Uzení ryb u vody

Uzení ryb

Základní věc, kterou budete potřebovat je přenosná udírna. I když jsou už dnes některé typy v prodeji, překážkou je většinou jejich cena (cca 2.500, -). Já jsem ji nahradil obyčejnou hliníkovou krabicí na svačinu, do které je potřeba vložit rošt (malý kousek pletiva). Rošt musí být asi dva centimetry nad dnem. Dále budete potřebovat malý plynový vařič a piliny (třešňové, švestkové, ... ne z jehličnanů!!!)
Nasypejte jednu hrst pilin na dno krabice, pak dejte na dno rošt. Na něj dva kousky čerstvě ulovených ryb. Vejdou se tak dva pstroužci cca 35cm. Ryby pouze nasolíte a přidáte grilovací koření (nejlepší je česnekové). Krabici uzavřete tak aby do ní nepronikal vzduch (piliny nesmí hořet) a dáte ji na deset až patnáct minut na plynový vařič.
Tímto způsobem je možno připravit v přírodě i jiné druhy masa (kuřecí stehna, buřty, ...).
Na závěr bych chtěl dodat, že je lepší udělat si občas rybu u vody než si doma plnit mrazák nesmyslným množstvím ryb!

 

Kuba, 30.11.-000
Průměrná známka: 2,14

Diskuse k receptu

Jinndra - Profil | Ne 8.12.2013 14:45:07

takže myslíte že je to nahořklé kvůli té kůře piliny jsem dostal tak nevím jakého byly složení

marmyš - Profil | So 7.12.2013 21:02:11

Cudla >> to už by bylo na jinou diskuzi,dělám to jinak,ale to není důležité.

Cudla - Profil | So 7.12.2013 20:56:51

marmyš >> Okořenim,a trochu zaleju slanym nálevem(spíš zastříknu) a stačí 5-6 hodin uležet.

marmyš - Profil | So 7.12.2013 20:50:47

Cudla >> i když to bylo takové divné rychloudění,tak bylo prospěšné to maso předem naložit do láku.

Cudla - Profil | So 7.12.2013 20:47:17

marmyš >> přesně tak a komu to nevonělo tak si brát nemusel...

marmyš - Profil | So 7.12.2013 20:44:26

Cudla >> bylo to rychlé,chutné a svůj účel to splnilo.

Cudla - Profil | So 7.12.2013 20:40:13

marmyš >> Jo nic moc masnýho,dřív jsem vozil dvě dvoupatrový na tábory a tam se dělali cejni a podobné ryby pro děcka.Je to půl pečené a půl uzené,někdo může mít připomínky ,ale je to jedlé......

devastator.ccmore - Profil | So 7.12.2013 17:18:47

Čaute ryby udíme jen doma u vody dělám ryby na žhavem uhli kapra posolit posypat kořením na ryby potřít obycejnou perlou a zhruba 25 minut z každé strany žádné sraní s mladou paní zkuste uvidíte luxus at je ta ryba aspon 20 cm nad tim uhlim přesně řečeno tak

marmyš - Profil | So 7.12.2013 17:15:30

Cudla >> to máš přesně jak tu moji škatuli:-) pro toho,kdo to neví::: nesmí se tam dávat třeba špek a pod. masné kousky,ten kapající tuk by nadělal neplechu.

Cudla - Profil | So 7.12.2013 16:54:27

Používam už x let tato je asi třetí,suchý hobliny a nedehtuje to...