Rybářské právo,co smí RS a co nesmí a jak proti tomu bojovat

Vystihnu vám všem situaci..Chystal jsem se na ryby na jeden nejmenovaný revír na který jsem samozřejmě měl povolenku.Platí tam však přísný zákaz koupání.Než jsem dojel k vodě zavolal mi můj známý abych se přijel za ním okoupat na vedlejší revír kde se smí koupat.On se vždy koupe na místě kde je zákaz rybolovu,po celé straně rybníku...(je to soukromá voda-ale koupat se na té straně smí)Přijel jsem k vodě a známý už byl ve vodě..tak jsem si odložil kolo a svůj batoh s udicemi vedle vody,,opřel jsem si ho o malé rostlé vrby co tam rostou..Vyslekl jsem se a lehl jsem na deku..netrvalo dlouho a přiletěl za mnou dost rozčílený chlapík,v prvé řadě jsem se ho zeptal co je zač a že jestli je porybný tak chci vidět odznak a profesní průkaz...to mi však omítl ukázat a proti mé vůli se mi dobýval do mojeho rybářské nářadí....já ho opakovaně upozornoval at to nechá napokoji..ten však po mě začal řvát kde jsou ty udice..Ty však byli zapnuté v batohu,a v žádném případě nebyly nastražené..Udici která trčela mi násilím vytrhl z batohu,čímž mi i rozjel zips na mém rybářském saku..Měl mě za pytláka..Absolutně se mi nelíbila jeho hrubost..Udici mi však sebral a já ho měl za zloděje....říkal jsem mu že zavolám policii a on odpověděl že ne že udici nechá na místním svazu...Já neváhal a na svaz jel,kde jsem však nikoho nezastihl...Tak jsem od toho upustil a neřešil jsem to protože tohle by policie měla řešit na místě,,a ten chlapík už byl dávno fuč..Netrvalo dlouho a mě přišlo předvolání od policie že tento pán mě chytil při pytlačení,a že má i údajně nějaké svědky kteří mě sledovali dalekohledem..Já mám však čistou hlavu a budu se bránit,protože jsem nechytal..Jak se mám proti tomuhle bránit,,když on si vymyslel že jsem měl nahozeno...a co je dost důležité,,ve výpovědi napsal že mi všechny příslušné doklady předložil...Což není pravda,a můj známý je tomu svědkem..Přeci když mi nic neukázal nemusím se sním ani bavit..Děkuji za všechny rady od znalců rybářského práva..
Autor diskuse: kaprar125 - Profil , 17.8.2008 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Cottus - Profil | Čt 21.8.2008 22:06:00

drda,Fery: ano je to poněkud složité ...máte pravdu - všichni ,proto je to tak složité:-))

sven - Profil | St 20.8.2008 1:05:22

jindraŠ: také se mi to zdálo celé takové zmatené. Jenže s dnešní úrovní pravopisu a formy písemného projevu to lze těžko posoudit. Když vidím , co jsou někteří spisovatelé tady schopni vytvořit, tak mně jímá hrůza. Myslím, že když už jsme přistoupili na to , že mu radíme , tak mu zkusíme věřit. A pokud to bylo jinak, tak věřím ,že by se ten údajný člen RS dokázal obhájit sám.

jindraŠ - Profil | St 20.8.2008 0:51:55

sven:Abych,ale řekl pravdu,celé se mi to tak trochu nezdá.Kde vzala policie adresu a jméno k předvolání, jak tady už někdo podotkl ?Musel si ověřovat jeho totožnost.Proč se prokazoval nějakým průkazem,když se mu nelegitimoval?Jen aby tady zazněla celá pravda.

sven - Profil | St 20.8.2008 0:49:33

jindraŠ : dobře,není proč. Jen si tak myslím ,že takhle by jsme se asi zachovali my ,ale že on se na to vykašle a bude čekat ,jak to dopadne. Kdo nemá žádnou zkušenost se soudy nebo Policií ,tak do toho prsama nepůjde.Docela by mně zajímalo,jak to dopadne.

jindraŠ - Profil | St 20.8.2008 0:40:30

sven:omlouvám se,celé jsem to nečetl.Na ověření bych trval už ale na Policii.Než se to dostane dále k projednávání,mohl by si to zařídit.

sven - Profil | St 20.8.2008 0:37:41

jindraŠ : no jistě ,vždyť v podstatě říkáme oba to samé. Podívej se co jsem mu radil na první straně. Jen to ověření působnosti bych nechal na soudu. Pochybuji ,že se s takovým klukem bude někdo bavit.

jindraŠ - Profil | St 20.8.2008 0:29:34

sven:Ale ano, nejdřív ho musí ale správní komise nebo soud usvědčit a potrestat za přestupek pytláctví.A tam to tak žhavé nebude.Nejdřív bych trval na ověření zda měl na danou vodu zapsanou působnost v průkazu RS.Pokud ne, hned bych podal trestní oznámení za překročení(zneužití) pravomoci veřejného činitele.Dále překročil svoji pravomoc, v okamžiku kdy mu prohrabával batoh.To mu bude muset ale kamarád dosvědčit. Dále sepsání záznamu o přestupku, který mu musí dát podepsat.No a jelikož nenapsal zápis o zadržené věci, mohu se na něm svézt třeba i za výměnu navijáku za horší ap.Opět mi musí ale někdo dosvědčit, že jsem měl na prutu jiný, popř.nepoškozený atd, atd.

tom@s - Profil | Út 19.8.2008 20:35:32

To si snad děláš srandu.....nakopat ho do kulí...........nasrat a rozmlatit mu palici.....pokud by ses do něj pustil, tak podle mě bylo pravo na tve straně, protože se ti nelegitimoval a tím pádem jsi bránil svůj majetek...teď ti nezbývá než být u komise za hodného chlapce a PŘESVĚDČIT tam ty páprdy za každou cenu, že máš pravdu TY, i kdybys tam měl po nich řvát jak tur....toť můj názor...držím palce, pak napiš, celkem mě to zajímá. DRŹÍM PALCE

sven - Profil | Út 19.8.2008 20:18:00

jindraŠ: Jednací řád ČRS str.31 -přestupky: pytláctví - Opatření : ohlášení Policii ČR a Státnímu zastupitelství , zadržení rybářského náčiní a úlovků, kárné opatření vyloučením z ČRS. Rozhodující bude , že přestupek byl spáchán na úseku rybářství , ne zda to bylo na svazové vodě.Už jsme takové přestupky také řešili a zbavili se rybářů/pytláků. Řeší to kárný orgán prvního stupně MO - Dozorčí komise. Ovšem nevím jak to řeší MRS.

jindraŠ - Profil | Út 19.8.2008 19:39:59

sven:Mám takové tušení,že se nejednalo o revír Ryb.svazu.Takže ho řešit nebudou

sven - Profil | Út 19.8.2008 19:37:40

kaprar125 : tou poznámkou jsem si nechtěl říct o poděkování ,ale myslel jsem to tak nějak všeobecně. Radili Ti přeci i ostatní kolegové. Ale k věci.Pokud se to opravdu stalo tak , jak popisuješ a máš zájem se z toho se zdravou kůží dostat, nech si poradit a udělej to, jak Ti radím na první straně. Mám s tím určité zkušenosti. U soudu máš daleko větší šanci to vyhrát ,než u pořádkové komise ve které možná sedí jeho kamarádi. Pamatuj na to ,že jestli prohraješ ,vyloučí Tě jako pytláka ze Svazu a dva roky máš od chytání pauzu.

Fery - Profil | Út 19.8.2008 19:07:43

jindraŠ-tak obecní úřad:-))..vlastně jo..trochu jsem to poplet:-((

jindraŠ - Profil | Út 19.8.2008 18:45:10

Fery:Proč Krajský úřad.?RS na návrh uživatele jmenuje Obecní úřad s rozšířenou pravomocí

Fery - Profil | Út 19.8.2008 17:47:46

Cottus-a tebe na tu "soukromou vodu" jmenoval krajský úřad?

Fery - Profil | Út 19.8.2008 17:46:28

profo-dík za osvětlení problému.

Zlejšek - Profil | Út 19.8.2008 17:10:46

Se vší úctou k RS, takového "porybného" bych na místě důvěrně seznámil s částí obsahu svého rybářského bytohu - teleskopickým obuškem. A zacházet s ním umím opravdu slušně.

drda - Profil | Út 19.8.2008 17:03:26

Cottus: já vím, že není jednoduché napsat: "ano, přiznávám. Pravdu jsi měl ty a ne já. Omlouvám se.", ale fakt jsem si myslel, že to svedeš. Měl jsem tě za většího formáta.

kakr - Profil | Út 19.8.2008 15:19:09

obrisek:
BINGO!!!!!

obrisek - Profil | Út 19.8.2008 15:17:17

A kde vzal tvoje jméno a adresu?

Turňa - Profil | Út 19.8.2008 15:04:09

Kakr i sven: Beru, o pošťuchování vím, sleduji skoro pravidelně vaše potyčky, jinak to je ťuňta, fakt se mohl a asi teď už bude bránit.

sven - Profil | Út 19.8.2008 14:55:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jak pravil kakr : " mladý kolega už dostal rad dost " . Takž teď už jen zbývá ,aby se ještě řádně identifikoval a případně někomu také za radu poděkoval. Ale to ho zřejmě doma zapoměli naučit. Takže se může stát ,že se na něj příště každý vy... !

kakr - Profil | Út 19.8.2008 14:38:46

Turňa:
Mladý kolega už dostal rad dost a s kolegou Cottusem se jedná o takové malé domácí pošťuchováníčko, je to místní folklór a určitě si na něj zvykneš.

Turňa - Profil | Út 19.8.2008 14:29:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kaprar125: Už asi pozdě bycha honit, a hlavně nekoukat na rady pánů Cottuse a Kakra, kteří si zde léčí svoje problémy (skakra chlapi, vždyť volá o pomoc, řešte si to jinde). Přestupek v uvedené věci neřeší policie - resp. mohla by, kdyby to bylo řešeno na místě uložením pokuty, jinak to je záležitostí pověřeného obecního úřadu. V první řadě jsi neměl jezdit na svaz, ale zavolat 158, tak jak jsi chtěl - bylo by to vyřešeno, navíc jsi tam měl svědka - sice ve vodě, ale měl. Tak až tě předvolají k řešení přestupku, uveď ho a chtěj, aby s ním byla sepsána svědecká výpověď. Pak by snad mohl být konec, pokud se nebudeš chtít hojit na tom podivném pánovi, který ti odcizil prut(y?) - pak můžeš dát smeč.

kakr - Profil | Út 19.8.2008 13:55:50

Cottus:
Po pravdě, nic jiného jsem od Tebe nečekal. Blábol,nic než blábol. Horší je že jsi prohlásil :

I na soukromé vodě funguje RS s níže popsanou pravomocí....já jsem jeden z nich:-))

Zákon nerozlišuje žádnou formu vlastnictví, kterou se stále oháníš. Měl bys urychleně navštívit příslušný úřad a odevzdat odznak a průkaz RS. Nebo se může stát, že v záchvatu horlivosti uděláš něco podobného, co se stalo zadavateli otázky.

Cottus - Profil | Út 19.8.2008 13:22:21

kakr: soukromé , či v péči o.s. ??bezplatně pronajaté ...prostě pro lidi...
A svazákům se neomlouvám,protože oni se mě také dosud neomluvili....:-)

kakr - Profil | Út 19.8.2008 8:51:08

Cottus:
Pořád hledáš § zákona který definuje SOUKROMÉ revíry?

viz Tvá věta: kakr: A co takhle rybníkářství?? ...a revír soukromý přece existuje:-)) vyňal jsi pouze část zákona...takže bez omluvy.

No nic do večera počkám, pak se snad omluivíš.........

Picasso - Profil | Po 18.8.2008 14:37:05

K tomu všemu uvedu jen jedno " V případě jakékoli nejasnosti a svévůle RS trvat na přivolání PČR na místo, ale ihned a bez odkladů. To však neplatí v případě kdy se někdo proviní byť jen s nevědomosti, to pak nemá smysl hledat vytáčky a kličky jak ven se šlamastiky."

PepaČadek - Profil | Po 18.8.2008 14:24:04

beru zpět, díky za info

rybarjj - Profil | Po 18.8.2008 14:20:06

Pepačadek: já vím moc dobře co je zákon o rybářství, jeho prováděcí vyhláška a RŘ. Pravdu nemáš, protože rybník, který patří třeba Rybářství Třeboň je soukromý majetek a jsou v něm ryby patřící konkrétní firmě. Myslím že si tu pleteš pojem "lov ryb" a "hospodářský odlov ryb pomocí udice" , nebo jsou rybáři kteří odlovují ryby pomocí prubního plotu či vrhací sítě pytláci, protože použili k lovu způsob zakázaný zákonem o rybářství?

jindraŠ - Profil | Po 18.8.2008 14:18:36

Začínate v tom dělat pěkný hokej:-))¨Pepa Čadek, rybarjj má pravdu.Ustanovení Zákona(prováděcí vyhlášky) pro revíry( t.j.míry, doby hájení, doby lovu ap.) neplatí pro rybníkářství a kontrolní odlov udicí.

PepaČadek - Profil | Po 18.8.2008 14:02:36

rybarjj: zákon o rybářství platí všude (RŘ a zákon o rybářství není to samé).