Z českých rybníků se staly kapříny. Vyživují je i mrvou a kompostem

Mušketýr - Profil | Út 27.12.2022 14:59:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza7 >> Ale vůbec netvrdím, že všichni rybníkáři dělají všechno špatně, ale myslel jsem, že se bavíme o těch, o kterých je ten článek, ke kterému je zde diskuse. Takže o těch, co provozují intenzivní chov kaprů, čímž vědomě přispívají ke zhoršovaní kvality vody nejen v rybnících, ale hlavně i příslušných tocích. Stejně tak nejsou všichni majitelé MVE špatní a musí jim samým záležet jednak na dodržování předpisů a jednak na životním prostředí. Protože tím prahem před turbínou si snižují produkci čili i zisk, ale zaleží jim i na vodních organismech. Ale hodně majitelů MVE to evidentně vůbec neřeší, alespoň podle toho co vídám v praxi. Stejně tak bych čekal i od rybníkářů zájem na celkovém stavu vod na kterých hospodaří, hodně rybníkářům na tom určitě záleží, ale hodně jich jede jenom na maximální zisk a stav životního prostředí je jim zřejmě úplně ukradený. I podle komunikace s některými z nich mi to tak přijde.
Co se týká sportovních rybářů , tak jsem nikdy netvrdil, že jsou bez viny. Já se žádných závodů, i z důvodů o kterých píšeš, neúčastním a ani to nemám v plánu. Sám téměř nekrmím, takže mi nevadí ani revíry kde se nesmí zkrmovat a klidně by zasloužily rozšíření. Ale pořád si myslím, že sportovní rybáři jsou zatím pouhou špičkou ledovce z toho pohledu.
Podívej se, asi se shodneme, že život ve vodách nejsou jenom ryby, ale třeba i vodní rostliny. A podle nich se dá také krásně sledovat kvalita vody. Můj táta sledoval stav vodní vegetace již od šedesátých let téměř na všech českých řekách, mnoha potocích a na tisících tůní, rybníků a podobně. Já jsem již od mala na výzkumy jezdil s ním a pak jsem v tom sám pokračoval, takže mám dostatečný přehled o stavu českých vod z hlediska vodní vegetace v Čechách. Vzhledem k tomu, že výzkumy na řekách se opakovaly někde každý rok, někde po deseti letech, máme spoustu srovnávacích dat a naprostá většina už byla publikovaná v odborných časopisech. A na základě těchto výzkumů je patrný pokles diverzity vodních rostlin a úbytek citlivých druhů systematicky od těch 60. let prakticky ve všech českých řekách kvůli znečištění a eutrofizaci. Někdy koncem 90. let nastal obrat a do do dnešní doby se situace výrazně zlepšila a řeky jsou opět druhově velmi bohaté co se týká vodních rostlin s řadou ohrožených druhů. Všechny až na ty, které jsou zásobeny vodou z produkčních rybníků, např. řeky v Třeboňské pánvi, nebo Cidlina pod Žehuňským rybníkem, tak se situace nadále zhoršuje a diverzita druhů je na minimu a nic neznačí zlepšení situace. Takže je jasné odkud vítr vane. Naopak třeba Ohře je v dnešní asi nejbohatší řeka na vodní rostliny i na ohrožené druhy, a to na tom s čistotou vody bývala velmi zle. A to protéká zemědělskou krajinou, ale není ovlivněna rybníkářstvím.
S rybama je situace dnes špatná pravděpodobně kvůli mnoha dalším faktorům než je čistota vody. Ale myslím že prosperující a druhově bohatá společenstva vodních rostlin jsou zaklad i pro obnovu rybích společenstev a já doufám že k tomu dojde. Ale rybáři a rybníkáři tomu bohužel moc nepřispívají.

Mrknato - Profil | Út 27.12.2022 14:33:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rožnovák >> Podle mě není problém "špatné vysazování", ale špatná struktura ČRS (a to jsem zastánce svazového rybolovu) a toků peněz. Jmenovaní rybářští hospodáři by jistě navrhli změny v ZP, ale na to jsou potřeba peníze a to každý rok, co rok. Peníze, které svaz jako celek vybere od členi se stále víc přesouvají do složek a kapes, ze kterých žádné násady nebudou..... Před několika lety jsem počítal, že v našem VČÚS svaz jako celek vybere od jednoho členi cca 2.200,-Kč a do vody na zarybnění jde cca 450,-Kč. Pokud by jsi za této situace dal do ZP nesmyslné počty a druhy, jistě pro revíry potřebné, nebyl by jsi schopen garantovat jejich nákupy a riskoval by jsi možné odebrámí dekretů.

Doby, kdy byly pstruhovky i horní části MP plné potočáků a lipanů jsou nenávratně pryč a žádná ochrana a hájení je nevrátí. Mohou se ale koupit, musí se ale odlovit a to nejen duháci, ale i siveni a potočáci, kteří v 95% revírů nejsou schopni přežít víc jak rok. Na jejich hájení a ochranu se nelze dívat hospodařením z před 30 let. Za posledních 60 let se v ČR zvýšila teplota o 2°C, na téměř každém toce vznikají ČOV a MVE.

MO a Rada ČRS revírům víc berou, než dávají a pokud se to nezmění jde celý současný rybolov do "kopru", bohužel. Dle stanov mají složky ČRS řešit jen to, co jim náleží a MO nenáleží VRP již 47let, ale peníze jim zůstaly a i přibývají. Na druhé straně Rada ČRS si stále víc sahá po společných penězích, tu na RIS, tu na redistribuci, tu na nadstandardní Orlík, profi RS , závodníky, trenéry, zaměstnance, další revíry ....

Z těchto důvodů jsem přesvědčen, že původní druhy ryb, které úbývají, jejich neuvedení v ZP nebrání jejich vysazování. Myslím si, že ani ten slovenský, polský, rumunský duhák, pokud není infikován, dnes nevadí, pokud ho nelze u nás koupit.

Nevím jak u Vás, ale u nás byly vztahy MO-ÚS -Rada dosti vypjaté..... právě z výše uvedených důvodů, kdy volení hospodáři a výbory MO si také chtěli "líznout" a nakupovali a vysazovali násady bez koordinace s uživatelem, Rada zase chtěla výdej povolek přetáhnout k sobě a vtírá se do kompetencí ÚS vydáváním BP, které se leckde překrývají.

sven - Profil | Út 27.12.2022 13:25:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rožnovák >>
.."Hospodář u MO je sice volený - ale má splněné zák. požadavky..."..

Dovolím si podotknout, že zhusta jsou tzv. "zákonné požadavky" tragikomickou parodií na kvalifikaci hospodáře podobně, jako i v případě Ryb. stráže...
Podle toho, to pak v praxi vypadá...

197/2004 § 6
(4) Zkoušky na rybářského hospodáře se provádějí ústní formou...

(8) V případě, že uchazeč při praktické zkoušce určí správně alespoň 9 z 10 předložených druhů ryb nebo vodních organizmů vyskytujících se na území České republiky, je hodnocen stupněm "prospěl".

(9) V případě, že uchazeč při teoretické části zkoušky správně odpověděl alespoň na tři z pěti položených otázek, je hodnocen stupněm "prospěl".

eskymak Mrakomor - Profil | Po 26.12.2022 20:36:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dovolím si napsat svůj možná mírně odlišný (radikalizovaný a nasraný :-)) názor na věc.

Stav je takový jako je, protože svaz (jako monopol držící většinu dekretů a hospodařící na většině českých vod) hospodaří uplně nahovno a je třeba si to přiznat. Nahovno!

Všude se sadí kapr, duhák, ...v řeči ekonoma se do vody sype za peníze členů jen "levná rychloobrátková komodita" - a tohle je veškeré hospodaření svazu.

Protože kdyby svaz jako monopol hospodařil na vodách tak jak má ve svých stanovách, aby zachoval druhovou pestrost a bohatství našich vod..., vznikala by zcela přirozeně vysoká poptávka i po jiných druzích než jen po kaprovi/duhákovi.....a v těch rybnících by pak soukromníci nechovali jen ty "klecové slepky"....ale pochopitelně i jiné ryby protože by po nich byla poptávka a šly by naodbyt.

TAkto tam soukromníci nasypou kapry, protože ví že vánoce a svaz jsou jistota. Svazoví hospodáři pak velmi rádi zaargumentují tím, že my bychom rádi nasadili třeba i okouna, candáta, lína, ale není k sehnání!! Kruh se uzavírá.

Proto jsou dnes na tom uplně nejlíp co se týče druhové pestrosti a dokonce i zarybnění zapomenuté revíry/nerevíry uprostřed opuštěného ničeho, do kterých nikdo nedrbe a nikdo se do nich nesere a mohou si žít svým vlastním životem. Donedávna touto devizou disponovaly i naše moravské řeky - ale tam se svazu trochu zastanu - tam to s předstihem než to dodrbal svaz už "vyřešilo" hospodaření PMO betonem a vykácením všeho živého kolem řek.

Rožnovák - Profil | Po 26.12.2022 15:40:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza7 >> >Ahoj, ona je ta psaná diskuze vždy na trochu nešťastná.- pokud by jsme se sešli všichni osobně -asi by jsme si vyložili na základě našich praktických zkušeností naše postoje přesněji- psané slovo-každý chápe prostě jinak-potom vznikají rozpory. K té Vaši diskuzi z Mušketýrem-za mě - má se dodržovat co je platné v konkrétních případech- Ono je vždy o konkrétních zkušenostech, případech a lidech-skoro u všeho jsou stanoveny zákonem stanovené limity a podmínky- další otázka je jak a kde jsou dodržovány- a jak kde jsou nastaveny kontrolní mechanismy aby podmínky pro které něco bylo povoleno bylo dodrženo-To se týká všeho.i když někdo začíná nějakou produkci -či něco buduje i na svém pozemku- postupuje se dle 500/2004 sb správního řádu- a zjišťují se účastnící řízení a k záměru se vyjadřují ke ke konečnému rozhodnutí- kterým může být tímto záměrem jejich práva dotčeny- subjekty jejchž činnost by tímto záměrem mohla být ovlivněna což je v případě ,MVE, fabrik, obyčejných domů, oprav komunikací i výstaby rybníků-často i ČRS protože se přímo zasahuje do toku či bere vodu a vypouští ji zpět do revírů -čímž jsou dotčeny zájmy črs. _to co je v Rozhodnutí obsahuje legislativní rámec i připomínky účastníků a musi dodržovat Bohužel někteří zájmy jiných moc neříkají a tak se ani neobtěžují požádat o povolení někdy z neznalosti jindy z nezájmu -.Někdy dostanou lejstro a stejně se tím neřídí..

S těmi rybníky a vlastnictvím pozemků je To někdy složitější -mám nedaleko domu produkční rybářství a jeden rybník mají v pachtu od státu. i s přilehlé pozemky

Rožnovák - Profil | Ne 25.12.2022 12:24:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

valcha186 >> -poslední pár let chodím trochu kolem vody- řeším úhyny -znečiětění- a pišu vyhadření k některým akcím na tocích- tak mi trošku z některých příspěvku tady už tečou nervu za což se možná i trochu omlouvám-potoky opravdu nevysychají samy za sebe.-když tečou nahoře a u ústí je sucho. Reagoval jsem na to že pokud na to že někdo se chce uživit a vydělat a zvyšovat produkci čehokoliv-do čehož byly zataženy i jiné obory a bylo to tedy zobecněno- tak jsme uvedl že díky tomu že nechce někdo vydělat jsou i suché potoky- to že je to kvůli odběrům je zřejmé a často MVE a co z toho plyne snad taky -ubrat a nevydělávat na úkor něčeho/někoho- To že se přitom porušuje často platné - protože jjsou slabě a nedostatečné kontrolní mechanismy je zřejmě- papír snese vše ale realita je často jinde.- což platí napříč všemi obory lidské činnosti.

Rožnovák - Profil | Ne 25.12.2022 0:04:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martin M. >> opět nepsal jsme že vývoz je špatný, Jen že kapra vyvážíme více než polovinu a i přes to že produkce nám za posledních nekolik desítek let zdvojnásobila a plocha rybníku klesla- a dodám že domácí trh je nasycen. Závěr ať si každá udělá sám.

Rožnovák - Profil | So 24.12.2022 12:50:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

-Zkuste opravdu mrknout na tento odkaz ke tam vývoj chovu tržních ryb u nás i ploch rybníků od středověku až po současnost- za posledních 50 let je se produkce kapra u nás zdvojnásobila- plocha rybníků klesla- a víc než polovinu produkce kapra vyvážíme. - Proto je nutno často nadmíru dodávat živiny do rybníků- a To více než v minulosti- asi jde O To jen Troch ve VŠEM ubrat. Taky se mi zdá že se tady poslední dobou za vším hledá zákeřný aktivista. Zdar a pěkné Vánoce. https://www.cz-ryby.cz/produkce-ryb/produkce-a-trh-ryb

já 2 - Profil | So 24.12.2022 11:47:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

já 2 - Profil | So 24.12.2022 9:18:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tom - Tuk >> Je to trochu složitější, ještě před 100 lety se choval kapr tzv kumulativní metodou. tzn. v jednom rybníku byl K0 až K3-4. Z tohoto důvodu nebylo možné hnojit v příliš velké míře, navíc bylo nezbytně nutné mít v rybníku vysokou obsádku dravé ryby, zejména štiky a tomu mít uzpůsobený profil rybníka a uzpůsobit hospodaření. Méně ryb, více porostu přímo ve vodě a hlavně bohatší druhové složení.
Dneska je kapr v plůdkovém rybníku odloven a roznesen do dalších, není potřeba zredukovat potěr, tudíž je dravec nežádoucí, naopak je trend zvětšit plochu a objem rybníka na maximum, tudíž odstranit rostliny a zbavit se ostatních druhů ryb, které kaprovi překážejí, nebo ho přímo žerou. Důvod je jednoduchý, v Čechách existuje prakticky jen vánoční trh a zájem je z 99% jen o kapra, jiná ryba se u nás prodává jen okrajově, něco se vyváží, ale poptávka vyžaduje kapra, nebo PD (což je malý kapr :)) ).
Cílem hnojení je dostat do vody uhlík, pokud se to povede OK, problém je, že se dostává do vody i fosfor a ještě je jeden faktor a to je množství hnojiva, které poté, co se to přežene způsobí větší spotřebu kyslíku a tudíž i dušení ryb a navíc se takto eutrofizovaná voda dostává mimo chovné rybníky do potoků, řek a dále a dále. Což spolu se zvyšující se teplotou vede do pekla.

MO, alespoň ty co jsem měl možnost poznat se snaží chovat i jiné ryby, problém vidím spíše u produkčního rybářství.

retrívr - Profil | Pá 23.12.2022 19:06:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybníky zabila lenost chovat jinou rybu než kapra. Neschopnost stále vytížených pracovníků MO se o něco postarat. Je lépe vše omeziz a chovat prasátka. Penízky jsou a proč si přidělávat práci. A vůbec nejlepší je nazvat rybník, v kterém pstruh není, nevysazuje se jako pstruhový. Tam neuškodíš. Ach jo ...

Martin M. - Profil | Pá 23.12.2022 19:01:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podle mne si obe strany, jak ekologove, tak rybnikari, cucaji argumenty z prstu a nejsem si jisty, jestli to cele paradoxne neni jen lobbing rybnikaru, aby se stat stal jejich vernym zakaznikem a koupil si u nich rocne treba 20% produkce, kterou neni vubec potreba vyprodukovat, proste to bude jen kompenzace za nizsi produkci.

Argumenty, jako ze jsou zarostle brehy a neda se tam koupat, nebo ze vodnim ptakum a zabam vadi, ze se prikrmuji ryby, jsou stejne tak ubohe, jako kdyz druha strana tvrdi, ze kdyz se nasadi mene kapru, tak budou hubenejsi. Tvrzeni, ze 2kilovej kapr vyzere zooplankton, o ktery se hnojenim a zelenou vodou prave snazime, jsem take nepochopil.

Spise by byly zajimave zkusenosti, co udela s rybnikem, kdyz se slovuje jednou za 2-3 roky jako kdysi, oproti soucasnemu vypousteni kazdy rok. Pritom vody je ted mene a je problem udrzet rybniky doplna.