Význam Esenciálních olejů

Mohl by mi někdo vysvětlit, jak se liší přidání 3 kapek Esenciálního oleje Pepř od přidání hrsti mletého pepře do boiliesu? Stejně tak s asafoetidou. 1 lahvička EO asafoetida stojí stejně asi jako 3/4 kila tohoto koření. Proč se teda oleje používají?
Za odpovědi děkuju
Autor diskuse: Martík - Profil , 31.5.2010 kaprařina - nástrahy, návnady

Petr.J - Profil | Út 1.6.2010 13:46:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Joe Smoker >> Nic proti tvému snažení, ale mám pochyby, jestli tvůj postup nebude v konečném důsledku dražší než použití koupené esence. Například zde koupíš esence za velice rozumnou cenu http://www.successful-bait.net/successfulbaits/esho​p/28-1-Esence a když si přečteš dávkování, je to opravdu na hodně materiálu. Jinak velice kvalitní EO se dají koupit od fi. Salus, jsou 100% přírodní, je jich obrovský výběr a cena je velice přijatelná, používám je už 2 roky a musím říci, že jsou moc dobré. Ono se to domácí pachtění, ne vždy vyplatí, rád si také dělám hodně věcí sám, ale je třeba uvážit jestli to má cenu.

patlal - Profil | Út 1.6.2010 13:30:14

Fishky - holt někde se stala chyba :-)

patlal - Profil | Út 1.6.2010 13:29:38

Martík - tak to se asi louhují olihně nebo kraby .....

Joe Smoker - Profil | Út 1.6.2010 11:32:36

Usama >> Jasně že kupované esenci se tenhle samodomo výrobek nemůže nikdy stoprocentně vyrovnat. Lisování,fermentaci,destilaci,a ostatní postupy výroby čistých esencí doma nenapodobíš ať děláš co děláš. Já jen zkouším jak si pomoct za pár kaček,a neplácat zbytečně moc chechtáků. Mám pro ně jiné využití ;-). Jasně,je to něco za něco. Utratit čtyři stovky,nebo pade ;-)? To je věc osobního výběru a vkusu. Já se kochám radostí že mi recepty a postupy "homemade" fungujou (někdy hůř,někdy vůbec a někdy hodně dobře). Prostě,hřeje mě pocit že jsem za tři kila koulí nedal šest stováků,a poradil jsem si sám. Hezky,Česky ;-). Netvrdím že mám vždycky pravdu,ani že to je stoprocentní náhrada. Ale taky to voní (o použití a teplotě vody jsem psal),pod to se ti klidně podepíšu ;-).

Fishky - Profil | Út 1.6.2010 10:28:04

patlal >> mě se zas děsně líbí, když si koupíš jahodu a ono to vůbec jako jahoda nevoní...

Martík - Profil | Út 1.6.2010 10:12:02

patlal >> Chápu že některé známější smrady jdou vyrobit synteticky, ale jak se udělá třeba taková esence oliheň nebo krab? Analyzovat která chemikálie odpovídá za ten smrad olihně a ještě jakou má ta látka strukturu by stálo šílené prachy..

pazez - Profil | Út 1.6.2010 6:47:34

patlal >> a je s teho marmeláda do knedli :)))

patlal - Profil | Út 1.6.2010 6:26:23

Někdy mám dojem že si lidé myslí že např. Jahodová esence se vyrábí tak,že se 5 tun jahod hodí do přiměřeného množství např. glycerolu a po pár dnech se to zcedí :-))

Usama - Profil | Út 1.6.2010 6:16:12

Joe Smoker >> Esenciální oleje jsou výborný do studený vody . Samozřejmě ne všechny ! Pokud něco vylouhuješ ať v lihu nebo oleji nikdy to nebude fungovat jako čistá silice . Navíc v oleji to nebude dobře fungovat ve studený vodě . Používám silice už 8 roků a už jsem za tu dobu něco vyzkoušel .

Martík - Profil | Po 31.5.2010 22:37:31

alda2211 >> a zkoušel si to? neodpaří se s lihem taky ty aromata? Poněvač to sou taky někdy těkavé látky... proto taky voní,že? :-) Jinak dobrý nápad, dík. Kdesi jsem slyšel něco podobného s diethyl-etherem a výrobou hašiše :-))) - ale nemám absolutní žádné praktické zkušennosti, co se tohoto týče :-)))

Joe Smoker - Profil | Po 31.5.2010 22:35:40

alda2211 >> Hernajs,ale kde sehnat čistej líh? S vodkou ani se slivovicí to fungovat nebude,v tom je voda,takže získáš tak akorát nálev..........

Joe Smoker - Profil | Po 31.5.2010 22:26:37

alda2211 >> Troufám si tvrdit že jsem od nikoho neopisoval ;-). Vážně ne :-). Ríkám,nejsem odborník ani ichtyolog,jen zkouším,vařím,přemýšlím a kombinuju. Alkohol používám jinak,a to meruňku (tu nesnáším,všechno ostatní bych vychlastal :-))) ). Nakládám do ní kukuřici. Naved mě na to kopr69,a je to bomba. Ale tam právě funguje ten alkohol........ zkusím rád i postup cos popsal. Díky :-).

alda2211 - Profil | Po 31.5.2010 22:12:13

Joe Smoker >> ten tvuj postup je napsany v knize napsal to kosicar a je tam mozna jeste lepsi postup a to vybranou surovinu rozemlit zalit ve sklenici lihem a nechat 14 dni zavyckovane potom prelit prez platno nechat sklenici otevrenou lich nechat vyprchat a mas esenci

Joe Smoker - Profil | Po 31.5.2010 21:52:23

Martík >> Nemáš za co. Když můžu - pomůžu,a když nepomůžu tak aspoň neuškodím :-)))))).
Chceš vědět jak ten postup vzniknul? Dělam si takhle do svojí kuchyně chilli olej a česnekový olej,jednoho krásnýho dne mě osvítil duch svatý a já dostal nápad - co si takhle namíchat anýz a naložit si kukuřici? A ono to šlo ;-).

Martík - Profil | Po 31.5.2010 21:45:10

Joe Smoker >> Tak to je panečku postup který potřebuju. Cenově dostupný a přitom fungující :-) Dík moc!!

Joe Smoker - Profil | Po 31.5.2010 21:39:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hojky. Předem tě musím upozornit,že nejsem ortodoxní koulař. Letos s tím začínám,uvařil jsem zatím jen dva druhy koulís,ale vrtám se v klasických i neklasických nástrahách po drahnou dobu,takže myslím že ti můžu odpovědět podle toho co jsem si sám vyzkoušel.
1 : Esenciální olej se ve vodě uvolňuje pomaleji a intenzivněji,než vůně koření. Záleží ale dost na teplotě,ve studenější vodě už mezi tím takový rozdíl není - na studenou vodu je lepší alkoholová než olejová báze.
2 : Esence více voní,méně chutná,koření více chutná,méně voní.
3 : Konzistence koulís - představ si,že do smesi nasypeš tri čtvrtě kila koření - změní se struktura. Můžeš být nemile překvapený.
Co se ceny týká,mám taky radu. Víš že si jednoduchý esenciální olej můžeš doma vyrobit sám?
Rada kuchaře;-). Vezmi koření které potřebuješ,pokud jde o plody tak je rozdrť,smíchej se stolním olejem (doporučil bych ti trochu kvalitnější,řepkový nebo slunečnicový,litr tě rozhodně nemusí stát stovku,olivovému se oklikou vyhni) v poměru 1 díl koření - 2 díly oleje,a začni pozvolna zahřívat. Jen zahřívat,nesmažit. Plamen na minimum,minutu na plotně,minutu mimo. Opakuj tak dvě hodiny. Odstav,nech vychladnout,a klidně jeden den stát. Pak přeceď přez čisté plátno,pořádně vymačkej a - máš hotovo ;-).

Usama - Profil | Po 31.5.2010 15:32:54

Esenciální oleje fungují že dávají signál a navíc fungují jako emulsifér zlepšují uvolňování aromat do vody . Dělají krmení víc přitažlivé dají se kombinovat buď s esenci nebo fungujou dobře i samotný . Suché koření dává krmení chuť .