Tipy na férové ,,gulášové" závody, komentáře k nim

Otázka založená pro všechny fandy férového závodění, kde bych rád soustředil informace o závodech, které i v době všeobecného úpadku pořadatelské i ,,sportovní " úrovně gulášovek drží svůj standart, kde je závodník hostem kterému se pořadatel především snaží poskytnout maximální servis a prostor aby ukázal, co jako rybář, závodník, umí.
Základem takového závodu je seriózní pořadatel, poctivé losování, bodování které objektivně vystihuje ,,sportovní hodnotu" každé ulovené ryby a pravidla co neomezují závodníka nad obvyklý 1 prut, 1 návazec a ukaž co umíš:-).
Ke gulášům od nepaměti patří i startovné a ceny, tak tu pochvalme ty, co nejen natahují ruce a slibují.....
V neposlední řadě bych chtěl připomenout, že ještě nedávno bývalo dobrým zvykem skoro každého pořadatele spolu se závody dospělých dát prostor i dětem, kdy za symbolický peníz každý špunt mohl okusit kouzlo závodění a po závodě byl se vší parádou náležitě odměněn. Jelikož každá podobná akce vyžaduje spoustu práce a žádné kasičce nepřidá, je jich je ve srovnání se závody dospělých poskromnu.
Pokud takovou akci pro děti pořádáte nebo o nějaké v okolí víte, tak sem s tím, třeba se i ti co mají pořadatelství závodů za čistě komerční záměr inspirují.
Autor diskuse: splávkař - Profil , 29.3.2018 všeobecné - závodní sektor

splávkař - Profil | Út 17.4.2018 23:22:08

Fishky >> Patříš k nepřehlédnutelným postavám gulášů posledních let a na rozdíl od mnohých sis pozornost nevysloužil třeba tím, že se na závodech v opilosti pravidelně topíš, podvádíš kde můžeš ale tím, že chytáš ryby o něco líp než většina jiných.
Tvůj první tip na férový guláše byla Hadina, já asi nepoznal za 25 let gulášovek pořadatele, který by trumfnul MO Humpolec. Zažil jsem dost závodů na Dvoráku i ještě než byla Hadina i první dva závody na Hadině. Trochu Tě poopravím- první Hadinu vyhrál Eman se splávkem naproti hrázi, druhou jsem vyhrál já tak, že jsem vše nachytal na splávek, většinu tři metry od břehu v místě kde bylo do 20 cm vody, zbytek na 12m kde bylo tak po kolena. Každý závod co jsem v Humpolci zažil byl naprosto dokonale zorganizován a zajištěn.
Líbí se mi i Tvoje poslední věta, neb o tom byly odjakživa guláše. Bohužel žiju v kraji kde se místo vymýšlení taktiky vymýšlejí zákazy a většina ,,závodů" už nemá s gulášovkama nic společného a jde jen o koláče bez práce.....

Fishky - Profil | Pá 6.4.2018 13:32:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splávkař - >> čau, čemu že to vděčím za pozvání? Hele já moc na gulášovky nejsem, takové ty klasické gulášovky na malé vodě neumím, páč nechytám na brčko. Takže malá voda = tam jsem předem kontumačně v pejru. Větší voda je super, tam už se na těžko chytat dá. No a z těch větších vod - většího počtu závodníků většinou vyhraje někdo s obyč udicí na těžko. Na brčko jsem snad nezažil, aby někdo na velké vodě vyhrál. Brčko má rychlý nástup po ránu, kdy je třeba ryba ještě u břehu, no s časem se stáhne dál od břehu a je po parádě. Nicméně z těch top "gulášovek" závodů, které jsou férové bych umístil na první místo asi Hadinu z Humpolce. Relativně slušně velká voda s monotonním dnem a rovnými břehy, ano chytat na středu a vzadu na mělčině je dost rozdíl, no dá se udělat výsledek takřka všude a dobře zachytat. Voda je to však celkem nevyzpytatelná. Pak je super také Vyškov. Kačák má rovný dlouhý břeh a také relativně rovné dno, bohužel má trdliště, no vyhrát se dá i z půlky. Slušné gulášky jsou pak také v Břeclavi, no voda nemá monotonní dno a znalost místních poměrů je tak celkem "nutná". Přijde mi, že každá voda se dokáže relativně rychle změnit - něco přes zimu pokape, a s novou násadou reagují ryby jinak. Tam kde se jeden rok chytali ze sloupce velcí kapři se další sezonu můžou tahat "mimina" ze dna a tak i ti, co na závody jezdí třeba pravidelně musí neustále měnit taktiku.

Valda - Profil | Ne 1.4.2018 23:41:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

taky přidám určitě číslo 1 .jsou perfektní závody které každý rok sponzoruji Brušperk na koupališti na každé dítko se dostane cena a vše se dělá pro děti .
2.Bučinský pohár celkem levné závody pro dospělé a hodnotí se každá ryba jede se na váhu.Závodníci chodí ,sem tam klasičtí rybáři co chytají na těžko a záleží na štěstí jestli vytáhnou nějaké kapry a porazí plavačkáře co chytají bílou rybu sem tam se to podaří .

splávkař - Profil | Ne 1.4.2018 23:36:06

sindeji3 >> a všichni ostatní: Toto je otázka určená pro příznivce rybářských závodů, pokud mezi ně nepatříte, mi to respektujeme a nebudeme vám do toho kecat.Totéž očekáváme i od vás!

sindeji3 - Profil | Ne 1.4.2018 23:32:25

Obecně nejsem příznivcem rybářských závodů, kde jde o ceny. Toleruji závody pro děti, kde se můžou seznámit s někým, s kým pak budou chodit na ryby. Osobně jsem takhle potkal jednoho kamaráda s kterým jsme pak chodili chytat. Nebo u dospělých - setkání s přáteli. Vlastně to jediné, co se mi někdy na závodech líbí, nikdy není ten sportovní aspekt, že nechytám co nejvíc ryb, ale spíš to, že se vymyslí nějaké nové metody, přemýšlí se jinak, než když má rybář na všechno čas a třeba vymyslí něco, díky čemu chytí rybu i v situaci, kdy by jí dříve nechytil. Jakmile jde o nějaké ceny, už se mi to nelíbí, protože pak začíná ryba být sportovní pomůckou.

splávkař - Profil | Ne 1.4.2018 22:58:52

Předem bych chtěl poděkovat všem za první příspěvky k nové otázce a dovolím si z pozice zadavatele takové malé doplnění zadání.
1. již v názvu otázky je slovo férové a tak bych rád vedl i tuto diskusi. Proto prosím, aby si každý kdo chce přispět do této diskuse vyplnil v kartě jméno a popřípadě aby se ten kdo má s vyplněním karty nějaký problém pod každý svůj zápis celým svým jménem podepsal. O zápisy pod který se pisatel stydí či bojí z jakéhokoli důvodu podepsat tu nestojím!
2. Pokud tu budete psát komentář k nějakému konkrétnímu závodu uveďte o jaký závod se jedná(místo, pořadatel, odkaz na pozvánku, propozice) aby bylo jasné o jaký závod jde.
3. Pokud má být závod férový, musí mít krom férových pravidel i pořadatele co zajistí aby bylo to co slíbil splněno. Mysleme na to, že tady jsme každý tak trochu každý svého štěstí strůjcem a pokud se nám něco nezdá je třeba na to ve vší slušnosti, nejlépe hned na místě upozornit aby se to dalo do pořádku a pro příště se to lépe ,,ošéfovalo".
4. Jelikož sám jsem letos začal svou 25 gulášovou sezonu vidím, jak moc se svět gulášovek změnil. Pokud nejste také zrovna nováčky napište, jak ten vývoj vidíte a jak by jste si představovali ideální gulášovky v budoucnu.
5.Jez zápisy k věci.

stenli11 - Profil | Ne 1.4.2018 21:32:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

U nás v Jemnici doufám takové závody pořádáme každoročně jak pro děti i dospělé a to i díky sponzorům, kteří nám pomáhají s cenami. Tyto závody začínáme pořádat mimosvazové revíry, aby soutěžící nemuseli mít platnou povolenku k lovu na daném revíru

valcha186 - Profil | Ne 1.4.2018 21:01:07

sven >> Já se tomu věnuji a myslím že dost. Obcházím, objíždím, píšeme žádosti. Peníze jsou problém, ale vycházíme z toho co vybereme. Já to hradím ze svého a startovné je jistota. Nemůžu si dovolit koupit 120 párků, rohlíků atd. Co s tím, když zaprší a nezadaří se. Pro poháry, medaile jezdím do Stráže, Jezdil jsem. Nápisy se odlepují, nedrží. Budeme jednat a asi půjdeme jinam. Druhý pořadatel je nyní z Prahy a ten shání další ceny. Běžná odpověď je, je to věc vaše, rodičů. My nikoho neupřednostňujeme, všichni mají stejně. Dvě kategorie, poháry po třech, poslední. Závody jsou otevřené pro všechny. Pravdou je, že menší to neusedí. Vyhlásí se výsledky a druzí jedou dál. Pak se ještě losují další ceny, lovy o prázdninách, jízdy na lodích, šlapadle atd.

Rezeň 5,125 - Profil | Ne 1.4.2018 19:11:42

doktor multiplikator >> nad tím jsme nidky nepremysleli...
V podstatě by se to mohlo navrhnout i na svazu.

doktor multiplikator - Profil | Ne 1.4.2018 18:42:19

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 1.4.2018 10:30:24 >> jake poznavanie, candata pozna kazde jouda

Rezeň 5,125 - Profil | Ne 1.4.2018 10:30:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Se synkem už několik let jezdíme na dětské rybářské závody, které pořádá MO Kladruby na nádrží Záhorská, startovné 100kc, v tom mají děti občerstvení a oběd, ceny dostane každý účastník, po rybářských závodech závody v hodu na terč a další soutěže. Před závody poznavacka ryb. Příjemná atmosféra, dobrá organizace, děti si to uzijou. Letos pojedem zase.

valcha186 - Profil | Ne 1.4.2018 9:19:37

já 2 >> To je problém s cenami, ale byl vyřešen. Losuje se, pak mají všichni stejné ceny, mimo 1. a posledního. Poslední mívá někdy i více, pro radost. V ceně je pití, párek v rohlíku, nanuk, zmrzka, šáňo, 2 dny lovu bez omezení po celé prázdniny atd. Dostanou o dost více, než daly, ale je jistota účasti. Jsme omezeni velikostí a tak je 40 dětí max. Dospělí se mohou podvádět, ale děti nikdy. Protesty nebereme, ani neuznáváme. Je to o poctivosti. Komu se to nelíbí, nemusí chodit.

já 2 - Profil | So 31.3.2018 23:43:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Závody na hasičské nádrži na Žitné, je to krásnej návesák, žádné betonové koryto. cca 100 učastníku z toho cca 25 dětí. Koná se to 2x ročně, o pauze klobáska a točí se pivo a limonáda, mám pocit, že snad byla i v ceně startovného. Losuješ dva fleky každé kolo na jiné půlce rybníka. Startovné pokud se nepletu 200kč Ceny do 20. místa i když za něco stojí jen těch prvních 5 a děti všechny alespoň něco.
Byl jsem tam jednou a nachytal jsem 7m ryb za 4 hodiny lovu a udělal celkovou 6. a na to, že 40 min padaly kroupy a většina rybářů prchla a já za tu dobu chytil jen jednoho kapříka, je to hlavně o kaprech i když malých, to bylo moc příjemné.

valcha186 - Profil | So 31.3.2018 21:22:29

Když jsme si pořídili trochu vody a dům u ní, bylo hodně moc práce a nejsme hotovi dodnes. Pak přišel cizí, nyní kamarád, s tím, že je to škoda mít to jenom pro sebe. Tak začal s přípravou dětských závodů. Jen tak bez startovného, s omezeným počtem dětí. Pro všechny do 15 let. Od těch nejmenších. Nějací sponzoři se našli, něco jsme dali ze svého. Přihlášených dost, ale ráno sprchlo, byl čas zahájení. A ono jen pár zapálených. Co s nakoupenými potravinami atd. Najednou vyšlo slunko a přijelo pár přihlášených a dost jen tak co kdyby náhodou. Dopadlo to dobře, ale....V případě že by skoro nikdo a nebo pár dětí přijelo, byli bychom někde jinde. Co s tím.
Z toho důvodu startovné a máme jistotu kolik toho nakoupit. Nikdo nenechá propadnout vložené peníze. Ale stane se, že někdo přijde o den déle, nebo o týden. S tím se už počítá a ceny se rozdají. Každé závody nám přinesou nějaké zkušenosti, někdo pomlouvá, někdo chválí. I letos počítáme s dalším ročníkem. Peníze nejsou všechno, sponzoři ubývají a musí postačit i startovné. Děláme to o své vůli, jen pro zábavu. Kdo nechce, nemusí jezdit, kdo chce, je vítán. Letos v klidu necháme děti na břehu i celou noc. No a uvidíme.

Červené karty: sven