Horní hranice počtu ponechaných ušlechtilých ryb

Chtěl bych se vás zeptat na váš názor na tuto problematiku.Byli by jste pro zavedení horní hranice v počtu ponechaných ušlechtilých ryb a popř.jakou hranici byste navrhli?Vím,že tato "věc" má mnoho pro a proti.např.že by to asi rozhodně nehrálo do noty společnostem zabývajícím se chovem násadových ryb,možná by byla přestárlá obsádka,hodně"rybářů"by to určitě nedodržovalo,ale myslím si,že takových 15-20ks ušlechtilých ryb musí stačit každému(záměrně uvádím vyšší hranici,sám vezmu rybu vyjímečně,ale uznávám,že někdo je může mít hodně rád).Ale nemohou mu chutnat tak,že si za rok odnese od vody 50.kaprů,.candátů+nějaké další ušlechtilé ryby.Tak stejně bych byl pro zavedení horní hranice v počtu ponechaných lososovitých ryb,tam si ale navrhnout horní hranici netroufám,na pstruhové vody zajdu max.3krát do roka,tak nemám takový přehled o stavu rybí populace,jako častější navštěvovatelé.Jste tedy pro nebo proti?Za odpovědi děkuju.
Autor diskuse: Milda - , 21.8.2005 všeobecné - ostatní

splavek | Pá 2.2.2007 18:49:25

Pyzda: co jsem nopsal je můj názor, který nevydávám za dogma.Vedlo mě k tomu pár příkladů z mého okolí:
-rybář uloví stanovený limit a většinu kaprů prodá,takže mu všichni dotujeme výdělek,je to prasečina nebo je to v pořádku ,i když neporušil rybářský řád?
-další rybář,ulovil a odnesl od vody 39 ks štiky,jen asi pět jich bylo větších než 60cm takže samý kudly,všechny měli míru,neporušil žádné ustanovení ryb. řádu,ale každý rok si stěžuje,že je to se štikami rok od roku horší a nejsou ve vodě velký kusy a konec konců jak by mohli,když se pořádně ani nenasazují že.Ano jak by pak mohli,když nemají šanci.když sem se mu snažil vysvětlit,že takto nemají šanci dorůst,tak mě poslal do hyždí.
takovejch příkladů by se dalo vylovit hodně.
Asi jsem přecitlivělej idealista,ale neměli bychom se chovat k rybám jen kořistnicky.

Pyzda | Po 29.1.2007 16:52:21

xycht : od letošního roku tě vyženu i já a je jedno kam, pokud se nezmění sytém. Limity platí jen pro limitované limitáře.

Přemas | Po 29.1.2007 16:46:29

Lín je mnohem více ušlechtilejší než kapr a je bez milosti huben. Proč jen ušlechtilých? Kdo vůbec rozdělil ryby na ušlechtilé a zbytek? Jsou všichni duháci ušlechtilí? Má v tom prsti svaz? A co na to všechno říká šlechetný kapr Pepa?

xycht - Profil | Po 29.1.2007 16:32:57

Od letošního roku ten limit v Jižních Čechách platí a to i pro rybáře z jiných Územních svazů. Osobně to velice vítám, ale bez častějších kontrol se asi nic nestane.

Pyzda | Po 29.1.2007 16:31:24

splávek : jsi velmi tolerantní, já bych od vody vyhnal všechny rybáře a tím i pytláky. Proboha co meleš nesmysly o candátech a štikách, jsou to jiné ryby nsž kapři? To, že se deformuje systém, neznamená, že by se měli deformovat i pytláci!! ... tedy myslel jsem svazoví rybáři. Pokud chybí štiky, vysazujme více štik, ale neomezujme to, co je dáno zákonem a vyhláškou. Nedostatek invence v druhovém spektru rybího společenství není dán odnášením štik, ale jejich nedostatkem!

Bachy - Profil | Čt 25.1.2007 20:14:53

Milda - Já bych taky byl pro omezený počet ušlechtilých za rok, jsem trošku tolerantnější - 30-40ks/r. by mělo podle mne všem stačit. U nás jsme měli omezeny aspoň kapry na 40ks a na US se pár našich představených zhodlo na tom že je to blbost a zrušili to z velmi zajímavých důvodů. :o)) Teď může každý masařit jak je libo. :o( To je postoj a přístup ke sportovnímu rybolovu, co.

splavek | Čt 25.1.2007 20:04:48

Můj názor je takový,že by měl být zaveden limit na týdení úlovek kapra,asi tak dva kusy.A celoroční ulovek štiky a candáta,od každého tak po pěti možná deseti kusech.A neškodilo by snížit i váhový denní limit. Určitě by také neškodilo zvednout minimální míru ryb.

Pyzda | St 24.1.2007 16:35:04

Mildo , hluboce se mýlíš. Jsi velmi líný rybář. V naší MO by jsi přišel o papíry z důvodu neplnění si povinností, z důvodu zanedbávání lovu......

M!ld@ - Profil | Po 22.1.2007 10:05:52

Horní hranice počtu ponechaných ryb je důležitá a musí se určitě zachovat. Za rok si já beru asi 2 kapry střední velikosti a to chytnu opravku víc a větší. A kdo je proti horní hranici počtu ryb je masař.

Pyzda | Po 20.2.2006 3:45:25

Pupák : ale až za deset let a to kdoví jestli...a ještě bych dostal zaplaceno za ryby co sežrali kormoráni, cikáni, vydry a skřítci. Ti jsou nejhorší, navíc dělají díry do břehů a pak ubývá voda v řekách a taky falšujou zarybňovací plány. Zrovna včera mě rozmazali v dekretu počty ouklejí. Nevím, jestli je tam 20, nebo 2000. Nechci se ptát. Kdo se moc ptá, ten se moc dozví.

pupak - Profil | Ne 19.2.2006 20:05:31

Pyzda - velky omyl musel by dodrzovat plan zarybneni jinak by o revir prisel

Pyzda | Ne 19.2.2006 19:59:09

Míra Ř : ano existovalo by řešení. Vrátit revíry do původních rukou, tedy spolků. Pak by jsi si už ale ani neškrt. Proč by spolek o 20 rybářích prodával povolenky na 10km řeky, aby na tom byl stejně, jako teď? Ne nasadil by pár ryb a choval se jako skutečný hospodář.

Mira Ř | Ne 19.2.2006 13:00:32

Zase je to o rybářské cti.Zákazama se mnoho nezmění,protože ty rybářské se v praxi lehce obcházejí.Co je z toho,když zvedneš míru,ale násada je malá a některé ryby kormoráni vytáhnou dřív než doroste.A podmírečné ryby se stejně pytláky vytáhnou.Takže výsledek je 0,neboli vyjde to stejně jako teď.A ryba ,která doroste?Někdo ji pustí,druhý možná taky ,ale třetí vezme!Výsledek stejný.Snížit míru.Ponecháš si,nebo pustíš žebráčky.V rámci perspektivy vody a rybolovu 0.Omezit počet ryb(tyto změny lze pouze změnou,nebo dodatkem zákona)zase naráží jako vše na morálku.Jezdím na Mušov,tak vím jak se tam zákony dodržují-spíš naopak.Nelíbí se mi někteří chyťapusťáci..Když ryby nejí oni,tak si je brát nebude nikdo!Je pravdou,mohli by je ještě prodávat.Takže oni jsou pro velké ryby,ale je reálné aby tyto ryby ve vodě v dostatečném množství této velikosti dosáhly?To není pouze rybolovem,ale i nepř. životním prostředí.
Řekl bych,že všicni plačeme na nesprávném hrobě.Chce to změnit všeobecně přístup k přírodě,a to je několikagenerační proplém.Dílčí řešení,mnohdy vytažená z kontextu a reality, moc nevyřeší.

mirmen - Profil | Ne 19.2.2006 0:32:00

Holátko Josef, změní, ale chce to čas , při průměrném věku přes padesát tak 20-30 let :-)

Holátko Josef | Ne 19.2.2006 0:15:37

Pyzda> Jde o to uchránit před totálním zdecimováním každou "ušlechtilou" rybu. Na pstruhovkách je to potočák a lipan a na rybnících to je kapr. Jinde to může být candát, štika, ...
Tu pstruhovku jsem ti uvedl jako příklad, protože normálně se berou 3 ryby, nedávno to byly 4 ryby na vycházku 3x týdně. Vidíš, jde přikázat omezení odnesených ryb. Jižní Morava může za vycházku vzít jednoho kapra + něco ušlechtilého. A proč by ve svazu nemohlo platit 1 kapr 55+ za vycházku.

Stejně tu jen tak plácáme. Dnes jsem byl na schůzi MS a v diskuzi se řešily spory o tom, že tamten Franta vyhazuje rybáře ze "svého" místa a tamten že .... ani jsem toho dotyčného nepochopil co vlastně chtěl říci. Průměrný věk hodně přes 50, ze 700 členů přišlo 160. Tam se těžko něco změní...

Pyzda | So 18.2.2006 22:41:49

Holátko Josef: Není to tím, že vyjímka potvrzuje pravidlo? Krásných říček je víc a kdyby to fungovalo jako na Vltavě , tak bych to tu s tebou teoreticky neřešil. Ta Vltava je ale pstruhovka... tam kapři nesmí... zatím.

Holátko Josef | So 18.2.2006 22:26:53

mirmen> To by ale trvalo hodně dlouho, než by tolik kaprů dorostlo, proto jsem začal na třech kilech :o)

Pyzda> Uznávám, jsem jen teoretik. Vidíš, na takové Vltavě ve Vyšším Brodě už na svazovce něco dokázali. Zákazama. Potočák má míru 45 a rybu nad 45 si můžeš vzít jen jednu (to platí i pro duháka a lipana). Lipan má 40, ale siven s duhákem jen 25 - komerční ryba. Jenže Vltava je dost úživná, takže i ten sotva mírový duhák má za dva měsíce přes 30, dost často teče vyšší voda, takže jen tak lehce nezachytáš ... a nakonec to je o pocitu z lovu, je tam tak krásně :o)

Pyzda | So 18.2.2006 22:10:43

Holátko Josef: to co říkáš je dobrá teorie, která se ale nerealizuje. My žijeme a lovíme v realitě územního hospodaření. To co říkáš, platí v některých samostatně hospodařících MO a také to platilo dříve ve spolcích. K tomu se za současného stavu ale těžko dopracujeme. Nařízením a omezeními to nepůjde.

mirmen - Profil | So 18.2.2006 22:01:34

Holátko Josef , ještě výhodnější by bylo namísto kaprů 3-5 kg odnést několik kapříků od 10-12ti kilo výš :-)

Pyzda: některé MO berou v úvahu počty odnesených a nasazených ryb.

xycht - Profil | So 18.2.2006 21:58:57

Pyzda: no koukám se na to především z hlediska rybáře, vidím to podobně jako Holátko. Svaz na to může mít pohled jiný a výsledek by měl být asi nějakej kompromis. Co se týká kaprů tak pokud se jich míň odnese, tak logicky předpokládám, že se jich také méně další rok nasadí :-) Ale tohle je všechno lidech, "filozofie" mnoha lidí je taková že musí vzít všechno aby se to co nejvíc vyplatilo a to je na hovno...A to říkam já, kterej rybu občas vezmu.

Holátko Josef | So 18.2.2006 21:49:32

mirmen> A o to trošinku jde. Vydry toho nesežorou tolik co lidé a když se nebude tolik těžit, více toho ve vodě zůstane a zbydou finance na zarybňování jinými druhy ryb než kapra a zbyde také více na méně atraktivní revíry.

Pyzda> Opravdu si myslíš že více jak 20 ks kapra si odnese pouze jeden rybář ze sta? Ty % bych viděl vyšší. Také to donutí (možná) některé rybáře přemýšlet - proč brát 2 kg kapra, když si můžu počkat na 3 kg - ryby by měly šanci dorůst a pak by možná ani nebylo třeba nějakých K70 apod ...

Pyzda | So 18.2.2006 21:40:39

mirmen: myslím, že nemáš pravdu v tom závěru, protože počty odnesených ryb se v ČRS nijak nepromítají do plánu, mimo pseudorefundace mezi ÚS na CS povolenky.
Lov ryb je již omezen zákonem a vyhláškou. To považuji za dostatečné. Za dostatečné ale nepovažuji druhové a váhové spektrum vysazovaných násad a její distribuci v rámci revírů.

Pyzda | So 18.2.2006 21:27:50

Holátko Josef, Xycht : z pohledu rybáře s vámi samozřejmě souhlasím. Z pohledu a principu svazu a jeho chování vás nechápu. Svaz je dojná kráva a dojí zatím dobře, bohužel jen kapry. Na tuto "stravu" proto přešla většina členů. Ptám se: co získáte pokusem o omezení 1% rybářů? Na stavu ryb (kaprů) to vůbec nic nezmění. Možná že pár lidí bude mít dobrý pocit,"z dobře vykonané práce". Tento pocit bych měl, kdyby svaz aktivní činností dbal i o jiné druhy ryb. V tom případě bych byl s vámi zajedno.

mirmen - Profil | So 18.2.2006 21:12:11

trošku teorie:

-jestliže se určí STOP pro čísla nad určitou hranici , bude tím ovlivněn i statistický průměr >>> opakované snížení počtu odnesených ryb z revíru se promítne do plánů na vysazovaní ryb

Zjednodušený ( byť i zkreslující) závěr :

- kladně ohodnotit přínos vyder pro výtěžnost revíru

nebo

- zvýšit množství ryb ponechaných rybáři, kteří jsou zatím pod průměrem

:-)

Holátko Josef | So 18.2.2006 21:01:42

Pyzda> Samo že svaz není organizace založená za účelem zisku, ale také by svaz měl mít mechanismy, které by z něj nedělaly dojnou krávu, proto jsem pro ty limity. Lidi jsou nenažraní a vodu by vybílili do poslední šupinky, spoustě jim nejde o pěkný čas strávený u vody ...

xycht - Profil | So 18.2.2006 20:52:48

Jsem jednoznačně pro zavedení horní hranice počtu ponechaných ryb. Chytat ryby by podle mého názoru měli jen ti, kterým jde o hlavně o to být v přírodě a zarybařit si. Ti kterým jde primárně o maso a přepočítavají úzkostlivě ujetý km na kg ponechaný ryby ve stylu náklady/výnosy případně ryby prodávají, aby vylepšili rodinný rozpočet apod. by měli spíš navštěvovat hypermarkety a rybárny. Věřím tomu, že zavedením limitu ponechaných ušlechtilých ryb spolu s kvalitní prací RS, by znamenalo, že si tito jedinci své aktivity možná rozmysleli.