....jak by jste se zachovali?

Ptám se vlastně otázkou, ale bude to takový minipříběh, který se stal dnes před polednem na řece Svitavě před husovickým jezem. Chodím rád k řece i jen tak "na skok" o polední pauze, jen podívat, zkontrolovat stav vody a tak. Dnes jsem tam narazil na rybáře a po takovém tom klasickém úvodu došlo i na úlovek. Nevěřil jsem tomu co slyším a vidím, v cajdáku plotice a ostroretky. Prý: Už jsou tady, docela dnes šly. Nezmohl jsem se na slovo, natož na to, abych mu alespoň řekl, že je hnusnej pytlák a masař. Vůbec mu nepřišlo divné, že má nachytané ostroretky, bral to jako normální věc. Jak by jste se zachovali.....
Autor diskuse: Jura - , 22.5.2004 všeobecné - příhody, kuriozity

Véna S. - Profil | Pá 4.6.2004 12:47:19

Nikita: Nic ve zlém, ale dle mého názoru by se organizace měla postarat, aby to členové dostali co nejdříve, třeba to poslat poštou. Takhle třeba řada z nich vůbec ještě neví, že něco podobného je a kde si to může vyzvednout. Zvláště v těch menších vesničkách. Záleží samozřejmě na velikosti organizace, jejích možnostech a počtu členů. U nás jsem jich osobně dle seznamu vydaných povolenek rozdal asi dvě třetiny, každému pěkně do pazoury, aby se nemohli vymlouvat, že nic nedostali. Zbytek roznesli někteří členové, bydlící v okolních vsích a malou část jsme těm vzdálenějším poslali poštou.
Robert: MO v Plzni vyberou dost peněz na to, aby to mohli rozeslat, alespoň by ty peníze byly využité a neležely na kontech, nebo je někdo neprivatizoval.

Robert(původní) - Profil | Pá 4.6.2004 11:41:27

Bližší podmínky mi přišly v Rybářství spolu s vyhláškou a zákonem. Je ale fakt, že kdybych ten časopis neodebíral, tak mám prd. Teď ten časopis zafungoval...

Nikita - Profil | Čt 3.6.2004 20:26:31

Véno S. - u nás si mohou rybáři nové RŘ vyzvednout na dvou místach . Bylo to v novinách a přesto si je zatím vyzvedl jen zlomek členů. Není to tedy jen na organizaci, ale i na samotném členu.
Při kontrole nosím tyto RŘ u sebe, předávám našim členům a pokud požádá i člen jiné MO, pak mu ho ráda dám.

Véna S. - Profil | Čt 27.5.2004 7:41:31

Včera jsem viděl v Plzni na řece staršího rybáře, který měl ve vezírku tlouště. Po upozornění, že je hájený, ho bez problémů pustil. V dalším rozhovoru jsem zjistil, že dosud nedostal od své MO Bližší podmínky rybolovu, ačkoliv jsou v organizacích skoro dva týdny. Také přístup k členům, že?

Nikita - Profil | St 26.5.2004 20:22:48

Jsem ráda, že jste se zasmáli a pokud takových chvilek bude víc jen dobře.

siro | St 26.5.2004 17:07:13

Medeo:vidíš na to Nikita zapomněla.Pro mne je stěžejní ten rozpoznávací znak "stálého rozhlížení se";o)))))
Jak z šestákové detektivky.Tam měl padouch navíc potutelný výraz vzívající zlo ve tváři;o)
S kombikem se netrap,se párkrát votočíš ne.

Medeo - Profil | Út 25.5.2004 23:41:19

Jura: Nikdy jsem takové masení nevidel živě, ale v tvém případě by je tam abud vysypal nebo bych upozornil orgány. Ryby asi vykostila neznalost řádu.
Siro: uz setrim na vozik. mel jsem jít do combíka.

siro | Út 25.5.2004 20:27:29

Medeo:a mam tě!Poznal jsem tě,už vím proč se u vody pořád rozhlížíš!!!
Už vím proč sis pořídil auto s kufrem;o)
Nikito dík za typ,mě byli taky podezřelí.

Medeo - Profil | Út 25.5.2004 18:11:51

Pobřežní candát : pravdu máš, ale říkej to každému druhému...............To člověka trošku unaví a pak jen rezignovaně sedí a kouká. Nehledě na to, že nikdy nemůžeš vědět na jakého vystreovaného psychopata narazíš. Jinak celkem silně pochybuji, že jedinci kteří porušují řády úmyslně si z tebe neco vezmou. Bylo by krásné, kdyby to bylo "co napomenutí to polepšený rybář". Já osobně mám jiné zkušenosti. Bojovat však nepřestávám...........

Nikita - Profil | Út 25.5.2004 17:21:35

Pobřežní candát - mluvíš mi z duše. Nemám ráda rybáře, kteří si jdou k vodě pro úlovek a nic jiného je nezajímá. Poznáš je, většinou se kolem sebe pořád rozhlíží ( v igelitce či kufru auta už mají nachytáno, přesto v lovu pokračují ), nic jim neříká příroda natož ochrana živočichů. Pokud je řeším, hned mi jmenují, kdo co udělal, čeho se dopustil, ale jejich přestupek přece není tak závažný. Vždyť jen neuzvedli rybu na prutu a proto se chvilku mrskala na břehu. Ale to je vina přece ryby, že nepočká a musí se vrtět. Kolem sedí rybáři a málokdy se stane, že průšviháři řeknou svůj názor. Vždyť si jedou k vodě odpočinout. Žádné zákony ani vyhlášky nezmění myšlení lidí. Pokud tedy u vody vidím nepravost hned reaguji. Opravdu stačí někdy pouze upozornit a dotyčný rybář své jednání změní ( možná jen na chvíli, ale i to je úspěch).

Pobřežní candát | Út 25.5.2004 16:51:37

Přesně jak píše Sergo Aš. Pokud si ortodoxní rybář tak se budeš zajímat proč se věci tak mají. Je mi líto lidí, kteří se ptají co měli dělat nebo když někdo vidí porušování rybářského řádu a raději odejde místo toho, aby něco řekl případně vysvětlil. Pokud s tím nezačneš něco dělat sám tak se to tady nikdy nezlepší.Spoustě lidí nedochází spousta věcí třeba jak rybě mohou ublížit tím, že jí tahaj po štěrku, nebvo jí hoděj z vejšky do vody atd.. Mě osobně tohle štve nejvíc chování rybářů k rybě. Hlavně k bílí rybě . Pro spoustu lidí nemá cejn nebo plotice žádnou cenu. Pro mě je ryba jako ryba. Všechny si zasloužej chování které je neohrozí na životě pokud nezamýšlíš kulinářské zpracování. Osobně už jsem pár lidí seřval a to bez rozdílu věku a postavy. Hlášky typu na co máš podběrák nejsou nikdy od věci :-)

Sergo Aš | Út 25.5.2004 16:10:38

To jak se u nás porušujou řády a vědomě či nevědomě se pytlačí,je z velké míry zaviněno osobní zbabělostí a leností nás rybářů.Proč proboha ,když něco takového vidíš,se toho člověka nezeptáš ,jestli ví,že porušuje RŘ,nebo teď spíš zákon o rybářství.Co si asi tak představuješ ,že by jsi měl dostat za odpověď.

Gudaska - Profil | Út 25.5.2004 13:47:45

Siro souhlas. Sám jsem před loni potkal rybáře kolem 20let s "cajdákem"(líbí se mi to) nacpaným namíchanými ploticemi a podoustvemi. Po chvilkové debatě z něj naprosto upřímě vypadlo, že si toho rozdílu mezi "bělicema" ani nevšim. Ale ten hoch s tou přívlačí byl arogantní blb a minimálně jeho bižuterie by šla z kamene znečistit Vltavu.

siro | Po 24.5.2004 20:57:13

Láďa:není to až tak úplně to samé.Tvůj případ je o vědomém porušování RŘ(navíc jsi jej na přestupek upozornil) a v takovém případě bych volal policii nebo donutil "takyrybáře" zbalit fidlátka a dom.
Opravdu mne ale štvou unáhlený názory.

Láďa - Profil | Po 24.5.2004 18:58:30

All:To je to samé,jako když jsem minulej týden šel po praci kolem Vltavy(Praha)a co moje oči nevidí.Chlápek kolem 40let s malou holčičkou si to v pohodě vláčí.A vůbec ne náhodně,protože veškerou bižutérii vedle sebe na kameni a k tomu i obstojnej vercajk.Na mojí připomínku,že se vláčet ještě nesmí,se na mojí maličkost otočil a že prý co má dělat a vláčel dál.Vzhledem,že tam byla malá holka tak jsem se otočil a šel pryč.Prostě jsem neměl sílu se dál dohadovat.

hraji - Profil | Po 24.5.2004 18:05:36

tele: Cajdák je místní název pro vezírek neboli síťka na přechovávání ryb.

siro | Po 24.5.2004 16:33:41

Místo aby jsi řekl rybáři že si třeba nevědomky ponechal hájenou rybu si o něm myslíš že je " hnusnej pytlák a masař"?Další nezákoně ponechané ostroretky padaj i na tvou hlavu.
Věřim že by si nasypal popel na palici a ryby pustil.
Proboha dělejte rozdíl mezi úmyslným pytlačením a neůmyslným škobrtnutím v řádech.
Fakt se mi líběj keci o plavání a podobně.

tele - Profil | Po 24.5.2004 13:46:45

co je to cajdák?

hraji - Profil | Po 24.5.2004 7:42:41

Paolo: Můžeš mi prosím vysvětlit, proč nelze zavolat do Husovic Policii? A ta narážka na barvu měla znamenat, že předpokládáš, že ten pytlák byl Rom? Hluboce se mýlíš, na Svitavě v Husovicích nejvíc pytlačí rybáři neromské národnosti. A vztahy mezi místní organizací MRS a Policií při chytání pytláků jsou nadstandardní, rozhodně se nám ještě nestalo, že by na zavolání nepřijeli.

Paolo | Ne 23.5.2004 19:18:39

Tezka rada,co udelat s takovym v Husovicich,ze...ehm....zalezi na jeho velikosti,barve a poctu podobnych v okoli : - )) Ale zeptat se,jestli umi plavat,tos teda moh :-) A volat policii? Do Husovic? No to snad ne ? :- )))

Noe | Ne 23.5.2004 16:47:43

tak tak, vtipem z něho udělat hlupáka, nebo ještě lépe debila......sám když něco takového vidím, tak se snažím tomu člověku s úsměvem na rtech vysvětlit jaký je to imbecil atd......

xycht - Profil | Ne 23.5.2004 12:37:46

Jura: Nejlepší by asi bylo udělat to co ti radí Martin, prostě říct mu,že jsi myslel že jsou ostroretky hájený

Martin M. - Profil | Ne 23.5.2004 0:45:46

Jura> a myslis, ze ten rybar schvalne pytlacil, nebo proste jen nevedel, ze jsou hajeny? Pred par lety na Dyji jsem taky jednou uz bral klacek do ruku abych klepnul 3kg amura, kdyz jsem si uvedomil, ze tam ma zvysenou miru a nemuzu si ho vzit :-) Ja bych tomu chlapkovi rekl neco jako "ty jo, a ja myslel, ze jsou ostroretky hajeny!", rekl bych to s usmevem a cekal, jak zareaguje. Dal bych mu tim sanci nebyt pytlakem, ale jen hlupakem. Myslim, ze by ten vezirek otocil.
carrot> ??? co? proc?

rybopet - Profil | Ne 23.5.2004 0:43:39

Zavolal by som na telefonne číslo hiospodára alebo predsedu RO!

whitefish | So 22.5.2004 9:31:57

Policisté z útvarů PČR, útvarů služby kriminální policie a vyšetřování jsou se základními právními normami týkajících se ochrany zvěře a ryb, práva myslivosti a rybolovu a s metodikou postupu policie při odhalování a vyšetřování pytláctví dobře sezámeni. Otázkou zůstává, nakolik by se po Tvém případném ohlášení události touto věcí opravdu zabývali.