Lov ryb na Zakarpatské ukrajině

Rád bych věděl, jak je to s lovem ryb na Zakarpatské Ukrajině. Jaké ryby se tam vyskytují a jak je to s rybářskou povolenkou?
Autor diskuse: Omelka - Profil , 12.3.2005 všeobecné - revíry, cestování

G.Moolis - Profil | Ne 13.3.2005 12:58:07

Jo, kamarádit se s místníma je fakt o játra.

G.Moolis - Profil | Ne 13.3.2005 12:57:39

Chytal jsem, v nejbližším okolí sídel (okolo 10 km) docela bída, místní berou všechno a vůbec jim to nezávidím. Korytama řek buldozery stahujou smrkový kmeny. Už jsem byl pro rybolov na zajímavějších místech. Čapni mušák a jeď se podívat třeba do Turecka, pokud toužíš po divočině.

karelc - Profil | Ne 13.3.2005 10:57:40

ZN: jo, já jsem slyšel dost podobný věci. Kámoš je takovej ten cestovatelsko-filosofickej blázen - pěšky chodil snad všude a podobný věci mi o Zakarpatí říkal taky. Taky to o lovu kosů na polívku, kočka a pes si tam taky nemusí být dvakrát jistí v kramflecích :-) Když holt chlapi propijou všechno co mají i nemají, tak potom je s rodinou zle.

ZN - Profil | Ne 13.3.2005 10:50:34

karelc : rok jsem tam měl stavbu. Nádherné vody, řeky i stojáky. Větší vody, které jsou trošku nedostupnější, jsou plné obrovských ryb. Lidi se dostanou do blízkého okolí, dál ne. V okolí měst a vesnic( myslím nejbližší okolí) je to totálně vybrakované. Chytá se převážně na lískovku, max. nejlevnější teleskopy. Nejpoužívanější vlasec byl nějaký provázek. Jednou jsem přivezl místnímu náčelníkovi normální vlasec a háčky. Nevěřil vlastním očím. Dle místního rybáře, živitele, který chytal na trošku vzdálenější vodě, neměl šanci nic většího vytáhnout, protože každá větší ryba mu cajk zničila. Ani nechtěl větší ryby chytat. Prostě na to neměl. A za dolary je tam možné sehnat všechno, ne tak povolenku na ryby.
Tyto informace jsou pár let zpět, ale dle informací se tam nic nezměnilo.

karelc - Profil | Ne 13.3.2005 10:30:24

ZN, Aal: jo, já mám podobný názor. Bída a alkoholismus.

ZN - Profil | Ne 13.3.2005 10:25:03

karelc: můžu tě ubezpačit, že v tomto případě se o masařinu nejedná. Je to boj o holý život. A když náhodou máš víc, jak potřebuješ k přežití, okamžitě měníš za vodku. Ta je taky nezbytná k přežití.

Aal - Profil | Ne 13.3.2005 9:52:35

Karelc,
slovo masařina zde rozhodně není na místě.

Jirik - Profil | Ne 13.3.2005 9:50:49

Byl jsem na Zakarpatské tak pred osmi rokama, v okoli Koločavi, s chyáním to tam vůbec není tak špatný jak tady všichni říkají, jsou tam nádherný řeky a to v opuštěné přírodě. Ti místní by to samozřejmě vychytali ale jak se k těm rybám maj chudáci dostat rychle proudící hluboké horské řece. zásadně ale nemá cenu chytat v blízkosti sloupů el. vedení, tam určitě nic není. Nachytal jsem tam spoustu pěknejch lipanů na suchou mouchu. Viděl jsem upytlačenýho 80-ti centimetrovýho pstruh nebo to možná byla hlavatka. Příroda tam byla nádherná. Povolenka není potřeba ale jenom pokud jste tam s někým místním, pokud ne tak bych tam vůbec nejezdil. Byla to super rybářská dovolená.

karelc - Profil | Ne 13.3.2005 9:41:13

takový mírný odbočení: je toto masařina? Každopádně to není rozumný hospodářský tah, vylovit z vody všechno, ale vybít ryby z řeky kvůli hladu, je to podle vás masařina?

Aal - Profil | Ne 13.3.2005 9:38:16

Osobně jsem byl na Ukrajině před 5.lety,v okolí Mukačeva a Užhorodu.Chytal jsem na pár říčkách i zavodnovacích kanálech.Výsledek byl nulový.Domorodci se na mě koukali jako na blázna,co tam dělám s prutem.Domácí využívali všech dostupných prostředků,sítě,vrše,elektriku/pokud bylo v dosahu el.vedení/.Vše totálně probrané.Brali i 5cm rybičky na ,,uchu".
Něco jiného je státní či polostátní sektor,poznáš to podle toho,že podél cest nabízejí uzené ryby/cejny,kapry,amury,apod./.Lze soukromě domluvit chytání v těchto /chráněných/lokalitách.Ceny byly různé od 5 dolarů výš.Každá oblast má svá specifika.Obecně platí,že za dolary sis mohl koupit chytání kdekoliv.
A pochybuji,že se situace od mé návštěvy nějak radikálně změnila.

V. | So 12.3.2005 13:57:08

Na Ukrajině - totálně vychytané. Zřejmě z nedostatku potravin. Informace od domorodce,takže pasé.

karelc - Profil | So 12.3.2005 12:13:46

Omelka: já bych to nijak růžově neviděl. Lidi jsou tam fakt strašně chudí, ryby budou totálně vymlácený. Co tam byl kamoš pár let nazpět, tak ve vodě nic, navíc lidi lovili na jídlo i zpěvné ptactvo do sítí, takže tam asi opravdu moc v řekách plavat nebude.

jepice.cz - Profil | So 12.3.2005 12:07:12

povim ti to asi takhle: moc lidí tam nejezdí takže moc odpovědí nedostaneš ale za ryby můžeš očekávat nějakýho jestetera a pstruhy a nějaký bílý ryby. A o povolence sem slyšel že se dá sehnat všude i na benzince ale nevim to jistě. zkus dát dotaz do pořadu Jak na ryby tam odpovídaj na takový věci. Stačí když pudeš na www.czech-tv.cz a najdeš si odkaz jak na ryby.