filet ze pstruha v bramborové krustě

Pečení ryb

tenhle recept mám od Pavla Pospíšila což je asi nejúspěšnější (původem moravský) kuchař,ale už asi 25let v Porýní.

takže:
na 1porci
filet ze pstruha(stačí 1 půlka ze pstruha cca 250g)
1 větší brambora
1 vejce
sůl
olej
máslo 1 lžička
asi 250g okurky nebo cukety
trochu čerstvého kopru(petrželka,pažitka)
smetana 0.15l
jablečný ocet 1 lžička
cibule krájená najemno 1lžíce
hladká mouka

a vaříme:
pstruha vyčistíme,podél rozřízneme a uděláme filet bez žeberních kostí.
Osušíme,oslolíme.
bramboru nastrouháme na struhadle nahrubo,přidáme vejce,lžičku hladké mouky,sůl a trošku nasekaného kopru.
pstruha obalíme v mouce a v bramboře rozmíchné s vejci
a vložíme so mírně rozáleného oleje.(je dobré použít teflonovou pánev,ryba se na to nelepí),opečeme do zlatova.Vyjmeme na papírový ubrousek.
Přitom oloupeme okurku,podélně rozkrojíme a zbavíme jadřinců.Nakrájíme na 0.5cm silná půlkolečka-(spíš podkůvky nebo účka).
Cibuli zpěníme na másle, přidáme okurky 3min orestujeme a zalijeme smetanou,krátce provaříme (taky asi 3 min.Zakápneme lehce jablečným octem.Kdo chce,může dát 1dl kyselejšího bílého vína(ryzlink..)Smetana tím zhoustne a dosolíme podle chuti.popř.opepříme bílým pepřem,přidáme nasekaný kopr.

Na talíř položíme okurky ve smet omáčce a přes ně pstrha v bramborovém těstíčku.
Další přílohu již nepoužíváme ,měli by nám stačit brambory na rybě.
Pro nemilovníky kopru použijte petrželku nebo pažitku.
Tato úprava se používá jako předkrm nebo lehké hlavní jídlo.

 

petr horák - Profil, 30.11.-000
Průměrná známka: 2,00

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.