Kamenné zátěže

Z Anglie se k nám pomalu blíží další z novot - kamenné zátěže.Ano,v zahraničí jsou již kapři mnohde tak vyškolení,že už se vyrábějí zátěže z kamenů.Míst olovo provrtaný kámen podobného tvaru a gramáže a uvnitř vlepený nebo jinak upevněný obratlík.Možná,že už se vyrábí i s hadičkami vedenými středem.V Anglii se prováděly testy s olovy a zátěžemi z kamenů a výsledky byly překvapující.Mnohem větší důvěra kaprů!Ne,není to z mé hlavy,ale z časopisů.Viděl jsem na obrázcích takto vyrobené zátěže a vypadaly opravdu perfektně.Chtěl bych se zeptat,protože se už i v některých slovenských specializovaných prodejnách tyto zátěže objevují,zda-li je někdo viděl už i ČR,popřípadě ,jestli někdo z vás zná již někoho,kdo by se touto výrobou zabýval?
Autor diskuse: Alcazar - , 7.3.2004 kaprařina - techniky lovu

Miras | Ne 14.3.2004 20:30:15

Všichni: zdá se mi to jako dobrý nápad k vyzkoušení na vodách s velice čistou vodou a pevným dnem. Haldy kamení po rybolovu bych se nebál, vždyť kolik lidí hází jen tak do vody kamínky nebo "žabičky". Určitě to vyzkouším.

Honza - Profil | Pá 12.3.2004 10:17:47

ryb. stráž: někdy se tomu nevyhneš a závaží je nutné udělat odpadávací! A pořád je lepší na dně halda kamenů než halda olova. A navíc kameny jsou ve vodě dost běžná věc.

rybopet - Profil | Čt 11.3.2004 22:40:45

Halda kamenia na dne,ved to je výborné miesto pre ostriežov a možno aj zubáčov

ryb.stráž | Čt 11.3.2004 11:47:06

Chlapi, uvažujete o tom jak po vašem lovu bude vypadat lovné místo. Vím,že to musí být bomba tahat rybu bez zátěže. Dokonce jsem o tom uvažoval při výpravě na lipenský kapry, ale představa, že po mně zbyde pod vodou halda kamení, ta mně od toho natrvalo odradila.

Mário | Čt 11.3.2004 10:57:28

Váha - velkosť , tvar kameńa - okrúhliak ? gulový tvar?

Mário | Čt 11.3.2004 10:55:39

Chalani tu kamennú ontáž som bral ako fajn nápad ale zase sa táto otázka zvrhla do pozície vzájomného sa doberania. Skúste tu radšej prebrať , vymyslieť aké gumičky sú na to najvhodnejšie, ktoré ten kamen udržia na lovnom mieste a pri zdolávaní zase upadne. Ako to spraviť aby sa nemusel použiť trhací silon. Ab sa systém bez dalších úpvrav mohol použiť aj s gumičkou znova. Zaujímavé by bolo pouvažovať o love na tvrdom a bahnitom podklade (olovo zapadne do bahna skôr ako kamen - má väčšiu hustotu)- ale hlavne už si nedoberať jeden druhého - to ma nebaví čítať v nádeji aby mi niečo užitočného neušlo. diki :o)
Mário

Petr Havlíček - Profil | Čt 11.3.2004 9:35:48

siro: dobrý v pohodě, je možné, že jiné gumy by mohli spadnout snadněji. My používáme nastříhané ze staré duše do kola a ty drží jako bejk. Uznávám, že by bylo lepší tu gumičku vytáhnout z vody ven. Jinak to fakt stojí za vyzkoušení. Hlavně když se chytá z velké dálky a cestou hrozí vázky.

siro | Čt 11.3.2004 7:16:39

P.H:rozhodně to nemělo být osočování a napadání,to jsi mne špatně pochopil a omlouvám se jestli to tak vyznělo.
Nikdy jsem nenapsal že trhačka je blbost.Nejprve jsem se s ní setkal bohužel ve formě pytlačení.Kanystr přez montáž spojen s kamenem na dně a pořádnou špaganí ke břehu.Ráno jen přijít a vytahnout na půl chcíplou rybu na břeh:o(
Nevidim důvod proč by se to nemohlo aplikovat i na bílou rybu(ovšem v légální podobě).

To co jsem popsal jsem zaslechl od ridiče co k nám jezdí do firmy s Abrinama.Kupónové proužky(gumičky) mu už dávám skoro šestým rokem a stále touto metodou chytá.Myslím si že je lepší gumu vyndat než jí nechat na dně.
Záležíi jakým způsobem kámen obalíš gumičkami a hlavně jaký má tvar.
Třeba máš špatné gumičky;o)))
Budeš li chtít pošlu ti těch správných celé balení(nebo si je kup v Práglu ve Slezký v Dipře,skoro naproti Gammarusu).
Budeš moci aspoň zodpovědně říci že je to blbost(ne se to jen domnívat).
Upozornil jsem jen na jinou metodu a netušil jsem že se hned tak ošiješ.
Ničím jsem tebou používanou metodu nepohoršil,napsal jsem prostě a jen o jiné.

Petr Havlíček - Profil | St 10.3.2004 19:48:53

siro: já jsem otevřený každé diskuzi. Věcné diskuzi. V podstatě sem přispívám pouze jen, když můžu k dané problematice něco rozumného přidat. Nejsem žádná citlivka, ale vadí mě když někdo něco pomluví aniž by měl s daným problémem alespoň minimální zkušenost. Kdysi jsem tady komusi vysvětloval jak se krmí vnadící raketou a jak se s ní nechá daleko dohodit a nějaký hošan mě hned napadl, že mám krátkej metr a že v podstatě kecám. Přitom my tou raketou krmíme kolik let. On tu raketu viděl možná v obchodě za výlohou a přesto klidně napíše, že kecám. To samý je s těma gumičkama na kamenech. Vím, že to drží a kolikrát jsme vytáhli i ten 300gr kámen na břeh ze vzdálenosti 300 metrů. To když jsme jako trhací vlasec použili třeba dvacítku a ona nepraskla. A přesto ta gumička nikdy nespadla. Ta gumička totiž na tom kameni musí trochu držet, protože to spouštíte na dno do hloubky někdy i 7 metrů tak vám nesmí ten kámen vypadnout při každém druhém pokusu. To co napsal Petr J., který má daleko větší zkušenosti s tímto způsobem naprosto souhlasím, je třeba vychytat sílu trhacího vlasce. Takže klidně diskutujme, ale jak píše Michal H. nikdy by to nemělo sklouznout do napadání toho druhého. A když se mě něco nezdá tak se to snažím nejprve vyzkoušet a ne hned napsat, že to je blbost. Pak by se mohlo stát, že z celého Mrku se stane jeden velký bulvár a to by byla velká škoda.

rybopet - Profil | St 10.3.2004 18:56:54

Michal.H-nebudˇtaký citlivý,ono to nie je agresivita,možno trochu neobjektívneho vyťahovania,len pekne píš,sme zvedaví na Tvoj názor A ja som neobjektívne napísal,že určite nahodím,ale kým to neodskúšam,tak je to tvrdenie na figu.

Michal H. | St 10.3.2004 8:48:40

Petr Havlíček: Nechtěl jsem do Tebe nijak rejpat, jen jsem zmínil úskalí té metody, která sám osobně za sebe řeším. Když čtu ty ostatní agresívní příspěvky, tak už radši nic psát nebudu, protože tu snad lidi nejsou schopni normální konstruktivní diskuze. Vždycky se najde někdo, kdo to zvrhne do osobních invektiv. Škoda.

siro | St 10.3.2004 7:01:34

P.H:Promiň,asi jsem tnul do živého:o)))
Lidi kteří tuto metudu praktikovali šest let před tím než ty jsi o ní něco zaslechl,tvrdí že sklouzne.Nemám důvod to zpochybnovat na základě tvé "věcné" a samozřejmě odskoušené námitky.
Je celkem nešťastné takhle se propíchnout.Sám jsi to nezkusil ale už teď víš že nezklouzne(není to malinko v rozporu s tím co píšeš o zapojení se do diskuze o něčem o čem nemáš min. povědomí?).
Já jak nakoupil tak prodávám,co ty?

rybopet - Profil | Út 9.3.2004 20:26:01

Skúsim navliecť 3 gumičky v rôznych uhloch a určite nahodím

Petr Havlíček - Profil | Út 9.3.2004 11:01:19

siro: ty jsi to sice nikdy nezkoušel jak sám píšeš, ale víš, že gumička při záseku snadno sklouzne. Prd sklouzne. Než začneš o něčem diskutovat tak si to nejdříve vyzkoušej, aby tvé kritické připomínky měli hlavu a patu. Pak by jsi nepsal nesmysli o igelitce s pískem a o tom jak gumička snadno sklouzne.

siro | Út 9.3.2004 6:55:24

G.Moolis:No právě,to byl jen žert,protože mi představa kameného "olůvka" nepřišla až tak opodstatnená.Možná ve Flinstoun famili.
Příště třeba někdo napíše o vlasci ve tvaru liány;o)
Dokážeš si představit jak doma lámeš a pálíš jeden vrták za druhym aby sis nadělal zásobu spešl zátěží:o)
Kapr neni démon je to jen blbá ryba,která kalí vodu a právě proto pak v 2m hloubce prd pozná a skončí na háku.

P.Havlíček:to ti samozřejmě nikdo neříká.Já jen upozornil na metodu která je lepší a šetrnější.Také si myslím že igelitka naplněná pískem použitá pro trhačku nadělá méně škody než 100g olovo,jen nesmí nikdy opadnout voda.Pak je vidět kolik je u vody prasat.

Petr Havlíček - Profil | Po 8.3.2004 19:27:47

omlouvám se autorovi tohoto vynálezu, ale já to odkoukal od svých kolegů a neměl jsem tušení, že to někdo vymyslel před nima (ty gumičky). Samozřejmě jsem to nemyslel jako nějaké vychloubání, ale dal jsem to do placu, protože si myslím, že to je dobré. No a k té přírodě. Rozhodně si myslím, že ji uškodí méně kámen na dně byť s gumičkou širokou cca 2-3 mm, než olovo, kterého je na Pálavě víc než dost.
Jinak si myslím, že ať jsem dá do "placu" kdokoliv cokoliv, vždy se najde drobný rejpal. Patrně podle přísloví "dobrý skutek má být vždy po zásluze potrestán".

Petr.J | Po 8.3.2004 18:57:59

Já to používám už asi 3 roky.A při zavážení je to nejlepší způsob co znám .Ten článek byl muj.Jenom je třeba vychytat sílu trhacího vlasce. Někdy je třeba použít silnější , třeba na řece.

ryb.stráž | Po 8.3.2004 15:42:42

No ba, poraďte pořádně novomlýnským masařům, oni už dokážou nějaký ten úmělý ostrov navozit. Dodnes tam hrnuli olova, železa a já nevím co ještě, tak proč
ne kaneny, třeba půjdou MN nádrže za pár let přejít suchou nohou?

G. Moolis - Profil | Po 8.3.2004 14:38:20

Siro: Rozpor mezi měkostí a váhou kamene. Opuka i pískovec jsou měkký, ale zase moc nevážej, těžko s nima budeš metat kaprokoule do vzdálenosti 100 metrů. Ideální by byl křemen, nebo čedič. Nebo pazourek.

Mário | Po 8.3.2004 14:09:30

a mimochodom mrknite sa sen na článok Boiliesové tipy a kamenná montáž

http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=461

Mário | Po 8.3.2004 14:07:39

Petr Havlíček, Michal H => prečo by tie gumy mali ostávať s kúskom 0,15silonu vo vode? Ved ked na pripojenie záťaže použijete klasický obratlík a gumičku pripevníte slučkou k obratlíku tak celý systém vytiahnete z vody von. Sice bez kameňa ale aj s gumičkou a môžte gumičku znovu použit len s iným kameńom :o))

Michal H. | Po 8.3.2004 8:34:23

Petr havlíček: Taky jsem o téhle metodě slyšel už dřív, ale přes její nesporné výhody jí až na vyjímečné případy nepoužévám. Umíš si představit, když by to používala většina rybářů, jak se budou na dně kupit hromádky kamenů přetažené dušemi z kol !? Třeba na Pálavě, kde se na některých flecích zaváží na stále stejné místa, na hranu lesa, by to tam asi za pár let vypadalo dobře... Metoda je to pro rybáře výborná, leč k přírodě nepříliš uctivá.

Alcazar: Ty kamny jako zátěže, s upevněným obratlíkem a nebo i jako inlajny, jsem si prohlížel v UK, ale na chytání na řeku s pevnou zátěží se mi zdají moc lehké. Ale někam na pískovnu, na chytání na průběžno, to může být bomba.

siro | Po 8.3.2004 6:55:27

P Havlíček:musim tě zklamat ale nevymysleli to ani tvoji kamarádi.O téhle "metodě" jsem slyšel už aspoň před šesti lety.Navíc nebyl to převzatý systém trhaček ale kámen je jednoduše v jedné nebo dvou gumičkách(fixovaných na vlasci)a při záseku jednoduše guma sklouzne a na dně zůstane jen oblázek.(sám jsem to nikdy nezhoušel)

Alcazar:šel bych do opuky do tý se ti bude dobře vrtat:o)))))))

Miras | Ne 7.3.2004 22:39:52

Podrobný popis výroby, včetně ilustračních fotografií, této zátěže je v únorovém (snad to tak je) čísle časopisu "Sportovní rybolov" Autorem je Luboš Neumann.

Alcazar | Ne 7.3.2004 18:02:08

Rybopet: RRR jsou druhý subjekt,kde jsem se o této věci dočetl.To,co tu napsal P.Havlíček,může být dost dobré do vázek,ale lepší řešení se mi zdá být systém v sekci "Článkyˇ" o KAMENNÉ ZÁTĚŽI.Tam se gumka nepoužívá.Tato metoda je již známa však již déle.Zátěže,které jsem měl namysli,nahrazují perfektním způsobem olovo.Někde byla již publikován i postup výroby.Na dně to vypadalo opravdu perfektně.Zvlášť,když je nahozeno na štěrkovou lavici.

Petr Havlíček - Profil | Ne 7.3.2004 15:50:15

zapoměl jsem dodat, že se to prakticky nedá nahazovat. Musí se zavážet. Ale zdolávat velkého kapra bez "železa" je super.

xroman | Ne 7.3.2004 14:14:16

Rybopert: Předpokládám, že to nenahazují ale zaváží.

rybopet - Profil | Ne 7.3.2004 10:26:03

Petr Havlíček-to chce Nobelovu cenu/odhliadnuc od toho,že dno bude" gumové"/.Dá sa stým aj poriadne nahodiť?

Petr Havlíček - Profil | Ne 7.3.2004 9:58:52

v loňském roce jsme tento system poprvé vyzkoušeli a myslím si, že i zdokonalili hlavně při lovu v četných vázkách. Do kamenů nevrtáme vůbec žádnou díru (zbytečná práce), ale docela jednoduše přes něj přetáhneme gumičku (nastříhané duše z kola). Na gumičku navážeme vlasec se smyčkou o síle cca 0,15 (síla vlasce je závislá na váze kamene) a smyčku jednoduše zavěsíme do závěsu na zátěžku. Jistě tušíte obrovskou výhodu tohoto systému. Při záběru a záseku slabý vlasec praskne a my zdoláváme kapra bez jakékoliv zátěže. Výrazně se snižuje možnost vázky, protože spolu s kaprem nevláčíte ke břehu mnohdy 100-150 gr. olovo nebo případný kámen a kapr je téměř vždy krátce po záseku u hladiny. Další nespornou výhodou je, že když zavážíte na velkou vzdálenost tak při stahování prut kámen rovněž odpadne a vy se nervete s těžkou zátěží ke břehu. Dlužno podotknout, že tuto metodu jsem nevymyslel já, ale moji přátelé, kteří tak chytají na Labi již druhým rokem.

rybopet - Profil | Ne 7.3.2004 9:54:34

Alcazar-To si čítal v RRR,že?