Proboštská jezera - co je čeká?

Před nedávnen tu probíhalo několik debat o Proboštských jezerech, resp. Borku. Šlo hlavně o to, že část revíru přešla do soukromých rukou. Hledal jsem, jak to má vypadat v lokalitě ze širšího hlediska. A moc povzbudivé vyhlídky to nejsou. Kromě nesmyslného (z hlediska přírody a rybářů, nikoliv mamonu) zavážení kanálu je temná i vyhlídka územního plánu obce Borek, který otevírá možnost zastavění jižní čási revíru pro "zázemí rekreační vodní plochy" a to na obou březích, tedy včetně k Labi přilehlého "poloostrova" s tůněmi.
Vznikne zde prostě opičárna místo divočiny, která zde sama vznikla (viz Cílek a jeho stať Vyčisti a zmiz!"). Četl jsem několik posudků EIA k dané lokalitě a hádejte, kolikrát byli bráni v potaz rybáři a ryby. Ano, ani jednou. Budiž ke cti místnímu spolku, že se postavil proti naprosté šílenosti "riviéry". Ale nicméně, územní plán tuto variantu podsouvá opět pode dveřmi.
Pointou je, že pokud si naše zájmy neochráníme sami a v dosud naprosto nepochopitelně opomíjené spolupráci s místními sdruženími a ekologickými organizacemi, tak se o vodní plochy a jejich okolí "postarají" jiní. Borek je jeden případ z mnoha.

Zdroje:

http://www.obecborek.cz/uzemni_plan/UP_Borek_cistopis_oduvodneni.pdf

http://www.obecborek.cz/uzemni_plan/534684_P2_HLV.pdf

http://cestovani.idnes.cz/probostska-jezera-nedaleko-prahy-se-mozna-promeni-v-ceskou-rivieru-1pn-/po-cesku.aspx?c=A110602_1595732_praha-zpravy_sfo
Autor diskuse: RuHa - Profil , 11.5.2013 všeobecné - ostatní

(o)_(o) - Profil | Po 13.5.2013 14:04:26

RuHa >> Pokrok nezastavíš, díky své poloze si toto místo o komerční využití samo říká, nevyužitá divočina je taky k ničemu ...

RuHa - Profil | Po 13.5.2013 13:29:30

O pozemku rozhoduje majitel. A pokud je to otázkou územního plánu, kde je veřejné projednání, tak svaz, pokud je chce, se může vyjádřit, pokud jsou poškozeny jeho zájmy. Může tak ostatně učinit i jakékoliv občanské sdružení, z jehož stanov je patrno, že se ho daný problém týká (např. ochrana přírody). Aby tak svaz činil, to je otázka i jeho volených zástupců. Tj. MY jsme svaz.
Prakticky je problém v tom, že ten, kdo něco ničí nebo tuneluje, tak na tom i velmi slušně vydělává. Kdo tomu chce bránit, tak má jen nepříjemnosti a dělá to na úkor jiných věcí (práce, rodiny, rybaření).
Mě sa na zavážené části revíru právě líbilo: těžko se dostávalo k vodě, tak tam byl relativně klid i nějaké ty ryby. Samotná tůň Borek je proti tomu Disneyland. Jednou jsem tam večer přijel na klidnou přívlač a byl tam stánek s občerstvením, auta a několik zavážejících loděk. Ač se to tam nesmí, že.

retrívr - Profil | Ne 12.5.2013 19:00:13

Bosanac >> To je pravda. Mě šlo ale vody svazové, pozenky bez soukromého vlastnicví, nebo o pozemky patřící obci.

Bosanac - Profil | Ne 12.5.2013 13:45:59

retrívr >> O pozemku rozhoduje majitel pozemku a ne svaz .

retrívr - Profil | So 11.5.2013 23:52:20

Radek Ráliš >> Radek Fox - 11.5.2013 23:49:21 >> Bohužel je to dnešní trend " politiků".Mám stejný názor.Málo práce, hodně peněz, jen ne starost.

Radek Fox - Profil | So 11.5.2013 23:49:21

retrívr >> Svaz hájí akorát sám sebe, bohužel ;-)

retrívr - Profil | So 11.5.2013 23:32:45

RuHa - >> Revír znám ze studií, tedy tam to nebylo o rybách ale koupání s kolegyněmi studentkami. Pak jsem tam byl asi dvakrát na dravcích a dobrý, tey žádný rekordy. Názor dnes je stejný. Slabý svaz = obraný rybář. Moc si nevzpomínám, že by svaz něco hájil, něco řešil pro rybáře.Nic víc, nic míň.