Návratu lososů do Česka brání vodní stavby. Přes ně proniknou jen desítky ryb

Autor diskuse: Lasskoun - Profil , 9.2.2019

Pokusy o zpět navrácení lososa do Česka

A) Nemá smysl38%

B) Má smysl53%

C) Má smysl (na lososa jsem i přispěl)7%

D) Má smysl (pracovně se podílím se na jeho obnově)2%

E) Je mi to zcela jedno0%

F) Je to ryba zcela na houno, když v tahu skoro nežere, tudíž se ani nedá pořádně ulovit0%

G) Jiné0%

Od 13.2.2019 hlasovalo 58 čtenářů.

hering - Profil | St 13.2.2019 21:43:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Všechny strdlice co jsem v Kamenici chytil byly v rozmezí 10 - 23 cm. 30cm, natož 35cm ani náhodou.
Těch 10 cm mají roční rybky. Okolo 20 cm jsou staré 2 roky a to už jsou spíše smolti.Je rozdíl ve vybarvení podzimní strdlice co začíná pomalu splouvat s vodou a jarní dvouletou strdlicí,to už bývá téměř vystříbřený smolt.

První foto jarní dvouletá strdlice.
Druhé foto podzimní strdlice stará 1,5 roku.

mpl - Profil | Čt 14.2.2019 14:09:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Diskuse hezka, objektivnich udaju malo.
Doporucuji se podivat na
https://www.rybsvaz.cz/?page=rada/hosp_odd/losos_na​vrat
http://www.crsusti.cz/cz/z-cinnosti/mohlo-by-vas-za​jimat/projekt-losos

zvlaste cituji
CO SE NEPODAŘILO

V projektu: Dosáhnout takového počtu vracejících se dospělých lososů, aby populace tohoto druhu mohla být na území ČR stabilní a mohla v dohledné době již existovat bez umělého vysazování juvenilních stádií.

Mimo projekt: • Vytvořit migrační podmínky pro lososa na řece Kamenici přes území NP České Švýcarsko. • Zlepšit možnosti migrace přes jez Střekov na Labi (nedostatečně funkční rybí přechod). • Migračně zprůchodnit celý úsek Ohře od Labe až k VD Nechranice. • Zapojit v širším rozsahu vědecké instituce do sledování individuální migrace lososa (smolta) např. telemetrickou metodou (vysílačka v břišní dutině ryby a její sledování na dálku) – nově by však Výzkumný ústav vodohospodářský TGM měl toto sledování zajistit. • Zajistit kontinuální sledování dospělých lososů automatickým systémem (software, video) – nově byly instalovány sledovací zařízení na Kamenici, Labi a Ohři a tento úkol také řeší odborná skupina VÚV TGM. • Najít nové významné partnery pro spolufinancování nákladů na navrácení lososa – po výrazném snížení množství vysazovaného plůdku hradí náklady pouze ČRS (asi 150 000 Kč / rok).

CO SE PODAŘILO (pozitivní efekty a dílčí úspěchy)

• Byla potvrzena hypotéza, že vysazováním plůdku lososa lze dosáhnout toho, že se tento druh ryby v rámci svého životního cyklu a po migracích na tisíce kilometrů řekami a oceánem vrátí jako dospělá ryba na místo vysazení na území ČR k přirozené reprodukci!

• Losos obecný (atlantský) od roku 2002 pravidelně migruje Labem do řeky Kamenice a je tam sledován na trdlištích, která si vytváří k přirozenému rozmnožování. • Zkušebně byla v roce 2011 ověřena možnost umělého výtěru lososa (na Kamenici) a následná místní inkubace a odchov plůdku (líheň Bělá, ČRS MO Děčín). • V letech 1995 až 2015 se podařilo zajistit zásadní podíl financí pro realizací repatriačních projektů z prostředků ČR a EU.

• V souvislosti s lososem se podařilo prosadit stavby rybích přechodů na vodních tocích (Kamenice, Ploučnice, Ohře, Labe) a dále částečně omezit negativní vlivy a rozsah staveb na uvedených vodních tocích.

• Prohloubit mezinárodní spolupráci ČRS a partnerů v SRN, zejména s rybářským spolkem v Drážďanech a Sasku, ale i s Ministerstvem ŽP pro Sasko.

• Aktivně a efektivně spolupracovat se složkami OP, především MŽP, SFŽP, AOPK, Správou NP České Švýcarsko. Dále dlouhodobě a s velmi cennými efekty spolupracovat s podnikem Povodí Ohře, s. p.

• Prezentovat činnost ČRS a jeho přínos pro celospolečenské zájmy a hodnoty.

• Aktivovat zájem veřejnosti o lososa jako výjimečný živočišný druh, a to jak veřejnosti odborné, tak i laické.

Aktuální plán ČRS, z. s., Severočeského ÚS

Vytvářet vlastní finanční fond s obejem prostředků asi 150 tis. Kč na rok a vysazovat ročně 30 000 ks plůdku lososa do Chřibské Kamenice a 10 000 ks do Libockého potoka (Ohře). Sledovat vývoj strdlic a smoltů a také migrace dospělých lososů, zejména na Kamenici. Dále aktivně spolupracovat zejména s kolegy v NP České Švýcarsko a s německými kolegy, ale i s dalšími partnery nebo novými zájemci o spolupráci, případně i o finanční podporu. V průběhu vývoje lososa v přirozeném prostředí vyjma monitorovacích odlovů v referenčních úsecích jinak do populace nezasahovat a rovněž nijak uměle neovlivňovat přirozenou reprodukci. Chránit v rámci svých možností přirozené prostředí lososa a dále usilovat o zlepšení jeho migračních možností a zároveň i dalších druhů ryb.

krusnohorec - Profil | So 9.2.2019 16:38:25

netvrdím, že mám pravdu, ale je to můj názor :
- lososy v Kamenici či jinde v Čechách už nikdo žijící nepamatuje, já ale pamatuji, jak jsem na Kameni-
ci se syny jezdil muškařit. Nebrodili jsme, nic tam nikdo nepoškozovali. byla to krásná rybačka v
nádherné přírodě. Pak si to tam ochranáři zprivatizovali( utvořili NP) a 20 let se na odhadem 10 - 15
km vody na území ČR, pokouší dostat lososy. Nevím, kolik to všechno stálo, ale myslím si, že těch
20 let experimentu by mělo asi stačit.
P.s. i já jsem tomu z počátku strašně fandil, jásal jsem, když se nějaký losos objevil i v Ohři u Doksan.
V tom Ohři už se to ale vzdalo a přemýšlím, zda to vše " neodpískat". Je to moc smutné, ale něco
asi skutečně vrátit nejde,

Mates PB - Profil | Út 12.2.2019 13:30:00

Tak jsem to tu pročetl a nevím co si myslet. Dohadujete se tady nad rozlitým mlíkem. Já si myslím, že ty lososí prachy by šli využít na něco co se možná ještě dá zachránit. Nepíše se mi to dobře, ale losos u nás dávno skončil a to co momentálně probíhá je mrhání prostředky.

Mě by se líbilo jezdit na lososy na Otavu, ale to už prostě nejde.

Nedávno se mi dostala do ruky publikace Losos Labský, je to knížka z roku 1894. když jsem jí přečetl měl jsem vztek. Lososa jsme tady u nás devastovali už od dávných dob. Dokonce se nám už tenkrát z některých řek podařilo lososa vyhubit (viz výstřižek z knihy) Tohle prostě nijak jinak dopadnout nemohlo, cpeme tady peníze do něčeho co už dávno spravit nejde. Ale třeba lipan, nebo potočák by ještě možná spravit šel. Tak to vidím já s lososem u nás.

potočák 62 - Profil | Po 11.2.2019 19:55:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 11.2.2019 8:15:40 >> Petrův Zdar

Rezeň 5,125 - Profil | Ne 10.2.2019 14:40:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

alžběta >> problém je ten, že se o tom tady ví prd, každý to má tak asi z desátý ruky, včetně mě.
je tu x domněnek, spekulací, polopravd...
a jediný kdo tu dal přímou a hodnotnou informaci je hering.

jak to bylo s českejma líhněma? můžeš to rozvést? jako lososí jikry např z dánska vykulený někde v naší líhni? já mám prvotní info o násadě z německa, ale je to už hodně dlouho, pak sem to už nesledoval.
financování- viz Honza7, takhle to prostě chodí.
byly splněný nějaký podmínky, který nejsou jednoduchý. mi líhnutí přímo v toku nepříde jako uplnej nesmysl, dělá se to i u ptruhů, a jakž takž to funguje.
jestli je tohle ekoterorismus, to fakt nevím, to mi přijde značně přehnaný.

ekology tu lidi nemají rádi od dob Klause, který veškerou ekologii shrnul na to, že není nutné mít motýla na Václaváku, a že ekologie není tržní mechanismus a stojí to peníze.
na to lidi rádi slyšej.
přitom penez se tu doslova vyhazujou miliardy, každá obec má desetimilionový rozpočty...
ale lidi se hroutěj z toho, když má jít na motýla jeden kylián:-))

a další věc je, že si lidi za ekologií a ochranou přírody představujou Hnutí duha a Děti země..., přitom i ČRS je v zásadě ekologická organizace...

hering - Profil | Ne 21.4.2019 9:27:35

karvo >> Hned několik.

hering - Profil | St 13.2.2019 22:10:08

Ravachol >> Kolik splave strdlic z Kamenice do moře nikdo neví. Dle mého odhadu to budou stovky možná nějaký tisíc. Desetitisíce asi ne a stotisíce už vůbec ne. Kolik je ročně potřeba na udržitelnou soběstačnou populaci taky můžeme jen hádat. Dle mě samotná Kamenice ani nemá na toto potenciál a bez přisazovaní je to neudržitelné.

Pedro1 - Profil | St 13.2.2019 20:17:29

zetfly >> Karvo píše 35 cm,tak to prostě bude pravda.
Vedle si sice plete nutrie a ondatry,ale tady ma jistojistě pravdu.

zetfly - Profil | St 13.2.2019 20:05:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Osoba najpovolanejšia hovoriť o lososovi (labskom) p. Frič, okrem iného o strdliciach hovorí:

Lasskoun - Profil | Út 12.2.2019 17:20:13

Bodkacik >> ... tak tak ... ale i jako žrádlo pro medvědy a spol, kteří by si bez přísunu tučných lososů jinak nevytvořili dostatečné zásoby na zimní přezimování ... zajímavě to "příroda vyřešila" ... ":-) ...

... ale pak do toho vstoupil člověk ... a všechny po statisíciletí (možná i po miliony let) pilované úžasně fungující principy tak šly během cca 100 let totálně do řiti ... ":-// ...

1Mara - Profil | Út 12.2.2019 16:09:50

Ravachol >> Už jste si přestali měřit pinďoury ? Co asi budou ty lososy žrát ?

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/hmyz-vymiran​i-100-let-kolaps-ekosystemu-prirody-vedci-varovani.​A190211_171529_zahranicni_baje?

Hmyz rychle vymírá, podle vědců do 100 let zmizí. Přírodu čeká kolaps..............

Honza7 - Profil | Po 11.2.2019 20:17:22

Piskořík >> Jsi na velkém omylu, to oč tu běží není o tom, že jsi se obul do Nofishe, ale o tom jakým způsobem komunikuješ.
Svět není pouze o černé a bílé. Člověk by se měl učit v každém věku, pouze idiot vstupuje do diskuse s absolutní pravdou, taky z tohoto důvodu se nikdy nemůže poučit a posunout mentálně o kousek dál. Diskuse je o názorech a hledání možností ( a to především za situace, kdy po více než dvaceti letech výsledky nejsou zcela ideální ).
Nevím zda-li jsi učitel a tohle je Tvoje profesionální deformace , že požaduješ odpovědi na své otázky. Máš-li v tomhle potřebu je zde ideální místo založit si vlastní diskusi a budeš mít v ní diskutující, které to bude zajímat.

hering - Profil | Po 11.2.2019 17:41:44

Knapík >> Myslím, že taktika vozit ze začátku jikru v očním bodu získanou z umělých výtěru divokých lososů táhnoucích do té řeky Lagan je správná. Nedokáži si představit jak by se měla přepravovat dospělá ryba těsně před výtěrem (stres, zaplísnění, kyslíková náročnost, teplotní změna atd.).
Ono je problém přepravit ve zdraví i pstruhy,siveny z jednoho konce republiky na druhý, natož pak lososa až ze Švédska.
Ber to ale jen jako můj pohled. Já v tom prvotním projektu Losos 2000 figuroval jen jako jeden z líhňařů co dokulil jikry ,odchoval do stádia 3/4 spotřebování žloutkového váčku a následně napytloval při expedici. Divadlo s naběračkou před TV už hráli jiní šíbři :-))

Rezeň 5,125 - Profil | Ne 10.2.2019 9:48:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> jasně, záchrana bilejch nosorožců je zbytečná, protože to stojí moc peněz, to samý velryby, gorily,
Rak kamenáč taky nemá místo v moderním světě a chodit kosit orchidejové louky je naprostá blahovost...
Já nevím, kde se u nás ta averze k těm všem " ekologům" vzala..., Ale bude to asi tím, že sme u nás obecně nejchytřejší a víme všechno nejlíp...:-))

Rezeň 5,125 - Profil | So 9.2.2019 18:52:32

nofish >> tak bez těch nesmyslných prací by už svět dávno skončil...
A přepočítavat všechno na peníze je známkou úpadku...
Morálního úpadku...
Nic osobního:-)

Rožnovák - Profil | So 9.2.2019 17:49:12

článek je poněkud zavádějící. Masová inkubace v toku rozhodně neprobíhá roky. Do řeky Kamenice se sadili každoročně juvenilní lososi ve stáří cca 3/4 roku ze saské lihně, žádné inkubátory v toku. S těmi se začlo zkušebně a v malém počtu jiker do 10 tisíc, až v letech 2014-2017. Projekt inkubace se naplno rozbíhá od 1.9.2018- do 31.12.2023, kdy bude každoročně inkubováno 100 tisíc jiker, rozpočet je několik milionů.
No ale musím uznat že mají zápal jít si za svým i když si o tom myslím své, vzhledem ke stavu krajiny.

Rožnovák - Profil | St 13.2.2019 21:00:35

Ravachol >> Nevím kolik to koštovalo za posledních 20 let. Ale Projekt inkubace jiker jež serozběhl na podzim 2018 a je na 5 let (celkově se má inkubovat 500 tisíc jiker) jeho rozpočet je 5 154 469 Kč. Jinak Tak pro hrubou představu to snad nějakou hodnotu má, nemohu posoudit. Psal jsem to i níže ale už to zapadlo.

Mates PB - Profil | Út 12.2.2019 22:47:12

kranex >> v roce 1888 bych jako věděl

potočák 62 - Profil | Út 12.2.2019 17:58:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lasskoun >> Jestli se nepletu,tak Atlantický losos je schopen se vytřít i dvakrát-třikrát za život,zatím co pacifický má geneticky daný jednou a dost.Petrův Zdar

Rožnovák - Profil | Po 11.2.2019 23:13:43

Honza7 >> jen aby jsme byli objektivní co se týká přímo NP české švýcarsko, cosik s mihulí, střevlí,lipanem, i karasem se v rámci podpory projektu ohrožených druhů ichtyofauny opravdu činilo ale ne v takovém rozsahu , ale co jsem pochopil bylo to provázáné z programem losos. Navíc u těchto malých ohrožených rybek je zdrojem jiná vhodná a dostatečně silná divoká populace ze stejného povodí, které lze za účelem rozšiřování druhu a z povolením orgánu ochrany přírody brát, hrouzek kesslerův, střevle, vranka atd. zrovna nejsou na seznamu chovatelů, ale to znáš sám. Rozhodně tyto akce kvituju narozdíl od toho, když si někdo myslí že nárazovým vysazováním metráků tržího potočáka do toku zachrání druh a pozve si k tomu ještě média a projektu dá vznešený název :-).

Honza7 - Profil | Po 11.2.2019 17:07:38

Piskořík >> Kolego to co jsi napsal : " Právě, kritizovat financování takovýho projektu... tý rybě to dlužíme, defakto jsme vyhubili labskou větev lososa obecného.... to, co se sem vrací už nikdy nebude mít krev otavských nebo orlických lososů.... nikdy... "

tak trochu to vnímám jako bezohlednost k dalším původním druhům našich ryb, které jsou ohroženy našim stupidním chováním.
Máš pravdu, že jsme si vyhubili lososa, bohužel původní genetický materiál k záchraně už neseženeme. Za víc, než dvacet let nejsou stanoveny pravidla pro tento projekt a ročně jde o milióny, které by mohly být využity k záchraně původních druhů ryb, včetně původního genofondu. V každém případě by mělo rozhodovat i kritérium úspěšnosti a tak si myslím, že udržení takových druhů ryb jako je mihule potoční, ohrožené druhy hrouzků, oba dva druhy drsků, střevle, mníka, vranky a další ohrožené duhy ryb určitě doplní kolegové, včetně udržení původního genofondu pstruha potočního má daleko větší šanci na jedné straně, než losos na straně druhé.
To by mělo vést k zamyšlení jakým způsobem do budoucna investovat peníze do projektů a co má být v podmínkách, aby takový projekt mohl být financován z společných peněz.
Dvacet let je velmi dlouhá doba a spíš to vypadá, že někdo by rád s tímto projektem vydržel do důchodu, bez ohledu na to zda-li má vůbec šanci na úspěch. Hodně zde chybí závěr proč v takovém minimálním počtu se k nám lososi vracejí. Co proto udělat, aby byl projekt úspěšnější?
Na tyto otázky stále chybí odpověď a znovu opakuji uvedený projekt běží cca dvacet let.

hering - Profil | Ne 10.2.2019 14:58:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 10.2.2019 14:40:29 >> Z jikrou to bylo tak, že se spolupracovalo na převozu ze Švédska s Němci. Do stádia očního bodu se inkubovala ve Švédsku. Pak se letecky přepravovala do Němec a odtud se část inkubovala do stádia plůdku myslím na třech svazových líhních. Třeba v naší líhni se doinkubovávalo 500 000 ks jikry. Tenkrát vycházela jedna jikra na cca 5Kč . No byla to zodpovědnost něco nepotento :-))
Geneticky nejpodobnější populace lososa k vymizelé Labské větvi byla vyhodnocena populace lososa táhnoucí do švédské řeky Lagan.

Rožnovák - Profil | Ne 10.2.2019 13:24:19

nofish >> osobně bych pozornost taky upnul jinam. Ony ty umělé návraty vymizelých druhů do původního a mnohdy pozměněného prostředí bývají obecně problematické, v extrémních případech se někdy návrátilec může chovat i jako invazivec. Jen jsem podotknul že tito lidí mají výdrž nic víc. Co se týká peněz nikdo dnes není misionář, proč by to v ochraně přírody potažm ekologii mělo být jiné, jde jen o to to nezneužívat k nadměrému obohacením, ale zaplatit se to nějak musí. Rozpočet tohoto inkubačního projektu lososa na 5 let je hrazen z 15% z vlastních zdrojů a z 85% z operačního programu životního prostředí tedy prostředků EU pro které i museli splnit podmínky a na což byl dodatační titul vyhlášen. Celková cifra je něco kolem 5,1 milionu. Peníze získávají i od soukromých dárců, ktří darují samozřejmě dobrovolně. Ať si to každý pdpoří a jde si tam šoupnout o víkendu naběračku lososů, místo návštěvy supermarketu či jiné kratochvíle, proč ne, třeba to v něm něco probudí. Mě na tom mrzí, ale to že tyto medilní pecky odvádí pozornost u běžné veřejnosti od toho co je teď aktuální nejvíc, na Kamenici se republika raduje z každého lososa a starost o toky končí rybím přechodem, respektive průchodností, přitom se dál reguluje a toky degradují - což mě připomíná proklamovanou akci návrat jesetera malého povodím Moravy jež má být zřejmě mediální a společenskou náplastí na to co se nepovedlo. Nemyslím, že nyní je jester nezbytný pro řeku Moravu a některé její přítoky, spíš ty toky jsou nezbytné pro něj v určité podobě.

alžběta - Profil | Ne 10.2.2019 12:26:59

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 10.2.2019 9:48:56 >> tu averzi si všichni ti "ekologové" proti sobě vyrobili sami svým zeleným politikařením a nutno podotknout, že si ji zaslouží. Oprostím-li se od myšlenky návratu lososa jako jako takové...(já osobně bych ani pro tu tvou 1 ze 150 nehlasoval).
Vypouštění probíhalo 96-97 a český selský rozum slavil cca 10 let postupně relativní úspěchy. Ten, kdo tomu záměru fandí a trochu se vyzná, ví, že projekt nelze realizovat lusknutím prstu za 3 roky, měl by být spokojen a tlačit to touto cestou dále. Bohužel, ano konkrétně v tomto případě, pak "zelené organizace" ucítily možnost parazitování a svou ekolobby vyšachovali svazové líhně a zapojili "€ spřízněnou" německou stranu a všechna dosavadní práce šla do kytek.
Většinou s tebou ve věcech souhlasím, ale konkrétně právě toto je ten případ, kdy se nejednalo o žádnou ekologii, ale o čistý fanatický ekoterorismus (a hru o peníze a o místa), který všechno ukončil. Mrzí mě, že před tím někdo zavírá oči, pokud souhlasí s myšlenkou (s tou přeci může každý souhlasit dále, ale nemusí od jedné konkrétní prasárny oči odvraceti).

hering - Profil | Ne 10.2.2019 10:30:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poušťák >> Ofiko jsou první navrátivší lososi zdokumentovaný v listopadu 2002. Jedna jikernačka, tuším 86cm a 4 mlíčáci. Jeden mlíčák 72cm byl nejprve převezen k nám na líheň do Děčína a pak druhý den si pro něj přijel nějaký výzkumák (už nevím který). Údajně na genetiku a měl být pak i vypreparován.
Neoficiálně vím o ulovení lososů již v roce 1998,1999 a 2000 v Labi pod zdymadly v UL a na soutoku Kamenice.Tyto ryby pocházeli z projektu sousedů v Německu,kde začali dříve.

nofish - Profil | So 9.2.2019 18:08:47

Rožnovák >> Z cizích peněz, by sis šel v klidu také za svým. Financovat to z vlastních, bylo by to o něčem jiném.
Když mi dáš patřičný plat a zaplatíš stromky, klidně půjdu sadit jabloně na vrchol sněžky :-)

hering - Profil | Po 22.4.2019 21:39:16

karvo >> 18 měsíců až dva roky,asi.

Ravachol - Profil | Čt 14.2.2019 19:03:51

mpl >> diky za shrnuti udaju, tohle mě tky zajímalo...ono je fajn projektovat do toho osobní dojmy a emoce, ale i kdyz cisla nejsou vzdycky urcujici, mozek se ma aspon od ceho odpichnout :)

Rezeň 5,125 - Profil | Čt 14.2.2019 13:20:43

a opět vyplynulo jedno ponaučení.
chceme li něco zachranovat, tak z toho nejdříve musíme vyloučit veřejnost, a to zcela uplně definiitvně.
Jen tak se to může povést.

1Mara - Profil | Čt 14.2.2019 9:13:38

karvo >> to nebyla odpověď na mou otázku a za další v anketě se prezentuješ že se podílíš na jeho obnově, takže jak se tedy podílíš na jeho obnově ? jen tím co tu předvádíš ? čtení z knih ?

No a za další tvé vychcané a vyhýbavé odpovědi mě říkají, že chytráček jsi tu ty a já s tebou ztrácím jen čas, tak si tu pěkně plkej své rozumy z knih, pracovně se podílej na návratu lososa do našich řek a měj se hezky..................

Ravachol - Profil | St 13.2.2019 17:18:09

Fliegenmann >> Kolega mel asi na mysli s tema jepicema vyzivu srdlic, ktery jsou ve vode stabilne,nekolik let ne o vyzivu dospelejch kusu na tahu

Ravachol - Profil | St 13.2.2019 17:16:32

Zvědavost mi nedá a zkusim jeste jednou, páč se mi to nepodarilo nikde dohledat: Tuší někdo prosím, na kolik takovej projekt návratu lososa do kamenice vyjde? za rok, za tech 20let co to funguje? Na jejich webu je jen, ze za darcovskou sms si muzu vybavit oblecenim virtualniho lososa na fejsbůku, pojmenovat si ho a ukázat známým...což je sice pecka, ale ocenil bych i jiny info :( jen k doplnění informacniho vakua..diky moc

karvo - Profil | St 13.2.2019 10:42:52

alžběta >> to vidím, když někdo užívá místo argumentů dojmy a plete si je s pojmy. tomu se říká krafání.

alžběta - Profil | St 13.2.2019 10:10:47

karvo >> když spáchám ten největší hřích a přijmu to, že hering tomu nerozumí, ptám se, kdo tomu teda rozumí? Nemusí to být jmenovitě, stačí obecně, jestli třeba pánbůh, ty, nebo snad soudružka ředitelka?

hering - Profil | Út 12.2.2019 22:58:36

kranex >> Nevím jestli prodává,ale můžu dát e-mail na němce co je dodává NP do Kamenice.

Finnnp - Profil | Út 12.2.2019 22:41:28

Losos je nepřítel rybářů a zbytečně vyhozené peníze... Z potoků nám mizí obecňák a lipan a prostředky se cpou do nějaké zdechliny. Losos už se zachránit nedá, ale potočák a lipan ještě ano.

hering - Profil | Út 12.2.2019 21:35:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lasskoun >> Atlantský losos dokáže tah i výtěr zopakovat. Sice nepřijímá potravu po vstoupení do sladké vody,ale pokud nepodniká dlouhé tahy na trdliště a vysílení není fatální tak se dokáže po výtěru do moře vrátit. Narozdíl od pacifických lososů není naprogramován k uhynutí po výtěru.

Lasskoun - Profil | Út 12.2.2019 17:08:48

Bodkacik >> ... dík za info ... ono by to v podstatě mohlo mít cosi společného i s osmotickými tlaky, jelikož na ryby, kteréžto nějakou dobu stráví v prostředí s vyšší koncentrací všelijakých rozpuštěných minerálních solí, to potom určitě nějaký vliv mít bude ... škoda, že se tak vytírají pouze jednou za život ... ale na druhou stranu, v Kanadě, na Aljašce a jinde, se tak prostřednictvím mrtvolek zpátky migrujících dospělých lososů zajišťuje transport dusíkatých látek z moře zpět do vnitrozemí (a prý se vůbec nejedná zanedbatelné množství) ...

petrikveprik - Profil | Út 12.2.2019 16:05:18

jj je to supr točit peníze nad "černou dírou" ... taková umělá zaměstnanost jak za komančů. Vznikne spousta důležitých pozic - projektový management na záchranu lososa, komise pro záchranu lososa, opomněl jsem velmi důležitou studii pro záchranu lososa.....za kterou bude stát jisto jistě spousty odborníků...:-))

Lososa zná snad ještě víc lidí jak kapra, tak s prachama není problém.. Co je proti tomu jakýsi potočák, lipan.

Jinak k těm penězům z grantů a darů určených výhradně na lososa ........trochu mi to připomnělo náš důchodový systém a peníze určené na důchody..:-))

Pedro1 - Profil | Út 12.2.2019 16:04:50

Překvapivě docela slušný článek na stránkách svazu.
Kolik stojí jedna jikra?
https://www.rybsvaz.cz/?page=rada/hosp_odd/losos_na​vrat

Jinak dle info se v roce 2004 chytnul losos v Ohři,Řízku Tvůj sen je zachráněn:-))))

Ravachol - Profil | Út 12.2.2019 16:04:01

Kazdopadne me zarazilo, ze je kamenice tak uzivna, ze krom stabilni populace potocaku a vranek (nebo co tam vsechno zije) utahne jeste kazdej rok vyprodukovat stabilní a silnou poulaci srdlic, který by se pak vrátily...kolik tisíc srdlic velikosti 15cm odplouvajících kazdorocne do more to asi musi bejt, aby byla populace zivotaschopná a vratilo se dostatek metrovejch lososu?? to jsem taky nikde nedohledal. Jestli to nekdo tusi, prosim o info.. Ale fakt me to prekvapilo ze kamenice takhle uzivna je :)

Piskořík - Profil | Út 12.2.2019 15:55:24

Pedro1 >> Tohle ví jen lidi z projektového managementu....k těmhle informacím se nedostanu....zvěřejněné jsou jen některé částky od soukromých dárců....a jsou to peněžní dary, né granty....neplést....;o)

Do světa se pustí jen info, kolik to ten a ten rok stálo, kolik za to bylo lososího materíálu a kdo se třeba jak procentuelně podílel na financování....hlavně je ale ze seznamu dotčených subjektů jasné, že to jsou peníze jen pro lososa....neužírají z nějakého rozpočtu jiným rybám, které by třeba taky potřebovaly nějakou injekci na záchranné programy....tohle se celou dobu snažím vysvětlit, ale pro některý nervní individua je to asi moc složitý....:o)

Lasskoun - Profil | Út 12.2.2019 14:20:12

... a což pro "přivolání lososů zpět" použít nějakou praktiku, jenž běžně užívaly předchozí civilizace ... např. "lidskou oběť" ... vhodných jedinců k obětování rybímu božstvu by se určitě našlo dost ... ";-)))) ...

Poušťák - Profil | Po 11.2.2019 23:47:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza7 >> Nejkrásnější je,že tady na netu skoro všichni vědí jak a co by se mělo dělat a změnit ve financování a ochraně přírody.Ale aby se sebrali a pokusili se to změnit,nebo aspoň začít pro to něco dělat třeba jako hering,potočák a spol to ne.

Piskořík - Profil | Po 11.2.2019 23:13:33

Honza7 >> Ano...norské fondy a King Oscar je úplně něco jiného......nelze splácat dohromady finance z fondů a finance ze soukromého subjektu....pro jasno věci je potřeba toto přesně definovat, kolego....:o)

Já to nepotřebuju zjišťovat, mám celkem přehled....jen říkám, že plácání o tom, že by ty peníze šly využít jinak je tak trochu mimo mísu....jsou to prostě finance speciálně pro lososa...nikomu jinýmu to tenhle projekt "neužírá".....:o)

A nebuď rozčílenej....komunikuju slušně, si myslím....nemůžu za to, že seš trochu natvrdlej.....;o)

alžběta - Profil | Po 11.2.2019 21:18:20

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 11.2.2019 20:39:11 >> já přiznávám slabé místo své argumentace, zvláště, když se nedá použít intonace tam, kde by to bylo záhodno a díky tomu, jsem i jednu větu umazal... i když jsem si strašně přál ji sem poslat :-).
Konkrétní genezi a faktickou chronologii kolem obecně prospěšné společnosti ČŠ a předchůdců, dárcovských lososích sms a facebookové reklamy jsem už vytěsnil, můžeš mě pranýřovat. Vím jen, že se dělo :-). Čili vlastně to prd :-).
Já nikdy to tu neberu osobně, snažím se pobrat, co protihráč chce sdělit.
Jinak je vůbec zbytečný to řešit a financovat, protože s vybudováním kanálu Dunaj-Odra-Labe se lososovi naskytnou dvě nové cesty až do Krkonoš a Jeseníků, byl by blbej, aby toho nevyužil.

hering - Profil | Po 11.2.2019 18:20:53

karvo >> Dík, otevřel jsi mi oči.

Rožnovák - Profil | Ne 10.2.2019 23:24:07

Willow >> No já jsem měl na mysli to že když se při HO zřídí pstruhařská sekce a je předpoklad, že bude složeno z pstruhařských praktiků, je pro mě zarážející, že jeji složení je až na pár vyjímek totožné z HO, toť vše. :-).

potočák 62 - Profil | Ne 10.2.2019 16:58:52

Willow >> Myslím,že pokud´ jde o pstruhové vody,tak se blízká na lepší časy a ČRS se rozhodl to zodpovědně řešit.Stačí,když se podíváš na stránky ČRS,členové HO při radě a na členy pstruhařské sekce a myslím,že ti odborníci-praktici dovedou PS vody ke světlým zítřkům )-)-)-)-)- Petrův Zdar

Rezeň 5,125 - Profil | Ne 10.2.2019 10:48:15

Btw- k průchodnosti Labe-
Celý Labe až ke Kamenici je v zásadě volný.
Jediná stavba v Německu je zdymadlo na ř.km 585,86 Geesthacht, a to nevím, jestli je to na hlavním toku...
Jinak tam není žádnej jez, všechno je to až u nás, od Střekova výš...

zetfly - Profil | Ne 10.2.2019 10:47:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím,
ako dlho má zmysel pokúšať sa o takú obnovu?
Presne takáto otázka zaznela na konferencii o lipňovi konanej v SRZ. Môj názor je, že ak je vidieť nádej, že to možné je, tak neprestávať.
To, že sa ryby vracajú je známkou nádeje.
Snaha robená človekom však len ťažko nahradí prirodzené fungovanie. A ak sa na tu snahu pozriem cez matematiku:
- počty ulovených lososov v minulosti boli v desaťtisícoch
- povedzme, že to bola polovica tiahnucej populácie
- povedzme, že ikernačky boli vo zvyšku zastúpené tiež polovicou
- povedzme, že plodnosť ikernačky bola 10000 ikier (Frič udáva 13 - 15 000)
tak mohli položiť 50 000 000 ikier
- povedzme, že úspešnosť vyliahnutia a prežitia do strdlice bola 10%
tak do mora mohlo putovať 5 000 000 strdlic, z ktorých sa vrátilo vytrieť spomenutých 10 000 + 10 000 to je ak dobre počítam 0,4%
A teda ak rovnaký vzorec použijem na vysadených 100 000 ikier tak by sa mohlo vracať povedzme 400 kusov. Takže pomoc, ktorú poskytujeme je simulácia vytretia desiatich ikernačiek.
A ak tie desaťtisíce boli neprehliadnuteľné tak 400 kusov sa už prehliadnuť dá. O koľko očešú počet spomínané prekážky ťažko povedať. To, že v miestach vysadenia je vrátené ryby vidieť, však dokazuje, že prekážky sa zdolať dajú.

Poušťák - Profil | Ne 10.2.2019 10:16:57

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 10.2.2019 10:13:59 >> já bych chtěl jednou vidět počty těch lososů které sežrali místní lovci pod ústím řeky,nebo cestou zpět a nikde se nezdokumentovali,možná by jsme se divili.

Poušťák - Profil | Ne 10.2.2019 10:13:23

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 10.2.2019 10:07:06 >> já pořád doufám že jim ten jez pod Děčínem nevyjde a ať se těch 5 miliard raději vrazí do lososů,potočáka a ochrany přírody celkově

Honza7 - Profil | Ne 10.2.2019 10:11:18

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 10.2.2019 10:04:15 >> To jsi mě nepochopil, nemám nic proti investici do lososa, či jiných druhů ryb. Problém vidím v polovičatosti našich řešení ( myšleno státu ). Raději bude krmit více zájmových skupin, než řešit pravé problémy. Bez pořádného zprůchodnění to bude vždy o pár jedincích, než o stabilní populaci.
Máš pravdu za kraviny vydáváme daleko víc peněz. než za smysluplné projekty.

Poušťák - Profil | Ne 10.2.2019 10:06:23

sliver >> přesně tak se začínalo,ale to je ten problém že se do těchto projektů naserou lidi,kteří se,aspoň podle mě napřed nespojí s těmi správnými odborníky,ale s těmi,co do té doby dělali jen kapra.

Rezeň 5,125 - Profil | Ne 10.2.2019 10:04:15

Honza7 >> Já v zrovna v té Kamenici zásadní problém nevidím..
Co se týče peněz, tak těch sou hromady, a utrácejí se za nesmysly, viz třeba novoroční ohňostroj:-))
Proč by se to nemohlo investovat do lososa?
Já se na to ani nekoukám optikou možnosti jeho lovu, ale prostě jen - ať si tam plave...
Na našem území není asi tak 80 let, tedy i obnova jeho stabilní populace může trvat podobně dlouho:-))

Honza7 - Profil | Ne 10.2.2019 9:58:08

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 10.2.2019 9:48:56 >> Kolego já to vidím trochu jinak. Nosorožec bílý severní - ten je na vymření, dále je nosorožec bílý jižní - jeho populace není nijak závratná, ale pokud by je lidi nelovili, tak by se jeho populace obnovila.
To co tady asi je základem problému je, že nejsou vytvořeny podmínky na to aby losos na našem území vytvořil stabilní populaci a uvedené peníze by se daly použít na smysluplnější projekty, které za dvacet let by měly lepší výsledek.

Piskořík - Profil | So 9.2.2019 19:14:34

Expert Nofish zase blábolí.... to bude počteníčko.... ;o)

nofish - Profil | So 9.2.2019 19:08:15

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 9.2.2019 18:52:32 >> ty nesmyslné práce mi nevadí, jak jsem psal, ať si je zaplatí z vlastních peněz a nevidím v tom problém :-)
Mi ti zelení a různí ochranáři asi holt leží v žaludku. vymýšlí takové projekty, ale kde je potřebuješ, nebo by měli být sami od sebe, tam je nevidíš. Není to totiž žádný projekt, do kterého někdo nasypal peníze.

nofish - Profil | So 9.2.2019 18:41:50

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 9.2.2019 18:35:59 >> to nebylo přirovnání. Bylo to jen naznačení toho, že když za to dostanu adekvátní odměnu, klidně budu dělat nesmyslnou práci :-) Nečekám, že u nás, dělá někdo něco zadarmo.
Ono totiž jde o to, že u nás lososi asi kdysi byli, ale asi to tu vypadalo trošku jinak a o tom to je. I když je pravda, že jiná parta si na tom, že u nás bývaly vydry postavila dobrý byznys s likvidací našich vod...

Rezeň 5,125 - Profil | So 9.2.2019 18:35:59

nofish >> ty tam ale nikdy nerostly, takže tvé přirovnání není na místě.