bydlení u vody v CHKO kolem labe

jaké používáte přístřešky kolem labe v CHKO,a jáké máte zkušenosti s RS ohledně bivakování.postřehy a foto
Autor diskuse: pata - Profil , 23.7.2010 kaprařina - ostatní

Hornet - Profil | So 24.7.2010 20:42:58

Viete čo je sranda? Na rieke Morava je CHKO len na Slovenskej strane. Rakúšania majú na svojej strane chatky s gránikmi ( siete cca 4x4 m. Mám pozemok 20m od vody (vo súkr.vlastníctve,a nemôžem si tu ani prdnúť! Rakúšania na tom istom mieste majú chatky,lovia do sietí, ale na našej strane sa všetko chráni! Rozdiel v CHko cca 20m!

yvana - Profil | So 24.7.2010 17:48:02

pata - >> Tam kde je CHKO tam prakticky všude mají ještě svoje vyhlášky,ale myslím,že nikde není povoleno:stanování,bivakování,ale co se toleruje,tak deštník i když má bočnice.Jinak RS tě může pouze upozornit,že máš přístřešek,který tam nemá co dělat,ale víc nic.Může to pouze policie,ta ti může nařídit sundat přístřešek a dát pokutu.

jenikkk - Profil | So 24.7.2010 17:47:40

edit: Ještě by mě zajímalo, má-li vůbec ČRS právo stanovit si v bližších podmínkách zákaz bivakování na obecních pozemcích, byť u vody. Můj názor (můžu se plést), že takové nařízení neplatí (ale soudit se kvůli tomu nebudu :-D )

jenikkk - Profil | So 24.7.2010 17:35:58

Millhouse23 >> Není pravda, že přenocování je zakázáno všude! Přespat pod širákem/ve stanu apod. na pozemku, který je obecní, není zakázáno. V zákoně je to explicitně zmíněno. Zákon to výslovně zakazuje pouze v NP a CHKO. Nocování v přírodních rezervacích a památkách a podobných územích může být rovněž omezeno ve zřizovacích nařízeních kraje k daným oblastem. A ještě jednou uvádím, že táboření (bivakování, nocování, ...) není v kompetenci RS, ta může jen zavolat Polici ČR nebo strážníky.

kopecek - Profil | So 24.7.2010 17:07:52

V Kolíně na Labi je zákaz stavby přístřešků na celém revíru a je to uvedeno přímo v bližších podmínkách.

certbert - Profil | So 24.7.2010 16:49:17

Millhouse23 >> co co ti odepsali je sporné výklad něčeho co neni pevně dáné zákon pojem táboření nezná-:o)) nebo neznal-:o) ( Tyto pojmy nejsou nikde v právních předpisech zadefinovány a musejí být proto předmětem výkladu. ) to co si kdo vykládá neni trestatelné-:o)

Millhouse23 - Profil | So 24.7.2010 13:57:21

Tak pardon, poslal jsem jim tam hodně mailů, ale toto je přímo ze stránek rybářského svazu z otázek.


Rybářský řád a legislativa
Dotaz: Obracím se s dotazem, na který nejsem schopen nikde najít jasnou a jednoznačnou odpověď. Jedná se o stanování vs. bivakování. Chápu to tak, že stanování tzn. použití stanu není povoleno, použití bivaku není zakázáno, nebo je alespoň tolerováno. Nabízí se ale otázka, jaký je mezi těmito přístřešky rozdíl, vezmeme-li v úvahu že se prodávají stany bez podlahy, ale také bivaky s podlahou. Je tedy prosím nějaká určená definice ohledně používání přístřešků, tak aby nebyl porušen jakýkoliv předpis? (obecně, nikoli místní úprava). A jaký může být postih v případě nepovoleného "stanování"? Zajímá mě to zejména ve vztahu k podmínkám na ÚN Orlík.
Odpověď: ČRS (prostřednictvím rybářské stráže) není oprávněný kontrolovat bivakování. Orgánem, který je oprávněn kontrolovat a popřípadě postihovat bivakování je Policie ČR a Česká inspekce životního prostředí. Proto jsme zažádali ČIŽP o oficiální stanovisko k této problematice. Z odpovědi zaslané Oblastním inspektorátem ČIŽP České Budějovice vyplývá, že můžeme rozlišit několik pojmů týkajících se delšího pobytu ve volné přírodě na jednom místě (většinou s přespáním): stanování, bivakování, kempování, táboření. Tyto pojmy nejsou nikde v právních předpisech zadefinovány a musejí být proto předmětem výkladu. Právní předpisy používají zejména pojem táboření. Pojem táboření bude širší než pojem stanování, protože se pod něj dá zahrnout nejen nocování v přírodě ve stanu, ale i další činnosti jako je spaní ?pod širákem?, shromažďování dřeva k pálení, vaření v přírodě apod. Např. v komentáři k zákonu č. 114/1992 Sb. (Miko, L., Borovičková, H. a kol. Zákon o ochraně přírody a krajiny. Komentář. 2. vyd. Praha: C.H.Beck, 2007, str. 142) je uvedeno: ,,Pod pojmem táboření se rozumí setrvávání osob na jednom místě mimo budovy s pomocí přístřešků jakéhokoli druhu, např. stanu. V praxi se za táboření považuje zejména přebývání na jednom místě v přírodě přes noc (nocování)."

Pokračování názoru ČIŽP k otázce táboření najdete v příloze
Odpovídal: Ing. Pavel Vrána

Millhouse23 - Profil | So 24.7.2010 13:51:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bivakování alias zdržení se na místě s úmyslel přenocování ( přespání ) zakazuje zákon kdekoliv. Samozřejmě je to povolený na vlastním pozemku a na tábořištích ( kempech ). V chko nebo np jsem teda ještě nebivakoval, ale na klasickém revíru na to, jako mnozí ostatní, dlabu. Považuji se za slušného a čistotného rybáře a zatím jsem žádného ekoteroristu nebo policii na rybách nepotkal, takže zatím v cajku. Jednou kolem mě na Hněvkovické přehradě policie proletěla takovou rychlostí, že neměli šanci mě ani náhodou spatřit. Ohledně kontroly rybářské stráže jsem se informoval na rybářském svazu www.rybsvaz.cz a bylo mi sěleno, že rybářská stráž nemá v pravomoci na bivak říct ani slovo, ale samozřejmě má možnost vzít mobil a volat. Pokusím se ten mail najít a kdyžtak ho sem hodím. Jednou se mi stalo, že jsem přišel o papíry 10 minut po dovolené době lovu ( 22h 10m ) a zdálo se mi, že kdyby jsme neměli bivak tak by mávli rukou a vyřešili to domluvou. Hlavní je být čistotný.

KOLIBŘIK - Profil | So 24.7.2010 11:23:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pata - >> Zdravím.Na Labe jezdím velmi často ale problémy tam dělají minimálně s bivakováním.Ještě tak před deseti lety a déle po vypuknutí kaprománie Vítkem se Zelenkou se po bivakování šlo a to dost tvrdě.Ale pouze a jenom po bivakách s pevnou podlážkou.Kdo měl bivak bez podlážky měl klid.A tak je to dodnes.Myslím si že v místech kam jezdím já a to je kolem Roudnice nad Labem je bivakování v klidu i s podlážkou.Porybný v těchto místech mají totiž větší problémy s pytláky a nezapisováním úlovků a vjezdem s auty až téměř do vody.Ale znáš to narazíš na vola a ten si to bude vysvětlovat po svém.Daleko větší problém s bivakováním je podle mého na Moravě ale to je asi tím že oni na svých revírech neradi vidí rybáře z Čech.Mě se prozatím drží štěstí.Chovám se slušně a neprovokuju.Chce to mít kolem svého bivaku uklizeno aby byl vidět pytel na odpadky auto raději dál od vody a v očích mít klid a pohodu.Porybný je potom taky v klidu.Jinak mám takový tajný recept.I když nepiji tak sebou vozím lahvčku nějakého šnapsu a pokud vidím nevrlého porybnýho tak mu nabídnu drink a věřte přátelé ZABÍRÁTO.

vahaj - Profil | Pá 23.7.2010 11:32:19

Na Labi od Ústí nad Labem do Děčína se běžně bivakuje. Nevím ale, zda to je tím, že to RS toleruje, nebo že nechodí na kontroly.

jenikkk - Profil | Pá 23.7.2010 11:21:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Asi už se tot u řešilo. Obecně rybářská stráž není oprávněná tě za bivakování nijak napomínat nebo pokutovat, to přísluší jen policii (tu může stráž zavolat), možná, že na Labi jsou bližší podmínky jinak. Táboření v CHKO a NP je přímo zakázáno zákonem. Můžeš si postavit deštník s bočnicemi a snad i bivak bez podlážky jako ochranu před počasím během lovu, ale tak jako tak zde nesmíš nocovat mimo vyznačená místa (tábořiště) přes noc, ani pod širákem, ani v autě.
Nemám zkušenost přímo z Labe, ale např. drtivá část Lipna je v CHKO Šumava, u vody se tam chrápe, někdy se to toleruje, ale už mě taky policajti vyhnali od vody.

Chlumik99 - Profil | Pá 23.7.2010 11:20:47

hele v CHKO bych si to fakt nelajznul když příjdou chranáři dostaneš velkou pokutu. ne jako od policie 1000 ale podstatne víc

alda2211 - Profil | Pá 23.7.2010 11:19:21

pata - >> tak to jsem zvedavej kolik lidi ti napise ze tam bivakuje............me to tam taky laka ale reakce RS me odrazuji