Byli byste pro aby se do revírů přestal vysazovat kapr v tržní velikosti jako dosud a ušetřené peníze by byly použity na reofilní ryby?

Prostě místo kapra 45cm na 14dní mít ve vodě plotice, perlíny, cejny, cejnky, podoustve, ostroretky, líny, jelce, okouny, ježdíky atd..a v primerenem množství kapry K1..

odpovedi prosím ano/ne s vasim oduvodnenim.
napadaní a urazky, prispevky mimo tema smažu
Autor diskuse: Pavouk‌ - Profil , 1.3.2013 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Byli byste pro aby se do revírů přestal vysazovat kapr v tržní velikosti jako dosud a ušetřené peníze by byly použity na reofilní ryby?

A) Ano64%

B) Ne36%

Od 1.3.2013 hlasovalo 338 čtenářů.

Venca888 - Profil | Po 4.3.2013 20:35:08

MAXXSKATER >> pokud to nejsou sazeny rybky. Kazdopadne verim tomu-ja netvrdim,ze tam, kde jsou jezy se nutne parmy nemuzou vytirat a ze se jim tam nedari. Ale je to zkratka druh,kterej trpi regulaci toku a tazna ryba, ktery nasilny preruseni toku muze vadit. Pokud ji kuprikladu jezem "uveznis" mimo misto, kde se po x desitek generaci trela, pak to nepochybne muze mit neblahej vliv. Parem bylo v rekach jako je Berounka mraky, neni to prilis kulinarsky vdecna ryba a presto je jejich soucasnej pocet jen zlomkem toho, co tu bylo jeste treba pred valkou. I kdyz se vysazuje, haji a dneska uz je skoro nikdo nebere.

Gagi - Profil | Po 4.3.2013 19:59:12

Tak já to zkusím ještě jednou. Nedělejte z kapra třídního nepřítele. Kdyby se omezil počet ponechaných ryb např. max 20 ks / rok + 1 ks / den - ušlechtilých ryb a max 3 kusy ryb se stanovenou mírou -a max 3 kg denně ostatních, s tím že ponechanou ušlechtilou rybou, případně třema s mírou končí denní lov. Tak se sníží potřeba dosazovat tuny kapra a zbude na úpravu trdlišť (nevím, jestli se to tak říká u všech druhů ryb). Náhle by bylo v řekách spoustu ryb mnoha druhů a i ten kapr by měl možnost vyrůst.
Samozřejmě sypat kapra do peřejí je pitomost.
Prosím nepište že by se to nedodržovalo! Je to HLOUPÝ argument. To by se mohli zrušit tresty za krádeže protože to se taky porušuje.

MAXXSKATER - Profil | Po 4.3.2013 14:48:39

Venca888 >> U nás na řece je to taky samej splav a parmy se tu vytírají normálně, když si dělám rybičky do čeřenu, tak poslední 2 roky musím říct, že jich razantně přibylo.

kakr - Profil | Po 4.3.2013 14:43:42

fotojakes >>
Pláčeš na špatném hrobě, zákon s tím nemá problém.....

hraji - Profil | Po 4.3.2013 13:34:27

Venca888 >> předpokládáme, že ano.

elhierro - Profil | Po 4.3.2013 13:19:29

fotojakes >> Já věděl že máš rybářskou školu. Třeboň nebo Vodňany, výsledek je stejný. Na rozdíl od některých zde vyskytujících se "odborníků" víš, o čem hovoříš. :-)

Venca888 - Profil | Po 4.3.2013 12:30:23

hraji >> a vytíraj se u vás?

splavek - Profil | Po 4.3.2013 12:29:00

šmudla007 >> Na stojácích nemám problém chytit bílou rybu,v množství víc než velkém.Problém mám z řekou,aspoň u nás.Směrem po proudu,je to výrazně lepší,vloni jsem si nejlépe na řece zachytal v Olomouci.Mám z řekou ještě jeden postřeh,ještě před pár roky,koncem léta se u nás mělčiny blýskaly rybkami co se vykulili na jaře,i po vykulení bylo vidět tisíce kusů droboučkého potěru u břehu,ale poslední roky tohle chybí.Těchto mlaďochů jsem si všiml až v Olomouci.Tak nevím,kde se stala chyba,jestli neumím koukat kolem sebe,nebo opravdu ta ryba tam není.s těmi úlovky bílé ryby,to může být i tak,že třeba rybáři zapisují jen ty"ušlechtilé" a to "ostatní"zůstane bez zápisu.I stímhle se člověk setká,kdo ví jak je to rozšířený jev.Ještě jeden postřeh,onehdy jsem se bavil z jedním kolegou a celkem jsem lkal,že kvůli vykloubenému rameni nemůžu na ryby,a bylo mi řečeno,že co bych tam chtěl chytat,že na kapry je ještě zima.Tak jsem prohlásil,že ke štestí mi stačí plotice,cejn,tloušť.........Odpověď,já chytám jen to co se dá sníst(tím myslí hlavně kapra).Neberu mu to,každý na to máme svůj pohled.Jeden z důvodů proč chodím na ryby je i ten kulinářský,ale není to jediný a hlavní důvod.

hraji - Profil | Po 4.3.2013 12:28:45

Venca888 >> je to tvůj názor, neberu ti jej, ani nerozporuji. Jen jsem uvedl, že jez není pro parmu na závadu, je to zkušenost z našeho revíru. A na Berounce už jsem parmu taky chytil.

fotojakes - Profil | Po 4.3.2013 12:28:16

elhierro >> mám Třeboňské učiliště a nástavbu na téže škole a pár let praxe v provozu.

fotojakes - Profil | Po 4.3.2013 12:26:05

kakr >> smajlík není důvod proč neodpovědět:-)
To je sice pravda, ale nemůžu se na to dívat jen z pohledu co se hodí mě. Pár let už mám a na dalších pracuji:-)

Kurz je týden v kuse na rybářské škole a pak zkouška. To má být adekvátní náhrada za 3 až 5 let denního studia spojeného s praxí?

elhierro - Profil | Po 4.3.2013 12:20:27

fotojakes >> Souhlas Jirko. Proto jsem zastáncem toho, že by se mělo min. 50% MO zrušit. Tedy restruktualizace je potřebná. Čím dříve, tím lépe.

elhierro - Profil | Po 4.3.2013 12:18:00

kakr >> V Plzni se práva dala vystudovat za prázdniny. A mám pocit, že Jirka Jakeš má vystudovanou SRŘ ve Vodňanech. Takže by hospodáře MO mohl dělat bez problémů. :-)

(o)_(o) - Profil | Po 4.3.2013 12:16:16

Pavouk‌ - >> Nerozumím otázce, plotice, cejn, lín, okoun... přeci nejsou reofilní druhy ryb. Naopak bolen reofilní rybou je a s tím je naopak problém...

fotojakes - Profil | Po 4.3.2013 12:15:12

elhierro >> Tohle je právě tím důkazem. Ta MO nevytváří po rybářské stránce žádné hodnoty, ale spotřebovává prostředky jen na poskytnutí služeb rybářům. Prostě jen prodává povolenky a inkasuje za brigády. Veškeré finance pak jdou na pokrytí administrativy. Je to takové účelové vytvoření práce a příjmu pro zainteresované osoby. Příjmem nemyslím jen peníze, ale telefon, internet, počítače, cestovní náklady. Zamysli se kolik měsíčně protelefonuješ, kolik stojí internet, auto a jeho provoz, počítač. No a vem si, že to nemusíš platit a užíváš dosyta:-)

O revíry a ryby se starají jiní a tato MO je pro mě jen parazit, který zneužívá této možnosti. Smutné je, že to svaz jako takový umožňuje.

elhierro - Profil | Po 4.3.2013 12:14:39

Venca888 >> No Ota Pavel se musí v hrobě obracet z toho, jak nyní vypadá Berounka. I já tam prožíval dětství u dědy na chalupě. Je to 40 let zpátky, tak můžu srovnávat.

kakr - Profil | Po 4.3.2013 12:10:43

fotojakes >>
Pokus jsi si nevšimnul, tak můj příspěvek byl se smajlíky.
V případě nastavení podmínek s lesními hospodáři máš ovšem smolíka, hospodáře bys na "svých revírech dělat nemohl. Nebo se domníváš, že by ti byla uznána praxe novináře?

Neznám podmínky kurzu hospodářů v ČRS i když musí být zakončeny předepsanými zkouškami za účasti zástupců státních orgánů, ale v MRS trvá kurz rok, kolik je to celkem hodin nevím.
I když se práva v Plzni dala vyštudovat za rok......

Venca888 - Profil | Po 4.3.2013 12:08:01

elhierro >> já jsem myslel ještě hlubší historii. Každopádně na Berounce kurvej, co můžou... teď zase hrabou v Nižboru. Samá podělaná elektrárna a zaslepený ochránci tleskaj, páč to nekouří... Rybníky jsou mi u zádi, tam ať se saděj třeba vorvani, ale ta řeka by měla mít nějakou přirozenou tvář. A ne aby se na B 4A za celej rok zmasilo 144 kaprů proti jednomu línovi a deseti okounum...

elhierro - Profil | Po 4.3.2013 12:05:23

fotojakes >> No nemyslím si, že je to až tak. Dám příklad MO Praha 5 Radlice. Mají tuším okolo 1800 členů a přitom vodu žádnou. Tak kde hospodaří? Zato si koupili krachující rybářské potřeby Zlatá rybka, kde je vlastně majitel prodal sám sobě, neboť je předsedou této MO. A jeho manželka ekonomkou MO. To jsou paradoxy, že? Nicméně si za to může členská základna, která se nezajímá, jak je nakládáno s jejich fin. prostředky.

Když se podíváš na členskou základnu některých MO, pak nechápu, jak můžou fungovat, když mají třeba jen 64 členů. Socialismus? Ano!

elhierro - Profil | Po 4.3.2013 11:58:55

Venca888 >> Co se týče parmy na Berounce 1 a 2, tak ta dostala ránu v roce 2002 po povodních. Další o rok později, kdy se bagrovalo několik podjezí. Např. krásné parmové pásmo bylo mezi jezy v Třebani a Řevnicích, pak nad jezem v Mokropsích. Dnes je řeka jiná a už to nikdy nebude jako dříve. Bohužel.

fotojakes - Profil | Po 4.3.2013 11:58:45

elhierro >> to umožňuje současný systém, pokud by každá MO fungovala jako samostatná organizace, protřídilo by se to samo:-) V tom socialismu, který panuje nyní se udrží všechny na úkor těch silných (hodně vod a členů)

elhierro - Profil | Po 4.3.2013 11:54:57

fotojakes >> Můj názor je, že převažuje kvantita nad kvalitou. Počet MO bych snížil o 50% a hned by se objevila i ta kvalita. Vůbec mi hlava nebere, že může existovat MO, která nedisponuje žádnou vodou.

Fishky - Profil | Po 4.3.2013 11:54:24

Jakže nejdřív si necháme vymlátit reofilní ryby kormoránem a pak když k nám kormorán už moc nemá důvod lítat, tak omezíme sypání kapř a budeme přikrmovat kormorána reofilními druhy a dál se vymlouvat na to, že odstřel nic neřeší? Nevím, nepřijde mi to moc logické, to raději ten "nepůvodní" kapř, co ve vodě zůstane, než XY reofilních druhů se sežere kormorán.

Venca888 - Profil | Po 4.3.2013 11:50:19

hraji >> Jak kterej a jak kde. Pokud vim, tak na Berounce razantně ubylo parem po výstavbě černošickýho jezu. Parma je tažná ryba a pokud jim ten tah znemožníš, její stavy budou klesat. Samozřejmě, že pokud budeš uměle dosazovat, tak to srovnáš. Ale skutečnost, že je tam těch parem početně dostatek ještě nedokládá, že se jim tam daří a že zkrátka ta ryba do těch podmínek patří. Parma může bejt klidně v rybniku, pokud jim tam nasadíš (dokonce jsem to i viděl na F&H), ale s přirozeností to nemá nic společnýho.
V tomhle případě jsem teda až tak nenarážel na to, jestli se nasazujou nebo ne, ale na to, zda má smysl nasazovat je někam, kde nemůžou přirozeně žít.

fotojakes - Profil | Po 4.3.2013 11:50:11

kakr >> třeba, že by musel uživatel zajistit kvalifikované hospodáře, což třeba elektrikář po týdnu na kurzu dle mého není. Uznávám, že jsou i hospodáři, kteří nemají vzdělání a dělají to dobře, ale těch zas tolik nebude. Také vím, že vzdělání není vše, že důležitější je praxe, jenže praxe na nulových základech nemívá ty správné výsledky.

U lesních hospodářů je požadováno minimálně středoškolské vzdělání i prokázaná praxe v oboru (10 let u SŠ a 3 roky u VŠ vzdělání v oboru).

Nebyl by tohle krok správným směrem?

Venca888 - Profil | Po 4.3.2013 11:42:59

elhierro >> jenže ten zarybňovací plán sám stojí za starou bačkoru... což je vina RO a ne ČRS.

fotojakes - Profil | Po 4.3.2013 11:38:15

elhierro >> ty technologie problém nejsou, problém je jejich hloupé použití jedinci. Technologie je i vlasec, prut a naviják, skutečný lov je dle mého do rukou:-).

kakr - Profil | Po 4.3.2013 11:36:18

fotojakes >>
Proč??