problem so spracovanim zmesi na boilies

Som riadne "chytený" na boilies, snažim sa vyrábať gule doma, ale vždy mam problem so spracovanim už hotoveho cesta. Skúšal som kupované zmesi, ale i podomácky vyrobené, taktiež som už experimentoval aj s granulometriou zmesi (prevládanie hrubozrnných, či jemnozrnných). Použivam vajcia s presnými návodmi od odborníkov, ale vždy je cesto alebo moc tuhé , alebo moc lepivé. Nemozem sa dopracovat k cestu, ktore by bolo optimalne lepive, a nie moc tuhe....
Niekde som čital, že ak sa robia prične dierky v roll bale, tak cesto treba zvlhčiť, vraj je moc husté. Lenže potom nastane ďalší problém - vznikne mi z toho neskutočné lepidlo a neostáva nič iné, len našúlať gule rukami a to je poviem vám parádna robota. Často mi nejde ani valček uhnietiť s vrchnou častou rolllbalu. Poraďte, alebo aspoň opíšte vaše skúsenosti. Príjemné vianoce
Autor diskuse: grafi - Profil , 26.12.2005 kaprařina - nástrahy, návnady

Patan - Profil | Pá 20.1.2006 17:02:50

Chlapi, nevim jestli mate radi cokoladu, ale v prodeji jsou i takove, ktere krasne krupou. Toto krupani je docileno ryzi, ktera bude nejakym zpusobem upravena. Jako pridavek do boilies by to nemuselo spatny, jelikoz cokolada ma vetsi hustotu nez boilies a presto to krupe, mel by krupavy efekt fungovat i v boilies. Staci jen zjistit co do te coko davaji ;-)

Martin - Havířov | Po 2.1.2006 18:30:52

Tak je to jasné, skořápky z vajec jsou na hovno a v boili nemají žádný význam !!! Prostě jestli je tam dáte nebo ne, výsledek je stejný. Hotové vyřízené.

Marda - Profil | Po 2.1.2006 18:24:14

Podle mýho názoru nalámaný skořápky nemůžou při drcení vodou částečně rozmočeného boilie křupnout ani kdyby 100x chtěly... jedině by to byly tak velký kusy vajec. že by byly nerozlámané skořápky skrz celou kouli, ale stejně asi ne... Celkově si myslim že je to blbost a dávám je tam jen z lenosti - vajec přiměřeně a přiměřeně roztřískat vařečkou a pak přiměřeně směsi :)))
Co se týče uvolňování tak taky nevidim žádný "pro". Mnohem lepší jsou vaječný bisqity na povrchu který ve vodě nabobtnaj a esence a další věci můžou líp unikat skrz uzavřenou slupku a dál větší kusy nemletýho zobu (např. konopí) krerý se taky uvolní a vzniknou jamky kde neni tvrdá slupka.

godja - Profil | Po 2.1.2006 17:03:51

ctk: zaujimavy clanok, a hlavne k jadru veci. Osobne by som sa priklanal z uvedenych moznosti k prazdnym musliam.

Martin M. - Profil | Po 2.1.2006 16:36:42

Jasne, ja jsem treba presvedcen, ze za uspesnosti konopi jako partiklove navnady je z 90% prave jeji tvrda slupka, ktera krupne. U vajecnych skorapek v boilie si tak jisty nejsem, ale za pokus to stoji...

Mirek S - Profil | Po 2.1.2006 16:23:08

K tomu křupavému efektu skořápek - ochutnal jsem ořechové koule s kousky vaječ. skořápek a křupe to až při delším rozkousání. Nevím ale jestli to kapr může taky tak přežvykovat - předpokládám, že vetší sousta (koule, kukuřici, šneky) jen požeráky rozmáčkna a hned spolkne. Těžko hodnotit úspěšnost , zatím jsem skořápky přidával jen jednu sezónu. Tak drobný rozdíl a při jiném složení koulí a jiném revíru není možné rozeznat. Co jsem slyšel, tak to křupání má mít dvě pozitiva, jednak to kapr má rád, asi mu to připomíná šneky a pak to má být vodou "slyšet" a přiláká to další ryby (to ale u malých kousků skořápek asi moc fungovat nebude).


Vliv obsahu vápníku se těžko posuzuje, např. slepice se někdy můžou po skořápkách utlouct a někdy je moc nezajímají. U nich se právě předpokládá, že si tím doplňují vápník. U kapra se ale nedá čekat, že hned pozná, že v těch skořápkách je vápník (pokud není krmený takovým boilím dlouhou dobu), snad jedině že by to měl spojené se šnečími ulitami, tam asi bude taky dost vápníku.


Pórovitost koulí asi skořápky neovlivní (jsou samy dost nepropustné a směs je s nimi slepená). Pro dobré uvolňování tekutých složek je potřeba správně složit směs, aby byla sama dost pórovitá. Já na to používám mletý pečený koláč z kuku. šrotu, mrkve, suš. mlíka, konopí, medu a prášku na pečení. Pak ještě dávám do směsi mleté konopí a pš. klíčky.

ctk - Profil | Po 2.1.2006 14:09:47

Nieco viac o skrupinkach v boilies som svojho casu vyhodil na nas web, prelozil som to z nejakeho zahranicneho serveru, pisal to tusim Finkelde.

CDB - Profil | Ne 1.1.2006 9:03:04

Aleši, tobě taky, hlavně zdraví a to ostatní musí přijít

Aleš V. - Profil | Ne 1.1.2006 8:51:17

CDB:Do novýho roku hodně zdaru a pohody..za bodík...dík:-))...

TiborK - Profil | So 31.12.2005 21:50:16

grafi-nepridavaj do zmesi vodu. Ako sa odparuje, mení sa hustota cesta. Používaj iba rastlinný olej. Niekedy môže byť problémom aj teplota miestnosti, kde cesto spracovávaš. V preteplenej miestnosti je redšie.....Vyrieši to iba prax! :-))

CDB - Profil | So 31.12.2005 20:25:28

Aleš V konečně někdo řekl pravdu nač tam ty skořápky dávát.Aleši máš u mě bod.

brach - Profil | So 31.12.2005 15:56:23

Jaká škoda, že sem nemohou psát kapři:-)))

Jaro - Profil | So 31.12.2005 1:19:47

Neverím, že nezomleté škrupinky sa dávajú kôli porovitejšej štruktúre a kôli lepšiemu uvoľňovaniu arómy. Ak tie škrupiny zomelieš na prach, tak ti to dá vždy porovitejšiu štruktúru ako len tak pomleté na hrubo. Je to dané samotným zložením bunky škrupiny, ktorá obsahuje viac vzduchu a čím viac toho prachu tam zapracuješ, tým porovitejšia štruktúra boilie vznikne. Je otázkou, či tá ryba to berie kôli obsahu minerálov, alebo kôli štruktúre a lepšiemu uvoľňovaniu arómy z boilie. Ja sa prikláňam k možnosti č.1, ale môžem sa mýliť.

m.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 23:13:17

Martin - Havířov -Nemusíš bejt hned na mě tak vulgární,já vím že myslíš jen prasárny.Není se čemu divit když chytáš na co chytáš :-))

Martin - Havířov | Pá 30.12.2005 22:40:19

m.kindl: no to jsem čekal kdy se zase ozveš. Kdyby ti kamarád nedával vajíčka, tak seš v prdeli co ? Ty svoje záprdky bys do boili dát nemohl :-)))
Jmenuje se to K.K.KOMPLEX a prý je to lepší než vajíčka, tak to tam píše. Nevím, ale vajíčka jsou vajíčka, jen pozor na vajíčka od KINDLA !! :-)))

m.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 22:01:00

Martin - Havířov -To jako myslíš na hemenex ? Tak to si ale místo salámu dej pivní tácky :-)))

Martin - Havířov | Pá 30.12.2005 21:55:04

Hoši zkoušeli jste někdo náhražku místo vajec od Vápna ? Teď si nevzpomenu na přesný název snad KK ?

Martin M. - Profil | Pá 30.12.2005 21:03:13

m.kindl> ze by? :-)

m.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 20:53:41

Martin M - Není to náhodou kypřícím práškem do pečiva ?

Miras | Pá 30.12.2005 20:48:52

Martin M.: o.k. mě zajímá každá bejkovina:-)

Martin M. - Profil | Pá 30.12.2005 20:43:04

daniels> porovitejsi = propustejsi, s tim souhlasim. Ale nesouhlasim s tim, ze cim hrubsi struktura, tim porovitejsi. Predstav si priklad, kdy udelam krupicovou kasi a do te nasypu 30% vajecnych skorapek a necham to ztuhnout. Je to porovitejsi nez obycejna krupicova kase? Neni.
Miras> znam jeden figl, jak do boilie velmi lehce dostat vzduch. Rekl mi to pred par lety kamos z MRKu a tusim jsem mu tehdy slibil, ze to nebudu dale sirit do sveta. Zeptam se ho, jestli to je jeste tajemstvi a kdyz tak to zde zverejnime.

m.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 20:40:22

daniels : Levičáci mezi takovou elitou jakou jsou kapraři ? To jsem teda nečekal :-)))

daniels - Profil | Pá 30.12.2005 20:20:36

Ale neuražim se jo a taky jsem levičak taky špatný nazor

mikdandy - Profil | Pá 30.12.2005 20:11:10

daniels- co se hned urazis???:-))

daniels - Profil | Pá 30.12.2005 20:10:04

Martin M. ja si myslim že čim vic je směs porovitějši tim vic je propustnějši ne.Možna maš jiny nazor tak promin nechtěl jsem někoho urazit s mym nazorem

Miras | Pá 30.12.2005 20:05:15

Martin M. : proč? No protože to psali v nějaký chytrý knížce:-) Btw. jak mám dostat do boilies vzchuchový bubliny - víš jak na to?-))) Prdět do těsta neberu:-)
m.kindl: neublíží, ale nezlepší... souhlas. Já dávám skořápky sousedce za domácí vajíčka... Do boilies dávám ale kupovaný, v těch domácích raději obalím řízek:-))

m.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 19:22:32

Já to dělám tak že skořápky dávám kamarádovi pro slepice a on mi dává domácí vajíčka do boilie :-)
Podle mě nepřináší skořápky absolutně žádnej užitek,je ovšem fakt že asi neublíží.

Martin M. - Profil | Pá 30.12.2005 18:46:43

daniels> to s tou hrubsi strukturou je stejna fraze jako mene znamena vice. Malokdo se nad tim zamysli a jen se to opakuje. Dokazes vysvetlit duvod, proc by hrubsi struktura, v tomto pripade po pridani skorapek, mela byt porovitejsi? Ja budu tvrdit, ze jemna struktura muze byt prinejmensim stejne tak ucinna, napr. kdyz do ni zapracuju vzduchove bubliny, pripadne kdyz ji udelam tak, aby se postupne ve vode odlupoval povrch.

daniels - Profil | Pá 30.12.2005 16:45:57

Cela vejce i ze skořapkami se dava do boili směsi jen proto že ma hrubši strukturu a tim padem je porovitějši a aroma se s něho lepe uvolnuje chapito

Jaro - Profil | Pá 30.12.2005 15:10:32

Nebude lepšie tie škrupinky vysušiť a zomlieť na prášok ? Netvrdil by som, že škrupinky majú len min. efekt, alebo sú len neutrálnou zložkou. Teda nemyslím len samotné váječné, ale minerály vo všeobecnosti. Zrejme to bude chcieť vyskúšať. Podľa mojích poznatkov /žiaľ nie s kaprami/ všetky živočíchy aktívne vyhľadávajú akékoľvek prírodne zdroje minerálnych látok.

Aleš V. - Profil | Pá 30.12.2005 14:54:15

Vejce i se skořápkami používám poměrně dlouho..
1) Z lenosti, neb vhodit celé vejce do nádoby je jednodušší a rychlejší, než po jednom rozklepávat..
2)Sice jenom trochu ale získám na objemu..to se taky hodí..
3) Nemám tolik odpadu..
4)Nenamlouvám si, že mi to přinese výrazné zkvalitnění mé nástrahy ale určitě ji to neznehodnotí..

A ten efekt křupnutí..?? Zkuste do té koule kousnout..Někdy to i křupne:-))

m.kindl - Profil | Pá 30.12.2005 14:53:54

mikdandy : Nesmíš to brát podle sebe,akorát ty seš schopnej schroupat kýbl živejch šneků i s ulitama :-)))

Jaro - Profil | Pá 30.12.2005 14:35:42

Pochybujem, že ide o efekt "křupnutí", väčšina živočíchov v prírode intuitívne vyhľadáva minerálne látky a kapor tiež asi nebude výnimka, ak to dostane vo forme, ktorá mu vyhovuje.