- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Truman na grilu - jak nejchutněji?
Můžete mi, prosím, poradit, jak nejchutněji připravit trumana (sum. amerického) na grilu či v troubě? Nejlépe bez emocí CaR :-) Dík!
Autor diskuse: Honza Pok. - Profil , 6.6.2006 všeobecné - domací dílna
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
0x v oblíbených a 0x v ignorovaných.
Petrson - Profil | Út 6.6.2006 20:36:49
>> G. Moolis > poslal jsem Ti mail.
>> All > nepřehlédnutelným rozpoznávacím znakem kromě vousů je tuková ploutvička, jako u salmonidů. Takže opravdu SPLÉST si je může jen začátečník nebo nějakej jarin.
Jinak se dají samozřejmě připravovat i klasicky na grilu nebo klacku, taky jsme je tak dělali, ale sumeček je hodně křehká ryba, tudíž má tendenci se připékat na rošt a rozpadat, proto je alobal vítaným pomocníkem a pro mě nejlepší způsob. Taky se tam utvoří výpek, zvlášť když do nádivky přidáte kousky rajčat - to je pošušňáníčko.
>> Vašek > tak to bylo Tvoje pole, neboj, letos jedem zas - že bys nám tam tu zeleninku už nachystal :-)) Ba ne, nádivka mě napadla až na místě, tentokrát už budem mít vlastní zásoby.Jinak jezení patří k mým nejoblíbenějším pracem (asi tak hned po rybaření), takže si dávám na přípravě záležet :-)
>> All > nepřehlédnutelným rozpoznávacím znakem kromě vousů je tuková ploutvička, jako u salmonidů. Takže opravdu SPLÉST si je může jen začátečník nebo nějakej jarin.
Jinak se dají samozřejmě připravovat i klasicky na grilu nebo klacku, taky jsme je tak dělali, ale sumeček je hodně křehká ryba, tudíž má tendenci se připékat na rošt a rozpadat, proto je alobal vítaným pomocníkem a pro mě nejlepší způsob. Taky se tam utvoří výpek, zvlášť když do nádivky přidáte kousky rajčat - to je pošušňáníčko.
>> Vašek > tak to bylo Tvoje pole, neboj, letos jedem zas - že bys nám tam tu zeleninku už nachystal :-)) Ba ne, nádivka mě napadla až na místě, tentokrát už budem mít vlastní zásoby.Jinak jezení patří k mým nejoblíbenějším pracem (asi tak hned po rybaření), takže si dávám na přípravě záležet :-)
Georgino - Profil | Út 6.6.2006 12:17:11
ryba-afm.szm.sk:Já jsem se na tu slovenštinu koukal tady v atlasu tak nevím.
G.Moolis - Profil | Út 6.6.2006 12:15:17
Petrson: Mám chuť. Nedal bys recept na revír, abych mohl jet zvýšit stavy sumečků, prosím?
ryba-afm.szm.sk | Út 6.6.2006 12:14:50
Georgino takto to je správne cz-Sumeček americký SK-Sumček hnedý, en-American catfish, Brown bullhead, lat-Ictalurus nebulosus
Zoidberg - Profil | Út 6.6.2006 12:10:56
Honza Pok.: To já posledně jásal, že jsem chytil prvního sumce v živote a asi to byl trůman :o( Až na fotce jsem viděl něco, co je asi čtvrtý pár vousů.
No a trůmana vyudit, to je asi nejlepší, nicméně ten recept v alobalu je luxusní. Zkusil bych ho ale udělat i přírodně napíchnutýho na klacku nad ohněm nebo na grilu jen potřeného kořením na ryby.
No a trůmana vyudit, to je asi nejlepší, nicméně ten recept v alobalu je luxusní. Zkusil bych ho ale udělat i přírodně napíchnutýho na klacku nad ohněm nebo na grilu jen potřeného kořením na ryby.
vasek - Profil | Út 6.6.2006 12:03:35
Petrson: je vidět , že nejsi línej se napapat. Dělám to podobně a vynikající je i úhoř , navíc přidávám k rybě do alobalu nakrájené brambory a když to jen zapékám v tobě tak posleních 8-10minut alobal roztrhnu aby byla kurčička.
Jo a ještě už vím která ku.... mi chodí na pole na zeleninu:o))
Jo a ještě už vím která ku.... mi chodí na pole na zeleninu:o))
Georgino - Profil | Út 6.6.2006 10:23:25
Honza Pok. Tak to asi považují záměrně vždyť ty ryby jsou úplně jiný.
Honza Pok. - Profil | Út 6.6.2006 10:17:59
Díky za dosavadní odpovědi, Petrson je má krevní skupina :-)
Jako perličku přidávám fakt, že někteří rybáři považují podměrečné sumce za krásné trůmany a tím se vystavují riziku dostatku času na studium teorie... :-)
Jako perličku přidávám fakt, že někteří rybáři považují podměrečné sumce za krásné trůmany a tím se vystavují riziku dostatku času na studium teorie... :-)
Honza Pok. - Profil | Út 6.6.2006 9:53:27
Bosanac - Profil | Út 6.6.2006 8:55:55
xycht: S trumanem nebo Petrsonem :-))
Na grilu pripravit podobne jak krkovici , jen do nalevu pridat vic bylin .
Na grilu pripravit podobne jak krkovici , jen do nalevu pridat vic bylin .
Petrson - Profil | Út 6.6.2006 1:16:38
>> Honza > truman je snad jediná ryba, kterou odnáším od vody ve větších počtech, pokud se zadaří. Činím tak s vědomím, že se velmi dobře množí, jejich obsádky i přes mé několikaleté "nájezdy" evidentně netrpí (dokonce na těchto vodách vykazuji stoupající tendenci úlovků, ale možná je to tím, že dělám pokroky :-))), a dovoluji si tedy tvrdit, že člověk zůstává jejich jediným predátorem, který stojí za zmínku (přes spekulace, že snad někde jejich počty klesají vlivem sumců). Takže se za to nestydím - pokud jejich stavy významně poklesnou, změním i svůj přístup.
Výhodou trumanů v kuchyňi je to, že neobsahují svalové kůstky ani šupiny a tudíž jediná úprava spočívá v kuchání a vyčištění. Mám velmi dobrý recept na jejich přípravu přímo v terénu, pokud pravidla dovolují rozdělat menší oheň. Potřebujeme k tomu pouze alobal, trošku zeleniny, pár plátků slaniny a špetku soli. Na malé kousky pokrájenou zeleninou naplníme vykuchané a omyté trumany (použili jsme papriku a cibuli ze "sponzorských darů" polabských farmářů, takže tímto jim děkuji) osolíme, obalíme do plátků slaniny (může být prorostlejší, protože nahrazuje olej - určitý tuk je nutný, aby se ryby s alobalem nespekly), a důkladně "vakuově" zabalíme do alobalu (klidně i po 2 - 3 ks - tak akorát na 1 porci). Tyto balíčky pak klademe do žhavého popela - je dobré oheň připravovat s předstihem, aby se nám nahromadilo dost žhavíků, kterými posléze porce zasypeme i s vrchu. Pečeme 15, max. 20 min. (obracet nemusíme).
Při úpravě v zázemí domova samozřejmě můžeme recept zpestřit - místo slaniny obvykle alobal pomažu olejem, do nádivky jsem přidal předdušené houby - výtečné! a doladil kořením na ryby od Vitany (podle mě je fakt nejlepší). Fantazii se meze nekladou - do nádivky každý může přidat dle libosti, co má rád - takový podrcený česnek a grilovací koření rovněž dodá pokrmu správný šmrnc. No a po upečení již jen rozbalit a pochutnat si s chlebem či vařeným (případně v tomtéž popelu pečeným) bramborem. Dobrou chuť!
PS: Na čundrech jsme tímto způsobem připravovali i jiné druhy - zvlášť výborní jsou líni, ale i plotice stály za to. Také zde můžeme uvolnit průchod fantazii a použít, co příroda "zrovna dá" - nať z divoké petržele, divoký česnek aj.
Výhodou trumanů v kuchyňi je to, že neobsahují svalové kůstky ani šupiny a tudíž jediná úprava spočívá v kuchání a vyčištění. Mám velmi dobrý recept na jejich přípravu přímo v terénu, pokud pravidla dovolují rozdělat menší oheň. Potřebujeme k tomu pouze alobal, trošku zeleniny, pár plátků slaniny a špetku soli. Na malé kousky pokrájenou zeleninou naplníme vykuchané a omyté trumany (použili jsme papriku a cibuli ze "sponzorských darů" polabských farmářů, takže tímto jim děkuji) osolíme, obalíme do plátků slaniny (může být prorostlejší, protože nahrazuje olej - určitý tuk je nutný, aby se ryby s alobalem nespekly), a důkladně "vakuově" zabalíme do alobalu (klidně i po 2 - 3 ks - tak akorát na 1 porci). Tyto balíčky pak klademe do žhavého popela - je dobré oheň připravovat s předstihem, aby se nám nahromadilo dost žhavíků, kterými posléze porce zasypeme i s vrchu. Pečeme 15, max. 20 min. (obracet nemusíme).
Při úpravě v zázemí domova samozřejmě můžeme recept zpestřit - místo slaniny obvykle alobal pomažu olejem, do nádivky jsem přidal předdušené houby - výtečné! a doladil kořením na ryby od Vitany (podle mě je fakt nejlepší). Fantazii se meze nekladou - do nádivky každý může přidat dle libosti, co má rád - takový podrcený česnek a grilovací koření rovněž dodá pokrmu správný šmrnc. No a po upečení již jen rozbalit a pochutnat si s chlebem či vařeným (případně v tomtéž popelu pečeným) bramborem. Dobrou chuť!
PS: Na čundrech jsme tímto způsobem připravovali i jiné druhy - zvlášť výborní jsou líni, ale i plotice stály za to. Také zde můžeme uvolnit průchod fantazii a použít, co příroda "zrovna dá" - nať z divoké petržele, divoký česnek aj.
Živě na MRK.cz
Kde to žije - všechna témata
22:16Františkův rybník jak to tam jde 22
22:06Dynamický vývoj řeky Moravy (Bleskovka) 1
21:17Kleště na O kroužky 17
20:21maximální velikost prahu v potoce bez nutnosti povolení 5
17:47Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat (Bleskovka) 28
17:34Lepší prut na těžší přívlač 709
14:18Legislativa - rybářský zákon, prováděcí vyhlášky, RŘ, BP, RS... 205
13:49Rybáři a vinařství 202
12:55Ryby se mi po chvilce vypnou, co dělám špatně? 71
12:34Pruty Hearty Rise 275
11:12Solar titanium swinger 675
11:09Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli (Bleskovka) 5
10:28Jaký máte názor na Westin Prut W3 StreetStick 2nd 7'1" 2,13m M 2-10g 2 díly, případně w2 0
10:05Úhyn kaprů v rybníku 1,5ha 45
ČtFeeder vs. picker 15
Co je nového - všeobecné
11:33Bleskovka: Světové šampionáty v muškaření na jihočeských vodách - hájení revírů a pozvánka
ČtBleskovka: Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...
NEJLEPŠÍ Z KATALOGU
Doporučujeme e-shop
www.chytil.cz
Firma Chytil byla založena v roce 2000 a od té doby vyrábí nejrůznější návnady a nástrahy pro lov nejen kaprovitých ryb....