Truman na grilu - jak nejchutněji?

Můžete mi, prosím, poradit, jak nejchutněji připravit trumana (sum. amerického) na grilu či v troubě? Nejlépe bez emocí CaR :-) Dík!
Autor diskuse: Honza Pok. - Profil , 6.6.2006 všeobecné - domací dílna

jindřich - Profil | Čt 2.3.2017 21:07:01

10-15 trumanů na pekáč ,přidat máslo,prostě mnamka

xycht - Profil | St 7.6.2006 9:40:35

Bosanac :-)))) s trumanem, ale rád vyudim i kapra

Petrson - Profil | Út 6.6.2006 20:36:49

>> G. Moolis > poslal jsem Ti mail.

>> All > nepřehlédnutelným rozpoznávacím znakem kromě vousů je tuková ploutvička, jako u salmonidů. Takže opravdu SPLÉST si je může jen začátečník nebo nějakej jarin.
Jinak se dají samozřejmě připravovat i klasicky na grilu nebo klacku, taky jsme je tak dělali, ale sumeček je hodně křehká ryba, tudíž má tendenci se připékat na rošt a rozpadat, proto je alobal vítaným pomocníkem a pro mě nejlepší způsob. Taky se tam utvoří výpek, zvlášť když do nádivky přidáte kousky rajčat - to je pošušňáníčko.

>> Vašek > tak to bylo Tvoje pole, neboj, letos jedem zas - že bys nám tam tu zeleninku už nachystal :-)) Ba ne, nádivka mě napadla až na místě, tentokrát už budem mít vlastní zásoby.Jinak jezení patří k mým nejoblíbenějším pracem (asi tak hned po rybaření), takže si dávám na přípravě záležet :-)

Bosanac - Profil | Út 6.6.2006 12:19:34

G.Moolis: Prozradim ti misto kde berou na blesivce .

Georgino - Profil | Út 6.6.2006 12:17:11

ryba-afm.szm.sk:Já jsem se na tu slovenštinu koukal tady v atlasu tak nevím.

G.Moolis - Profil | Út 6.6.2006 12:15:17

Petrson: Mám chuť. Nedal bys recept na revír, abych mohl jet zvýšit stavy sumečků, prosím?

ryba-afm.szm.sk | Út 6.6.2006 12:14:50

Georgino takto to je správne cz-Sumeček americký SK-Sumček hnedý, en-American catfish, Brown bullhead, lat-Ictalurus nebulosus

Zoidberg - Profil | Út 6.6.2006 12:13:21

Na obrázku je ten "sumec" :o(

Zoidberg - Profil | Út 6.6.2006 12:10:56

Honza Pok.: To já posledně jásal, že jsem chytil prvního sumce v živote a asi to byl trůman :o( Až na fotce jsem viděl něco, co je asi čtvrtý pár vousů.

No a trůmana vyudit, to je asi nejlepší, nicméně ten recept v alobalu je luxusní. Zkusil bych ho ale udělat i přírodně napíchnutýho na klacku nad ohněm nebo na grilu jen potřeného kořením na ryby.

vasek - Profil | Út 6.6.2006 12:03:35

Petrson: je vidět , že nejsi línej se napapat. Dělám to podobně a vynikající je i úhoř , navíc přidávám k rybě do alobalu nakrájené brambory a když to jen zapékám v tobě tak posleních 8-10minut alobal roztrhnu aby byla kurčička.
Jo a ještě už vím která ku.... mi chodí na pole na zeleninu:o))

Georgino - Profil | Út 6.6.2006 10:23:25

Honza Pok. Tak to asi považují záměrně vždyť ty ryby jsou úplně jiný.

Honza Pok. - Profil | Út 6.6.2006 10:17:59

Díky za dosavadní odpovědi, Petrson je má krevní skupina :-)
Jako perličku přidávám fakt, že někteří rybáři považují podměrečné sumce za krásné trůmany a tím se vystavují riziku dostatku času na studium teorie... :-)

Georgino - Profil | Út 6.6.2006 9:51:47

Vimpy:Sumeček americký, slovensky Sumček krpatý

Vimpy - Profil | Út 6.6.2006 9:05:13

Aka je to ryba? Viete ako sa vola po slovensky???

Bosanac - Profil | Út 6.6.2006 8:55:55

xycht: S trumanem nebo Petrsonem :-))
Na grilu pripravit podobne jak krkovici , jen do nalevu pridat vic bylin .

xycht - Profil | Út 6.6.2006 8:47:06

Do udírny s nim! :-)

Petrson - Profil | Út 6.6.2006 1:16:38

>> Honza > truman je snad jediná ryba, kterou odnáším od vody ve větších počtech, pokud se zadaří. Činím tak s vědomím, že se velmi dobře množí, jejich obsádky i přes mé několikaleté "nájezdy" evidentně netrpí (dokonce na těchto vodách vykazuji stoupající tendenci úlovků, ale možná je to tím, že dělám pokroky :-))), a dovoluji si tedy tvrdit, že člověk zůstává jejich jediným predátorem, který stojí za zmínku (přes spekulace, že snad někde jejich počty klesají vlivem sumců). Takže se za to nestydím - pokud jejich stavy významně poklesnou, změním i svůj přístup.
Výhodou trumanů v kuchyňi je to, že neobsahují svalové kůstky ani šupiny a tudíž jediná úprava spočívá v kuchání a vyčištění. Mám velmi dobrý recept na jejich přípravu přímo v terénu, pokud pravidla dovolují rozdělat menší oheň. Potřebujeme k tomu pouze alobal, trošku zeleniny, pár plátků slaniny a špetku soli. Na malé kousky pokrájenou zeleninou naplníme vykuchané a omyté trumany (použili jsme papriku a cibuli ze "sponzorských darů" polabských farmářů, takže tímto jim děkuji) osolíme, obalíme do plátků slaniny (může být prorostlejší, protože nahrazuje olej - určitý tuk je nutný, aby se ryby s alobalem nespekly), a důkladně "vakuově" zabalíme do alobalu (klidně i po 2 - 3 ks - tak akorát na 1 porci). Tyto balíčky pak klademe do žhavého popela - je dobré oheň připravovat s předstihem, aby se nám nahromadilo dost žhavíků, kterými posléze porce zasypeme i s vrchu. Pečeme 15, max. 20 min. (obracet nemusíme).
Při úpravě v zázemí domova samozřejmě můžeme recept zpestřit - místo slaniny obvykle alobal pomažu olejem, do nádivky jsem přidal předdušené houby - výtečné! a doladil kořením na ryby od Vitany (podle mě je fakt nejlepší). Fantazii se meze nekladou - do nádivky každý může přidat dle libosti, co má rád - takový podrcený česnek a grilovací koření rovněž dodá pokrmu správný šmrnc. No a po upečení již jen rozbalit a pochutnat si s chlebem či vařeným (případně v tomtéž popelu pečeným) bramborem. Dobrou chuť!
PS: Na čundrech jsme tímto způsobem připravovali i jiné druhy - zvlášť výborní jsou líni, ale i plotice stály za to. Také zde můžeme uvolnit průchod fantazii a použít, co příroda "zrovna dá" - nať z divoké petržele, divoký česnek aj.