A kdopak by se flastru bál...

Kategorie: Všeobecné
Na pátek třináctého se mělo konečně umoudřit počasí, ba i nálada doma byla taková, že mi opravdu už nic nebránilo v úmyslu konečně letos poprvé vyrazit k vodě. A co taky jiného, vždyť pstruhaři už mají dávno vše nachystáno a kapraři, zvláště pak ti hladoví, mají už určitě několik šupináčů doma.

Ale znáte to, být připraven vyrazit a opravdu pobýt chvilku u vody jsou dva naprosto rozdílné pojmy. Připravíte si pečlivě výbavičku, ba i krmení namícháte a těšíte se, že už zítra..., ale jednou do toho něco nečekaného vletí, podruhé se od manželky v posledním okamžiku před odjezdem dozvíte, že by taky „chlap“ mohl udělat něco užitečného doma, a obvykle pak splácáte to, co by mohlo opravdu ještě pár dnů po-čkat, pak třeba ze shora přiběhle vnučka, se kterou se zabavíte tak, že pak už to nemá cenu, protože než v garáži najdete pumpu na kolo, je venku už téměř tma, takže krmení jde slepicím, a den „D“ se zase oddálí. Nevadí, však ono to jednou přijít musí!

Pátek třináctého byl lákavý tím, že se moje drahá polovička chystala na pravidelné kávičkové posezení s kámoškama, takže pak věci mohly dostat rychlý spád. Kolo bylo prozíravě napumpované o den dopředu, a všechno k vodě potřebné už dlouho stálo vzorně vyrovnáno v řadě, jak vojáci na přehlídce, a tak není divu, že pár mocných šlápnutí do pedálů mne mohlo rychle zanést do míst, o kterých se mi málem nejmíň už týden předtím zdálo! Že jsem ke konci funěl jak měch, že mocnost šlápnutí se viditelně měnila, stejně jako rychlost přesunu mého metrákového těla, každý správně předpokládá.

Co však nemohl předpokládat nikdo, tím méně má pořádkumilovná mysl, bylo pět zaparkovaných aut, jejichž předky či zadky trčely z okraje lesního porostu na protějším břehu. Kapsa s mými průkazkami lesní, vodní, myslivecké a rybářské stráže se začala rychle nadouvat, ale jsem tu přece proto, abych vykoupal červa, a ne se hádal s řidiči, kteří prokazatelně nerespektovali zákaz vjezdu. A cokoliv hulákat přes vodu se mi vůbec nechtělo, kouzlo onoho prvního letošního usednutí k vodě mělo přece daleko větší přednosti. Než se mi ale podařilo připravit k nahození první prut, uslyšel jsem typický zvuk přijíždějícího auta i po mé straně břehu.

„Můžu se vás, pane kolego rybáři, zeptat, co vás opravňuje k tomu, abyste projel přes zákaz vjezdu až sem?“, ptám se téměř otcovsky mladíčka sotva dvacetiletého.
„Tam žádná značka není!“, odpovídá mi s úsměvem.
„ No na lesní cestě ani být nemusí, ale pojďte, vypněte motor a zajdeme se tam spolu podívat, ano!“
„A co je vám vlastně do toho, dědku, to tu jen tak fakujete poctivé rybáře, nebo otravujete jenom mne!
„Pane kolego, znovu se vás ptám jenom jako kolegy rybáře, až vytáhnu průkazku, bude to už něco stát!“

Po těchto slovech od něj následovala další sprška výrazů, kterým jsem, ač sám snaživý lingvista - samouk, dost dobře nerozuměl, zřejmě to bylo tím, že nás navzájem dělilo nějakých 40 let. Inu, to mládí a pokrok ve vzdělání, kde se to zastaví...


Nafotil jsem si ho, k tomu i všechna ta vozidla ostatní, a vyrazil jinam, kde jsem chtěl najít větší klid. Zkrátka když to nejde po dobrém, půjde to po zlém, vždyť přece ne nadarmo se kdysi říkalo, že komu není rady, tomu není vzájemné hospodářské pomoci, nebo tak nějak!

Po dvaceti minutách usilovného šlapání, při kterém se mi už opravdu chvílemi nedostávalo dechu, jsem dorazil na své oblíbené místo číslo dvě, na kterém jsem našel něco opět velmi zajímavého. Tady je zatěžko někomu něco radit, tady se musí hlavně zamyslet každý, kdo se na to podívá. Lhostejnost, pohrdání základní lidskou slušností, neúcta k zákonu, nazvěme si to každý, jak chceme. Pojďme to ale nejen vyřešit, ale najděme konečně cestu k tomu, aby se podobné věci neopakovaly, vždyť i mezi tenisty musí být spousta rybářů, nebo ne?

Jen na chvíli mne sice napadlo, že to zatím žádný z potencionálních rybářů doposud neviděl, a pokud ano, asi tu chtějí mít brzy, a hlavně ve vší tichosti, velkou kolonii koi kaprů, stačilo by zapršet!

Snímky těch zaparkovaných aut na břehu řeky či v lese mohu nabídnout také, ale nechci, neb bych porušil zásadu ochrany soukromí těch, kdo se dopustili přestupku podle § 20 zákona o lesích nebo podle § 58 zákona o vodách, za který je jistě stihne spravedlivý trest. Ale možná je vám sem dám, co by vlastně chtěli, když byl pátek třináctého...



 
Fanda z UH - 19.4.2012

Diskuse k miničlánku

Fanda z UH - Profil | Út 24.4.2012 6:32:05

Všem děkuji za příspěvky...a diskuzi končím, chvílemi jsem měl pocit, že jsme současně i tady...http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=648175

Lee-Haney - Profil | Ne 22.4.2012 17:47:16

jurasoft >> Nemůžeš se na to dívat stylem že někdo porušuje víc tak by měli konat víc proti jinému a tebe nechat na pokoji.Ale ano souhlasím že rovnost u nás není.

Na jednu stranu chápu některé lovce že chcou mít auto na očích,protože u nás je to samá straka.Na druhou stranu prostě tam kde auto nemá co dělat tak tam být nemá.

perch2 - Profil | Ne 22.4.2012 10:33:36

Můj názor je ten, že obě strany mají z části pravdu a jen si jí přibarvují. Jsem přibližně stejně starý jako onen teenager. S porybnými za už nějakou zkušenost taky mám. Rozdělil bych je na dvě skupiny: místní a "státní"
...Místní jsou ti, které zavoláš, když například vidíš, že chlápek na labi má vezírek s cca 15kg cejnama a vesele chytá dál. Onen místrní přijede, zjebe mě, že jsem u milového zápisu příchodu neproškrt docházku. Masařku pozdraví ,,nazdar Pepo koukám, že dneska berou" a vesele začne chytat vedle něj.
"státní" je ten, který příjde, legitimuje se, zkotroluje co má, prohodí pár slov a jde dál.
Podobně se dají rozdělit i rybáři na slušní a prasata.
Problém je v tom, že rybáři i porybní vidí jen tu horší část skupiny a do stejného pytle zařadí většinu ostatních.

jurasoft - Profil | Ne 22.4.2012 10:10:05

Lee-Haney >> na labi běžně z příbřezních zahrádek uklízí svinčík do labe..jim porybný neřekne nic ale mě, že na polní cestě stojím s autem co má evropsky schválený eko provoz začne perzekuovat..to je ta rovnost a správný přístup ?

jurasoft - Profil | Ne 22.4.2012 10:07:40

€mo >> ani za 2 fáze rozvinutého socializmu ze kterého jsme "sametovou revolucí" přešli do tohoto stavu se nepráskalo a nešpicovalo jako teď..jen tak pro dokreslení co navrhuješ...

TuhajBej - Profil | Ne 22.4.2012 8:11:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hezký článek, ale ty řeči v diskusi. Jsem přibližně stejného věku jako Fanda z UH a občas v hospodě zaslechnu silácké řeči, prý kdyby porybný měl nějaké námitky skončil by v rybníce. A jaký by měli k tomu důvod ho tam házet? Je to úřední osoba a plní si své povinnosti. Za svou rybářskou éru jsem se setkal mnohokrát s rybářskou stráží, ale asi jsem měl štěstí na lidi podobné Fandovi z UH. Než zkontroloval papíry prohodili jsme pár slov a pokaždé jsme se loučili s upřimným " na shledanou". Je ale zajímavá, že většinou to byli starší lidé. Že by mladší měli strach, aby jejich kamarádi se k nim nezachovali tak jak to prezentují v hospodě? Dalo by se dlouze diskutovat na toto téma, ale nic to nezmění na chování mnohých rybářů. Přitom stačí tak málo, dodržovat rybářský řád a zákony. Já také nejsem svatoušek, ale neodsuzuji někoho za to, že si dobře plní povinnosti a napíše článek do diskuse. Třeba by byl i o mně. Jestli že jsem něco provedl, mohu si za to sám.
Ať vám ryby berou.

Lee-Haney - Profil | So 21.4.2012 22:02:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fanda z UH >> Pěkně napsané a bohužel realita dnešních dnů.Dokud je člověk neklepne přes prsty tak si budou dělat co chcou.U nás na městské přehradě taky sypou listí co shrabou u vedlejší budovy ze srázu do přehrady a už mě s tím začínají pěkně vytáčet.Nevím však zda s tím jde něco dělat.
Je hnus jak jsou někteří bezohlední...Stačí se podívat na pytle bordelu co nebylo někomu vůbec za těžko vyhodit z auta ke krajnici.To je fakt hnus.

mexik - Profil | So 21.4.2012 21:54:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fanda z UH >>Za tento článek tu rozhodně pochvalu nečekej a nad kritikou se povznes. Dneska si každý dělá co chce a nějaké zákony či značky jsou všem lhostejné. Pokud si chceme zachovat přírodu kolem vod aspoň v dosavadní stavu, tak tvůj postup je naprosto správný a příště si to ti "líní" rybáři rozmyslí..

€mo - Profil | So 21.4.2012 21:52:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pekný článok o realite pri vode.

A ešte dodám že to nepovažujem za práskačstvo. Vo Švajčiarsku je dokonca samotné práskačstvo definované v zákone ako DOHLIADANIE NA VEREJNÝ PORIADOK. Škoda, že nemáme viac ludí, ktorý by takto dohliadali na verejný poriadok... Možno by to tu vyzeralo inak...

Salmo1 - Profil | So 21.4.2012 21:41:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fanda z UH >> Zdejšímu osazenstvu(až na vyjímky) musíte nejdříve vysvětlit co je smyslem práce myslivecké stráže a teprve potom můžete debatovat.Vím je to smutné ale je to tak.

Fanda z UH - Profil | So 21.4.2012 21:26:49

toto si ale porovnej s miničlánkem kolem kterého vznikla tato diskuze...



Fanda z UH - ® Pá 13.4.2012 17:53:24
Diskuse: Vjezd k vodě po nezpevněné komunikaci
Původně jsem chtěl založit diskusi na téma : "Buzerace nebo neznalost zákona", ale našel jsem toto, tak se přidám. Berme pro jednoduchost jako fakt, že dopravní značky, včetně těch zákazových, se umísťují pouze na silniční komunikace, nikoliv na lesní či polní cesty, jejichž ochrana vyplývá z jiných předpisů.

Dnes jsem na kole přijel na soutok Moravy s Olšavou na mám nafocených osm aut kolegů - rybářů, kteří nerespektovali zákaz vjezdu do lesů, tedy použili lesní cestu, anebo těleso hráze řeky, které je vodním dílem, na které je zakázán vjezd zákonem o vodách, jenom proto, aby si vše zjednodušili. Jednoho mladíčka jsem si dovolil "včas" zastavit hned na příjezdu, a doporučil mu auto otočit a raději se vrátit, neboť v okamžiku, kdy vytáhnu placku ho to bude něco stát. Patřím mezi klidné lidi, je mi příští týden 60. a ve státní správě pracuji třicet let, proto už dobře vím jak má "služební zákrok" vypadat, a vše nejraději řeším domluvou, což jsem chtěl i tentokrát. Nedovedete si představit, co všechno jsem si musel vyslechnout, nakonec co bych taky chtěl v pátek 13., že!

Nebo si opravdu myslíte, že postavit auto až na tzv. "bernu", což je manipulační pruh hned vedle vody, tj. pod hrází, k tomu vedle bivak atd., je ta správná rybařina?

Těch zbývajících osm si pozvu hned v pondělí......

Fanda z UH - Profil | So 21.4.2012 21:14:22

Delwin >> tak mne přede všemi honem doraz nějakou ukázkou, anebo se mi potají omluv, pokud jsi alespoň trochu slušňák, vždyť mobil mám v kartě ....

Delwin - Profil | So 21.4.2012 19:48:34

PYTLAKS >> jde mi spíš o to že tohle není jediná jeho diskuze na toto téma,a pořád to je dokola co on všechno nevyřešil a jaký není hrdina.jestli dělá to co je jeho povinost,pak je vše v pořádku,ale proč to dále rozmazávat a vychloubat se tím jaké on nedělá pořádky.ja to samé jako by se tu našel porybný který by dokola zakládal diskuze o tom kdo spachal jaký přestupek,a jak hrdinně to s těmi dotyčnými řeší.

PYTLAKS - Profil | So 21.4.2012 8:20:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Delwin >> nevím jak to bylo ve skutečnosti,ale jak psal autor článku,tak se snažil vysvětlit mladíkovi,že páchá přestupek a nijak ho nekárá,potom co výrostek začal být drzý,tak přišel trest,nevím proč by si měl nechat srát na hlavu od kdejakého teenagera,navíc je k tomu pověřen,aby tyto a jiné přestupky řešil,né před něma utíkal,ikdyž se to zprvu snažil vyřešit lidsky,ale komu není rady,tomu není pomoci a za blbost se platí,já mám zase zkušenost s arogantníma porybnýma a ti teda dovedou zkazit den