Bolení rozpínavost - studie

zdar, nevíte o někom, kdo dělal studii o škodlivosti a rozpínavosti bolenů? Tedy ve smyslu toho, že se pořád říká, že bolen vytlačuje ostatní dravce. Taky jsem si řekl, že by se toho mohl chytit nějaký studnet rybařiny a vědecky to zdokumentovat. tak třeba někoho navedu.
Autor diskuse: Robur - Profil , 20.9.2013 dravci - druhy ryb, rekordy
10 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NLauri - Profil | Út 24.9.2013 8:50:08

Myslím že bolen není až takový konkurent ostatním dravcům. Když si vezmu že zaloví několikrát za hodinu, tak bývá nejspíš při lovu dost neúspěšný, jinak by prasknul. Další věcí je, že loví hlasitě a viditelně a tak si rybáři myslí, že je všude přebolenováno, přitom to můžou lovit třeba dva boleni na více místech. Další věc proč si rybáři myslí, že bolen vytlačuje jiné dravce je ta, že kromě bolena jiní dravci nejsou skoro vidět a nebo jenom při lovu. Většího bolena nechytí každý a tak se jen tak naštěstí hned nevymastí. Další výhoda kterou má, je ta že má moc kostí a oproti jiným dravcům ne tak dobré maso. Ostatní dravci to mají hned při ulovení většinou spočítané. Tak proto poměr bolen versus jiní dravci se vyvíjí lépe pro bolena

Npfly - Profil | Út 24.9.2013 10:16:24

A ještě dodatek,potravní zvyklosti některých rybářů jsou taky známé - to je taky jeden fakt :))

NTransalp2 - Profil | So 21.9.2013 20:01:58

Bolen za nic nemůže je to zvíře . Tam kde je a neměl být , rozhodovali za něj už soudruzi "odborníci "ze svazu u kulatého stolu ...))) ..

Nšmudla007 - Profil | Pá 27.9.2013 9:33:15

pfly >> není to jedno? Jestli budu podsekávat ryby ve tření pod jezem jednoháčkem bez protihrotu nebo trojháčkem s třešní? Lov na jigháčky se kvalifikoval jako marmyškování a pouze v době přívlače, stejně tak mušky s plýškem/korálkem/očima .. první kdo je zakazoval byly muškaři aby se na pstruhovce nelovili cíleně v září říjnu místo lipanů potočáci. Na MP vodách takové mušky byly kvalifikované jako lov vláčecí nástrahou.
Slušní muškaři existujou, takže by neměl být problém tyhle muchařský extempore postihovat.
Chytit hájenou štiku náhodou nebo cíleně je právě ten rozdíl o kterým se tu bavíme.
Vidím štiku a házím na ni lurkou dokud to nevezme=to je cílený lov.
štiky na nymfy,mokrou nepopotahovanou mušku, nebo komára z hladiny nezabírají ani náhodou.
Když mohlo být zakázané lovit na mušku se splávkem, s bublinou, s tyrolským dřevíčkem... to "škodilo". Když škodí úmyslně muškař tak je třeba mu to znemožnit dodefinováním lovu na mušku, kdy na co a jak lze lovit a kdy ne.

Nšmudla007 - Profil | St 25.9.2013 9:09:33

mlíčnák >> tož jasný mušáci sou gentlemani a hájený ryby cíleně neloví, a když hájený ryby cíleně loví(video Moonfish jak pytlačit tlouště a boleny na streamera na MP řece v době "všeobecnýho hájení") tak je pouštijou. Prodavač v rybářské prodejně mi do očí tvrdí že chytat boleny nebo štiky na strímra v březnu dubnu na MP je naprosto v pořádku, že je to k rybám šetrné.
Takovým muškařům bych bral povolenky z fleku, stejně jako za omatlávání/focení/muchlání potočáků po 1.9 na pstruhovce, sou to prostě egoistický namyšlený hovada.

Nnovo - Profil | Út 24.9.2013 21:57:29

Já si myslím že jsou pouze přemnožení lidé.

Npfly - Profil | Út 24.9.2013 10:14:46

Robur >> To nemáš tak úplně pravdu.Potravní zvyklosti bolena jsou myslím známé více než dost a jeho etologie taky a z toho ti vyplyne vše ostatní.To jsou fakta a argumenty.
Proti tomu máš pochopitelně emoce rybářů,když příkladně nechytají céčka a vidí na hladině mlátit boleny,které nemohou chytit.Proto ani nenajdeš relevantní studii o jeho škodlivosti...protože žádná není.

Nrybomil - Profil | Út 24.9.2013 9:35:31

Turňa >> ve Švédech je bolen vzácnější, celoročně hájený jako u nás losos. Navrhuji přebytky vyvézt, vyměnit za losůsky. Na to bych udělal echt studuji z grantu EU, ať se jim tam rozpíná :o)))

NJK - Profil | Ne 22.9.2013 8:34:36

Transalp2 >> To je take relativne - ak sa niekde bolen vysadi, kde prosperuje a sa dokonca uspesne rozmnozuje, nepatri tam? U nas bol velky humbuk kvoli bolenom na Oravskej priehrade, kde im pripisali na vrub silny ubytok zubaca ci dravcov vseobecne. (A tiez tam panovala silna frustracia z neschopnosti bolena chytit :-). To, ze to pekne ide aj na stojaku tu dlhodobo dokazuje napr. Executor ). Ale to, aky tam bol posledne roky rybarsky tlak, alebo to co tecie do priehrady z Polska, to ostalo tak nejak nepovsimnute.. Inak, ak by sme vysadzali len ryby, ktore na danu lokalitu "patria", moc by sme si nezachytali :-)

NJarda Š. - Profil | So 21.9.2013 12:35:59

JK >> Souhlasím. Také jsem přesvědčen, že nejde o vytlačování jiných dravců v pravém slova smyslu, ale u bolena oproti candáovi, štice či sumci
- bývá úspěšnější přirozený výtěr,
- není tak silný rybářský tlak,
- je větší nápadnost, protože v teplejších obdobích roku loví zpravidla u hladiny, kde bývá dobře viditelný
Bolen se převážně živí drobnými rybkami druhů, kterých je v revíru dost a nemají hospodářský význam, tedy ani nelze o vyložené škodlivosti vážně uvažovat.