Slovování generačky na Metuji ve Velkých Petrovicích.

Můj kamarád se stal 10.10.2004 svědkem, jak několik lidí slovuje lovný úsek řeky. V kýblech nosili ryby lipany a p.o., více nezahlédl. Ptal se rybářů, kteří ryby nosili, k čemu je slovují, nikdo se neměl moc k řeči, ale někteří mu řekli, že je slovují jako generačku na vytření. Kamarád se nedal a dalšího se zeptal proč lipana teď, když se vytírá v květnu, nedostal odpověď. Některé ryby neměly ani 20 cm, což není generační ryba. Napsal jsem tedy několik e-mailů na ryb. svaz východních čech, ještě dnes jsem nedostal odpověď, ale to jim nemám za zlé (čas na odpověď mají ze zákona dlouhou). Jen jsem od nich chtěl vědět, jestli musí organizase hlásit slovovaní generačních ryb v lovném revíru, nebo to může dělat jen tak, kdy se ji zachce. A podle velikosti ryb, se můžu domnívat, že jde o nějakou šmelinu. Jak to tedy je, řekne mě to někdo z MO Police nad Metují?
Autor diskuse: Noe - , 14.10.2004 všeobecné - příhody, kuriozity

hraji - Profil | Po 18.10.2004 9:41:12

Piškot: stejně jako ty jsem už párkrát držel v ruce lovící lopatku agregátu a slovoval pstruhový potok. Ale jsem stokrát radši, když mě přijedou dvakrát za den policisti zkontrolovat, že nejsem dodavatel do restaurací za lidovou cenu, než kdyby to rybáři z naší MO přešli bez povšimnutí a pak se divili, že nám někdo slovil potok.

siro | Po 18.10.2004 7:07:22

Piškot:jestli máte potřebná povolení policisté by vám vadit neměli.Nepochopil jsem proč bych neměl volat policii,když budu mít podezření že třeba pytlačíte a ne slovujete?

Noe | So 16.10.2004 21:14:52

Piškot - a vrátí se ty ryby na to samé místo? neb kamarád, takto přišel o svého kamaráda potočáka (45 cm), na kterého se v této době už chodil jen dívat. Nebylo by lepší zavést horní míru ryb, a vyvarovat se i tak vychytaných revírů, od dalších pohrom? S tím slovováním vím o čem mluvíš, neb jsem to několik let také prektikoval, do té doby, než když jsem zjistil, že je to k ničemu, neb ty ryby stejně zhynou ve velikostech 20-25 cm pod rukama nějakého idiota co taky chytá ryby.......

Piškot | So 16.10.2004 7:47:54

Možná by jste se měli víc zajímat o to jak vlastně takový rozmnožování PO a lipanů probíhá.A taky nevím,proč mají všichni představu,že generačka potočáka musí mít aspoň půl metru.K výtěrům se používají ryby z normálních revírů a tam jak všichni víme moc velkejch ryb není.Většinou je někdo sežral.Já chodím slovovat na podzim potočáky vcelku často a jestli si někdo myslí,že je to nějaká moc velká zábava,tak vám můžu říct že není.Je to vcelku makačka a ještě na vás nějakej trouba posílá policajty.Prostě paráda! Většina lidí vůbec nemá představu,kolik to dá práce,aby vůbec bylo co chytat.Potočáky kolem 20 cm bereme taky a je jich asi nejvíc,protože těch větších tam moc není.A proč lipany na podzim?Z vlastní zkušenosti můžu říct,že na jaře,když je vode kalná a je jí o metr víc než normálně,se prostě slovovat nedá.Problém bych v tomto případě viděl jedině tehdy,pokud příslušná MO nemá žádné rybochovné zařízení.Pak ty ryby asi putovaly někam jinam.

Noe | Čt 14.10.2004 17:21:28

No tady, jde ale o řeku Metuji 6 ve Velkých Petrovicích, průtok 1-2 kubíky......to jsem zapoměl napsat.......tady jde o to, že slovovali i malé ryby...Kdybych tam byl, hned fotím...... kamarád byl rád, že vůbec něco viděl........

Moravák - Profil | Čt 14.10.2004 11:32:19

Možná se mýlím a Rybářství Pohořelice (uživatel chovného rybníka v Jaroslavicích) se tímto snažilo zlepšit svůj hospodářský výsledek.

Moravák - Profil | Čt 14.10.2004 11:29:58

S podobnou věcí jsem se také setkal již dvakrát a z jiného zdroje mi bylo řečeno, že většinou lovící nemají veškerá povolení, protože jejich získávání je celkem obtěžuje, takže záleží na tom, jak s ulovenou rybou naloží, protže mnoho rybářů něco takového viděli poprvé a jsou rádi, že je na to někdo nechá koukat a na vystrkování růžků nemají ani chuť. Minulý rok jsem viděl dobroděje s teréním autem, vozíkem a kádí, jak slovují výpustní potok chovného rybníku v Jaroslavicích okr. Znojmo ústící do Mlýnského náhona, kde je rybolov zakázán. Předpokládám, že si někdo slovoval candátky, kapříky a pstroužky do svého revíru, je to zadarmo.

Stidlo | Čt 14.10.2004 9:48:22

A je vubec mozne na "lovnem" potoce lovit ryby agregatem pro potreby chovu bez nejakeho zvlastniho povoleni?Jinak zkusenost s podobnou akci mam, videl jsem behat po chovnem P potoce v parnem lete podezrele tri maniky s tyristorakem a jednim plastovym barelem na kare (a navrch popojizdeli s autem,ktere SPZkou, ktere s k reviru vubec nehodila).Na dotazy nereagovali a tak jsem PCR volal.Prijeli za dve hodiny, kdy uz manici byli fuc (na kole jsem je nejak nestihal) a po "prijemnem" jednani s floydy, kteri byli uplne mimo a vypadalo to na dalsi hodinu papirovani s perspektivnim vyletem do okresniho mesta a kdovijakem popotahovani jsme se spokojene dohodli, ze jsem vlastne nic nevidel...

Véna S. - Profil | Čt 14.10.2004 8:06:56

hraji: souhlas, měla by to vědět hlavně MO, jíž revír patří. U nás je odlov agregátem hlášen i na územní svaz, zvláště při lovu generaček v lovném revíru, protože se v minulosti několikrát stalo, že nám lovili agregátem na revírech úplně cizí osoby. Rybáři to nahlásili se zpožděním, takže už se pak nedalo zjistit, kdo to byl a co tam vůbec dělal.

hraji - Profil | Čt 14.10.2004 7:51:32

To je jediné správné řešení, zavolat na ně Policii s odůvodněním, že máte podezření na spáchání trestného činu pytláctví. Když se to nepotvrdí, nic se vám nestane, ale máte jistotu, že vám potok nevybrali nějací lumpi. Lovící musí mít u sebe doklady, doklad o školení na lov agregátem, zápis o proškolení obsluhy agregátu a celé lovicí čety.

hraji - Profil | Čt 14.10.2004 7:49:22

Noe: já vím, že ti teď houby pomůže, když ti napíšu, že tvůj kamarád udělal zásadní chybu, když okamžitě nekontaktoval Policii ČR. Protože ta musí přijet a minimálně zjistit, zda tito lovící jsou oprávněni k lovu agregátem, zda mají povolení lovit na tomto revíru a další věci. Jinak by to samozřejmě měli vědět v MO, na jejímž revíru se loví agregátem. MO však nemusí nic hlásit, za činnost na revíru zodpovídá hospodář a toho jmenuje orgán státní správy, tedy hospodář na revíru nemusí vůbec být členem výboru MO, ale pro lov agregátem jsou poměrně přísná pravidla a ta musí být dodržena.