existuje i letos seobecny zakaz lovu?

V patecnim Novem prerovsku se objevil clanek "Pytlacil na Becve".
Dovolte citovat: Na lov ryb se v utery (24.5.2005)po obede vydal 20 lety muz z Prerova, ovsem zapomnel, ze od 1. ledna az do 15 cervna je doba hajeni ryb. Presto stal s prutem v blizkosti zeleznicni trate a lovil. Vsimla si ho hlidka zeleznicni policie, ktera zjistila, ze ve kbeliku ma 2 hrouzky, 2 plotice a 2 oukleje. "Ulovene ryby byly zajisteny a predany hospodari organizace. Muz si pak vyslechl ve zkracenem pripravnem rizeni obvineni z trestneho cinu pytlactvi" rekla policejni mluvci Michaela Sedlackova.
At jsem vsak studoval letosni "blizsi podminky vykonu rybarskeho prava" sebepecliveji, nikde jsem se o podobnem hajeni nedocetl.
Jak to tedy ve skutecnosti je?
Autor diskuse: Doky - , 30.5.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Petrson - Profil | So 4.6.2005 22:10:41

>> Mr. PIKET >
I ). Dovolím si citovat ustanovení ohledně všeobecného zákazu lovu citací z RŘ pro ČRS, platného v r. 2004: "Na MP vodách je v r. 2004 stanoven (...) od 16. března do 15. června." Je sice pravda, že nový zákon vešel v platnost již 1. 4. 2004, ČRS je však tiskem vydal až v novém řádu pro r. 2005, takže se nedivím, že Doky potřeboval tuto informaci upřesnit, zvlášť když o VH v novém RŘ není zmínka.
II ). Nemohu souhlasit s Tvou omluvou, že jsou to "jenom novináři". Právě proto by neměli psát nesmysly - podstatou novinářské profese samozřejmě není znát všechno a být vševědem, ale vyhledávat informace a ty objektivně zpracovávat. Když nějaký "novinář" napíše, že "od 1. ledna do 15. června je doba hájení ryb", tak je to blud, a když se hodně umírním, polovičatá, nepřesná, zavádějící a tudíž zbytečná informace. I novináři mají pracovat zodpovědně - kdyby takto k práci přistupovali všichni, stát se nám brzy rozsype pod rukama.

BoBo - Profil | St 1.6.2005 11:34:05

Mr.Piket : V první řadě by tohle měl udělat novinář... V těchhle krajských plátcích jsou to většinou pěkný diletanti.

Mr.Piket - Profil | St 1.6.2005 11:28:13

Kamarade, nezlob se na me, ale zrejme jsi bud velmi mlady nebo s rybolovem začínáš ......
Všeobecný zákaz lovu ryb neexistuje víc jak rok, jen se musíš podívat na dobu hájení ryby, kterou chceš chytat.
V kýblu měl hrouzky, plotky...- to jsou podle mě nástražní rybky. To znamená, že chytal dravce a ty jsou hájeny do poloviny června. V Novém přerovsku to jsou jenom novináři a ti neznají bližší podmínky určené k rybolovu. Přečti si novelu zákona a hlavně rybářský zákon - je to tam napsané !!
Zdraví, Vojta

Honzas - Profil | Út 31.5.2005 12:15:13

Mě stačilo, když se jeden čas v médiích psalo a mluvilo o problémech s vydáváním RL v souvislosti s novým zákonem o rybářství. Tam také často pletli "koše s baňama" a bylo to spíš k pláči než k zasmání.

Zdeněk - Profil | Út 31.5.2005 11:00:36

Novináři evidentně nejsou úplně v obraze a proto by se na to měli vykašlat a vůbec o rybařině nepsat. Viz.:
http://www.mrk.cz/download/Rybářské%20lístky.jpg

Petrson - Profil | Po 30.5.2005 21:52:48

OSOŽÁCI holt vždycky patřili k "elitě" bezpečnostních složek, většinou bývali tupější, než PS VB, a to je co říct. Mám dokonce pocit, jestli svým zákrokem nepřesáhli své pravomoce, i když to je otázka výkladu, mohli figurovat pouze jako oznamovatel - občan. Ale nejhorší práci v tomto případě odvedla redakce - není horšího použití tiskařské černi, než k diletantsky zpatlaným informacím. Každý může udělat chybu, ale že se autor článku ani nenamáhal zavolat na MO a zjistit si, jak to s tím hájením opravdu je, zato by mu měli kýbl té barvy vylít na škopek, bylo by to užitečnější.

Zdeněk - Profil | Po 30.5.2005 8:31:28

Přesně tak, na dravce smíme až po 15. červnu (většina dravých ryb se vytírá na počátku roku). Chytal na rybičky a novináři to totálně zvorali :)

dudu | Po 30.5.2005 7:05:34

Klasická zpráva z novin, kde nic neví. Tipnul bych si, že chytal dravce, a ty rybky byly nástraha.

slimak - Profil | Po 30.5.2005 6:47:56

No, to by ho měli rovnou pověsit za takový zločin... Oni ti železniční policajti byli vždycky hrozně aktivní, ale myslel jsem, že už je zrušili....