tomu, že nastoupíte v "Kolbence" za ponk a majitel vám k vaší práci přidělí proti podpisu vercajk, který budete jednou vracet a případné vady či ztrátu vám odečte ze mzdy. Pak si ten majitel dojde něco kutit a vezme si k tomu to vaše vyfasované nářadí. Je přeci jeho! To se ani neozvete? A s povolenkou je to stejné, jen vám ji zadrží RS, která není jejím majitelem.
A na závěr lidsky. Mě opravdu uklidňovat nemusíte, včera jsem byl letos prvně na rybách s novou brožurou BPVRP a Rybářským Řádem, oboje jsem pečlivě prostudoval a při uvědomění si toho, že takovýto, s odpuštěním, paskvil vytvořili de facto naši "nadřízení", jsem, co se mojí rybařiny týče, naprosto klidný. Hlupák nikdy nevytvoří jednoduchou a funkční věc :-)))

rampet - Profil | So 21.5.2022 10:50:22

Thomic >> takže jen doplním,že RS má pouze právo zadržet povolenku při podezření ze spáchání přestupku na úseku rybářství,nikoliv zakázat lov.A když vemu případ nečlena klubu na kterého se stanovy nevztahují,tak si jednoduše koupí povolenku další,jelikož splní veškeré zákonné podmínky a nelze na takového člena uplatnit vnitřní předpis spolku,kterého není členem.

Pokud tedy chcete jako uživatel revíru někoho trestat zákazem lovu,musíte si zažádat o úpravu zákona,která dá takovou pravomoc uživateli revíru.
ČRS není správní orgán,znovu opakuji!!! Nemůže si tedy dělat své zákony.Už jen trestání členů za přestupky u DK je hodně na hraně,jelikož z jedné strany se ČRS tváří,že trestá za porušení stanov,ale lehce je následně doložitelné sankčním řádem,že trestá doslovně za přestupky,což ČRS nepřísluší.

Máte své vnitřní předpisy udělané tak,že komplikujete život jen sami sobě,doba kdy se nikdo nebránil je ta tam,dnes můžete tvrdě narazit.

To jen pro informaci,že vnitřní předpisy spolku jsou stejné kvality jako BPVRP, na dnešní dobu vše průstřelné jak cedník.

rampet - Profil | So 21.5.2022 9:38:34

Thomic >> Odebrání povolenky už i vypadlo z karnych opatření, nahradilo se zakázem lovu; povolenku si tak úplně klidně můžete ponechat.

ČRS chce někomu zakázat lov, tudíž ho omezit na výkonu rybářského práva? Zneplatnit povolenku bych chápal,ale zakázat lov je trošku zase mimo. ČRS není správní orgán,aby rozhodoval jednak o přestupku lovícího a taky o tom,kdo lovit smí a kdo ne,tohle si smí dovolit pouze vlastník rybníku,nikoliv rybářského revíru,lidově na soukromé vodě.

Výklad zákona je jednoznačný,pro výkon rybářského práva, tedy lov ryb musím mít platný rybářský lístek a platnou povolenku k lovu na rybářský revír vydanou uživatelem revíru,takže odebrání povolenky nebo zneplatnění bych bral jako relevantní nástroj, zakázat lov nikoliv. Hříčka slov,ale význam je tam podstatný.

rybomil - Profil | So 21.5.2022 9:32:06

Thomic >> Tady platí stále to pořekadlo, že iniciativní pitomec je horší než stádo třídních nepřátel.
Mě kdysi podobný idiot zadržel permici na Sedlčanech, protože byl nejednoznačný výklad termínu zahájení lovu dravců. Někde se mohlo ten 1 nebo 2 dny před, když to vycházelo na sobotu nebo neděli a jinde ne, protože každý RS si to vykládali jinak. Takže jsem tenkrát volal od vody v 6,45 hod. ráno přímo předsedovi ČRS ing. Mráčkovi. Ten mi potvrdil, že mám pravdu a vláčet můžu. Přesto mi permici ten idiot sebral a musel jsem si pro ní jet na mojí MO, kde mi jí samo hned vydali zpět.
Kdyby nebyly ty pojebaný BPVRP všude jiný, nejen rybáři, ale i RS by to měli daleko jednodušší, nedocházelo by k excesům. Vedení svazu pořád kecá jak výkon RP zjednoduší a výsledkem je to co tady probíráte. Děs.
Stížnost na RS, jeho nesprávný postup jsem podal už 2x, naposledy když mě káral a napsal mi zápis , že jsem přijel k revíru přes louku !!! Červeně. Louku soukromou, s majitelem máme dohodu, že tam jezdit můžeme, dokud není vzrostlá tráva.
Odpověď zřizovatele ( obce s rozšířenou pravomocí ) po 2 urgencích že čekám info byla, že to s ním projednali. Jedna věta. Zdůvodnění jako bejk. Trvalo jim to 3,5 měsíce.
Ve Schweizu žádné obce s roz. pravomocí a jejich zbytečné úředníky nemají, RS tam funguje poněkud jinak.

rampet - Profil | So 21.5.2022 9:10:50

Honza7 >> ber to tak,že ČRS se zastat RS může,ale to je tak vše.ČRS má z platné legislativy trhací kalendář,to vidíš,kam jen koukneš.Mně vrtá hlavou spíše správní orgán,který pochybil a měl věc smést ze stolu jen za tu tabulku a její umístění. Zákonný předpis nám jasně říká,které základní údaje musí informace na rybářském revíru označeném cedulí být.

Tabulka musí obsahovat název rybářského revíru, číslo rybářského revíru a údaje o tom, zda jde o revír pstruhový nebo mimopstruhový nebo o chráněnou rybí oblast, a údaje o uživateli rybářského revíru, a to jeho jméno a příjmení u fyzické osoby nebo obchodní firmu nebo název u právnické osoby.

V opačném případě se na věc pohlíží,jako by tam žádná cedule a tedy informace nebyla.
Věc nějakého hájení po vysazení je druhou ošemetnou věcí,nemá to oporu v zákoně.

Ale i hájení není totéž co zákaz rybolovu a ten rybář se nedopustil vůbec ničeho.Škoda,že je věc již stará,ale dobrá ukázka toho,na čí straně ten spolek vlastně je, pro koho ten spolek je a jaké práva uctívá.

Hoď stokorunu na zem a uvidíš,pochopíš :-)

Dědek - Profil | St 18.5.2022 16:44:03

Honza7 >> to se ptáš toho, co je celou dobu všemi způsoby brání?
Lepší kvalita :-)


eskymak Mrakomor - Profil | Po 2.5.2022 13:57:34

Stilet >>Díky za sdílení.... jo tak má to logiku, že na pstruhové vodě polkne nejvíc peněz zarybnění kaprem.

Ještě že se máme tak dobře a aj místní co si chce vzít "JENOM" pstruhovku není ochuzen o tu nádhernou, romantickou možnost si přijít na pstruhovku pro toho svého kapříka :-))

Stilet - Profil | Ne 1.5.2022 16:55:11

Stilet >> To je kousek z dekretu z roku 2011, jen tak pro představu.

sven - Profil | Pá 29.4.2022 15:54:39

Honza7 >> Ahoj. Já Ti dávám plně za pravdu.
Jsem člověk kontaktní a komunikativní a s drtivou většinou členské základny, mám dobré vztahy ať už kamarádské nebo kolegiální. Např. letos se dílem kovidového šílenství konala hned první prodejní termín cca 2,5hod. fronta před klubovnou. (vpouštělo se po jednom)..
Mrzlo stáli jsme na sněhu a přesto vládla přítelská a veselá nálada.
Protože předchozí rok se ani nekonala výročka, s řadou lidí jsme se potkali po docela dlouhé době...a měli si co říci..
Už z podstaty věci, jsem zastáncem spolkového uspořádání coby komunity živých lidí a nikoli odosobněných virtuálních čísel..
To vnímám jako docela nebezpečnou záležitost, pro budoucnost zájmových spolků..

Martin M. - Profil | Pá 29.4.2022 14:16:45

Honza7 >> ve fronte jsem se s nikym nikdy nebavil, maximalne jsme si navzajem postezovali, ze to tak dlouho trva nebo ze nekdo predbiha, nebo jsem si vyslechl rozhovor ostatnich beznych rybaru, nikoliv vsak kohokoliv z vedeni MO. Poslednich par let mame rezervacni system a jsem obslouzen ihned. Tohle opravdu zadny vztah k PS nevytvori. To uz je lepsi rozesilat newslettery emailem z RIS.

Podle mne cely problem pobocnych spolku je v tom, ze "mame hospodu, ale chodi nam tam lidi" a nevime, jak si s tim poradit. Na jedne strane chceme (teda nekdo) mit jakysi spolek, kde se budeme navzajem znat a pomahat si a dobrovolne pracovat protoze ostatni to delaji take dobrovolne a kazdy z toho pak ma zadarmo vyhody, ale na druhou stranu nechceme, aby nam nekdo (cizi, nebo vpodstate kdokoliv) chodil na nase reviry a vychytal nase ryby, obsadil nase mista nebo tak nejak vubec tam zavazel v dobrem dojmu z prirody bez lidi a vyuzival nasi praci bez zasluh. Ja ti nereknu, jak z toho ven, ale podle mne pokud tohle neni vyresene, tak je uplne marne pokouset se lidem namluvit, ze prace pro pobocny spolek je v jejich zajmu a ze pomalu maji povinnost se tomu venovat. Protoze PS je uplne virtualni skupina, jejiz clenove nemaji zadnou vyhodu oproti clenum jinych PS - nemaji duvod si tam nejaky vztah vytvorit. Pokud mi reknes, ze mohou zmenit pravidla pro svuj revir, tak to slovo "svuj" je uplne imaginarni, protoze jezdime na ryby v okruhu treba 50km a dochazky na reviry materskeho PS treba u mne jsou do 5% a zadne zmeny na nich ani nepotrebuji, jsem spokojen.

Bacha San - Profil | Čt 28.4.2022 21:18:47

Hele chlapi, řekněte mi jeden jediný důvod, proč bych chodil na schůzi, když ta voda není moje? Dokud revír "patřil" MO, byly schůze o něčem. Když to patří ÚS, tak ať si trhnou klepetem:-)
Nejlíp se rybařilo, dokud si MO hospodařilo na svém revíru. Pamatuji to velmi dobře. Eliminovalo to "vychcánky".

Bulk - Profil | Čt 28.4.2022 20:29:57

Honza7 >> Nejak v tom tvem nahledu nemohu najit v cem spociva vyhoda osobniho setkani, kdyz clena uvidim jednou rocne asi 3 mimuty nez si vezme povolenku.

Honza7 - Profil | Út 26.4.2022 0:00:26

atislav_fishing >> Ahoj Vlastíku, zčásti jsem si to poslechl a z mého pohledu RIS zároveň poslouží k tomu, že další členové ČRS se ještě více "odcizí" MO. Po zavedení RIS, pak někteří členi časem už do MO ani jednou za rok nenajdou cestu.

Thomic - Profil | So 26.2.2022 20:49:29

tomvec >> Mate samozřejmě pravdu, i když čtyřicetiprocentní účast ve volbách je o celku víc vypovídající než triprocentni na členské schůzi.
Berte to jako můj osobní mindrák z velmi častých konverzací s “členy”. Průběh je většinou stejný.
Rybář: Ve svazu jsou sami důchodci, co se drží koryt, nechapou moderní kaprařinu a nikoho mezi sebe nepustí.
Já: Jako že vás nevzali do výboru?
Rybář zahuhlá: Nikoho tam nepustí.
Já: takže jste kandidoval?
Rybář: já na členský schůze nechodím. A vůbec, proč bych to měl dělat já, od toho platím ty dědky na organizaci.

Osobně mám k volbám do sněmovny ten postoj, že když nepůjdu volit, nemám pak právo brblat na ty, co byli zvoleni. Nezlobte se na mě, že podobný přístup mi zůstává i u jiných než parlamentních voleb.

hraji - Profil | Pá 25.2.2022 12:01:43

atislav_fishing >> otázka zabavitelnosti či nezabavitelnosti soupisu revírů s BPVRP mi připadá taková hodně umělá. Teoretická. Z praxe bych si dovolil uvést, že si nepamatuji, že by kolegové z RS zadrželi s povolenkou i soupis revírů. Ano, z textu zákona jsou k tomu možná zmocněni zprostředkovaně prostřednictvím textu na povolence platné v MRS, ale jen a pouze v MRS, takže pro RS ustanovené na revírech ČRS nic takového není. Ale obecně si myslím, že je tohle zmocnění nesmyslné a k ničemu. Zákon samotný hovoří o tom, že RS zadrží povolenku. Já to vidím jako takové funkcionářské hrátky na důležité. V praxi je to jinak.

TomCR - Profil | Čt 24.2.2022 13:37:31

kakr >> "Připravuje nás třeba na možnost docházky a úlovky zapisovat přímo u vody přes appku, každý rybář do něj bude mít přístup." Co přesně je k nepochopení na slovním spojení "Možnost zapisovat"?

bjwir - Profil | St 23.2.2022 15:30:51

Thomic >> Ja se omlouvám , projekty tak trošku řídím..a mít přípravnou fázi rok a půl..je jak to říct slušně...všeříkající o kvalitách pracovníků ČRS..Sesbírat požadavky co chci na systém , co s čím propojit, jak se bude komunikovat , co kdo bude využívat je otázka max.půl roku..Tvrdit že fáze dvě a tři nelze prolnout je naprostá kravina..Takže dodavatel postaví systém a pak další dva roky se bude krmit daty?Jako opravdu? Není efektivnější během fáze dva posbírat data a na jeho konci je tam nahrát a zjisti si zda vše sedí jak má?Já jen že ve výrobní oblasti to tak funguje a je to dost efektivní :) To se ale opravdu bavíme z vašeho pohledu o pokrácení několika měsíců , ne-li roků...To je potom jasné kam penízky rybářů letí když si to tak krásně prodloužíme a schováme to za "projektové řízení systému RIS" :o)

Thomic - Profil | St 23.2.2022 10:23:28

computerfish >> Náklady na RIS samozřejmě známe v tom smyslu, že máme k dispozici řadu nabídek od společností z výběrového řízení. Součástí nabídky je kompletní provoz do roku 2028, včetně helpdesk, maintenance a provozu infrastruktury (tam v prvních třech letech smluvně, následně se to dá případně přesoutěžit) - stačí se podívat na položkové rozpočty. Proto to nejsou náklady na pořízení, ale náklady na pořízení a provoz.
Hodnotící komise samozřejmě měla k dispozici odborné posudky jako jeden z podkladů, a to každé nabídce. Bodové hodnocení nicméně musí vždy být jasné - co hodnotíte lépe a co hůře musí být v každé položce jednoznačně dané už v zadávací dokumentaci, jinak by firmy nemohly zvolit strategii nabídek. Bavíme se nicméně o tom, že stěžující si firma to staví na tom, že výsledek VŘ je proti pravidlům zákona o zadávání veřejných zakázek s odůvodněním, že komise neměla odborné IT vzdělání - jenže podle tohoto zákona nemusíte mít ani žádnou komisi, natož aby ji nějak omezovala co se týče odbornosti. To označuji jako pitomost, respektive jako zdržovací taktiku.
Tím, že jsme odstoupili od dotace na tvorbu RIS jako takového se nicméně otevírá možnost hlásit se do výběrových řízení na dodání právě těchto dat státní správě - což je, jak velmi správně píšeš, pravidelně soutěženo za nemalé částky. Kdyby byl RIS částečně financovaný z dotace, tato možnost tam po dobu udržitelnosti projektu ze zákona není, stejně jako třeba možnost placené reklamy na stránkách (které jsou jako portál integrální součástí RIS).
V čem bych se pozastavil je to, že určitá skupina považuje RIS za megalomanský, ale už neřekne v čem. To je taková dlouhodobá hra - v podstatě všechny data, která budou v RIS shromažďována, jsou shromažďována už v současnosti v některém z dvanácti systémů, který se už teď používá. Rozdíl je v tom, jaké budou výstupy z toho systému a to, že se plno věcí automatizuje - to je megalomanství, chtít, aby věci které se dají řešit automaticky, nemusely být řešeny ručně, zdlouhavě, draze a s obrovskou chybovostí?
Pokud se máme bavit o tom, v čem RIS jde nad rámec současně využívaných systémů, pak je to:
1) možnost pro člena vyřízení veškeré agendy z domova, byť zatím s doručením povolenky poštou
2) kontrola člena, že peníze, které zaplatil jsou vykázány správně (třeba že úhradu brigády nikdo nepřepíše na brigádu odpracovanou)
3) aktuální informace o revírech, které budou všude totožné, tzn. když se třeba MO rozhodne konat závod, okamžitě se to projeví v soupisu revírů
4) komunikace se státní správou datovkami, které stojí 5 Kč, proti 67 Kč na poště za doporučený dopis
5) možnost sumarizace povolenky přímo členem, případně jeho kontrola, že pokud povolenku odevzdal a zpracovalo ji MO, tak mu tam nikdo nepřipsal žádné úlovky
6) efektivní kontrola rybářské stráže, která si může u revíru zjistit, jestli předložená povolenka není třeba kradená, případně "zneplatnit" povolenku na místě v systému a zabránit tomu, aby si po jejím zadržení přestupce zítra koupil jinou a chytal dál.

Co z toho považuješ za megalomanské? Nad rámec využívaných systémů tam vlastně nic jiného není, jde primárně o propojení dat, ne pořizování jiných.
Jinak ta "strašná" částka o které píšeš vychází při patnáctileté životnosti RIS na přibližně 10 Kč na člena za rok, včetně provozu, údržby, helpdesk, personálního zabezpečení a tvorby systému. Věř mi, že ta úspora na člena bude díky zrušení členských známek, části poštovních služeb, části nákladů na sumarizace a hlavně zrušení současných (zastaralých, ale často dost drahých) systémů mnohem, mnohem větší. O komfortu, který to bude znamenat pro členskou základnu ani nemluvím.

PS: Proč by bylo nutné vypisovat nové výběrové řízení? Co se změnilo? Rozsah funkcionalit je závazný díky usnesení Sněmu, požadavek na kvalifikace (=zkušenost se srovnatelným projektem) také, požadavky na kvalitu (stabilita, zabezpečení, dostupnost, helpdesk) se nemění, a máme k dispozici řadu nabídek. Chápu ale, že jsou lidé, kterým by se hodilo co nejvíce spuštění systému oddálit, protože to je buď pro ně finančně výhodné, nebo by to naopak odkrylo jejich karty, o což samozřejmě nemají zájem.

Thomic - Profil | Pá 18.2.2022 14:22:01

TIRO >> Unicorn to není, to říct mohu.
Pokud bychom nebyli tlačeni tím, že do srpna 2023 musí být celý projekt kompletně hotový, aby mohla být dotace proplacena (je to nejzazší termín podle pravidel operačního programu), tak by to samozřejmě byla dobrá cesta. Pokud nebude hotový, nemůžeme požádat o dotaci.
Vývoj, otestování a nasazení systému trvá nějakou dobu, ten rok a půl je i podle všech dodavatelů úplné minimum. A protože nyní podala "agentura" další stížnost k ÚOHS, protože nebyl její klient vybraný (nikoli jednotlivcem, komisí složenou ze všech ÚS i MRS a pod dozorem advokátní kanceláře podle jasně daných počitatelných kritérií), tak víme, že rozhodnutí ÚOHS bude trvat plus minus čtyři měsíce, během kterých by se nedalo dělat doslova nic. I kdyby to potom už vzdala, tak to znamená, že stanovený dotační harmonogram nestihneme, protože je už zase mimo rámec závazného harmonogramu z výběrového řízení (harmonogramy prací jsou součástí smlouvy, která je zase součástí VŘ - pokud bychom změnili nyní harmonogram a zkrátili ho, povede to tentokrát už oprávněně k další stížnosti na ÚOHS, protože se tím změní podmínky pevně dané v zadávací dokumentaci k VŘ - což už by se dalo řešit jen komplet novým VŘ, které pod půl roku nestihnete ani omylem, protože opět do toho vstupují lhůty ze zákona).
Takže začarovaný kruh.
Jinak s tou cenou je to přesně naopak. Od počátku víme, že z pohledu dotace není uznatelných 100%, ale přibližně 60%. Ostatně i očekávaná hodnota veřejné zakázky se nestanoví pohledem z okna, ale musíte udělat zdokladovatelný průzkum trhu, oslovit firmy, nechat je poslat cenové nabídky a pak to průměrovat - je na to přesně stanovený postup. A to tak, aby to bylo vždycky zpětně přezkoumatelné, protože to je první, po čem potom jdou audity. Bohužel nemůžu říct přesnou částku, o kterou se podařilo stlačit díky veřejné soutěži vysoutěženou cenu oproti očekávané hodnotě, ale ten rozdíl tam byl opravdu .. velmi výrazný.
PS: jinak s tou zmiňovanou "agenturou" Česká advokátní kancelář už teď vede řadu soudních sporů. To jen pro dokreslení. Občas bohužel tahá zadavatel za kratší provaz, i když se nedopustil pochybení. Zákon o zadávání veřejných zakázek je v tom dost typický.
PPS: Fakt si nemyslím, že můžete v SUS používat IDS. IDS je systém pro komunikaci ÚS/Rada, který neumožňuje ani evidenci členské základny, ani evidence povolenek. Máme velmi dobře zmapované jaké systémy používají místní organizace, v případě SUS je to osm rozhraní, každé jiné, vzájemně nejsou propojeny žádné - a to nejen mezi MO a US, ani mezi jednotlivými MO navzájme (i pokud používají stejný systém). Nejčastěji používaný systém u vás je výhradně papírová kartotéka (28 organizací), pak s velkým odstupem EvMO, Ryby 17, excel, access, a překvapivě i jednou MORS, který je jinak používán jen na jižní Moravě.

Thomic - Profil | Pá 18.2.2022 13:28:04

TIRO >> Vidíte to mnohem jednodušší, než jaká je realita.
1) IS Lipan používají tři územní svazy, netýká se to pouze jednoho. A právě proto, že se jeví jako velmi neekonomické, aby byl nasazen na úrovni celého ČRS a MRS, tak ho nikdo nikomu nevnucuje, naopak.
2) Žádná dotace se nezrušila. Usnesení Sněmu, že má být jednotný informační systém realizován, vzniklo s tím, že se s žádnou dotací nepočítalo. O rok později se podařilo statutárním zástupcům ČRS na Ministerstvu zemědělství vyjednat, že by bylo možné o dotaci požádat v rámci OP Rybářství - s tím, že tam jsou v rámci operačního programu přesně dané harmonogramy, do kdy by bylo nutné mít celý systém hotový a nasazený. Podmínkou je soutěžit VŘ dle zákona o zadávání veřejných zakázek (ačkoli ČRS není veřejný subjekt). Úskalí tohoto zákona je v tom, že všechna výběrka, která se podle něj dělají, mají pevně nastavená pravidla a lhůty - a protože je to dost komplikované (nejde o podlimitní zakázku), byla najata externí advokátní kancelář, aby celý proces provedla. V jakékoli fázi může kterýkoli z uchazečů (firem) zároveň podat stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který celý proces pozastaví, začne ho prošetřovat a nakonec ho buď vyžádá od zadavatele opravu, nebo ho nechá pokračovat. Jenže lhůty, které má ÚOHS na to prošetření jsou všechno možné, jen ne rychlé. To je důvod, proč už rok a půl probíhá výběrové řízení - každá stížnost, i neoprávněná, automaticky posouvá proces o plus minus půl roku. Jeden neúspěšný uchazeč si nyní najal agenturu, která má v popisu práce jedinou věc (a netají se tím) - torpédování veřejné zakázky. A protože neexistuje legální cesta, jak tuto agenturu (před kterou mimochodem opakovaně varuje i Česká advokátní komora, s odůvodněním že neoprávněně poskytuje právní služby) zabrzdit v tom, aby stále dokola proces prodlužovala, dostali jsme se do situace, kdy víme, že i když bychom na dotaci měli nárok, tak za ten rok a půl co zbývá do nejzazšího termínu dokončení celého systému (jako podmínky pro proplacení dotace) nemáme šanci tohle stihnout - dokud trvaly obstrukce, nesměli jsme se ani bavit s dodavateli, natož podepsat smlouvy nebo začít něco programovat. Takže by to trvalo dalších x let soudních sporů, s nulovým výsledkem a náklady na advokátní zastoupení.
Mimochodem, i Ministerstvo zemědělství jako administrátor dotace konstatovalo, že si je této agentury vědomé a že tento postup torpédování je bohužel standardní - a přímo tato agentura zastavila řadu veřejných zakázek, které dokonce soutěžily samotné ministerstva.
Obrana proti tomu neexistuje. Tedy existuje - opustit režim veřejné zakázky, což se právě stalo.

Thomic - Profil | Pá 18.2.2022 11:12:17

boticar >> Svaz bude nadále platit cca 12 systémů, které by měl RIS nahradit, a z nichž jsou některé na hraně životnosti a jejich provozovatel je ve střednědobém horizontu plánuje odstavit za předpokladu, že neproběhne osmiciferná investice ze strany Svazu do jejich úpravy na jinou platformu.
Ekonomicky je to poněkud nevýhodná cesta.
Vůbec se nezmiňuji o tom, že díky chybějícímu propojení nad jednotnými daty udržet chod Svazu v praxi znamená obrovské množství lidské práce, která je velmi jednoduše nahraditelná automatizací řady procesů. To, že se na té práci velkou měrou podílí dobrovolníci a není placená neznamená, že není finančně vyčíslitelná.
Je to jako bychom se bavili o tom, jestli dává smysl komunikovat e-maily a co by se stalo, pokud bychom se vrátili k poštovním holubům. No, v podstatě nic. Jen je to docela drahé, na zprávu si počkáte, ale jednou k vám možná dorazí. I když trochu neaktuální.

rampet - Profil | St 22.6.2022 15:33:26

evidentní poškozování dobrého jména svazu, měl by rezignovat celý výbor.

Thomic - Profil | St 22.6.2022 15:22:18

1568 >> bohužel toto nemůžu a asi ani nechci komentovat. Díky za pochopení.

kakr - Profil | Út 21.6.2022 12:53:51

computerfish >>
Mám ty kluky kaprařský rád. Jejich starosti zda má být lehátko šestinohé, či osminohé, nebo stan který ortodoxně nazývají bivakem s přehozem či bez něj. Nemají to vůbec lehké:-))
Bez nich by nebyla rybařina povýšena, kam to nechť si každý doplní:-))

Mrknato - Profil | Út 21.6.2022 6:36:22

tomvec >> Ano, 20m bude povolená vzdálenost od prutů, ale pozor! Jen když budeš lovit na samosek s příposlechem. S příposlechy Flajzar bude povolená vzdálenost 35m a bude možné pobývat i v biwi two mann a to se vyplatí Tome. Jo pokrok nezastavíš....

1Mara - Profil | Po 30.5.2022 12:49:52

kakr >> pak se na Lipně nemůžou divit, že tam je tolika pytláků, přestupků a že se tam kurví ryba jako candát a okoun....

Bacha San - Profil | Ne 29.5.2022 12:38:10

Tarn >> Mě by jenom zajímalo, co z toho ti mudrlati, kteří to píšou mají... Jestli třeba peníze, výhody, nebo se tím jenom ukájejí... A pro koho to vůbec dělají? Nebo to jsou jenom sociálně úspěšní psychopati?
Je to celé voľaké čudné, Kefalín:-)
No nic, jdu zprovoznit svůj Zetor 25A :-D

Bacha San - Profil | Ne 29.5.2022 12:31:51

pheasant_tail >> Mě opravdu nezajmá, co RS pozná a co nepozná. To je jeho věc. A pokud něco neví, tak se zeptá toho, koho kontroluje. To napadne i méně bystrého:-)
Koukám, že co se ostatních týče, jsou všichni u tebe potenciální zločinci. A co ty? Máš u svého prahu zameteno? Já jenom, že se tady o lidech vyjadřuješ jako PSVB...
Jo, a co je na Slovensku mě taky nezajímá. Chytal jsem třeba na Orinoku, a tam se nezaplavávalo kůlivá aligátorům a piraním, ale zakázané to nebylo :-DDD

pheasant_tail - Profil | Ne 29.5.2022 10:42:35

Bacha San >> Doopravdy tě nenapadá proč to tam asi je? Pěkně se to asi vysvětlí na té PETce. Jak poznáš petku bójku od petky, kterou tam nějaký prase hodilo do vody (a nemuselo to tam házet, prostě se někde vyplavila). Jak RS rozpozná petku bójku od petky bordelu? Podobný je to u toho polystyrenu, jak by poznala, že někde nějaký vyplavený kus polystyrenu záhadného tvaru plujícího po vodě není bójkou?

U toho zaplavání nástrahy, nevíš proč to tam asi je? Kvůli vychcanosti rybářů že ano. Normálně uvažující člověk, když někde vidí, že je zákaz zavážení nástrahy, tak to respektuje. Vychcánek si prostě řekne, ok nemůžu zavážet, tak to zaplavu.
Proto ty BPVRP vypadají tak, jak vypadají. Kdyby se lidi nesnažili všechno ochcávat, tak by to bylo jen pár ustanovení.

A není to jen u nás, myslím, že na slovensku nějak zakázali chytat na dvoj a troj háčky. No tak rybáři si udělali čtyřháčky.

Mrknato - Profil | So 28.5.2022 16:57:36

Tady je vidět, že Pepici a Brňáci už nerozumí po česky, je to jiná genetická linie, jako duhák. Voni nerozumí ani pa russky a ani engliš. Patří jim vůbec důchod? Stačilo by jim napsat, že si majíi zajít pro důchod normálně česky a bez zbytečného odkladu a vidělo by se, zda panimájů.......

Tarn - Profil | So 28.5.2022 10:26:51

rampet >> jenže definice přítomnosti u prutů není jen o záběru. Co když pojede loď ? Sedíš u prutů a vidíš že Tě lodivod neregistruje a jede Ti do šňůr. Nebo plavec ? Hrozí že se zamotá a podobně. Rybář má svou přítomností eliminovat to, že se staně nějaký problém, který by nenastal, nebo byl zmírněn, pokud by na nastalou situaci reagoval včas. Tím je dané i to, že výmluva na pípáky je naprosto z cesty.

Bacha San - Profil | So 28.5.2022 10:09:12

rampet >> No vidíš, a zase píšeš o něčem jiném, a zase ti to není jasné:-)
Sedíš u prutů, máš pravou ruku (pokud jsi pravák) na kolenu či na opěrce a chceš vzít do ruky prut. A zákon po tobě vyžaduje, že než rukou pohneš do doby až uchopíš prut, nesmí být žádná časová prodleva. Musí to být za nula sekund, tedy "bez prodlení". A nepleť do toho nějaké záběry, ve vyhlášce jde o jakoukoliv manipulaci. A nedejbože, abys zrovna kouřil, jedl, navazoval háček druhého prutu, nebo "bohajeho volačo robil z hentým oným". Za to může dle zákona přijít flastr. Narazíš-li na blba. A že jich je!:-)
Nevymyslel jsem si žádný extrém, ten extrém je v RŘ a je to tak blbě:-)

tomvec - Profil | So 28.5.2022 9:09:42

Asi tolik ke zde diskutované přítomnosti u prutů...

rampet - Profil | So 28.5.2022 5:48:08

Bacha San >> jen si myslím, že jsi sám sobě z té definice udělal extrém a zábavu pro sebe. Selský rozum mi říká, že ta definice je pouze o tom, že když mám záběr, tak zaseknu a zdolávám rybu, nebo když přijde RS a chce vidět co mám nastraženo, tak vemu prut a smotám ho.

Jelikož není nikde definováno kdy je počátek záběru do okamžiku zaseknutí a počátek zdolávání ryby, je pro mne tato definice přítomnosti u prutů zcela jasná.

Bacha San - Profil | Pá 27.5.2022 20:05:12

rampet >> Ááááá, už je to tady! Selský rozum:-) Tím se ohání každý, komu došly argumenty. Kdyby mohl selský rozum rozhodovat, nepotřebovali bychom soudy:-D
Tady vůbec nejde o nějaký bivak, sečení trávy, ožralost či spánek s nahozenými pruty. Jde o to, že ať se budeš chovat u těch prutů jakkoliv, budu-li si chtít jako RS na tobě zchladit žáhu, mohu to podle tohoto ustanovení legálně kdykoliv udělat. A chtěl bych tě vidět, jak se na to budeš tvářit :-)
Tak můžeme zregulovat koulařinu, zrušit K-70, zakázat nástrahu mimo háček a klidně zrušit toto ustanovení. Jaký má vůbec význam? Proč je v řádu? Z velké části kvůli kaprařům, a to nejsou rybáři :-D

Bacha San - Profil | Pá 27.5.2022 13:15:03

pheasant_tail >> No, je vidět, že mateřština není tvůj šálek kávy. Buď někdo v prodlení je, a nebo není. Nebo je podle tebe někdo v prodlení málo, nebo hodně? To jako že je ženská trochu nebo hodně těhotná?
Připadá mi to jako citát Viktora Černomyrdina, "mám přibližně dva syny". :-)))

Knapík - Profil | Pá 27.5.2022 13:01:05

pheasant_tail >> přitom by stačilo, když už je člověk u vody na rybách, věnovat se tomu rybaření a ne dalším stopadesátisedmi jiným činnostem.

Knapík - Profil | Čt 26.5.2022 18:24:51

pheasant_tail >> jenže Usian Bolt je u prutu za 10s, i když je 100m od něj, což ožralý kaprař nestihne ani z pět metrů vzdáleného bivaku.
Tady si každý jedinec včetně RS vytyčuje vlastní výklad tolerance.

rybomil - Profil | Čt 26.5.2022 14:19:53

Pan Slamáček >> taky nejsem právník. ale vcelku mě přišlo směšný až dostalo, jak v JČ ÚS řešili asi 5 let tu vzdálenost od prutů, než vypotili nějakých 15m.
podobně zase severočeši řešili cca 3 roky ten echt lov celoročně hájených lososů na soutoku Elbe a Kamenice, dokonce dávali těm borcům za ulovení lososů permice zadara, než došli k posvátnému rozhodnutí po asi 5ti dodatcích, že se tam bude úsek hájit.

Knapík - Profil | Čt 26.5.2022 12:55:15

Pan Slamáček >> to značí, že za tmy se nechytá.

Honza7 - Profil | Čt 26.5.2022 11:55:50

pheasant_tail >> No ještě k úplné dokonalosti chybí, že budeš muset mít u vody i záchranou vestu - co kdyby jsi spadnul do vody. O nutnosti mít i u sebe helmu - pro případ, že by z letadla, či helikoptéry něco upadlo a určitě by se hodilo i povinně mít lano, kdyby jsi lovil v poddolovaném úseku pro případ, že by pod tebou se propadla půda.
U idiota co se dostal k moci vždy se vyrojí zákazy - " v rámci obecného blaha" , poněvadž ten už o zdravý rozum dávno přišel.

Mrknato - Profil | Čt 26.5.2022 11:24:59

atislav_fishing >> 3x zmínit je nutnost, aby ti mohl poberta s plackou "revoluční strážmitr" sebrat noty...... Vždyť svaz v tom soutěží, kdo víc a za kratší čas sebere noty. To je ochrana ryb.
RŘ neexistuje, ale stejně ho v popisu revíru svazisti zmiňují, aby se kované jádro svazu neposralo hned na břehu.....

atislav_fishing - Profil | Čt 26.5.2022 9:39:32

pheasant_tail >> S tím nesouhlasím, protože například v Polsku se rybáři snaží se vším vyjebat úplně stejně jako u nás a když jsem dostal jejich rybářský řád tak se mi vlezl do peněženky a to byl včetně roční povolenky a členské známky. Za mě je to dálší pitomá výmluva k tomu aby s tím řádem u nás nemuseli nic dělat. Ten řád se dá opravdu zjednodušit, tak aby zachoval všechny náležitosti. Já do zahraničí jezdím docela běžne, takže vím jak ty řády vypadají jinde a jak jsou všude schopní pravidla a omezení vypsat na skoro jednu A5. Nemusíme chodit daleko a dám jako příklad denní dobu. Téměř všude ve světě je třeba na pstruhovkách lov od úsvitu do soumraku, takže 1 řádek a 4 slova v řádu. U nás je to skoro celá jedna strana! Takových příkladů můžu dát desítky. Když se chce tak se chce a s těma perlínama a línama se ptáš správně! Pro vedení je rybou jen ryba která jim vydělá prachy za co nejmenší úsilí a tou je kapr!

Knapík - Profil | Čt 26.5.2022 7:44:18

pheasant_tail >> zřejmě narážel na tu vyžadovanou přítomnost u prutů během čeřínkování ...
Jenže při čeřínkování nesmí být další udice nastražena ...
Stejně tak povinnost mít s sebou při čeřínkování pean je trochu zbytečná.

eskymak Mrakomor - Profil | St 25.5.2022 13:25:17

pheasant_tail >> no vidíš...a batoh mi zas zákon nezakazuje :-)) Já to dal jen jako příměr....at jde vidět ta absurdita v podání právníků ČRS :-))

Mrknato - Profil | St 25.5.2022 12:02:12

pheasant_tail >> Občanům, tedy i rybářům je dovoleno činit vše, co legislativa nezakazuje. (tedy Rybářský zákon a vyhláška). Právnickým osobám a to je i svaz ve všech jeho podobách (MO, ÚS, Rada) je dovoleno činiti pouze to, co zákon (nikoliv BP strejců) povoluje.
Povoluje zákon uživateli měnit lovné míry ryb, jejich množství k ponechání, lovné způsoby, popisy revírů? Sám se v rybářském zákoně přesvědč, komu tato práva náleží. Pokud náleží BPVRP (stanovené neidentifikovatelnou množinou strejců, byť uživatele revíru) dej mi vědět........

atislav_fishing - Profil | St 25.5.2022 11:57:06

rampet >> Já jsem v klidu já se sexuálně identifikuji jako člověk bezbatohový takže checkmate!

rampet - Profil | St 25.5.2022 11:56:17

atislav_fishing >> klidně a jak příjde RS,tak ho jen poprosím,aby mi ten batoh podržel,bo mokro :-)

atislav_fishing - Profil | St 25.5.2022 11:51:52

rampet >> neuděláme o víkendu sraz na bečvě na CHaP s batohama ? :D :D :D

Dědek - Profil | St 25.5.2022 11:21:23

.

Bacha San - Profil | Út 24.5.2022 21:25:39

computerfish >> Jo, a ještě ti řeknu proč. Nemáme autority, nemáme vůdčí osobnosti a nemáme vizi. Stáváme se společenstvím měkkýšů. A mě už to unavuje.

Knapík - Profil | Út 24.5.2022 12:18:21

sven >> myslím, žes to popsal moc hezky .-)