Rybí slavnost

Kategorie: Všeobecné
Druhou sobotu v září si dali v Litvínově na RCHS Pavel dostaveníčko rybáři a rybářky z MO Most, aby uspořádali v pořadí už druhou Rybí slavnost. První ročník sklidil velký úspěch, a protože se podařilo získat i nějaké sponzory a dotace od Ústeckého kraje, mohlo se mnohé vylepšit a připravit bohatší program a odměny pro děti.

Předpověď počasí a ranní zatažená obloha sice nevěstily nic dobrého, ale během dopoledne větřík mraky rozehnal a ukázalo se sluníčko, které jen podtrhlo vydařenou akci. Oproti předešlému roku se vychytalo mnoho much a pro děti i dospělé bylo připraveno nesčetně stánků, soutěží a ukázek. Nechyběl ani vodník, který na to vše dohlížel.

Děti měli možnost vyzkoušet si nahazování prutem na terč, zkusit chytit nějakou rybu na háček v chovném rybníčku a nebo živou rybu v kádi. Nechyběly ani atrakce, které slouží pro pořádání dětského dne či soutěž o nejhezčí obrázek s rybářskou tematikou. O tuto soutěž byl opravdu velký zájem a své obrázky namalovalo více než sto dětí, z jejich obrázků porota vybrala ty nejlepší, které odměnila diplomem a věcnými cenami. U jednotlivých stánků se soutěžemi obdržely děti žetony, které mohly měnit za sladkosti, něco na zub nebo různé drobnosti jako metr, kalkulačka a podobně. Závodní družstvo rybářského kroužku zde předvádělo rybolovnou techniku, včetně hodu muškou.

Na své si přišli i dospělí. Byla připravena ochutnávka vín a burčáku místního vinařství, stánek s občerstvením a nechyběla ani živá hudba s posezením. Těm, kteří mají rádi ryby na talíři, udělal radost stánek lnářských rybářů, tedy alespoň těm, kteří přišli dříve, než se vyprodala poslední ryba z kádě. Krom živých ryb bylo možné zakoupit i uzené či pečené pochoutky z ryb, takže každý si přišel na své.

Cílem této akce je prezentovat veřejnosti a především dětem rybaření a vše s ním spojené. To se rozhodně daří, protože přišlo mnohem více lidí než v předešlém roce, takže na tradiční akci je slušně zaděláno. Snad i příští rok vyjde počasí, sponzoři zachovají přízeň a dopilují se detaily, protože stále je co vylepšovat.

Stárnutí členské základny a malý zájem dětí a mládeže o rybaření asi netřeba rozebírat, je to prostě problém dnešní doby, který má mnoho složitých a provázaných důvodů. Děti vysedávají u počítačů, nezajímají se o přírodu a rybaření berou jako kratochvíli dědů. Vlastně ani nemají tušení, o co přicházejí, protože nemají moc možností poznat ryby, přírodu a rybaření, pokud není rybářem někdo z rodiny. No a když nejdou děti za rybařinou, musí se jim jít naproti. A právě takové akce jsou ideální příležitostí, kde si mohou vše osahat, vyzkoušet a získat informace. Na výrazu očí některých dětí držících kapříka v náručí či perlína na háčku bylo vidět, že je to chytlo, a to je tím největším úspěchem celé akce.

Takže za rok snad na viděnou a Petru zdar









 
fotojakes - 30.9.2012

Diskuse k miničlánku

Žádné zápisy.