Co s nemocnou rybou

Zdravím Vás kolegové. Dneska jsem chytil kapra, který měl na ocase bolák až k páteři. Nejraději bych ho zabil a zakopal, jenže problém je v tom, že neměl ani 30 čísel. Když ho zabiju a uvidí mě RS, přijdu o papíry. Když ho pustím do vody roznáší nemoc dál. Zajímalo by mě, jak se na tento problém díváte Vy.
Autor diskuse: Míra Rybář - Profil , 31.5.2006 všeobecné - ostatní

Frk - Profil | Ne 4.6.2006 18:24:34

brach/ Dej pokoj, ještě tohle....... :)))))

brach - Profil | Ne 4.6.2006 12:56:06

Je třeba rozlišit, zda je ryba nemocná, nebo zraněná. Zraněné ryby se ze svého zranění (ať je způsobeno čímkoliv nebo kýmkoliv) z 90-ti % vylížou.
Ryby nemocné na tom jsou podstatně hůř a je na rybáři (který by měl mít alespoň základní znalosti o nemocích ryb), aby rozhodl, jak s rybou naloží. V každém případě je třeba oznámit výskyt nemoci hospodáři dané organizace.

hlinomaz - Profil | Čt 1.6.2006 21:26:28

Na Dyji jsem chytil kapra a ten měl mezi očima díru v lebce.Z díry vytýkala voda,ale nevypadalo to že mu to vadí,bojoval jako bejk.Rána byla zhojená tam kde byla kůže sedřená na kost tak byla lebka obrostá lehce mechem nebo řasou.Zřejmě ho někdo praskl po hlavě a kapr mu zdrhl.Ryby vydrží víc než si myslíme jinak by po tom co já i vy vídáme u vody byly všechny mrtvý nebo zaplísněný.

Noe | Čt 1.6.2006 20:45:06

Vašek - boláky mají jen kapři...........

Noe | Čt 1.6.2006 20:44:26

Danek - a cim nakazi jine ryby? tim ze je raneny? ani zaplisneni neni prenosne z ryby na rybu....... nebud takovy hlupak.......

Vašek | Čt 1.6.2006 20:23:41

Jestli že ryba vykazuje takovéto boláky tak by každý rybář který tuto rybu chytne mněl zabít a zahrabat a to z důvodu nákazy a přenosu na další ryby .Co se týká RS která by dotyčného kontrolovala nebo mněla námitek jak z důvodu podmírečné ryby nebo zabytí této ryby nemůže tohoto rybáře sankcionovat ba právě naopak by mněla RS zajistit z hospodářem že na jeho revíru se nacházejí bolavé ryby a ten by mněl rozhodnout po konzultaci z Krajským vedením buď léčit a nebo by stačilo tanto rybník znova vyvápnit.

Petrson - Profil | Čt 1.6.2006 20:11:44

>> Dravec > ta fotka sama dokládá, že kapr je stále schopen přijímat potravu, takže termín "srostlá tlamka" je trochu přehnaný. Chytit podobně zdeformované jedince není tak výjimečné, lapil jsem obdobně zahojenou rybu dokonce dvakrát během 2 dní. Takže na potravní aktivitu šupináče asi zranění nemusí mít tak fatální důsledky, i když vypadá drasticky. Pokud ryba dosahuje menších přírůstků a stane se snadnou obětí pro predátory, nechal bych na přirozeném výběru, ať si s tím poradí, jak už psal Hraji. Ale od nás si tito permanentní bojovníci přece zaslouží šanci se vypořádat se svým osudem.

Danek - Profil | Čt 1.6.2006 17:05:40

ja bych ho zabil ma se trapit??!!!takhle muže nakazit i jine ryby!!!!ja bych ho zabil!!

jettys - Profil | Čt 1.6.2006 16:10:42

Jak asi musel vypadat tenhle kapr po zranění a teď ?
Příroda je fakt mocná

hraji - Profil | Čt 1.6.2006 15:55:41

dravec: a kdo tvrdí, že se trápí? Ty víš, jak to ten kapr vnímá? Nebylo by fér nechat to na přírodě, jestli ho dostane nějaký predátor

dravec - Profil | Čt 1.6.2006 15:50:52

A co říkáte na toho kapra z Olšovce 1A dnes v rubrice "Můj lov" se srostlou tlamkou???
Nemá míru, tak nepustit a riskovat, nebo nechat trápit...

Petrson - Profil | Čt 1.6.2006 3:37:36

Jde především o míru zranění / nemoci. Zkušený rybář asi dokáže vyhodnotit, kdy už to ryba nerozplave a může zkrátit jí trápení, ale jako obecný princip by se taková "dobrovolná sanitace" a pasování na doktory Bolíta neměla připustit. Též jsem nachytal dost poraněných kaprů, zvlášt po vysazení. Většinou šlo o odřeniny po těle nebo kulaté, zanícené rány v kořenu ocasu velikosti mince. Pouštěl jsem je s důvěrou, že se z toho vylížou, kromě jednoho zvlášť potlučeného špígla, který skončil na pánvi (rány jsem pochopitelně odřízl). Koneckonců, není samotný záběr ryby důkazem její vitality a dobrého nástupu k vyléčení? Je to přeci něco jiného, než "mechem" zarostlý vrak, který se z posledních sil plazí na hladině.

Frk - Profil | St 31.5.2006 22:41:40

Sander/ Optimální růst plísní je od...do.

Sander - Profil | St 31.5.2006 21:58:28

Kubajz > a není to s tou teplotou naopak? Tedy že v teplé vodě je vyšší šance na zaplísnění? Myslím že jo, nebo spíše - jsem o tom přesvědčen....

Kubajz - Profil | St 31.5.2006 20:43:26

Míra rybář-podle toho,co jsi napsal bych to viděl na útok kormorána.Nemyslím si,že by to kapříka položilo.Pokud se mu rána nezaplísní,ale v teplé vodě by se to stát nemělo.

Noe | St 31.5.2006 20:39:04

Mira - prezije, toho se neboj, rybam kolikrat chybi cely ocas, spodni celist a jine udy :o)) a ziji..........

Míra Rybář - Profil | St 31.5.2006 18:59:02

Nazdar chlapáci. Jak jsem psal, ten kapr měl na ocase bolák až k páteři. Tím jsem myslel, že tam měl díru, jako by mu jí někdo vyštíp kleštěmi na rohlík o průměru asi 3 - 4 cm. Prostě mu z vrchu kus ocasu hybělo. Vzhledem k tomu, že na ryby lopatku nenosím a jen tak ho někde pohodit se mi nechtělo, byl vrácen vodě a spokojeně odplul. Jestli to ale přežije nevím.

JKL - Profil | St 31.5.2006 17:41:44

all: Zdá se to jednoznačné - pokud je ryba těžce poraněná - ukončit trápení a zakopat. Jenže: drtivá většina živočichů (včetně člověka) ve vážném stavu NEŽERE, takže pokud rybu chytneme regulérně, necítí se asi nejhůř. Pokud vidím rybu jak se plahočí při hladině a nemůže se ani potopit, obrací se - pak neváhám. Mimochodem, všimněte si některých fotek - ty ryby vypadají jako by je přejel tank - a přežily. Příroda je mocná.

TomCarp - Profil | St 31.5.2006 17:01:33

Pokud sám poznáš že se ta ryba trápí a může být jenom horší když ji vrátíš vodě je určitě nejrozumnější ji zabít a zakopat. Možná jsem optimista,ale věřím že každý člen RS by Ti dal zapravdu...

studna - Profil | St 31.5.2006 16:36:35

Čau chlapci,tohle se teda otázky přímo netýká,ale asi před 14ti dny chytil kámoš candoša 78cm na položenou,na rohlík,samozřejmě ho pustil,ale zmerčil to opodál sedící "takyrybář" a hlásil že on by ho určitě nepustil a že by si ho dokonce zapsal a to jako vadný kus,prý candát stejně vždycky otočí pupek hore.Ten candoš odplul bez jedinýho škrábnutí!!

Noe | St 31.5.2006 15:26:07

a propo rybám se šrámy díky pobytu ve vodě rychle hojí. viz, tudle jsem ulovil bolena 70 cm, na boku dva krvavé šrámy, na druhém taky ale méně, typoval bych to na útok štiky. O týden později jsem toho samého bolena ulovil znovu, po šrámech skorem ani památky. Jen čistě zahojené jizvy. Nejhůře vypadají ryby po tření, ale 14 dní po vytření, už vypadají zase nepoškozeně hezky......

Fishky - Profil | St 31.5.2006 15:24:20

Míra Rybář: letos bych musel s sebou na Svratku nosit rýč... já je pouštím, "nemocných" je i 2/3 úlovků, věřím, že se však zpamatují...

Noe | St 31.5.2006 15:22:29

probůh, achjo, ježišišmajdá, kristova noho, himlhergot, krucipisek..........
Protože má kapr bolísko, tak hned zapíchnout a zakopat. Copak se nakazí neodřený kapr od odřeného? ani zaplísnění se nepřenáší a není pro ostantí ryby škodlivé. Odřeniny není kapavka. Kapr byl ve vší pravděpodobnosti zraněn při šetrném převozu z bodu A do bodu B (lovný revír), protože nejdříve výlov, poté jedna káď, druhá káď, poté kyblík, nato převoz po místních komunikacích a hurá na skluzavku..........

kopac - Profil | St 31.5.2006 15:02:13

Bavil sem se o tom s týpkem z rybářské stráže a říkal mi, že když je na tom hodně mizerně tak by se měla zabít a zakopat. a že mi za to nikdo nic neřekne.

Zdeněk - Profil | St 31.5.2006 14:13:25

Najdou se i bohužel tací odborníci, co by mlátili po hlavě ryby hlava nehlava :) protože jsou celé pokryté vyrážkou (tedy třecí). Osobně bych ho pustil, protože co jsem četl, tak ryby nejsou tak choulostivé na nákazy přenosné přímo vodou (v kontrastu s tím, že někteří kapraři dezinfikují ranky po háčku v tlamce kaprům, nevím jestli to není vyhazování penež). A jak jsi to vlastně vyřešil ty?

Vláďa S. - Profil | St 31.5.2006 9:50:01

Když ho zabiju a zakopu, tak sice může někdo spekulovat nakolik jsem schopen posoudit, zda to bylo vážné, ale rozhodně bych se RS nebál. Většina by dle mého s tímhle postupem souhlasila a pokud by to byl obzvláštní blb, tak holt pomůže cokoliv od arogance, přes trvání na sepsání přestupku a jeho zdokumentování, až po volání policie. Ale vážně nevěřím, že by k tomu došlo. Něco jiného je, když někdo takovou rybu zabije a vezme ji, protože je přece škoda takhle plýtvat masem. I když je to bezpochyby rozumný přístup, tak je zneužitelný a už jsem i viděl mordování candátků 40 cm (v době kdy míra byla 45) s tím, že to zažrali tak, že je nemá cenu vracet, když by stejně chcípli ... A s poraněnými rybami jsem také zažil něco obdobného.

UFo | St 31.5.2006 9:37:25

Já teda nejsem biolog, takže si nejsem jistej, jak je to s tím roznášením nemoci, podle mě se zdravý ryby nenakazej a nemocný nebo zraněný zajdou beztak na něco jinýho.. Pokud tě to ale zajímá po právní stránce, pak lze zřejmě úspěšně použít ustanovení o "krajní nouzi", konkrétně § 2/2b přestupkového zákona, tudíž by takové jednání nemělo být protiprávní. Jak píše hraji, je ovšem otázkou, jak moc dobře dokážeš (dokážeme) posoudit, zda ta ryba fakt může nakazit jiné nebo ne, abys nešlápl vedle. Koneckonců, jiná nemoc, než taková co už ve vodě beztak je, se do toho poranění dostat nemohla..

hraji - Profil | St 31.5.2006 7:50:11

Myslím, že zbytečně nasazuješ RS psí hlavu. Kdyby jsi toho kapříka zabil a byl skutečně tak nemocný, jak popisuješ, předpokládám, že většina RS by to pochopila. Druhá věc je, zda jsi odpovědně schopen posoudit, kdy je to zranění nebo onemocnění pro rybu smrtelné a kdy ne.

Domek - Profil | St 31.5.2006 7:17:32

Když by tě viděla RS, tak asi přijde a bude vidět taky tu rybu. Normální člověk pochopí, pokud narazíš na blbce, tak tě to bude stát nervy a nějakou tu minutu (snad) přesvědčování, ale na zabavení papírů bych to neviděl. Mršinu, znečištující vodu jsi povinen vylovit (je-li to v blízkosti loviště) a zakopat. Já sebou nosím řád, v podobné situaci, bych požadaoval ať v něm RS vyhledá patřičný úsek ošetřující tuto situaci a patřičně osvětlí svůj názor.
Domek

ladysek | St 31.5.2006 6:20:42

Pokud býti milosrdný no tak tě nesměj vidět.